Příloha č. 5
Potraviny a skupiny potravin mikrobiologicky nerizikové
Pro následující potraviny se specifické mikrobiologické požadavky formou PH nestanoví, neboť pro své složení, technologii použitou k jejich výrobě, své vlastnosti
(a , pH,
w
obsah antimikrobiálních látek apod.) nebo pro nutnost dostatečné tepelné úpravy při kulinární úpravě před konzumací nepředstavují za stanovených podmínek *) z hlediska mikrobiologického riziko pro zdraví.
a) lihoviny (o obsahu etanolu nad 20 % objemových)
b) ocet
c) potravinářská barviva a aromata
d) přírodní a náhradní sladidla
e) sůl kuchyňská a přípravky na bázi soli
f) jedlé oleje
g) tuky (s výjimkou směsných emulgovaných tuků)
h) chléb a běžné pečivo
i) trvanlivé pečivo
j) nečokoládové cukrovinky
k) káva pražená a kávoviny
l) čaj pravý (fermentovaný, polofermentovaný, zelený)
m) sušené náhrady mléka a smetany do teplých nápojů
n) mouka, luštěniny, rýže a výrobky z nich (v suchém stavu)
o) dehydrované sojové výrobky
p) škrob, výrobky ze škrobu a výrobky z brambor (v suchém stavu)
q) pivo, víno
r) nealkoholické nápoje (včetně výrobků v prášku)
s) hořčice
t) sterilizované potraviny
u) pasterované ovoce a zelenina, ovoce naložené v lihu, ovocné pomazánky
v) doplňky stravy (bez složek rostlinného nebo živočišného původu)
------------------------------------------------------------------
*) Zákon č. 110/1997 Sb. a související vyhlášky.
------------------------------------------------------------------