CODEXIS® ... Částka 42 (Vydáno: 26.03.2004) 132/2004 Sb. Vyhláška o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení
132/2004 Sb. Vyhláška o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení
§ 1 § 2 Mikrobiologické požadavky na potraviny a způsob jejich kontroly § 3 § 4 § 5 § 6 - Hodnocení potravin z mikrobiologického hlediska Závěrečná ustanovení § 7 § 8 Příloha č. 1 - Nejvyšší mezní hodnoty počtu mikroorganismů Tabulka č. 1 Bakteriální původci onemocnění z potravin Tabulka č. 2 Nejvyšší mezní hodnoty pro toxické produkty mikroorganismů Příloha č. 2 - Přípustné hodnoty pro jednotlivé druhy, skupiny nebo podskupiny potravin 1. Maso a masné výrobky, drůbež a výrobky z drůbežího masa, králičí maso, zvěřina a další druhy masa a výrobky z nich 1.1. Mleté, krájené nebo mělněné maso určené ke spotřebě bez tepelné úpravy (tatarské bifteky a obdobné potraviny) 1.2. Masné výrobky tepelně neopracované určené k přímé spotřebě (výrobky částečně zrající, fermentované, vyrobené s použitím "startovacích kultur") 1.3. Trvanlivé masné výrobky (fermentované, zrající) 1.4. Tepelně opracované masné výrobky (měkké salámy, párky, vuřty, tlačenky, paštiky aj.) 1.4.1. Výrobky nekrájené 1.4.2. Plátkové a porcované balené výrobky 1.5. Výrobky pasterované v obalu 2. Ryby, ostatní vodní živočichové a výrobky z nich 2.1. Uzené a sušené ryby 2.2. Rybí výrobky tepelně neošetřené, určené k přímé spotřebě (např. měkkýši) 2.3. Mořští korýši, měkkýši a hlavonožci z vod tropických a subtropických pásem (vaření a zbavení krust a skořápek) 2.4. Výrobky z ryb marinované, nakládané (v rosolu, oleji, nálevu, remuládě) a nepasterované výrobky z ryb (kaviár, očka, sardelová pasta, "krabí" tyčinky apod.) 2.5. Rybí výrobky pasterované v obalu 3. Vaječné výrobky 3.1. Majonézy a majonézy ochucené, balené včetně omáček, krémů [výrobky ve spotřebitelském obalu *)] 4. Mléko a mléčné výrobky, tuky 4.1. Tekuté mléčné výrobky pasterované (včetně ochucených) 4.2. Mléčné výrobky sušené včetně výrobků s přísadami a směsi k přípravě zmrzlin a mléčných pudinků 4.3. Mléčné tekuté a zahuštěné výrobky sterilované a ošetřené UHT 4.4. Tvaroh, čerstvé mléčné, smetanové krémy a tvarohové výrobky, čerstvé sýry nezrající 4.5. Termizované mléčné výrobky a výrobky s prodlouženou trvanlivostí (pudinky, krémy, dezerty, pomazánkové máslo apod.) 4.6. Mléčné výrobky fermentované (jogurt, podmáslí, acidofilní mléko, kysaná smetana apod.) 4.7. Sýry 4.7.1. Sýry ze syrového mléka 4.7.2. Tvrdé sýry, zvláště tvrdé sýry 4.7.3. Polotvrdé sýry (včetně plísňových sýrů) 4.7.4. Měkké sýry zrající 4.7.5. Tavené sýry 4.8. Máslo, směsné emulgované tuky (s obsahem másla, tvarohu) 5. Zmrzliny a mražené krémy (balené) 6. Zpracované ovoce a zelenina 6.1. Upravená čerstvá zelenina a ovoce, ovocné a zeleninové šťávy 6.1.1. Upravená chlazená čerstvá zelenina nebo ovoce balené 6.1.2. Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy (tepelně neošetřené, bez konzervačních látek) 6.2. Sušené ovoce, proslazené ovoce, ovocné čaje 6.3. Kečupy, dresinky, studené omáčky, křenové směsi apod. 7. Mlýnské a obilné výrobky, semena rostlin 7.1. Těstoviny 7.1.1. Těstoviny sušené včetně ochucených nebo s náplní 7.1.2. Těstoviny nesušené včetně ochucených 7.1.3. Těstoviny nesušené s náplní 7.2. Sójové výrobky 7.2.1. Sójové výrobky typu tofu, pasterované nebo zmrazené 7.2.2. Zakysané sojové výrobky pasterované, sojanéza 7.3. Semena rostliny 7.3.1. Drobná semena rostlin k přímé spotřebě (slunečnicová, sezamová, dýňová, lněná apod.), jádra suchých skořápkových plodů 7.3.2. Naklíčená semena rostlin 8. Pekařské a cukrářské výrobky 8.1. Pekařské a cukrářské výrobky s náplní (tvarohovou, povidlovou, makovou, s vařenými krémy, ovocem apod.) 8.2. Cukrářské výrobky plněné a/nebo zdobené (dorty, zákusky) 9. Kakao, čokoláda a čokoládové bonbóny 10. Lihoviny (Emulzní likéry s vaječnou a/nebo mléčnou či smetanovou složkou s obsahem etylalkoholu do 20 % obj.) 11. Dehydratované výrobky a ochucovadla 11.1. Potraviny určené ke konzumaci po obnovení a po tepelné úpravě vařením 11.2. Potraviny určené ke konzumaci po smíchání s tekutinou 12. Koření, směsi koření a suché kořenící přípravky, bylinné čaje 13. Potraviny se zahušťujícími vlastnostmi, doplňky stravy, potraviny určené pro zvláštní výživu 13.1. Želatina 13.2. Doplňky stravy obsahující rostlinné části nebo složky živočišného původu (ve formě tablet, dražé, kapslí, v prášku, tekuté apod.) 13.3. Potraviny určené k uspokojení nároků při zvýšeném tělesném výkonu, ke snižování tělesné hmotnosti 13.4. Potraviny pro zvláštní lékařské účely (podávané zvl. způsobem, např. gastrickou sondou) 14. Lahůdkářské výrobky a potraviny po tepelné úpravě 14.1. Lahůdkářské výrobky s majonézou i bez majonézy (např. saláty, obložené chlebíčky, výrobky v aspiku, nakládané uzeniny, nakládané sýry, dresinky, omáčky a zálivky vlastní výroby, pomazánky, pěny, krémy aj.) 14.2. Tepelně upravené potraviny včetně zchlazených a zmrazených (prodávané v prodejnách potravin) 15. Polotovary určené ke spotřebě po tepelné úpravě 15.1. Bezmasé polotovary čerstvé, chlazené nebo zmrazené (např. přílohové knedlíky, knedlíky s náplněmi, obalované sýry, zeleninové polotovary aj.) 15.2. Masové a kombinované polotovary čerstvé, chlazené nebo zmrazené (např. částečně kulinárně upravené výrobky z masa, mletého masa, mělněného rybího masa, v kombinaci se zeleninou, pizza, hamburgery aj.) Příloha č. 3 - Přípustné hodnoty pro potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu Počáteční a pokračovací kojenecká výživa (dehydratovaná) Obilná výživa (včetně sucharů, piškotů, těstovin) a jiná než obilná výživa pro kojence a malé děti (netýká se sterilizovaných výrobků) Nápoje (v prášku) a bylinné čaje pro kojence a malé děti Příloha č. 4 - Přípustné hodnoty pro kategorie potravin (Nevztahuje se na druhy a skupiny potravin uvedené v přílohách č. 2 a č. 5) Potraviny určené k přímé spotřebě [§ 2 odst. 1 písm. a)] a) potraviny syrové nebo vyrobené bez tepelné úpravy b) potraviny vyrobené s tepelnou úpravou Potraviny neurčené k přímé spotřebě [§ 2 odst. 1 písm. b)] Příloha č. 5 - Potraviny a skupiny potravin mikrobiologicky nerizikové Příloha č. 6 - České technické normy určené pro metody mikrobiologického zkoušení a normy související