Příloha č. 2
Přípustné hodnoty pro jednotlivé druhy, skupiny nebo podskupiny potravin
Způsob vyjádření přípustné hodnoty (PH):
a) Množství mikroorganismů v 1 g nebo v 1 ml vzorku;
vyšetřuje se plotnovými metodami technikou počítání kolonií; jako mikroorganismy se počítají jednotky tvořící kolonie (cfu), například
5 5
10 značí limitní množství 1.10
mikroorganismů v 1 g nebo v 1 ml vzorku,
3 3
5.10 značí limitní množství 5.10
mikroorganismů v 1 g nebo v 1 ml vzorku; V případě hodnot nižších než
2
10
může být vhodné použití metody MPN, pokud pro stanovovaný mikroorganismu existuje (viz příloha č. 5).
b) Požadavek nepřítomnosti mikroorganismů v navážce nebo objemu vzorku určených k vyšetření, jak jsou uvedeny za šikmou čarou po čísle nula;
vyšetřuje se naočkováním celé této navážky nebo celého objemu vzorku do příslušné tekuté půdy s následným pomnožením, vyočkováním na plotnové půdy a potvrzením podezřelých kolonií; například negat/25 značí požadavek nepřítomnosti mikroorganismů v 25 g nebo v 25 ml vzorku.