Příloha č. I
Česká republika - Seznam laboratoří oprávněných vydávat protokoly o zkouškách pro účely této dohody a jimi analyzované výrobky, používané analýzy a analytické metody
+-------------------------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+
| Laboratoř | Analyzované výrobky | Analýzy | Techniky/metody |
+-------------------------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+
| Laboratoř ČZPI, | Všechny druhy | Mikrobiologické a chemické | Metody zkoušení předepsané |
| Pobřežní 10, | potravin, | požadavky a požadavky na jakost | národní legislativou nebo |
| 186 00 Praha | tabákových výrobků | | metody uznané (ISO, EN, ČSN) |
| | a surovin | Přídatné látky = aditiva | Mikrobiologické zkoušky - národní |
| Laboratoř ČZPI, | rostlinného původu | (antioxidanty, konzervační | nebo dle ISO, EN metod zkoušení |
| Březhradská 182, | | látky, dusitany, barviva, | |
| 503 32 Hradec Králové | | náhradní sladidla, kyseliny, | HPLC (UV/VIS, FI) (konzervační |
| | | soli, estery, látky chuťové | látky, dusičnany, sladidla, |
| Laboratoř ČZPI, | | a povzbuzující např. kofein, | antioxidanty, kofein, |
| Květná 15, | | chinin, kys. glutamová atp.), | aromatické látky, mykotoxiny, |
| 603 00 Brno | | aromatické látky, | rezidua pesticidů, biogenní |
| | | kontaminanty | aminy, PAH, glykoalkaloidy) |
| Laboratoř ČZPI, | | (chemické prvky As, Cd, Pb, Cu, | HPLC (RI) (sladidla, cukry, org. |
| J. V. Pavelky 13, | | Hg, Zn, Fe, Sn, Ni, mykotoxiny, | kyseliny) |
| 772 00 Olomouc | | nitrosaminy, PCB, PAH, | HPLC (DAD) (barviva, rezidua |
| | | dusičnany, těkavé uhlovodíky, | pesticidů) |
| | | histamin, tyramin a další | GC (AE, EC, NP, FI, TC) (PCB, |
| | | biogenní aminy, ftaláty, | rezidua pesticidů, těkavé |
| | | alifatické chlorované | uhlovodíky, mykotoxiny, |
| | | uhlovodíky, glykoalkaloidy, | ftaláty, aromatické látky, |
| | | methanol, ethylkarbamát atp.) | mastné kyseliny, methanol, |
| | | rezidua pesticidů | vyšší alkoholy, cholesterol, |
| | | organochlorovaných i ostatních | ethylkarbamát) |
| | | potravní doplňky (minerály, | GC (MS) (rezidua pesticidů, |
| | | vitamíny) | těkavé uhlovodíky, alifatické |
| | | technologicky a nutričně významné | chlorované uhlovodíky) |
| | | látky (etanol, sůl, mastné | GC (TEA) (nitrosaminy) |
| | | kyseliny, cholesterol, tuky, | TLC (mykotoxiny, barviva) |
| | | cukry, popel, sušina, | AAA (histamin, tyramin, biogenní |
| | | aminokyseliny, bílkoviny atd.), | aminy, aminokyseliny) |
| | | aktivita vody | GF AAS, FJHG AAS, AAS (chemické |
| | | bakteriální původci onemocnění | prvky) |
| | | z potravin a indikátorové | AMA, TMA (rtuť) |
| | | mikroorganismy | ITP (vitamíny) |
| | | smyslové požadavky | FIA (dusitany, dusičnany) |
| | | GMO | UV - VIS spektrofotometrie |
| | | | (vitamíny, chinin) |
| | | | AW metr - aw |
| | | | PCR |
| | | | |
| | | Pouze pro laboratoř ČZPI v Praze | |
| | | (základní ukazatele jakosti | |
| | | tabákových výrobků): | |
| | | | |
| | | Surový a beznikotinový bezvodý | Rotační nakuřovací přístroj |
| | | koncentrát | (dehet) |
| | | | |
