Příloha č. 4
Členění mléka a mléčných výrobků na druhy, skupiny a podskupiny
+----------------------+------------------------+----------------------------+
| Druh | Skupina | Podskupina |
+----------------------+------------------------+----------------------------+
| Mléko | tekuté | kategorie konzumního |
| | | mléka podle bodu 1 |
| | | odst. III část IV |
| | | přílohy VII nařízení |
| | | Evropského parlamentu |
| | | a Rady (EU) č. 1308/2013 |
| +------------------------+----------------------------+
| | zahuštěné | Odtučněné nebo odstředěné, |
| | | slazené nebo neslazené |
| | | částečně odtučněné nebo |
| | | částečně odstředěné nebo |
| | | polotučné, slazené nebo |
| | | neslazené |
| | | plnotučné, |
| | | slazené nebo neslazené |
| +------------------------+----------------------------+
| | sušené | odtučněné nebo odstředěné |
| | | částečně odtučněné nebo |
| | | částečně odstředěné nebo |
| | | polotučné |
| | | plnotučné |
+----------------------+------------------------+----------------------------+
| Smetana | tekutá | ke šlehání |
| | | vysokotučná |
| +------------------------+----------------------------+
| | zahuštěná | |
| +------------------------+----------------------------+
| | sušená | |
+----------------------+------------------------+----------------------------+
| Kysaný nebo zakysaný | jogurt | |
| mléčný výrobek | jogurt smetanový | |
| | jogurt bílý | |
| | jogurt bílý smetanový | |
| +------------------------+----------------------------+
| | | |
| +------------------------+----------------------------+
| | jogurtové mléko | |
| +------------------------+----------------------------+
| | acidofilní mléko | |
| +------------------------+----------------------------+
| | kefír | |
| +------------------------+----------------------------+
| | kefírové mléko | |
| +------------------------+----------------------------+
| | kysané mléko nebo | |
| | smetanový zákys | |
| +------------------------+----------------------------+
| | kysaná nebo | |
| | zakysaná smetana | |
| +------------------------+----------------------------+
| | kysané podmáslí | |
| +------------------------+----------------------------+
| | kysaný mléčný výrobek | |
| | s bifido kulturou | |
+----------------------+------------------------+----------------------------+
| Mléčný výrobek | | |
| tepelně ošetřený | | |
| po kysacím procesu | | |
+----------------------+------------------------+----------------------------+
| Mléčný výrobek | | |
| obohacený přídavkem | | |
| mléčné kultury | | |
+----------------------+------------------------+----------------------------+
| Máslo mlékárenské | máselný tuk nebo | |
| a koncentráty | mléčný tuk bezvodý | |
| mléčného tuku +------------------------+----------------------------+
| | máselný koncentrát | |
| +------------------------+----------------------------+
| | čerstvé máslo | |
| +------------------------+----------------------------+
| | máslo | |
| +------------------------+----------------------------+
| | máslo stolní | |
+----------------------+------------------------+----------------------------+
| Tvaroh | měkký nebo odtučněný | termizovaný |
| | nízkotučný nebo jemný | |
| | polotučný | |
| | tučný | |
| +------------------------+----------------------------+
| | tvrdý | |
+----------------------+------------------------+----------------------------+
| Sýr | přírodní | čerstvý |
| | +----------------------------+
| | | zrající |
| | | zrající pod mazem |
| | | zrající v celé hmotě |
| | | s plísní na povrchu |
| | | s plísní uvnitř hmoty |
| | | dvouplísňový |
| | | v solném nálevu, bílý |
| | | pařený |
| | +----------------------------+
| | | extra tvrdý (ke strouhání) |
| | | tvrdý |
| | | polotvrdý |
| | | poloměkký |
| | | měkký |
| +------------------------+----------------------------+
| | tavený | roztíratelný |
| | | s lomem |
| +------------------------+----------------------------+
| | tavený sýrový výrobek | |
| +------------------------+----------------------------+
| | tavený mléčný výrobek | |
| +------------------------+----------------------------+
| | syrovátkový | |
+----------------------+------------------------+----------------------------+
| Bílkovinný mléčný | potravinářský kasein | kyselý |
| výrobek | | sladký |
| +------------------------+----------------------------+
| | potravinářský kaseinát | |
| +------------------------+----------------------------+
| | mléčná bílkovina | |
+----------------------+------------------------+----------------------------+
| Mléčný výrobek | | |
| ostatní | | |
+----------------------+------------------------+----------------------------+
------------------------------------------------------------------