Tabulka 4 Kompoty
+--------------+--------------------------------+----------------+-------------------+
| Výrobek | Konzistence a vzhled | Barva | Chuť a vůně |
+--------------+--------------------------------+----------------+-------------------+
| Kompoty | Ovoce bez stop červivosti, | přirozená, | přirozená, |
| všeobecně | bez vegetačních deformací | odpovídající | odpovídající |
| | plodů, bez zbytků stopek | použitému | použitému |
| | a kališních lístků, | druhu ovoce | druhu ovoce |
| | u kompotů z loupaného ovoce | a způsobu | a způsobu |
| | bez zbytků slupek, zbavené | zpracování | zpracování |
| | jádřinců, pecek, semen, | | (viz přídavek |
| | konzistence plodů polotuhá | | koření |
| | až měkká, v obalu vyrovnaná, | | |
| | nálev čirý až opalizující, | | |
| | bez zákalu a sedimentu | | |
+--------------+--------------------------------+----------------+-------------------+
| Kompoty | Ovoce loupané nebo neloupané, | přirozená, | přirozená, |
| z celých | s odstraněným nebo ponechaným | odpovídající | odpovídající |
| plodů | jádřincem, s peckami nebo | použitému | použitému |
| | odpeckované, kompoty z hrušek | druhu ovoce | druhu ovoce |
| | i se stopkou, u borůvkového | a způsobu | a způsobu |
| | kompotu shluky ovoce, které | zpracování | zpracování |
| | se po dotyku rozpadnou, | | |
| | kompoty z klikvy a borůvek | | |
| | musí zachovat zrnitost, | | |
| | nálev u kompotů z loupaného | | |
| | ovoce čirý až mírně zakalený, | | |
| | u kompotů z brusinek a klikvy | | |
| | přirozeně zrosolovatělý | | |
+--------------+--------------------------------+----------------+-------------------+
| Kompoty | Ovoce loupané nebo neloupané, | přirozená, | přirozená, |
| z půlených | zbavené pecek nebo jádřinců, | odpovídající | odpovídající |
| plodů | plody dělené na přibližně | použitému | použitému |
| | stejné půlky, | druhu ovoce | druhu ovoce |
| | nálev čirý až mírně zakalený | a způsobu | a způsobu |
| | | zpracování | zpracování |
+--------------+--------------------------------+----------------+---- --------------+
| Kompoty z | Ovoce loupané nebo neloupané, | přirozená, | přirozená, |
| čtvrcených | zbavené pecek nebo jádřinců, | odpovídající | odpovídající |
| nebo | dělené na čtyři nebo více | použitému | použitému |
| dílkovaných | dílů přibližně stejné | druhu ovoce | druhu ovoce |
| plodů | velikosti, nálev čirý | a způsobu | a způsobu |
| | až mírně zakalený | zpracování | zpracování |
+--------------+--------------------------------+----------------+-------------------+
| Kompoty z | Ovoce loupané nebo neloupané, | přirozená, | přirozená, |
| kostkovaných | zbavené pecek nebo jádřinců, | odpovídající | odpovídající |
| či jinak | dělené na dílky ve tvaru | použitému | použitému |
| dělených | krychle nebo kvádru stejné | druhu ovoce | druhu ovoce |
| plodů | velikosti, nebo na plátky, | a způsobu | a způsobu |
| | řezy či nudličky, u dýňového | zpracování | zpracování |
| | kompotu lehce roztřepené řezy,| | |
| | nálev čirý až mírně zakalený | | |
+--------------+--------------------------------+----------------+-------------------+
| Kompoty | Ovoce celé a/nebo dělené, | přirozená, | přirozená, |
| smíšené | složky velikostně vyrovnané, | odpovídající | harmonická, |
| | nálev čirý až mírně zakalený, | jednotlivým | odpovídající |
| | nezabarvený | druhům | použitým |
| | | použitého | druhům |
| | | ovoce | ovoce |
| | | | a způsobu |
| | | | zpracování |
+--------------+--------------------------------+----------------+-------------------+
Poznámka:
Povolené odchylky od smyslových požadavků na kompoty
a) Přirozené zrosolovatění nálevu.
b) Nejvýše 5 % hmotnostních plodů zaschlých, se zbytky střapin a stopek u kompotů z bobulovitého ovoce.
c) Nejvýše 5 % hmotnostních plodů korkovitých u angreštového kompotu.
d)
+-------------------------------------------+--------------------------------------------+
| Druh odchylky | Počet kusů odchylek v obsahu o hmotnosti |
+-------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+
| | do 500 | 501 - 1000 | nad 1000 |
| | gramů | gramů | gramů |
+-------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+
| Výskyt lístků a stopek u kompotů | 5 | 7 | 10 |
| z lesních plodů | | | |
+-------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+
| Výskyt uvolněných kuželovitých středů | 5 | 7 | 10 |
| plodů u kompotů z malin | | | |
+-------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+
e) Vykrystalizované soli kyseliny vinné v nálevu u kompotů z hroznů révy vinné.
f) Síťovité popraskání slupky a mírné povrchové popraskání dužniny u kompotů z peckového ovoce (švestky, slívy, ryngle, mirabelky, višně).
g) Oddělení slupky z maximálně poloviny povrchu všech plodů v obalu u broskvového kompotu.
h) Mírně svraštělá slupka u meruňkového kompotu.
i) Nejvýše 10 % hmotnostních plodů nevyzrálých u kompotů z jeřabin a dřínků.
j) Nejvýše 20 % hmotnostních tvary nepravidelné a nejvýše 5 % hmotnostních tvary rozpadlé u kompotů z plodů dělených.
k) Nejvýše 300 mg/kg celkového obsahu minerálních nečistot u jahodového kompotu.
l) U kompotů smíšených mírné zabarvení nálevu přítomným barevným ovocem a převládající vůně po některém z použitých druhů ovoce.
m) Vegetační vady, otlaky a stopy po mechanickém loupání nejvýše na 20 % povrchu všech plodů v obalu.