| | | Obsah nikotinu v kouřovém | GC (FID) (nikotin) |
| | | kondenzátu | |
| | | | |
| | | Obsah vody v kouřovém kondenzátu | GC (TCD) (voda) |
| | | | |
| | | Vlhkost tabáku v cigaretách | Gravimetrická metody |
+-------------------------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+
| Krajská hygienická | Všechny druhy | Mikrobiologické a chemické | Platné ČSN, ČSN ISO, ČSN EN |
| stanice, | potravin a | požadavky na zdravotní | Interní předpisy schválené ČIA |
| Schneiderova 32, | potravinových | nezávadnost a jakost | |
| 370 71 České Budějovice | surovin | | |
| | | Aditivní látky (kys. sorbová, | HPLC - UV/VIS (kys. benzoová, |
| | | kys. benzoová, oxid siřičitý, | sorbová, kofein, sacharin, |
| | | syntetická barviva, kofein, | aspartam) |
| | | chinin, aspartam, sacharin) | fotometrie UV/VIS (chinin) |
| | | | jodometrie (oxid siřičitý) |
| | | | chromatografie v plošném |
| | | | uspořádání (syntetická barviva) |
| | | | |
| | | Kontaminanty (chemické prvky /As, | AAS po mikrovlnném rozkladu |
| | | Cd, Cr, Cu, Fe, Hg, Mn, Ni, Pb, | (chemické prvky mimo As a Hg) |
| | | Sn, Zn/, PCB, estery kys. | AAS po zpopelnění (As), |
| | | ftalové, methanol, rezidua | AMA 254 (rtuť), |
| | | chlorovaných pesticidů, | GC-ECD (estery kys. ftalové, PCB, |
| | | dusičnany, chloridy) | chlorované pesticidy) |
| | | | GC-FID (methanol), |
| | | | HPLC-UV/VIS (dusičnany), |
| | | | titrace podle Mohra (chloridy) |
| | | | |
| | | Nutričně významné látky | Podle Kjeldahla (bílkoviny), |
| | | (bílkoviny, tuk, popel, sušina, | podle Soxhleta (tuk), |
| | | vitamín C, minerálie /Na, K, Ca, | AAS po mikrovlnném rozkladu |
| | | Mg, P/) | (Ca, Mg) |
| | | | emisní plamenová fotometrie: |
| | | | po mikrovlnném rozkladu (Na, K), |
| | | | sušení do konst. hmotnosti |
| | | | (sušina), |
| | | | zpopelnění při 550 °C (popel), |
| | | | HPLC-UV/VIS (vitamin C), |
| | | | fotometrie (P) |
| | | | |
| | | Senzorické posouzení | Podle metod ČSN ISO, ČSN EN ISO |
| | | Mikrobiologická vyšetření | specifikovanými interními |
| | | v rozsahu vyhlášek MZ č. 294/1997 | předpisy schválenými ČIA |
| | | Sb. a č. 91/1999 Sb. včetně všech | (mikrobiologická vyšetření) |
| | | patogenních mikroorganismů | |
+-------------------------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+
| Laboratoře krajské | Všechny druhy | Mikrobiologické a chemické | Metody analýz dle ČSN-ISO, ČSN- |
| hygienické stanice, | potravin a | vyšetření včetně podkladů pro | EN, dle mezinárodně doporučených |
| Skrétova 1 | potravinových | stanovení zdravotní nezávadnosti | postupů - AOAC, ISO a dle SOP |
| 303 22 Plzeň | surovin | | ověřených akreditačním procesem |
| | | Patogenní a podmíněné patogenní | Mikrobiologická vyšetření - |
| | | mikroorganismy, kvasinky, plísně, | - ČSN ISO |
| | | celkový počet mikroorganismů | |
| | | | |
| | | Senzorické vlastnosti potravin | |
| | | | |
| | | Technologicky a nutričně významné | |
| | | látky (tuky, sušina, popel, vyšší | |
| | | mastně kyseliny, etanol, vyšší | |
| | | alkoholy, estery) | |
| | | | |
| | | Aditivní látky (antioxidanty, | Aditivní látky - HPLC/UV-VIS, |
