CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 397/2021 Sb. Vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány Příloha č. 17 - Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor

Příloha č. 17 - Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor

397/2021 Sb. Vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány

Příloha č. 17

Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor

Tabulka 1

Užití konzumních brambor podle varných typů

+-----------+----------------------------------+------------------------------------+

| Varný typ | Konzistence | Užití |

+-----------+----------------------------------+------------------------------------+

| A | pevná, nerozvařivá, lojovitá | do salátů, jako příloha |

+-----------+----------------------------------+------------------------------------+

| B | polopevná, polomoučná, | pro přípravu jídel všeho druhu, |

| | nerozvařivá nebo slabě rozvařivá | jako příloha |

+-----------+----------------------------------+------------------------------------+

| C | měkká, moučná, středně rozvařivá | především pro přípravu těst a kaší |

+-----------+----------------------------------+------------------------------------+

Tabulka 2

Přípustný výskyt vad u konzumních brambor

+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+

| Ukazatel | Brambory konzumní rané | Brambory konzumní pozdní |

| | celkem nejvýše do 4 % | celkem nejvýše do 6 % |

| | hmotnosti | hmotnosti |

+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+

| nárůstky, fyziologické | nad 3,5 mm | nad 5 mm |

| rozprasky, pořezání, | | |

| omrzliny, otlaky, požerky, | | |

| poškození zapříčiněné škůdci | | |

| a postihující dužninu | | |

+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+

| čerstvé praskliny | nad 3,5 mm | nad 3,5 mm |

+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+

| zhojené praskliny | - | nad 5 mm |

+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+

| skvrny pod slupkou | - | nad 5 mm |

+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+

| deformace | těžké | těžké |

+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+

| zavadlé hlízy | jakékoliv | jakékoliv |

+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+

| rzivost, dutost a jiné vnitřní | jakékoliv | jakékoliv |

| vady | | |

+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+

| naklíčené hlízy | - | klíčky delší než 3 mm |

+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+

| hnědé skvrny způsobené sluncem | jakékoliv | - |

+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+

| obecná strupovitost | nad 1/4 povrchu | nad 1/4 povrchu |

| povrchová | | |

+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+

| zelené hlízy | více než 1/8 povrchu nebo | více než 1/8 povrchu nebo |

| | 5 mm pod slupkou u 1 % hlíz | 5 mm pod slupkou |

| | v rámci 4 % tolerance | |

+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+

| suchá hniloba a měkká hniloba | max. 1 % v rámci | max. 1 % v rámci |

| | 4 % tolerance | 6 % tolerance |

+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+

| plíseň bramboru | max. 1 % v rámci | max. 1 % v rámci |

| | 4 % tolerance | 6 % tolerance |

+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+

| mechanické příměsi | do 1 % hmotnosti | do 2 % hmotnosti |

| (nalepená a volná zemina, | | (z toho max. 1 % zeminy |

| cizí tělesa) | | nalepené na hlízách) |

+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+

| jiná odrůda nebo odrůdy, | do 2 % hmotnosti | do 2 % hmotnosti |

| než je deklarováno | | |

+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+

| karanténní choroby | nepovoluje se | nepovoluje se |

+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+

Poznámka: škůdcem se rozumí živý nebo mrtvý živočich nebo jeho část v kterémkoliv stadiu vývoje živočicha.

Tabulka 3

Přípustné odchylky na velikost hlíz

+-------------------+------------------------------+-------------------+

| Brambory konzumní | Třídění podle velikosti hlíz| % hmotnosti hlíz |

| | (mm) | nejvýše |

+-------------------+------------------------------+-------------------+

| rané | menší než 28 | 3 |

| +------------------------------+-------------------+

| | z toho menší než 22 | 0 |

+-------------------+------------------------------+-------------------+

| rané "drobné" | menší než 17 nebo | 3 |

| | větší než 28 | |

+-------------------+------------------------------+-------------------+

| pozdní | menší než 28 | 3 |

+-------------------+------------------------------+-------------------+

------------------------------------------------------------------