CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 7/2002 Sb.m.s. Sdělení o Dohodě mezi vládou ČR a vládou Slovenské republiky o vzájemném uznávání výsledků laboratorních zkoušek u zemědělských a potravinářských výrobků Příloha č. I - Česká republika - Seznam laboratoří oprávněných vydávat protokoly o zkouškách pro účely této dohody

Příloha č. I - Česká republika - Seznam laboratoří oprávněných vydávat protokoly o zkouškách pro účely této dohody

7/2002 Sb.m.s. Sdělení o Dohodě mezi vládou ČR a vládou Slovenské republiky o vzájemném uznávání výsledků laboratorních zkoušek u zemědělských a potravinářských výrobků

Příloha č. I

Česká republika - Seznam laboratoří oprávněných vydávat protokoly o zkouškách pro účely této dohody a jimi analyzované výrobky, používané analýzy a analytické metody

+-------------------------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+

| Laboratoř | Analyzované výrobky | Analýzy | Techniky/metody |

+-------------------------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+

| Laboratoř ČZPI, | Všechny druhy | Mikrobiologické a chemické | Metody zkoušení předepsané |

| Pobřežní 10, | potravin, | požadavky a požadavky na jakost | národní legislativou nebo |

| 186 00 Praha | tabákových výrobků | | metody uznané (ISO, EN, ČSN) |

| | a surovin | Přídatné látky = aditiva | Mikrobiologické zkoušky - národní |

| Laboratoř ČZPI, | rostlinného původu | (antioxidanty, konzervační | nebo dle ISO, EN metod zkoušení |

| Březhradská 182, | | látky, dusitany, barviva, | |

| 503 32 Hradec Králové | | náhradní sladidla, kyseliny, | HPLC (UV/VIS, FI) (konzervační |

| | | soli, estery, látky chuťové | látky, dusičnany, sladidla, |

| Laboratoř ČZPI, | | a povzbuzující např. kofein, | antioxidanty, kofein, |

| Květná 15, | | chinin, kys. glutamová atp.), | aromatické látky, mykotoxiny, |

| 603 00 Brno | | aromatické látky, | rezidua pesticidů, biogenní |

| | | kontaminanty | aminy, PAH, glykoalkaloidy) |

| Laboratoř ČZPI, | | (chemické prvky As, Cd, Pb, Cu, | HPLC (RI) (sladidla, cukry, org. |

