Příloha č. 9
Požadavky na jakost pekařských výrobků
+-------------+---------------+---------------------+--------------+----------------+
| | Vzhled a tvar | Kůrka, povrch | Střídka | Vůně a chuť |
+-------------+---------------+---------------------+--------------+----------------+
| chléb/ | pravidelně | čistá | dobře | chlebová |
| čerstvý | formovaný | zlatohnědé barvy, | propečená, | příjemná |
| chléb | klenutý | bez zřetelně | pórovitá, | |
| | | obnažené střídky | pružná, | |
| | | | stejnorodá | |
+-------------+---------------+---------------------+--------------+----------------+
| běžné | pravidelně | zlatohnědé barvy, | dobře | pečivová |
| pečivo/ | formované | čistá, křupavá, bez | propečená, | příjemná |
| čerstvé | klenuté | zřetelně obnažené | pórovitá, | |
| běžné | | střídky | pružná, | |
| pečivo | | | stejnorodá | |
+-------------+---------------+---------------------+--------------+----------------+
| jemné | pravidelně | charakteristické | dobře | jemná, |
| pečivo/ | formované, | barvy, bez zřetelně | propečená, | pečivová, |
| čerstvé | klenuté | obnažené střídky | pórovitá, | příjemná, |
| jemné | nebo plněné | | vláčná, | s příchutí |
| pečivo | | | pružná | přidaných |
| z kynutého | | | | složek |
| těsta | | | | |
+-------------+---------------+---------------------+--------------+----------------+
| jemné | pravidelně | charakteristické | propečená, | pečivová, |
| pečivo/ | formovaný, | barvy, bez | s viditelným | příjemná |
| čerstvé | klenutý | viditelně | listováním, | s příchutí |
| jemné | | obnažené střídky | u kynutého | přidaných |
| pečivo | | (s výjimkou řezů), | těsta dutiny | složek |
| z listového | | typický strupovitý | nejsou na | bez cizích |
| a kynutého | | povrch | závadu, | pachů |
| listového | | | u plněných | a příchutí |
| těsta | | | výrobků na | |
| | | | řezu | |
| | | | viditelná | |
| | | | náplň | |
+-------------+---------------+---------------------+--------------+----------------+
| jemné | pravidelně | charakteristické | dobře | příjemná, |
| pečivo/ | formované | barvy, bez zřetelně | propečená | pečivová, |
| jemné | | obnažené střídky | | odpovídající |
| pečivo | | (s výjimkou řezů), | | použitým |
| z jiných | | případně s polevou | | surovinám |
| než výše | | či glazurou | | |
| uvedených | | | | |
| těst | | | | |
+-------------+---------------+---------------------+--------------+----------------+
| trvanlivé | typická barva | | křehká, u | příjemná dle |
| pečivo | | | laminovaných | přísady |
| kromě | | | výrobků | |
| sušenek, | | | vrstevnatý | |
| oplatků, | | | lom | |
| perníku | | | | |
+-------------+---------------+---------------------+--------------+----------------+
| sušenky | pravidelné | světle hnědý | křehká | jemná |
| | dle formy | | | |
+-------------+---------------+---------------------+--------------+----------------+
| oplatky | dle formy | křehký otisk formy | křehká | příjemná dle |
| | | | | použitých |
| | | | | přísad |
+-------------+---------------+---------------------+--------------+----------------+
| perník | dle formy | celistvý, čistý | vláčná | dle přísad |
+-------------+---------------+---------------------+--------------+----------------+
| extrudované | pravidelný | charakteristický | křehká, | pečivová, |
| výrobky | dle použité | odpovídající | pórovitá | příjemná |
| | formy | použitým surovinám | | s příchutí |
| | | | | přidaných |
| | | | | složek bez |
| | | | | cizích pachů |
| | | | | a příchutí |
+-------------+---------------+---------------------+--------------+----------------+
| pufované | pravidelný | charakteristický | křehká, | pečivová, |
| výrobky | dle použité | odpovídající | tvořená | příjemná, |
| | formy | použitým surovinám | jednotlivými | s příchutí |
| | | | pufovanými | přidaných |
| | | | zrny | složek bez |
| | | | | cizích pachů |
| | | | | a příchutí |
+-------------+---------------+---------------------+--------------+----------------+
------------------------------------------------------------------