Příloha č. 8
Požadavky na složení a smyslové požadavky na tepelně opracované šunky
+------------+---------+------------+--------------------------------+-----------------------------------------+
| Skupina | Výrobek | Třída | Charakteristika jakosti | Smyslové požadavky |
+------------+---------+------------+--------------------------------+-----------------------------------------+
| tepelně | Šunka | nejvyšší | obsah čistých svalových | a) konzistence - v uceleném kusu |
| opracovaný | | jakosti | bílkovin - nejméně | pevná, soudržná; plátky se nesmějí |
| výrobek | | | 16,0 % hmotnostních | oddělovat na jednotlivé svaly; |
| | | | | u sterilovaného výrobku v konzervě |
| | | | celosvalový výrobek | je povoleno proměnlivé množství |
| | | | | volného aspiku |
| | | | použití barviv, vlákniny, | b) vzhled v nákroji- výrobek na řezu |
| | | | škrobu (včetně škrobu | barvy odpovídající druhu použitého |
| | | | modifikovaného fyzikálně či | masa, jednotlivé svaly patrny a |
| | | | enzymy), rostlinných a | spojeny drobně rozpracovanou |
| | | | jiných živočišných bílkovin | svalovinou; ojedinělá menší ložiska |
| | | | a dalších látek, které zvyšují | tuku na řezu přípustná, rovněž |
| | | | obsah bílkovin ve výrobku, | přípustné menší dutinky, vyplněné |
| | | | se nepřipouští | např. aspikem |
| | | | | c) vůně a chuť - typická pro šunku, |
| | | | | přiměřeně slaná, lahodná, výrobek na |
| | | | | skusu v tenkých plátcích křehký |
+------------+---------+------------+--------------------------------+ |
| | | výběrová | obsah čistých svalových | |
| | | | bílkovin - nejméně | |
| | | | 13,0 % hmotnostních | |
| | | | | |
| | | | celosvalový výrobek | |
| | | | | |
| | | | použití barviv, vlákniny | |
| | | | (s výjimkou přírodních | |
| | | | zahušťovadel karagenanu a gumy | |
| | | | euchemy), škroby (včetně | |
| | | | škrobu modifikovaného | |
| | | | fyzikálně či enzymy), | |
| | | | rostlinných a jiných | |
| | | | živočišných bílkovin a dalších | |
| | | | látek, které zvyšují obsah | |
| | | | bílkovin ve výrobku, | |
| | | | se nepřipouští | |
+------------+---------+------------+--------------------------------+ |
| | | standardní | obsah čistých svalových | |
| | | | bílkovin - nejméně | |
| | | | 10,0 % hmotnostních | |
+------------+---------+------------+--------------------------------+-----------------------------------------+
------------------------------------------------------------------