| | | chemické konzervační látky, | HPLC/FLU, HPLC/DAD, GC |
| | | barviva, kyseliny, zásady a soli, | |
| | | látky ovlivňující chuť a vůni, | |
| | | látky povzbuzující jako kofein | |
| | | a chinin, náhradní sladidla) | |
| | | | |
| | | Kontaminanty | Kontaminanty |
| | | - chemické prvky (As, Cd, Pb, Cu, | - kovy AAS |
| | | Sb, Hg, Fe, Mn, Sn, Zn, Cr, Ni) | |
| | | | |
| | | - organické sloučeniny | - organické sloučeniny |
| | | PCB (ftaláty, rezidua pesticidů, | HPLC/UV-VIS, HPLC/FLU, HPLC/DAD |
| | | polyaromáty, TOL, methanol, | GC/ECD, GC/FID, GC/MS |
| | | přírodní toxiny, endogenní látky) | |
+-------------------------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+
| Krajská hygienická | Všechny druhy | Mikrobiologické a chemické | Metody zkoušení předepsané |
| stanice Ostrava - | potravin a | požadavky a požadavky na jakost: | národní legislativou nebo metody |
| laboratorní odbor, | potravinových | | uznané (ISO, EN, ČSN) |
| Partyzánské náměstí 7, | surovin | - přídatné látky (konzervační | |
| 728 92 Ostrava | | látky, antioxidanty, syntetická | Mikrobiologické zkoušky - národní |
| | | barviva, náhradní sladidla, | nebo dle ISO, EN metod zkoušení |
| | | látky chuťové a povzbuzující, | |
| | | aromatické látky, kyseliny | GC AAS, FJHG AAS, F AAS |
| | | a soli) | AMA |
| | | | |
| | | - kontaminanty (chemické prvky, | HPLC (UV/VIS, FL) |
| | | dusičnany, polyaromatické | GC (EC, FID, MS) |
| | | látky, rezidua pesticidů, PCB, | |
| | | glykoalkaloidy, estery kys. | Volumetrie, gravimetrie, |
| | | ftalové, methanol, | Kjeldahlova metodA |
| | | ethylkarbamát, BTX, glykoly | XRF, UVWIS spektrofotometrie |
| | | apod.) | |
| | | | |
| | | - technologicky a nutričně | |
| | | významné látky (bílkoviny, | |
| | | cukry, tuky, vláknina, popel, | |
| | | vlhkost, nutriční hodnota | |
| | | potravin, etanol, vyšší | |
| | | alkoholy, těkavé kyseliny, | |
| | | kyselina askorbová, extrakt | |
| | | ve víně, NaCl apod.) | |
| | | | |
| | | - senzorické posouzení | |
+-------------------------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+
| Krajská hygienická | Všechny druhy | Mikrobiologické a chemické | Metody zkoušení předepsané |
| stanice, | potravin a | požadavky a požadavky na jakost | národní legislativou (ČSN) a |
| P.O.Box 78/U2, | potravinových | | mezinárodně doporučované postupy |
| Moskevská 15, | surovin | - přídatné látky (antioxidanty, | (ČSN ISO, ČSN EN a AOAC), |
| 400 78 Ústí nad Labem | | chem. konzervační látky, | validované postupy (SOP) založené |
| | | syntetická barviva, kofein) | na těchto postupech |
| | | | |
| | | - kontaminanty (anorganické | Používané techniky: |
| | | toxické a esenciální prvky | HPLC (UV/VIS, Fe) |
| | | včetně rozlišení významných | GC (MS, EC, NP, FI, FPD) |
| | | forem, ftaláty, methanol, PCB, | AAS (ET, HG, AMA), ICP OES |
| | | PAH, kyseliny, zásady, soli, | (včetně ultrasonického zmlžování) |
| | | pesticidy a jejich rezidua) | Spektrometrie (UV/VIS) |
| | | | Iontová chromatografie |
| | | - technologicky nutričně významné | FIA |
| | | látky (tuky, sušina, popel, | |
