Bodové hodnocení bílých cukrů
+---------------------------------+---------------------+---------------------+
| | cukr extra bílý | cukr bílý |
+---------------------------------+---------------------+---------------------+
| celkový počet bodů nejvýše | 8 | - |
+---------------------------------+---------------------+---------------------+
| z toho: | | |
+---------------------------------+---------------------+---------------------+
| popel - body nejvýše | 6 | - |
+---------------------------------+---------------------+---------------------+
| barva v roztoku - body nejvýše | 3 | - |
+---------------------------------+---------------------+---------------------+
| typová řada - body nejvýše | 4 | 12 |
+---------------------------------+---------------------+---------------------+
Jeden bod odpovídá:
a) 0,0018 % obsahu popela určeného konduktometricky dle metody ICUMSA
b) 7,5 jednotek ICUMSA (IU) pro barvu v roztoku
c) 0,5 jednotek barevné typy dle metody Brunswick
Dělení podle tvaru a velikosti částic sacharózy:
a) cukr krystal je volně sypká směs krystalů stejnoměrného zrnění,
b) cukr krupice je volně sypká směs menších nebo rozdrcených krystalů stejnoměrného zrnění,
c) cukr moučka je volně sypká směs jemně drcených krystalů,
d) přírodní cukr je sypká, zrnitá světležlutá až světlehnědá hmota, na omak mírně lepkavá,
e) kandys je směs velkých krystalů a srostlic, bílé, žluté až hnědé barvy.