Příloha č. 8
Smyslové požadavky na jakost konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny
Tabulka 1
+-----------------------------------------------+---------------------------------------------------------------------------------+
| Potravina | Konzistence a vzhled |
+-----------------------------------------------+---------------------------------------------------------------------------------+
| sterilovaná zelenina celá | zelenina zdravá, s vegetačními změnami a mechanickým poškozením nejvýše |
| všeobecně pasterovaná zelenina celá všeobecně | u 20 % kusů, velikostně vyrovnaná, s tvarovými a velikostními odchylkami |
| | nejvýše 20 % kusů, očištěná, bez černých a tmavých skvrn, konzistence |
| | měkká až polotuhá, odpovídající zpracované zelenině, nerozpadavá, |
| | bez semen a jejich částí, bez zdřevnatělých a tuhých částí, bez cizích |
| | příměsí rostlinného původu vyjma koření, zbytků slupek, jde-li o zeleninu |
| | loupanou, nálev čirý, opalizující až mírně zakalený s uvolněnými částicemi |
| | dužniny |
+-----------------------------------------------+---------------------------------------------------------------------------------+
| sterilovaná zelenina dělená a směsi všeobecně | zelenina zdravá, mechanicky nepoškozená, s vegetačními změnami a mechanickým |
| pasterovaná zelenina dělená a směsi všeobecně | poškozením nejvýše u 20 % obsahu obalu, tvar řezů pravidelný, velikostně |
| | vyrovnaný, řezy neroztřepené, drť nejvýše 5 % hmotnostních, u řezů okurek |
| | uvolněná semena nejsou na závadu, u feferonů ve směsi výskyt zbytků stopek |
| | do 1,5 cm nejvýše 5 %, u sterilovaného zelí řezy o síle do 5 mm, bílé nebo |
| | mírně narůžovělé, bez řezů košťálů a vrcholových listů, u sterilované |
| | papriky možný výskyt semen a nerovnoměrných řezů nejvýše 2 %, u směsí |
| | rovnobarevné papriky nejméně 50 % řezů papriky červené, hrášek s neodloučenou |
| | slupkou barevně jednotný, řezy kopru nejvýše 1 cm dlouhé, bez semen |
| | a cizích příměsí, u směsí jednotlivé složky buď promíchané nebo vrstvené |
| | nebo skládané, ve směsích kombinace řezů zeleniny a zeleniny nedělené, |
| | konzistence vyrovnaná, odpovídající způsobu konzervování, nálev čirý |
| | až mírně opalizující nebo mírně zakalený nebo mírně zakalený použitým protlakem |
+-----------------------------------------------+---------------------------------------------------------------------------------+
| okurky sterilované | viz všeobecné požadavky výše, okurky bez dutin, bez zvadlých a svraštělých |
| okurky pasterované | částí, nejméně 80 % okurek v obalu má deklarovanou délku nebo kratší délku, |
| | průměr nejdelší okurky nesmí překročit průměr okurky nejmenší o více jak 50 %, |
| | u okurkových řezů příčných nejméně 80 % hmotnostních je stejné velikosti, |
| | průměr řezu dané velikosti nesmí překročit průměr řezu nejmenšího o více |
| | jak 50 %, konzistence pevná, křehká, křupavá, u řezů nálev s vypadlými |
| | semeny nejvýše z 5 % kusů obsahu obalu |
+-----------------------------------------------+---------------------------------------------------------------------------------+
| sterilovaný hrášek | zrna v mléčné zralosti, velikostně vyrovnaná, u hrášku tříděného je nejméně |
| pasterovaný hrášek | 80 % hmotnostních deklarované velikosti nebo menší, bez stop červivosti |
| | a napadení chorobami, s neodloučenou slupkou, bez cizích příměsí rostlinného |
| | původu, bez mechanických příměsí anorganického původu, konzistence měkká až |
| | křehká, v obalu konzistence vyrovnaná, nálev mírně zakalený s případným |
| | sedimentem vyloučených škrobů a bílkovin |
+-----------------------------------------------+---------------------------------------------------------------------------------+
| sterilované fazolové lusky | fazolové lusky vyvinuté *), nezakřivené, dužnaté, semena v mléčné zralosti, |
| pasterované fazolové lusky | bez stop červivosti, bez mechanického poškození a poškození škůdci, |
| | vegetačních změn, s odstraněnými špičkami a stopkami, bez vláknitých částí |
| | a pergamenovitého endokarpu, barevně vyrovnané a bez černých a tmavých skvrn, |
| | bez cizích příměsí rostlinného původu, celé nebo příčně dělené, v obalu |
| | velikostně vyrovnané, řez neroztřepaný, konzistence pevná až měkká, nejvýše |
| | 10 % lusků poškozených (z toho nejvýše jedna polovina může tvořit poškození |
| | chorobami a škůdci) a nejvýše 5 % lusků vláknitých, nálev čirý |
| | až mírně zakalený s vypadlými semeny nejvýše u 2 % pevného podílu obalu |
+-----------------------------------------------+---------------------------------------------------------------------------------+
| kečupy všeobecně | řídce kašovitá až kašovitá, homogenní, jemná, případně s hrubšími částicemi |