| J. V. Pavelky 13, | | Hg, Zn, Fe, Sn, Ni, mykotoxiny, | kyseliny) |

| 772 00 Olomouc | | nitrosaminy, PCB, PAH, | HPLC (DAD) (barviva, rezidua |

| | | dusičnany, těkavé uhlovodíky, | pesticidů) |

| | | histamin, tyramin a další | GC (AE, EC, NP, FI, TC) (PCB, |

| | | biogenní aminy, ftaláty, | rezidua pesticidů, těkavé |

| | | alifatické chlorované | uhlovodíky, mykotoxiny, |

| | | uhlovodíky, glykoalkaloidy, | ftaláty, aromatické látky, |

| | | methanol, ethylkarbamát atp.) | mastné kyseliny, methanol, |

| | | rezidua pesticidů | vyšší alkoholy, cholesterol, |

| | | organochlorovaných i ostatních | ethylkarbamát) |

| | | potravní doplňky (minerály, | GC (MS) (rezidua pesticidů, |

| | | vitamíny) | těkavé uhlovodíky, alifatické |

| | | technologicky a nutričně významné | chlorované uhlovodíky) |

| | | látky (etanol, sůl, mastné | GC (TEA) (nitrosaminy) |

| | | kyseliny, cholesterol, tuky, | TLC (mykotoxiny, barviva) |

| | | cukry, popel, sušina, | AAA (histamin, tyramin, biogenní |

| | | aminokyseliny, bílkoviny atd.), | aminy, aminokyseliny) |

| | | aktivita vody | GF AAS, FJHG AAS, AAS (chemické |

| | | bakteriální původci onemocnění | prvky) |

| | | z potravin a indikátorové | AMA, TMA (rtuť) |

| | | mikroorganismy | ITP (vitamíny) |

| | | smyslové požadavky | FIA (dusitany, dusičnany) |

| | | GMO | UV - VIS spektrofotometrie |

| | | | (vitamíny, chinin) |

| | | | AW metr - aw |

| | | | PCR |

| | | | |

| | | Pouze pro laboratoř ČZPI v Praze | |

| | | (základní ukazatele jakosti | |

| | | tabákových výrobků): | |

| | | | |

| | | Surový a beznikotinový bezvodý | Rotační nakuřovací přístroj |

| | | koncentrát | (dehet) |

| | | | |

| | | Obsah nikotinu v kouřovém | GC (FID) (nikotin) |

| | | kondenzátu | |

| | | | |

| | | Obsah vody v kouřovém kondenzátu | GC (TCD) (voda) |

| | | | |

| | | Vlhkost tabáku v cigaretách | Gravimetrická metody |

+-------------------------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+

| Krajská hygienická | Všechny druhy | Mikrobiologické a chemické | Platné ČSN, ČSN ISO, ČSN EN |

| stanice, | potravin a | požadavky na zdravotní | Interní předpisy schválené ČIA |

| Schneiderova 32, | potravinových | nezávadnost a jakost | |

| 370 71 České Budějovice | surovin | | |

| | | Aditivní látky (kys. sorbová, | HPLC - UV/VIS (kys. benzoová, |

| | | kys. benzoová, oxid siřičitý, | sorbová, kofein, sacharin, |

| | | syntetická barviva, kofein, | aspartam) |

| | | chinin, aspartam, sacharin) | fotometrie UV/VIS (chinin) |

| | | | jodometrie (oxid siřičitý) |

| | | | chromatografie v plošném |

| | | | uspořádání (syntetická barviva) |

| | | | |

| | | Kontaminanty (chemické prvky /As, | AAS po mikrovlnném rozkladu |

| | | Cd, Cr, Cu, Fe, Hg, Mn, Ni, Pb, | (chemické prvky mimo As a Hg) |

| | | Sn, Zn/, PCB, estery kys. | AAS po zpopelnění (As), |

| | | ftalové, methanol, rezidua | AMA 254 (rtuť), |

| | | chlorovaných pesticidů, | GC-ECD (estery kys. ftalové, PCB, |

| | | dusičnany, chloridy) | chlorované pesticidy) |

| | | | GC-FID (methanol), |

| | | | HPLC-UV/VIS (dusičnany), |

| | | | titrace podle Mohra (chloridy) |

| | | | |

| | | Nutričně významné látky | Podle Kjeldahla (bílkoviny), |

| | | (bílkoviny, tuk, popel, sušina, | podle Soxhleta (tuk), |

| | | vitamín C, minerálie /Na, K, Ca, | AAS po mikrovlnném rozkladu |

| | | Mg, P/) | (Ca, Mg) |

| | | | emisní plamenová fotometrie: |

| | | | po mikrovlnném rozkladu (Na, K), |

| | | | sušení do konst. hmotnosti |

| | | | (sušina), |

| | | | zpopelnění při 550 °C (popel), |

| | | | HPLC-UV/VIS (vitamin C), |

| | | | fotometrie (P) |

| | | | |

| | | Senzorické posouzení | Podle metod ČSN ISO, ČSN EN ISO |

| | | Mikrobiologická vyšetření | specifikovanými interními |

| | | v rozsahu vyhlášek MZ č. 294/1997 | předpisy schválenými ČIA |

| | | Sb. a č. 91/1999 Sb. včetně všech | (mikrobiologická vyšetření) |

| | | patogenních mikroorganismů | |

+-------------------------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+

| Laboratoře krajské | Všechny druhy | Mikrobiologické a chemické | Metody analýz dle ČSN-ISO, ČSN- |

| hygienické stanice, | potravin a | vyšetření včetně podkladů pro | EN, dle mezinárodně doporučených |

| Skrétova 1 | potravinových | stanovení zdravotní nezávadnosti | postupů - AOAC, ISO a dle SOP |