| | | etanol, kys. askorbová, | |
| | | peroxidové číslo, číslo | |
| | | kyselosti, bílkoviny) | |
| | | | |
| | | - patogenní a podmíněně patogenní | |
| | | mikroorganismy, indikátorové | |
| | | mikroorganismy, kvasinky, | |
| | | plísně | |
| | | | |
| | | - senzorické vlastnosti | |
+-------------------------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+
| Krajská hygienická | Všechny druhy | Mikrobiologické a chemické | Metody zkoušení předepsané |
| stanice, laboratorní | potravin a | požadavky na jakost | národní legislativou nebo metody |
| odbor, oddělení | potravinových | | uznané (ISO, EN, ČSN) |
| organických analýz, | surovin | Přídatné látky - aditiva | Mikrobiologické zkoušky - národní |
| ulice Jana Černého 361, | | - antioxidanty - vitamin C | nebo dle ISO, EN metod zkoušení |
| 503 41 Hradec Králové | | - konzervační látky, např. kys. | |
| | | benzoová, sorbová, | HPLC (UVA/IS, Fi) (konzervační |
| | | 4-Hydroxybenzoová, dusitany | látky, dusičnany, dusitany, |
| | | - důkaz potravinářských barviv | sladidla, vitamín C, mykotoxiny, |
| | | - látky chuťové a povzbuzující, | parulin, ochratoxin A, glutamová |
| | | např. kofein | k., kofein, PAH) |
| | | - kys. glutamová | |
| | | - náhradní sladidla, např. | GC (FID, ECD, MS) (kongenery PCB, |
| | | aspartam, acesulfan K, sacharin | residua pesticidů, etylkarbamát, |
| | | | etanol, ftaláty) |
| | | Chemické prvky | TLC potravinářská barviva |
| | | As, Cd, Pb, Cu, Hg, Zn, Fe, Sn, | |
| | | Ni, Sb, Se, Al, Cr, Ca | VG AAS, AMA 254 (chemické prvky, |
| | | | rtuť) |
| | | Kontaminanty | |
| | | - mykotoxiny, ochratoxin A, DON, | Titrace - Kjeldahlova metoda |
| | | patulin | Spektrofotometrická metodA |
| | | - PCB kongenery, PAH | |
| | | - dusičnany, ftaláty | Neakreditované |
| | | - methanol, etylkarbamát | Gravimetrická metody, titrační |
| | | - residua organochlorových | metoda, AAS |
| | | pesticidů | |
| | | | |
| | | Látky technologicky a nutričně | |
| | | významné (etanol, bílkoviny, | |
| | | fosfor, atd.) | |
| | | | |
| | | Neakreditované | |
| | | - sůl, tuky, cukry, popel, sušina | |
| | | - potravní doplňky (minerály) | |
| | | | |
| | | Senzorické hodnocení | |
+-------------------------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+
| Státní veterinární | Všechny druhy | Mikrobiologické a chemické | Metody zkoušení předepsané |
| ústav Brno, | potravin a surovin | požadavky na jakost. | národní legislativou nebo metody |
| Akreditovaná zkušební | | | uznané (ISO, EN, ČSN). |
| laboratoř hygieny | | Přídavné látky (konzervační | Mikrobiologické zkoušky - národní |
| potravin č. 1215, | | látky: kyselina sorbová a | nebo podle ISO, EN metod |
| oddělení mikrobiologie | | benzoová, náhradní sladidla, | zkoušení. |
| a oddělení chemie SVÚ | | polyfosfáty, kyseliny, soli, | |
| Brno. | | látky chuťové a povzbuzující | HPLC: konzervační látky, |
| | | např.: chinin, kofein, kys. | sladidla, rezidua veterinárních |
| Kontakt: | | glutamová atd.). | léčiv, polyaromatické uhlovodíky, |
| SVÚ Brno | | | ftaláty. |
| Palackého 174 | | Kontaminanty: chemické prvky: | |
