CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 220/1998 Sb. Vyhláška o způsobu a rozsahu posuzování shod potravin, způsobu přípravy a odběru kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobků výrobcem, o druzích potravin, pro které bude výrobcem nebo dovozcem vydáváno písemné prohlášení o shodě, a o rozsahu a obsahu tohoto prohlášení (posuzování shody) Příloha č. 2 - Potraviny, před jejichž uvedením do oběhu vydá výrobce nebo dovozce písemné prohlášení o shodě potravin na základě protokolu o zkoušce

Příloha č. 2 - Potraviny, před jejichž uvedením do oběhu vydá výrobce nebo dovozce písemné prohlášení o shodě potravin na základě protokolu o zkoušce

220/1998 Sb. Vyhláška o způsobu a rozsahu posuzování shod potravin, způsobu přípravy a odběru kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobků výrobcem, o druzích potravin, pro které bude výrobcem nebo dovozcem vydáváno písemné prohlášení o shodě, a o rozsahu a obsahu tohoto prohlášení (posuzování shody)

Příloha č. 2

Potraviny, před jejichž uvedením do oběhu vydá výrobce nebo dovozce písemné prohlášení o shodě potravin na základě protokolu o zkoušce

+-----------------------------------------+-----------------------------------------------------------------------------------------------------+

| Názvy potravin | Hodnocená kritéria |

| | |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| | technologická podle | chemická podle zvláštního právního | mikrobiologická podle zvlá- |

| | zvláštního právního | předpisu 19) jen u vybraného výrobku | štního právního předpisu 20) |

| | předpisu | reprezentujícího skupinu nebo | u každého hotového výrobku |

| | | podskupinu podle zvláštního právního | |

| | | předpisu 18) | |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| masné výrobky tepelně neopracované | | fosfáty, dusitany, PCB | část 2 bod 1. 3., LM, YE, CJ a |

| (určené zejména ke spotřebě bez další | | | CP |

| úpravy) | | | |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| drobné masné výrobky | | polycyklické aromatické uhlovodíky | část 2 bod 1. 5., 1.5.1., LM, |

| | | (jen u uzených výrobků), fosfáty, | YE,CP |

| | | dusitany, PCB, kyselina glutamová | |

| měkké salámy | | | |

| | | | |

| speciální masné výrobky | | | |

| | | | |

| vařené masné výrobky | | | |

| | | | |

| pečené masné výrobky | | | |

| | | | |

| šunky a podobné výrobky | | | |

| | | | |

| aspikové výrobky | | | |

| | | | |

| syrová uzená masa téhož druhu zvířete | | | |

| bez rozlišení části těla, ze kterého | | | |

| pochází | | | |

| | | | |

| vařená uzená masa téhož druhu zvířete | | | |

| bez rozlišení části těla, ze kterého | | | |

| pochází | | | |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| masné polotovary | | fosfáty, dusitany, PCB | část 2 bod 1. 2., LM, YE |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| masné výrobky trvanlivé | aktivita vody (aw) | polycyklické aromatické uhlovodíky | část 2 bod 1. 4., LM, YE, CP, |

| | | (jen u uzených výrobků), dusitany, | CJ |

| | | PCB | |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| výrobky z ryb nebo ostatních vodních | NaCl | fosfáty, konzervanty, Cd, Pb, Hg, PCB | část 2 bod 2. 1., 2. 2., |

| živočichů obsahující nejméně 60% masa | | | 2. 3., 2. 4., 2. 5., 2. 6., |

| ryb nebo vodních živočichů - smažené, | | | CP |

| solené, sušené, polokonzervy, polotovary| | | |

| vč. zmrazených, konzervy | | | |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| výrobky z ryb nebo ostatních vodních | | dusitany, Cd, Pb, Hg, PCB, | část 2 bod 2. 4. 1. |

| živočichů obsahující nejméně 60% masa | | u skombroidních ryb histamin | |

| ryb nebo vodních živočichů-marinované, | | | |

| uzené | | | |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| výrobky z vajec - majonézy | v rozsahu přílohy č. 10, | konzervanty, Cd, Hg, PCB | část 2 bod 3. 1., 3. 2. |

| | tabulka č. 2 vyhlášky | | |

| | č. 327/1997 Sb. | | |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| kysané mléčné výrobky | v rozsahu přílohy č. 2, | Cd, Pb, Hg, PCB, DDT, HCH (isomery | část 2 bod 4. 9. 1., LM, YE, S |

| | tabulka č. 3 vyhlášky | α, β), lindan, HCB | |

| | č. 328/1997 Sb. | | |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| mléčné výrobky obohacené přídavkem | v rozsahu přílohy č. 2, | fosfáty, Cd, Pb, Hg, PCB, DDT, HCH | část 2 bod 4. 9. 1., LM, YE |

| mlékařské kultury | tabulka č. 3 vyhlášky | (isomery α, β), lindan, HCB | |

| | č. 328/1997 Sb. | | |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| máslo mlékárenské | v rozsahu přílohy č. 2, | Cd, Pb, Hg, PCB, DDT, HCH (isomery | část 2 bod 4. 11. 1., LM, S |

| | tabulka č. 7 vyhlášky | α, β), lindan, HCB | |

| | č. 328/1997 Sb. | | |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| pomazánkové máslo | v rozsahu přílohy č. 2, | Cd, Pb, Hg, PCB, DDT, HCH (isomery | část 2 bod 4. 11. 2., LM, S |

