CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 132/2004 Sb. Vyhláška o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení Tabulka č. 1 Bakteriální původci onemocnění z potravin

Tabulka č. 1 Bakteriální původci onemocnění z potravin

132/2004 Sb. Vyhláška o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení

Tabulka č. 1 Bakteriální původci onemocnění z potravin

+-----------------------------+------------------------------------------------------------+-------------------+

| Mikroorganismus | Kategorie potravin | Nejvyšší mezní |

| | | hodnota na g (ml) |

+-----------------------------+------------------------------------------------------------+-------------------+

| Bacillus cereus | | 5 |

| | potraviny neurčené k přímé spotřebě | 10 |

| | | 4 |

| | potraviny určené k přímé spotřebě | 10 |

| | | 2 |

| | potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu | 10 |

+-----------------------------+------------------------------------------------------------+-------------------+

| Termotolerantní | potraviny určené k přímé spotřebě | negat/25 |

| Campylobacter | | |

+-----------------------------+------------------------------------------------------------+-------------------+

| Clostridium perfringens | | 5 |

| | potraviny neurčené k přímé spotřebě | 10 |

| | | 4 |

| | potraviny určené k přímé spotřebě | 10 |

| | | 2 |

| | potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu | 10 |

+-----------------------------+------------------------------------------------------------+-------------------+

| Escherichia coli O 157 a | všechny druhy potravin | negat/25 |

| další verocytotoxin | | |

| produkující E.coli (VTEC) | | |

+-----------------------------+------------------------------------------------------------+-------------------+

| Listeria monocytogenes | potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu | negat/25 |

| | potraviny určené k přímé spotřebě (kromě níže uvedených) | negat/25 |

| | | 2 |

| | masné výrobky o a nižší než 0,92 | 10 |

| | w | |

| | | 2 |

| | mražené krémy, zmrzliny apod. | 10 |

| | | 2 |

| | ryby uzené studeným kouřem | 10 |

+-----------------------------+------------------------------------------------------------+-------------------+

| Salmonella spp. | potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu | negat/50 |

| | potraviny určené k přímé spotřebě | negat/25 |

+-----------------------------+------------------------------------------------------------+-------------------+

| Shigella spp. | potraviny určené k přímé spotřebě | negat/25 |

+-----------------------------+------------------------------------------------------------+-------------------+

| Koagulázopozitivní | | 5 |

| stafylokoky | potraviny neurčené k přímé spotřebě | 10 |

| (Staphylococus aureus a | | 4 |

| další druhy) | potraviny určené k přímé spotřebě | 10 |

| | potraviny pro kojeneckou a dětskou výživu | |

| | | 3 |

| | - neurčené k přímé spotřebě | 10 |

| | | 2 |

| | - určené k přímé spotřebě | 10 |

+-----------------------------+------------------------------------------------------------+-------------------+

| Vibrio parahaemolyticus | ryby, měkkýši, korýši a hlavonožci z vod tropických | |

| | a subtropických pásem určené k přímé spotřebě | negat/25 |

+-----------------------------+------------------------------------------------------------+-------------------+

| Yersinia enterocolitica | Potraviny určené k přímé spotřebě | negat/25 |

| (suspektní patogenní kmeny) | | |

+-----------------------------+------------------------------------------------------------+-------------------+

negat: neprokazatelnost ve hmotnosti (objemu) zkušebního vzorku

specifikované za šikmou čarou

a : vodní aktivita - parametr potraviny charakterizující

w dostupnost vody pro mikroorganismy, nabývá hodnot

od 0 do 1,0.