| 303 22 Plzeň | surovin | | ověřených akreditačním procesem |

| | | Patogenní a podmíněné patogenní | Mikrobiologická vyšetření - |

| | | mikroorganismy, kvasinky, plísně, | - ČSN ISO |

| | | celkový počet mikroorganismů | |

| | | | |

| | | Senzorické vlastnosti potravin | |

| | | | |

| | | Technologicky a nutričně významné | |

| | | látky (tuky, sušina, popel, vyšší | |

| | | mastně kyseliny, etanol, vyšší | |

| | | alkoholy, estery) | |

| | | | |

| | | Aditivní látky (antioxidanty, | Aditivní látky - HPLC/UV-VIS, |

| | | chemické konzervační látky, | HPLC/FLU, HPLC/DAD, GC |

| | | barviva, kyseliny, zásady a soli, | |

| | | látky ovlivňující chuť a vůni, | |

| | | látky povzbuzující jako kofein | |

| | | a chinin, náhradní sladidla) | |

| | | | |

| | | Kontaminanty | Kontaminanty |

| | | - chemické prvky (As, Cd, Pb, Cu, | - kovy AAS |

| | | Sb, Hg, Fe, Mn, Sn, Zn, Cr, Ni) | |

| | | | |

| | | - organické sloučeniny | - organické sloučeniny |

| | | PCB (ftaláty, rezidua pesticidů, | HPLC/UV-VIS, HPLC/FLU, HPLC/DAD |

| | | polyaromáty, TOL, methanol, | GC/ECD, GC/FID, GC/MS |

| | | přírodní toxiny, endogenní látky) | |

+-------------------------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+

| Krajská hygienická | Všechny druhy | Mikrobiologické a chemické | Metody zkoušení předepsané |

| stanice Ostrava - | potravin a | požadavky a požadavky na jakost: | národní legislativou nebo metody |

| laboratorní odbor, | potravinových | | uznané (ISO, EN, ČSN) |

| Partyzánské náměstí 7, | surovin | - přídatné látky (konzervační | |

| 728 92 Ostrava | | látky, antioxidanty, syntetická | Mikrobiologické zkoušky - národní |

| | | barviva, náhradní sladidla, | nebo dle ISO, EN metod zkoušení |

| | | látky chuťové a povzbuzující, | |

| | | aromatické látky, kyseliny | GC AAS, FJHG AAS, F AAS |

| | | a soli) | AMA |

| | | | |

| | | - kontaminanty (chemické prvky, | HPLC (UV/VIS, FL) |

| | | dusičnany, polyaromatické | GC (EC, FID, MS) |

| | | látky, rezidua pesticidů, PCB, | |

| | | glykoalkaloidy, estery kys. | Volumetrie, gravimetrie, |

| | | ftalové, methanol, | Kjeldahlova metodA |

| | | ethylkarbamát, BTX, glykoly | XRF, UVWIS spektrofotometrie |

| | | apod.) | |

| | | | |

| | | - technologicky a nutričně | |

| | | významné látky (bílkoviny, | |

| | | cukry, tuky, vláknina, popel, | |

| | | vlhkost, nutriční hodnota | |

| | | potravin, etanol, vyšší | |

| | | alkoholy, těkavé kyseliny, | |

| | | kyselina askorbová, extrakt | |

| | | ve víně, NaCl apod.) | |

| | | | |

| | | - senzorické posouzení | |

+-------------------------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+

| Krajská hygienická | Všechny druhy | Mikrobiologické a chemické | Metody zkoušení předepsané |

| stanice, | potravin a | požadavky a požadavky na jakost | národní legislativou (ČSN) a |

| P.O.Box 78/U2, | potravinových | | mezinárodně doporučované postupy |

| Moskevská 15, | surovin | - přídatné látky (antioxidanty, | (ČSN ISO, ČSN EN a AOAC), |

| 400 78 Ústí nad Labem | | chem. konzervační látky, | validované postupy (SOP) založené |

