Tabulka č. 1 Bakteriální původci onemocnění z potravin
+-----------------------------+------------------------------------------------------------+-------------------+
| Mikroorganismus | Kategorie potravin | Nejvyšší mezní |
| | | hodnota na g (ml) |
+-----------------------------+------------------------------------------------------------+-------------------+
| Bacillus cereus | | 5 |
| | potraviny neurčené k přímé spotřebě | 10 |
| | | 4 |
| | potraviny určené k přímé spotřebě | 10 |
| | | 2 |
| | potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu | 10 |
+-----------------------------+------------------------------------------------------------+-------------------+
| Termotolerantní | potraviny určené k přímé spotřebě | negat/25 |
| Campylobacter | | |
+-----------------------------+------------------------------------------------------------+-------------------+
| Clostridium perfringens | | 5 |
| | potraviny neurčené k přímé spotřebě | 10 |
| | | 4 |
| | potraviny určené k přímé spotřebě | 10 |
| | | 2 |
| | potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu | 10 |
+-----------------------------+------------------------------------------------------------+-------------------+
| Escherichia coli O 157 a | všechny druhy potravin | negat/25 |
| další verocytotoxin | | |
| produkující E.coli (VTEC) | | |
+-----------------------------+------------------------------------------------------------+-------------------+
| Listeria monocytogenes | potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu | negat/25 |
| | potraviny určené k přímé spotřebě (kromě níže uvedených) | negat/25 |
| | | 2 |
| | masné výrobky o a nižší než 0,92 | 10 |
| | w | |
| | | 2 |
| | mražené krémy, zmrzliny apod. | 10 |
| | | 2 |
| | ryby uzené studeným kouřem | 10 |
+-----------------------------+------------------------------------------------------------+-------------------+
| Salmonella spp. | potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu | negat/50 |
| | potraviny určené k přímé spotřebě | negat/25 |
+-----------------------------+------------------------------------------------------------+-------------------+
| Shigella spp. | potraviny určené k přímé spotřebě | negat/25 |
+-----------------------------+------------------------------------------------------------+-------------------+
| Koagulázopozitivní | | 5 |
| stafylokoky | potraviny neurčené k přímé spotřebě | 10 |
| (Staphylococus aureus a | | 4 |
| další druhy) | potraviny určené k přímé spotřebě | 10 |
| | potraviny pro kojeneckou a dětskou výživu | |
| | | 3 |
| | - neurčené k přímé spotřebě | 10 |
| | | 2 |
| | - určené k přímé spotřebě | 10 |
+-----------------------------+------------------------------------------------------------+-------------------+
| Vibrio parahaemolyticus | ryby, měkkýši, korýši a hlavonožci z vod tropických | |
| | a subtropických pásem určené k přímé spotřebě | negat/25 |
+-----------------------------+------------------------------------------------------------+-------------------+
| Yersinia enterocolitica | Potraviny určené k přímé spotřebě | negat/25 |
| (suspektní patogenní kmeny) | | |
+-----------------------------+------------------------------------------------------------+-------------------+
negat: neprokazatelnost ve hmotnosti (objemu) zkušebního vzorku
specifikované za šikmou čarou
a : vodní aktivita - parametr potraviny charakterizující
w dostupnost vody pro mikroorganismy, nabývá hodnot
od 0 do 1,0.