| | přísad (zeleniny), bez zbytků slupek, semen a jiných částí rajčat, bez černých |
| | částic s výjimkou tmavých částic pocházejících z koření |
+-----------------------------------------------+---------------------------------------------------------------------------------+
| rajčatová pyré a koncentrované | kašovitá, homogenní, jemná, případně s hrubšími částicemi přísad (zeleniny) |
| rajčatové protlaky | bez zbytků slupek, semen a jiných částí rajčat, bez černých částic s výjimkou |
| | tmavých částic pocházejících z koření |
+-----------------------------------------------+---------------------------------------------------------------------------------+
| upravená chlazená čerstvá zelenina | zelenina svěží, bez stop poškození, bez vegetačních deformací, bez organických |
| | a anorganických mechanických příměsí, loupaná nebo neloupaná, krouhaná, |
| | krájená, kostkovaná, strouhaná, velikost jednotlivých složek v obalu vyrovnaná |
+-----------------------------------------------+---------------------------------------------------------------------------------+
*) Za vyvinuté fazolové lusky jsou považovány takové plody, které mají v nejširším místě průměr nejméně 3 mm.
Tabulka 2
Sušená zelenina
+-----------------+----------------------------------------------+---------------------------+-----------------------+
| Potravina | Konzistence a vzhled | Barva | Chuť a vůně |
+-----------------+----------------------------------------------+---------------------------+-----------------------+
| sušená zelenina | dostatečně vysušená, bez známek poškození | odpovídající danému druhu | typická pro daný druh |
| | škůdci s ojedinělým výskytem cizích příměsí | zeleniny bez známek | sušené zeleniny, bez |
| | a nevyzrálých částí rostlin, bez znečištění | poškození sluncem | cizích pachů a chutí |
| | zeminou či prachem | | |
+-----------------+----------------------------------------------+---------------------------+-----------------------+
Tabulka 3
Povolené odchylky od smyslových požadavků na sterilované a pasterované okurky celé
+------------------------------------+------------------+
| Popis odchylky | Maximální počet |
| (počet odchylek hodnocen | výskytu odchylky |
| ve vzorku 20 okurek) | (v kusech) |
+------------------------------------+------------------+
| okurky zakřivené | 3 |
+------------------------------------+------------------+
| okurky nepravidelného tvaru | 2 |
+------------------------------------+------------------+
| vzhledové vady | 3 |
+------------------------------------+------------------+
| mechanické poškození | 2 |
+------------------------------------+------------------+
| zbytky stopek | 3 |
+------------------------------------+------------------+
| nevhodná konzistence | 1 |
+------------------------------------+------------------+
| nevhodná barva | 1 |
+------------------------------------+------------------+
| dutiny | 1 |
+------------------------------------+------------------+
| celkové množství těchto povolených | 7 |
| odchylek | |
+------------------------------------+------------------+
Tabulka 4
Povolené odchylky od smyslových požadavků na sterilovaný a pasterovaný hrášek
+-----------------------------------+-------------------+
| Popis odchylky | Maximální počet |
| | výskytu odchylky |
| | (% hmot.) |
+-----------------------------------+-------------------+
| odlišně zbarvená (světlá) zrna | 2 |
+-----------------------------------+-------------------+
| poškozená, mírně skvrnitá zrna | 5 |
+-----------------------------------+-------------------+
| tvrdá, svraštělá, silně skvrnitá, | 1 |
| odbarvená, červivá zrna | |
+-----------------------------------+-------------------+
| úlomky, zlomky dřeně a volných | 12 |
| slupek, drtě | |
+-----------------------------------+-------------------+
| cizí rostlinný materiál | 0,5 |
| | (ne více než |
| | 12 cm2 plochy) |
+-----------------------------------+-------------------+
Tabulka 5
Přípustné cizí příměsi u sterilovaných a pasterovaných fazolových lusků
+---------------------------------+---------------------------------+
| Druh cizí příměsi | Počet kusů cizí příměsi |
| | v obsahu o hmotnosti |
| | (g) |
+---------------------------------+---------+------------+----------+
| | do 500 | 501 - 1000 | nad 1000 |
+---------------------------------+---------+------------+----------+
| cizí rostlinný materiál | 5 | 5 | 10 |
+---------------------------------+---------+------------+----------+
| neodstopkované části nebo lusky | 10 | 15 | 25 |
+---------------------------------+---------+------------+----------+
------------------------------------------------------------------