| | | syntetická barviva, kofein) | na těchto postupech |

| | | | |

| | | - kontaminanty (anorganické | Používané techniky: |

| | | toxické a esenciální prvky | HPLC (UV/VIS, Fe) |

| | | včetně rozlišení významných | GC (MS, EC, NP, FI, FPD) |

| | | forem, ftaláty, methanol, PCB, | AAS (ET, HG, AMA), ICP OES |

| | | PAH, kyseliny, zásady, soli, | (včetně ultrasonického zmlžování) |

| | | pesticidy a jejich rezidua) | Spektrometrie (UV/VIS) |

| | | | Iontová chromatografie |

| | | - technologicky nutričně významné | FIA |

| | | látky (tuky, sušina, popel, | |

| | | etanol, kys. askorbová, | |

| | | peroxidové číslo, číslo | |

| | | kyselosti, bílkoviny) | |

| | | | |

| | | - patogenní a podmíněně patogenní | |

| | | mikroorganismy, indikátorové | |

| | | mikroorganismy, kvasinky, | |

| | | plísně | |

| | | | |

| | | - senzorické vlastnosti | |

+-------------------------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+

| Krajská hygienická | Všechny druhy | Mikrobiologické a chemické | Metody zkoušení předepsané |

| stanice, laboratorní | potravin a | požadavky na jakost | národní legislativou nebo metody |

| odbor, oddělení | potravinových | | uznané (ISO, EN, ČSN) |

| organických analýz, | surovin | Přídatné látky - aditiva | Mikrobiologické zkoušky - národní |

| ulice Jana Černého 361, | | - antioxidanty - vitamin C | nebo dle ISO, EN metod zkoušení |

| 503 41 Hradec Králové | | - konzervační látky, např. kys. | |

| | | benzoová, sorbová, | HPLC (UVA/IS, Fi) (konzervační |

| | | 4-Hydroxybenzoová, dusitany | látky, dusičnany, dusitany, |

| | | - důkaz potravinářských barviv | sladidla, vitamín C, mykotoxiny, |

| | | - látky chuťové a povzbuzující, | parulin, ochratoxin A, glutamová |

| | | např. kofein | k., kofein, PAH) |

| | | - kys. glutamová | |

| | | - náhradní sladidla, např. | GC (FID, ECD, MS) (kongenery PCB, |

| | | aspartam, acesulfan K, sacharin | residua pesticidů, etylkarbamát, |

| | | | etanol, ftaláty) |

| | | Chemické prvky | TLC potravinářská barviva |

| | | As, Cd, Pb, Cu, Hg, Zn, Fe, Sn, | |

| | | Ni, Sb, Se, Al, Cr, Ca | VG AAS, AMA 254 (chemické prvky, |

| | | | rtuť) |

| | | Kontaminanty | |

| | | - mykotoxiny, ochratoxin A, DON, | Titrace - Kjeldahlova metoda |

| | | patulin | Spektrofotometrická metodA |

| | | - PCB kongenery, PAH | |

| | | - dusičnany, ftaláty | Neakreditované |

| | | - methanol, etylkarbamát | Gravimetrická metody, titrační |

| | | - residua organochlorových | metoda, AAS |

| | | pesticidů | |

| | | | |

| | | Látky technologicky a nutričně | |

| | | významné (etanol, bílkoviny, | |

| | | fosfor, atd.) | |

| | | | |

| | | Neakreditované | |

| | | - sůl, tuky, cukry, popel, sušina | |

| | | - potravní doplňky (minerály) | |

| | | | |

| | | Senzorické hodnocení | |

+-------------------------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+

| Státní veterinární | Všechny druhy | Mikrobiologické a chemické | Metody zkoušení předepsané |

| ústav Brno, | potravin a surovin | požadavky na jakost. | národní legislativou nebo metody |

| Akreditovaná zkušební | | | uznané (ISO, EN, ČSN). |

| laboratoř hygieny | | Přídavné látky (konzervační | Mikrobiologické zkoušky - národní |

| potravin č. 1215, | | látky: kyselina sorbová a | nebo podle ISO, EN metod |

| oddělení mikrobiologie | | benzoová, náhradní sladidla, | zkoušení. |

| a oddělení chemie SVÚ | | polyfosfáty, kyseliny, soli, | |

| Brno. | | látky chuťové a povzbuzující | HPLC: konzervační látky, |

| | | např.: chinin, kofein, kys. | sladidla, rezidua veterinárních |

| Kontakt: | | glutamová atd.). | léčiv, polyaromatické uhlovodíky, |

| SVÚ Brno | | | ftaláty. |

| Palackého 174 | | Kontaminanty: chemické prvky: | |

| 612 38 Brno, | | As, CD, Pb, Cu, Hg, Fe, Sn, Ni, | GC: rezidua pesticidů, PCB |