| 612 38 Brno, | | As, CD, Pb, Cu, Hg, Fe, Sn, Ni, | GC: rezidua pesticidů, PCB |
| Královo Pole | | Zn. polyaromatické uhlovodíky, | |
| tel.: 05/41 32 12 29 | | fosfor. | TLC: mykotoxiny, polyfosfáty |
| fax: 05/41 21 15 09 | | | |
| IČO: 00219 487 | | Mykotoxiny, PCB, alifatické | AAS: chemické prvky |
| DIČ: 290-00219 487 | | chlorované uhlovodíky. | |
| | | | AMA: rtuť |
| | | Veterinární léčiva: sulfonamidy, | |
| | | furazolidon, atd., biogenní | spektrometrie: dusičnany, |
| | | aminy. | dusitany, fosfor, kys. |
| | | | L-glutamová |
| | | Rezidua pesticidů: | |
| | | organochlorované a organofosfáty. | gravimetrie: sušina, tuk, popel |
| | | | |
| | | Technologicky a nutričně významné | volumetrie: NaCl, acidita, |
| | | látky: etanol, sůl, tuky, cukry, | amoniak, číslo kyselosti, číslo |
| | | popel, sušina, amoniak, | zmýdelnění, peroxidové číslo |
| | | č. kyselosti, č. zmýdelnění, | |
| | | peroxidové číslo, bílkoviny atd. | |
| | | | |
| | | Aktivita vody. | |
+-------------------------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+
| Státní veterinární | Všechny druhy | Senzorické, mikrobiologické a | Metody zkoušení předepsané |
| ústav Olomouc | potravin a | chemické požadavky a požadavky | národní legislativou nebo metody |
| Jakoubka ze Stříbra 1 | potravinových | na jakost a zdravotní nezávadnost | uznané (ISO, EN, ČSN) |
| 779 00 Olomouc | surovin | | Mikrobiologické zkoušky - národní |
| | | Přídatné látky (konzervanty, | nebo dle ISO, EN metod zkoušení |
| Akreditovaná zkušební | | dusitany, dusičnany, barviva, | |
| laboratoř č. 1144, | | kyseliny, soli, estery, látky | HPLC (UV/VIS, FL, DAD) |
| č. osvědčení 304/1999, | | chuťové, aromatické látky) | HP TLC |
| vydal ČIA podle ČSN EN | | | ITP |
| 45001 | | Kontaminanty (chem. prvky - As, | Spektrometr (UV/VIS) |
| | | Cd, Pb, Cu, Hg, Zn, Fe, Ni, Se, | Gama spektrometrie |
| | | Cr, Mn, Al, Cu, mykotoxiny, | GC (ECD, FID, FPD) |
| | | polyaromatické uhlovodíky, | SPME |
| | | dusičnany, kongenery, PCB, suma | AAS, FIAS - HG AAS |
| | | PCB, těkavé uhlovodíky, biogenní | MW rozklad |
| | | aminy, ftaláty, alifatické | AMA |
| | | chlorované uhlovodíky, methanol | |
| | | a další těkavé organické látky, | |
| | | stanovení radioaktivity Cs 134, | |
| | | 137) | |
| | | | |
| | | Rezidua pesticidů | |
| | | (organochlorových, | |
| | | organofosforových) | |
| | | | |
| | | Veterinární léčiva (sulfonamidy, | |
| | | sedativa, chemoterapeutika, | |
| | | antihelmintika, antikokcidika) | |
| | | | |
| | | Technologicky a nutričně významné | |
| | | látky (sůl, tuky, cukry, popel, | |
| | | sušina, bílkoviny, vláknina, | |
| | | energetická hodnota, potravní | |
| | | doplňky) | |
+-------------------------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+
| Státní veterinární | Všechny druhy | Mikrobiologické a chemické | Metody zkoušení předepsané |
| ústav Jihlava | potravin a | požadavky na jakost | národní legislativou nebo metody |
| akreditovaná zkušební | potravinových | | uznané (ISO, EN, ČSN) |
| laboratoř č. 1129 | surovin | Přídatné látky (konzervační | Mikrobiologické zkoušky - národní |
