Tabulka 5 Sterilované fazolové lusky
+---------------+-------------------------------+----------------+-------------------+
| Výrobek | Vzhled a konzistence | Barva | Chuť a vůně |
+---------------+-------------------------------+----------------+-------------------+
| Sterilované | fazolové lusky vyvinuté, *) | přirozená, | přirozená, |
| fazolové | nezakřivené, dužnaté, | odpovídající | odpovídající |
| lusky | semena v mléčné zralosti, | zpracovanému | použitému |
| | bez stop červivosti, bez | druhu | druhu |
| | mechanického poškození a | a způsobu | fazolky |
| | poškození škůdci, | zpracování, | a způsobu |
| | vegetačních změn, | v obalu | zpracování, |
| | s odstraněnými špičkami | vyrovnaná, | bez cizích |
| | a stopkami, bez vláknitých | bez tmavých | příchutí |
| | částí a pergamenovitého | a černých | a pachů |
| | endokarpu, bez cizích | skvrn | |
| | příměsí rostlinného původu, | | |
| | celé nebo příčně dělené, | | |
| | v obalu velikostně | | |
| | vyrovnané, řez neroztřepaný, | | |
| | konzistence pevná až měkká, | | |
| | nálev čirý až mírně zakalený | | |
| | s vypadlými semeny nejvýše | | |
| | u 2 % pevného podílu obalu | | |
+---------------+-------------------------------+----------------+-------------------+
*) Za nevyvinuté fazolové lusky jsou považovány takové plody, které mají v nejširším místě průměr nejvýše 3 mm.
Poznámka:
1) Povolené odchylky u sterilovaných fazolových lusků:
+-------------------------------------------+--------------------------------------------+
| Druh odchylky | Počet kusů odchylek v obsahu o hmotnosti |
+-------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+
| | do 500 | 501 - 1000 | nad 1000 |
| | gramů | gramů | gramů |
+-------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+
| Cizí rostlinný materiál | 5 | 5 | 10 |
+-------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+
| Neodstopkované části nebo lusky | 10 | 15 | 25 |
+-------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+
2) nejvýše 5 % hmotnostních lusků vláknitých
3) nejvýše 10 % hmotnostních fazolových lusků poškozených, z čehož nejvýše polovinu může tvořit poškození chorobami a škůdci.