| | tabulka č. 7 vyhlášky | α, β), lindan, HCB | |

| | č. 328/1997 Sb. | | |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| tvarohy | v rozsahu přílohy č. 2, | Cd, Pb, Hg, PCB, DDT, HCH (isomery | část 2 bod 4. 9. 2., LM, BC, S |

| | tabulka č. 11 vyhlášky | α, β), lindan, HCB | |

| | č. 328/1997 Sb. | | |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| sýry přírodní a syrovátkové | v rozsahu přílohy č. 2, | Cd, Pb, Hg, PCB, DDT, HCH (isomery | část 2 bod 4. 10., LM, SA, S |

| | tabulka č. 11 vyhlášky | α, β), lindan, HCB | |

| | č. 328/1997 Sb. | | |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| sýry z nepasterovaného mléka | v rozsahu přílohy č. 2, | Cd, Pb, Hg, PCB, DDT, HCH (isomery | část 2 bod 4. 10. 1., BC, CP, |

| | tabulka č. 9 a 10 | α, β), lindan, HCB | PA, YE, S, LM, CJ |

| | vyhlášky č. 328/1997 Sb. | | |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| zmrzliny pouze balené | v rozsahu přílohy č. 5, | fosfáty, Cd, Pb, Hg, PCB, DDT, HCH | část 2 bod 5., LM, SA |

| | vyhlášky č. 328/1997 Sb. | (isomery α, β), lindan, HCB | |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| čaj pravý, bylinný, ovocný | smyslově, § 4 vyhlášky | suma aflatoxinů B1, B2, G1, G2, Cd, | část 2 bod 17. 1., čaj ovocný, |

| | č. 330/1997 Sb., | Pb, Hg | bylinný |

| | příloha č. 6 | | |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| káva | obsah kofeinu, vlhkost | u pražené kávy ochratoxin A, Cd, Pb, | |

| | (vyhláška č.330/1997 Sb.)| Hg | |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| koření | | suma aflatoxinů B1, B2, G1, G2, | část 2 bod 16. |

| | | Cd, Pb, Hg | |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| dehydratované výrobky jen pokud jsou | | Cd, Pb, Hg | část 2 bod 15. 1. |

| instantní | | | |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| studené omáčky (dresinky) | pH, obsah soli | konzervanty, | část 2 bod 19. 2. a S |

| | | Cd, Pb, Hg | |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| zpracovaná zelenina | | Cd, Pb, Hg, dusičnany, | část 2 podle jednotlivých |

| | | konzervanty podle jednotlivých skupin | skupin výrobků v rozsahu |

| | | výrobků v rozsahu přílohy č. 1, část 6, | bodu 7. |

| | | u sterilované zeleniny v plechu - obsah | |

| | | cínu | |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| zpracované ovoce | | Cd, Pb, Hg, | část 2 podle jednotlivých |

| | | konzervanty podle jednotlivých skupin | skupin výrobků v rozsahu |

| | | výrobků v rozsahu přílohy č. 1, část 6, | bodu 7. |

| | | u kompotů v plechovém obalu - obsah | |

| | | cínu | |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| suché skořápkové plody | | suma aflatoxinů B1, B2, G1, G2 | část 2 bod 7. 5. |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| výrobky zhub kromě sušených, | | Cd, Pb, Hg, | část 2 bod 7. |

| ostatní výrobky z hub | | u konzervovaných v plechovém obalu - | |

| | | obsah cínu | |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| těstoviny nesušené a plněné | obsah cholesterolu u | Cd, Pb, Hg, | část 2 těstoviny nesušené |

| | výrobků označených | syntetická barviva | bod 8. 4. 2. |

| | jako "bez | | těstoviny nesušené s náplní |

| | cholesterolu" | | bod 8. 4. 3. |

| | (vyhláška č. 293/1997 | | |

| | Sb.) | | |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| kakaový prášek (kakao), směs kakaa | | Cd, Pb, Hg, Cr, Ni | část 2 bod 12. 1. |

| s cukrem | | suma aflatoxinů B1, B2, G1, G2 | |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| destilát řezaný | etanol | ftaláty, ethylkarbamat, methanol | |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

| likér nebo krém jen emulsní, mléčný a | etanol, cukr | ftaláty | část 2 emulzní lihoviny |

| smetanový | | | bod 13. 3. |

+-----------------------------------------+--------------------------+-----------------------------------------+--------------------------------+

------------------------------------------------------------------

18) Vyhlášky č. 327/1997 Sb.335/1997 Sb. Pokud tyto vyhlášky nečlení potraviny do podskupin, rozbory na chemická kritéria se provedou u vybraného výrobku, který reprezentuje soubor výrobků v dané skupině vyráběných ze stejných složek (surovin), na tomtéž technologickém zařízení a za stejných výrobních podmínek.

19) Vyhláška č. 298/1997 Sb., ve znění vyhlášky č. 3/1999 Sb. a vyhlášky č. 323/1999 Sb.

20) Vyhláška č. 294/1997 Sb., ve znění vyhlášky č. 91/1999 Sb.

Název mikroorganismů podle použitých zkratek:

LM - Listeria monocytogenes

YE - Yersinia enterocolitica

CJ - Campylobacter jejuni/coli

CP - Clostridium perfringens

S - Salmonella

BC - Bacillus cereus

SA - Staphylococcus aureus

PA - Pseudomonas aeruginosa

------------------------------------------------------------------