CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 332/1997 Sb. Vyhláška, kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich Tabulka 4 Kompoty

Tabulka 4 Kompoty

332/1997 Sb. Vyhláška, kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich

Tabulka 4 Kompoty

+--------------+--------------------------------+----------------+-------------------+

| Výrobek | Konzistence a vzhled | Barva | Chuť a vůně |

+--------------+--------------------------------+----------------+-------------------+

| Kompoty | Ovoce bez stop červivosti, | přirozená, | přirozená, |

| všeobecně | bez vegetačních deformací | odpovídající | odpovídající |

| | plodů, bez zbytků stopek | použitému | použitému |

| | a kališních lístků, | druhu ovoce | druhu ovoce |

| | u kompotů z loupaného ovoce | a způsobu | a způsobu |

| | bez zbytků slupek, zbavené | zpracování | zpracování |

| | jádřinců, pecek, semen, | | (viz přídavek |

| | konzistence plodů polotuhá | | koření |

| | až měkká, v obalu vyrovnaná, | | |

| | nálev čirý až opalizující, | | |

| | bez zákalu a sedimentu | | |

+--------------+--------------------------------+----------------+-------------------+

| Kompoty | Ovoce loupané nebo neloupané, | přirozená, | přirozená, |

| z celých | s odstraněným nebo ponechaným | odpovídající | odpovídající |

| plodů | jádřincem, s peckami nebo | použitému | použitému |

| | odpeckované, kompoty z hrušek | druhu ovoce | druhu ovoce |

| | i se stopkou, u borůvkového | a způsobu | a způsobu |

| | kompotu shluky ovoce, které | zpracování | zpracování |

| | se po dotyku rozpadnou, | | |

| | kompoty z klikvy a borůvek | | |

| | musí zachovat zrnitost, | | |

| | nálev u kompotů z loupaného | | |

| | ovoce čirý až mírně zakalený, | | |

| | u kompotů z brusinek a klikvy | | |

| | přirozeně zrosolovatělý | | |

+--------------+--------------------------------+----------------+-------------------+

| Kompoty | Ovoce loupané nebo neloupané, | přirozená, | přirozená, |

| z půlených | zbavené pecek nebo jádřinců, | odpovídající | odpovídající |

| plodů | plody dělené na přibližně | použitému | použitému |

| | stejné půlky, | druhu ovoce | druhu ovoce |

| | nálev čirý až mírně zakalený | a způsobu | a způsobu |

| | | zpracování | zpracování |

+--------------+--------------------------------+----------------+---- --------------+

| Kompoty z | Ovoce loupané nebo neloupané, | přirozená, | přirozená, |

| čtvrcených | zbavené pecek nebo jádřinců, | odpovídající | odpovídající |

| nebo | dělené na čtyři nebo více | použitému | použitému |

| dílkovaných | dílů přibližně stejné | druhu ovoce | druhu ovoce |

| plodů | velikosti, nálev čirý | a způsobu | a způsobu |

| | až mírně zakalený | zpracování | zpracování |

+--------------+--------------------------------+----------------+-------------------+

| Kompoty z | Ovoce loupané nebo neloupané, | přirozená, | přirozená, |

| kostkovaných | zbavené pecek nebo jádřinců, | odpovídající | odpovídající |

| či jinak | dělené na dílky ve tvaru | použitému | použitému |

| dělených | krychle nebo kvádru stejné | druhu ovoce | druhu ovoce |

| plodů | velikosti, nebo na plátky, | a způsobu | a způsobu |

| | řezy či nudličky, u dýňového | zpracování | zpracování |

| | kompotu lehce roztřepené řezy,| | |

| | nálev čirý až mírně zakalený | | |

+--------------+--------------------------------+----------------+-------------------+

| Kompoty | Ovoce celé a/nebo dělené, | přirozená, | přirozená, |

| smíšené | složky velikostně vyrovnané, | odpovídající | harmonická, |

| | nálev čirý až mírně zakalený, | jednotlivým | odpovídající |

| | nezabarvený | druhům | použitým |

| | | použitého | druhům |

| | | ovoce | ovoce |

| | | | a způsobu |

| | | | zpracování |

+--------------+--------------------------------+----------------+-------------------+

Poznámka:

Povolené odchylky od smyslových požadavků na kompoty

a) Přirozené zrosolovatění nálevu.

b) Nejvýše 5 % hmotnostních plodů zaschlých, se zbytky střapin a stopek u kompotů z bobulovitého ovoce.

c) Nejvýše 5 % hmotnostních plodů korkovitých u angreštového kompotu.

d)

+-------------------------------------------+--------------------------------------------+

| Druh odchylky | Počet kusů odchylek v obsahu o hmotnosti |

+-------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+

| | do 500 | 501 - 1000 | nad 1000 |

| | gramů | gramů | gramů |

+-------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+

| Výskyt lístků a stopek u kompotů | 5 | 7 | 10 |

| z lesních plodů | | | |

+-------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+

| Výskyt uvolněných kuželovitých středů | 5 | 7 | 10 |

| plodů u kompotů z malin | | | |

+-------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+

e) Vykrystalizované soli kyseliny vinné v nálevu u kompotů z hroznů révy vinné.

f) Síťovité popraskání slupky a mírné povrchové popraskání dužniny u kompotů z peckového ovoce (švestky, slívy, ryngle, mirabelky, višně).

g) Oddělení slupky z maximálně poloviny povrchu všech plodů v obalu u broskvového kompotu.

h) Mírně svraštělá slupka u meruňkového kompotu.

i) Nejvýše 10 % hmotnostních plodů nevyzrálých u kompotů z jeřabin a dřínků.

j) Nejvýše 20 % hmotnostních tvary nepravidelné a nejvýše 5 % hmotnostních tvary rozpadlé u kompotů z plodů dělených.

k) Nejvýše 300 mg/kg celkového obsahu minerálních nečistot u jahodového kompotu.

l) U kompotů smíšených mírné zabarvení nálevu přítomným barevným ovocem a převládající vůně po některém z použitých druhů ovoce.

m) Vegetační vady, otlaky a stopy po mechanickém loupání nejvýše na 20 % povrchu všech plodů v obalu.