Příloha č. 18
Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na výrobky z brambor
+---------------------------------+------------------------------+-------------------------------------------+
| | Fyzikální a chemické | Smyslové požadavky |
| | požadavky | |
+---------------------------------+------------------------------+-------------------------------------------+
| brambory konzumní syrové | | hlízy čisté, tuhé, neoslizlé, průměr |
| loupané | | příčného řezu od 30 do 80 mm, zelené |
| | | hlízy nejvýše 2 % hmotnosti, hlízy |
| | | neloupané nejvýše 6 % hmotnosti, |
| | | ostatní vady nejvýše 2 % hmotnosti, |
| | | celkový výskyt vad nejvýše 10 % hmotnosti |
+---------------------------------+------------------------------+-------------------------------------------+
| brambory konzumní loupané | obsah soli v nálevu | hlízy čisté, velikostně vyrovnané, |
| předvařené, vařené nebo jinak | nejméně 0,8 % a nejvýše | popř. nakrájené, nejvýše však |
| konzervované | 1,4 %, | 5 % úlomků na hotový výrobek, |
| | | konzistence měkká, nerozvařená, |
| | pevný podíl z deklarované | barva dle odrůdy, bez cizí chuti, |
| | hmotnosti nejméně 62 % | při nálevu chuť mírně slaná, nálev |
| | | čirý až mírně zakalený |
| | sušina nejméně 87 % | |
+---------------------------------+------------------------------+-------------------------------------------+
| brambory konzumní sušené | sušina nejméně 87 %, číslo | sušené hlízy tvaru kostek, plátků, |
| | bobtnavosti nejméně 68 % | nudliček, o rozměru nejvýše 10 mm, |
| | | bez slupek a oček, barva žlutá, příp. |
| | | mírně šedavá, ojedinělé tmavší skvrny, |
| | | čistá vůně bez připálení, bez cizí chuti |
+---------------------------------+------------------------------+-------------------------------------------+
| bramborová mouka | sušina nejméně 87 % | jemné vločky, barva od bílé |
| | | až po žlutou, chuť a vůně po sušených |
| | | bramborách, bez cizí příchutě a pachu |
+---------------------------------+------------------------------+-------------------------------------------+
| bramborová kaše sušená | sušina nejméně 87 % | hmota nelepkavá, sypká, nažloutlé |
| | | barvy bez cizího pachu a příchuti |
+---------------------------------+------------------------------+-------------------------------------------+
| bramborové lupínky smažené | sušina nejméně 95 %, | plátky brambor křehké, křupavé, bez |
| | obsah tuku nejvýše 42 % | příměsí, obsah odpadané soli nejvýše |
| | | 0,5 % hmotnosti, barva vyrovnaná, |
| | | ojediněle nahnědlé okraje, chuť |
| | | příjemně slaná, bez cizích pachů |
| | | a příchutí, povoleno 5 % hmotnosti |
| | | výrobku s tmavými skvrnami a 5 % |
| | | hmotnosti úlomků do 20 mm |
+---------------------------------+------------------------------+-------------------------------------------+
| bramborové hranolky předsmažené | vlhkost nejvýše 76 %, | výrobky čisté, s hladkým či vlnitým |
| | obsah volných mastných | řezem, v jednom obalu se stejným |
| | (jako kyselina olejová) | příčným řezem, nepolámané, barva |
| | v tuku nejvýše 1,5 %, | stejnoměrná bez přílišných vzhledových |
| | příčný řez o hranách | vad (skvrny, očka, spálení, úlomky), |
| | nejméně 5 mm | bez cizích pachů a příchutí, |
| | | konzistence křehká, ne tvrdá, |
| | | kašovitá, obsah veškerých vad nejvýše 8 % |
+---------------------------------+------------------------------+-------------------------------------------+
| bramborové plátky předsmažené | vlhkost nejvýše 76 %, | plátky brambor hladkého či vlnitého |
| | obsah volných mastných | řezu, bez cizích pachů a příchutí, |
| | (jako kyselina olejová) | čisté, zdravé, stejnoměrné barvy |
| | v tuku nejvýše 1,5 %, | bez přílišných vzhledových vad |
| | příčný řez o hranách | (skvrny, očka, spálení, úlomky), |
| | nejméně 5 mm | obsah veškerých vad nejvýše 10 % |
+---------------------------------+------------------------------+-------------------------------------------+
| bramborové krokety předsmažené | sušina nejméně 45 %, | výrobky kulovitého nebo oválného |
| | obsah tuku nejméně 3 % | mírně nepravidelného tvaru, barva |
| | | na povrchu zlatobéžová, uvnitř šedobílá, |
| | | konzistence na povrchu křupavá, uvnitř |
| | | měkká, nemazlavá, vůně a chuť po |
| | | bramborovém těstu, mírně slaná, bez |
| | | cizích pachů a příchutí |
+---------------------------------+------------------------------+-------------------------------------------+
| bramborová kaše vařená | sušina nejméně 25 % | ve zmrazeném stavu drobné sypké granule |
| | | žlutobílé barvy, po přípravě kašovitá |
| | | hmota s jemnou konzistencí bez |
| | | větších shluků |
+---------------------------------+------------------------------+-------------------------------------------+
******************************************************************