| Oddělení hygieny | | látky, dusitany, náhradní | nebo dle ISO, EN metod zkoušení |
| potravin a chemie | | sladidla, polyfosfáty, kyseliny, | |
| SVÚ Jihlava, | | soli, barviva, látky chuťové | HPLC (UV/VIS, FI) konzervační |
| Rantíškova 93, | | a povzbuzující např.: chinin, | látky, sladidla, látky chuťové |
| 586 05 Jihlava | | kys. glutamová, kofein atd.) | a povzbuzující, rezidua |
| | | | veterinárních léčiv, biogenní |
| | | Kontaminanty (chemické prvky As, | aminy |
| | | Cd, Pb, Cu, Hg, Fe, Sn, Ni, Zn, | HPLC (DAD) barviva |
| | | mykotoxiny, PCB, alifatické | GC (ECD, NPD, FID) rezidua |
| | | chlorované uhlovodíky, | pesticidů, ftaláty |
| | | veterinární léčiva sulfonamidy, | TLC mykotoxiny |
| | | furazolidon, atd.) | AAS chemické prvky |
| | | | AMA rtuť |
| | | Biogenní aminy (histamin, | FIA dusičnany |
| | | tryptamin, spermin, spermidin, | Spektrometrie (UVIVIS) |
| | | putrescin, kadaverin, tyramin) | Gravimetrie oxid siřičitý, |
| | | | polyfosfáty, sušina |
| | | Rezidua pesticidů | Volumetrie sůl, acidita |
| | | (organochlorovaných | PCR |
| | | a organofosfátů) | |
| | | | |
| | | Technologicky a nutričně | |
| | | významné látky (methanol, etanol, | |
| | | sůl, tuky, cukry, popel, sušina, | |
| | | bílkoviny, atd.) | |
| | | | |
| | | Aktivita vody | |
| | | | |
| | | GMO | |
+-------------------------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+
| Státní veterinární | Všechny druhy | Zdravotní nezávadnost | Metody EN, ISO, ČSN |
| ústav Praha | potravin a | a mikrobiologické i chemické | bakteriální původci onemocnění |
| Sídlištní 24 | potravinových | požadavky na jakost | z potravin |
| Praha 6 - Lysolaje | surovin | | indikátorové mikroorganizmy |
| PSČ 165 03 | | | a původci kažení |
| | | | bakteriální toxíny a mykotoxíny |
| | | | |
| | | chemické prvky - Hg, Ni, Co, Pb, | AAS (F-AAS, HG-AAS, AMA) |
| | | Cd, Cu, Mn, Cr, Fe, Zn, As, Se, | |
| | | Sn | |
| | | | |
| | | rezidua pesticidů - chlotovaných | GC (EC, FI, NP, MS) |
| | | a organofosforových | HPLC (UV/VIS, DAD, FL) |
| | | polychlorované bifenyly PCB's | HPLC (UV/VIS, DAD, FL) |
| | | polyaromatické uhlovod. | HPLC (UV/VIS, DAD, FL) |
| | | PAH mykotoxíny dusičnany | HPLC (UV/VIS, DAD, FL) |
| | | biogenní aminy | |
| | | | |
| | | rezidua vet. léčiv a přípravků - | |
| | | sulfonamidy, furazolidon, | |
| | | chloranfenikol, nikarbazin, | |
| | | invermektiny, propionylpromazin, | |
| | | carazolol, zeranol | |
| | | | |
| | | přídatné látky - konzervační | TLC |
| | | látky - kys. sorbová, kys. | ITP |
| | | benzoová, oxid siřičitý, dusitany | |
| | | barviva, kys. glutamová | |
| | | | |
| | | technologicky a nutričně významné | |
| | | látky - minerální látky sůl, | |
| | | etanol, mastné kyseliny, tuky, | |
| | | cukry, popel, vláknina, sušina, | |
| | | bílkoviny, aktivita vody, | |
| | | cholesterol, fosfáty | |
| | | | |
| | | radioaktivní látky | gamaspektrometrické stanovení |
+-------------------------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+
------------------------------------------------------------------