| Královo Pole | | Zn. polyaromatické uhlovodíky, | |

| tel.: 05/41 32 12 29 | | fosfor. | TLC: mykotoxiny, polyfosfáty |

| fax: 05/41 21 15 09 | | | |

| IČO: 00219 487 | | Mykotoxiny, PCB, alifatické | AAS: chemické prvky |

| DIČ: 290-00219 487 | | chlorované uhlovodíky. | |

| | | | AMA: rtuť |

| | | Veterinární léčiva: sulfonamidy, | |

| | | furazolidon, atd., biogenní | spektrometrie: dusičnany, |

| | | aminy. | dusitany, fosfor, kys. |

| | | | L-glutamová |

| | | Rezidua pesticidů: | |

| | | organochlorované a organofosfáty. | gravimetrie: sušina, tuk, popel |

| | | | |

| | | Technologicky a nutričně významné | volumetrie: NaCl, acidita, |

| | | látky: etanol, sůl, tuky, cukry, | amoniak, číslo kyselosti, číslo |

| | | popel, sušina, amoniak, | zmýdelnění, peroxidové číslo |

| | | č. kyselosti, č. zmýdelnění, | |

| | | peroxidové číslo, bílkoviny atd. | |

| | | | |

| | | Aktivita vody. | |

+-------------------------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+

| Státní veterinární | Všechny druhy | Senzorické, mikrobiologické a | Metody zkoušení předepsané |

| ústav Olomouc | potravin a | chemické požadavky a požadavky | národní legislativou nebo metody |

| Jakoubka ze Stříbra 1 | potravinových | na jakost a zdravotní nezávadnost | uznané (ISO, EN, ČSN) |

| 779 00 Olomouc | surovin | | Mikrobiologické zkoušky - národní |

| | | Přídatné látky (konzervanty, | nebo dle ISO, EN metod zkoušení |

| Akreditovaná zkušební | | dusitany, dusičnany, barviva, | |

| laboratoř č. 1144, | | kyseliny, soli, estery, látky | HPLC (UV/VIS, FL, DAD) |

| č. osvědčení 304/1999, | | chuťové, aromatické látky) | HP TLC |

| vydal ČIA podle ČSN EN | | | ITP |

| 45001 | | Kontaminanty (chem. prvky - As, | Spektrometr (UV/VIS) |

| | | Cd, Pb, Cu, Hg, Zn, Fe, Ni, Se, | Gama spektrometrie |

| | | Cr, Mn, Al, Cu, mykotoxiny, | GC (ECD, FID, FPD) |

| | | polyaromatické uhlovodíky, | SPME |

| | | dusičnany, kongenery, PCB, suma | AAS, FIAS - HG AAS |

| | | PCB, těkavé uhlovodíky, biogenní | MW rozklad |

| | | aminy, ftaláty, alifatické | AMA |

| | | chlorované uhlovodíky, methanol | |

| | | a další těkavé organické látky, | |

| | | stanovení radioaktivity Cs 134, | |

| | | 137) | |

| | | | |

| | | Rezidua pesticidů | |

| | | (organochlorových, | |

| | | organofosforových) | |

| | | | |

| | | Veterinární léčiva (sulfonamidy, | |

| | | sedativa, chemoterapeutika, | |

| | | antihelmintika, antikokcidika) | |

| | | | |

| | | Technologicky a nutričně významné | |

| | | látky (sůl, tuky, cukry, popel, | |

| | | sušina, bílkoviny, vláknina, | |

| | | energetická hodnota, potravní | |

| | | doplňky) | |

+-------------------------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+

| Státní veterinární | Všechny druhy | Mikrobiologické a chemické | Metody zkoušení předepsané |

| ústav Jihlava | potravin a | požadavky na jakost | národní legislativou nebo metody |

| akreditovaná zkušební | potravinových | | uznané (ISO, EN, ČSN) |

| laboratoř č. 1129 | surovin | Přídatné látky (konzervační | Mikrobiologické zkoušky - národní |

