Tabulka 13 - Obecný přehled složek jiných než sýry pro výrobu tavených sýrů a tavených sýrových výrobků
+----------------------+----------------------------------------------------+-------------------+
| Složka jiná než sýr | Tavený sýr a tavený roztíratelný sýr | Tavený sýrový |
| +-------------------------+--------------------------+ výrobek |
| | druhově pojmenovaný | druhově nepojmenovaný | |
+----------------------+-------------------------+--------------------------+-------------------+
| Máslo, máselný tuk, | pouze pro standardizaci | ano | ano |
| smetana, máselný | obsahu tuku | | |
| koncentrát | | | |
+----------------------+-------------------------+--------------------------+-------------------+
| Ostatní mléčné | ne | ano | ano |
| složky | | obsah nejvýše | 51 % hmot. sušiny |
| | | 5 % hmot. laktózy | pochází ze sýra |
| | | ve finálním taveném sýru | |
+----------------------+-------------------------+--------------------------+-------------------+
| Jedlá sůl | ano | ano | ano |
+----------------------+-------------------------+--------------------------+-------------------+
| Bakteriální kultury | ano | ano | ano |
+----------------------+-------------------------+--------------------------+-------------------+
| Enzymy *) | ano | ano | ano |
+----------------------+-------------------------+--------------------------+-------------------+
| Cukry (sacharidy se | ne | ne | ano |
| sladícím účinkem) | | | |
+----------------------+-------------------------+--------------------------+-------------------+
| Koření a sezónní | podle druhu výrobku a v množství, které postačuje, aby dodalo |
| zelenina | konečnému výrobku charakteristickou chuť |
+----------------------+----------------------------------------------------+-------------------+
| Ostatní zdravotně | ano | ano |
| nezávadné potraviny | v množství nepřekračujícím jednu šestinu celkové | |
| | obsahu sušiny konečného výrobku a za předpokladu, | |
| | že mají dodávat pouze charakteristickou chuť a že | |
| | se nejedná o cukry | |
+----------------------+----------------------------------------------------+-------------------+
*) zdravotně nezávadné se specifickými účinky