Příloha č. 17
Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor
Tabulka 1
Užití konzumních brambor podle varných typů
+-----------+----------------------------------+------------------------------------+
| Varný typ | Konzistence | Užití |
+-----------+----------------------------------+------------------------------------+
| A | pevná, nerozvařivá, lojovitá | do salátů, jako příloha |
+-----------+----------------------------------+------------------------------------+
| B | polopevná, polomoučná, | pro přípravu jídel všeho druhu, |
| | nerozvařivá nebo slabě rozvařivá | jako příloha |
+-----------+----------------------------------+------------------------------------+
| C | měkká, moučná, středně rozvařivá | především pro přípravu těst a kaší |
+-----------+----------------------------------+------------------------------------+
Tabulka 2
Přípustný výskyt vad u konzumních brambor
+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+
| Ukazatel | Brambory konzumní rané | Brambory konzumní pozdní |
| | celkem nejvýše do 4 % | celkem nejvýše do 6 % |
| | hmotnosti | hmotnosti |
+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+
| nárůstky, fyziologické | nad 3,5 mm | nad 5 mm |
| rozprasky, pořezání, | | |
| omrzliny, otlaky, požerky, | | |
| poškození zapříčiněné škůdci | | |
| a postihující dužninu | | |
+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+
| čerstvé praskliny | nad 3,5 mm | nad 3,5 mm |
+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+
| zhojené praskliny | - | nad 5 mm |
+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+
| skvrny pod slupkou | - | nad 5 mm |
+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+
| deformace | těžké | těžké |
+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+
| zavadlé hlízy | jakékoliv | jakékoliv |
+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+
| rzivost, dutost a jiné vnitřní | jakékoliv | jakékoliv |
| vady | | |
+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+
| naklíčené hlízy | - | klíčky delší než 3 mm |
+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+
| hnědé skvrny způsobené sluncem | jakékoliv | - |
+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+
| obecná strupovitost | nad 1/4 povrchu | nad 1/4 povrchu |
| povrchová | | |
+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+
| zelené hlízy | více než 1/8 povrchu nebo | více než 1/8 povrchu nebo |
| | 5 mm pod slupkou u 1 % hlíz | 5 mm pod slupkou |
| | v rámci 4 % tolerance | |
+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+
| suchá hniloba a měkká hniloba | max. 1 % v rámci | max. 1 % v rámci |
| | 4 % tolerance | 6 % tolerance |
+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+
| plíseň bramboru | max. 1 % v rámci | max. 1 % v rámci |
| | 4 % tolerance | 6 % tolerance |
+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+
| mechanické příměsi | do 1 % hmotnosti | do 2 % hmotnosti |
| (nalepená a volná zemina, | | (z toho max. 1 % zeminy |
| cizí tělesa) | | nalepené na hlízách) |
+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+
| jiná odrůda nebo odrůdy, | do 2 % hmotnosti | do 2 % hmotnosti |
| než je deklarováno | | |
+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+
| karanténní choroby | nepovoluje se | nepovoluje se |
+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+
Poznámka: škůdcem se rozumí živý nebo mrtvý živočich nebo jeho část v kterémkoliv stadiu vývoje živočicha.
Tabulka 3
Přípustné odchylky na velikost hlíz
+-------------------+------------------------------+-------------------+
| Brambory konzumní | Třídění podle velikosti hlíz| % hmotnosti hlíz |
| | (mm) | nejvýše |
+-------------------+------------------------------+-------------------+
| rané | menší než 28 | 3 |
| +------------------------------+-------------------+
| | z toho menší než 22 | 0 |
+-------------------+------------------------------+-------------------+
| rané "drobné" | menší než 17 nebo | 3 |
| | větší než 28 | |
+-------------------+------------------------------+-------------------+
| pozdní | menší než 28 | 3 |
+-------------------+------------------------------+-------------------+
------------------------------------------------------------------