| Oddělení hygieny | | látky, dusitany, náhradní | nebo dle ISO, EN metod zkoušení |

| potravin a chemie | | sladidla, polyfosfáty, kyseliny, | |

| SVÚ Jihlava, | | soli, barviva, látky chuťové | HPLC (UV/VIS, FI) konzervační |

| Rantíškova 93, | | a povzbuzující např.: chinin, | látky, sladidla, látky chuťové |

| 586 05 Jihlava | | kys. glutamová, kofein atd.) | a povzbuzující, rezidua |

| | | | veterinárních léčiv, biogenní |

| | | Kontaminanty (chemické prvky As, | aminy |

| | | Cd, Pb, Cu, Hg, Fe, Sn, Ni, Zn, | HPLC (DAD) barviva |

| | | mykotoxiny, PCB, alifatické | GC (ECD, NPD, FID) rezidua |

| | | chlorované uhlovodíky, | pesticidů, ftaláty |

| | | veterinární léčiva sulfonamidy, | TLC mykotoxiny |

| | | furazolidon, atd.) | AAS chemické prvky |

| | | | AMA rtuť |

| | | Biogenní aminy (histamin, | FIA dusičnany |

| | | tryptamin, spermin, spermidin, | Spektrometrie (UVIVIS) |

| | | putrescin, kadaverin, tyramin) | Gravimetrie oxid siřičitý, |

| | | | polyfosfáty, sušina |

| | | Rezidua pesticidů | Volumetrie sůl, acidita |

| | | (organochlorovaných | PCR |

| | | a organofosfátů) | |

| | | | |

| | | Technologicky a nutričně | |

| | | významné látky (methanol, etanol, | |

| | | sůl, tuky, cukry, popel, sušina, | |

| | | bílkoviny, atd.) | |

| | | | |

| | | Aktivita vody | |

| | | | |

| | | GMO | |

+-------------------------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+

| Státní veterinární | Všechny druhy | Zdravotní nezávadnost | Metody EN, ISO, ČSN |

| ústav Praha | potravin a | a mikrobiologické i chemické | bakteriální původci onemocnění |

| Sídlištní 24 | potravinových | požadavky na jakost | z potravin |

| Praha 6 - Lysolaje | surovin | | indikátorové mikroorganizmy |

| PSČ 165 03 | | | a původci kažení |

| | | | bakteriální toxíny a mykotoxíny |

| | | | |

| | | chemické prvky - Hg, Ni, Co, Pb, | AAS (F-AAS, HG-AAS, AMA) |

| | | Cd, Cu, Mn, Cr, Fe, Zn, As, Se, | |

| | | Sn | |

| | | | |

| | | rezidua pesticidů - chlotovaných | GC (EC, FI, NP, MS) |

| | | a organofosforových | HPLC (UV/VIS, DAD, FL) |

| | | polychlorované bifenyly PCB's | HPLC (UV/VIS, DAD, FL) |

| | | polyaromatické uhlovod. | HPLC (UV/VIS, DAD, FL) |

| | | PAH mykotoxíny dusičnany | HPLC (UV/VIS, DAD, FL) |

| | | biogenní aminy | |

| | | | |

| | | rezidua vet. léčiv a přípravků - | |

| | | sulfonamidy, furazolidon, | |

| | | chloranfenikol, nikarbazin, | |

| | | invermektiny, propionylpromazin, | |

| | | carazolol, zeranol | |

| | | | |

| | | přídatné látky - konzervační | TLC |

| | | látky - kys. sorbová, kys. | ITP |

| | | benzoová, oxid siřičitý, dusitany | |

| | | barviva, kys. glutamová | |

| | | | |

| | | technologicky a nutričně významné | |

| | | látky - minerální látky sůl, | |

| | | etanol, mastné kyseliny, tuky, | |

| | | cukry, popel, vláknina, sušina, | |

| | | bílkoviny, aktivita vody, | |

| | | cholesterol, fosfáty | |

| | | | |

| | | radioaktivní látky | gamaspektrometrické stanovení |

+-------------------------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+

------------------------------------------------------------------