Tabulka 4 Sterilovaný hrášek
+---------------+-------------------------------+----------------+-------------------+
| Výrobek | Konzistence a vzhled | Barva | Chuť a vůně |
+---------------+-------------------------------+----------------+-------------------+
| Sterilovaný | zrna v mléčné zralosti, | přirozená, | přirozená, |
| hrášek | velikostně vyrovnaná, | odpovídající | odpovídající |
| | u hrášku tříděného musí | zpracovanému | zpracovanému |
| | být nejméně 80 % | druhu hrášku | druhu hrášku |
| | hmotnostních deklarované | a způsobu | a způsobu |
| | velikosti nebo menší, bez | zpracování, | zpracování, |
| | stop červivosti a napadení | bez černých | bez cizích |
| | chorobami, s neodloučenou | a tmavých | příchutí |
| | slupkou, bez cizích | skvrn | a vůní |
| | příměsí rostlinného původu, | | |
| | bez mechanických příměsí | | |
| | anorganického původu, | | |
| | konzistence měkká až křehká, | | |
| | v obalu konzistence | | |
| | vyrovnaná, | | |
| | nálev mírně zakalený | | |
| | s případným sedimentem | | |
| | vyloučených škrobů | | |
| | a bílkovin | | |
+---------------+-------------------------------+----------------+-------------------+
Poznámka: Povolené smyslové odchylky u sterilovaného hrášku v hmotnostních %
1) 2 % odlišně zbarvených (světlých) zrn
2) 5 % poškozených, mírně skvrnitých zrn
3) 1 % tvrdých, svraštělých, silně skvrnitých, odbarvených, červivých zrn
4) 12 % úlomků, zlomků dřeně a volných slupek, drtě
5) 0,5 % (ale ne více než 12 cm2 plochy) cizího rostlinného materiálu.