Tabulka 3 Ovocné pomazánky
+--------------+--------------------------+-------------------+----------------------+
| Výrobek | Konzistence a vzhled | Barva | Vůně a chuť |
+--------------+--------------------------+-------------------+----------------------+
| Marmeláda | rosolovitá, polotuhá | odpovídající | odpovídající |
| | až tuhá bez cizích | použitému druhu | použitému druhu |
| | příměsí, na povrchu | ovoce, | ovoce, sladká, |
| | lesklá | směsi červené | harmonicky kyselá, |
| | | | bez cizích příchutí |
| | | | a pachů |
+--------------+--------------------------+-------------------+----------------------+
| Marmeláda | rosolovitá, polotuhá | odpovídající | odpovídající |
| citrusová | až mírně roztékavá, | použitému druhu | použitému druhu |
| | roztíratelná, matná, | citrusu | citrusu, sladká, |
| | s kousky kůry citrusů | | harmonicky kyselá, |
| | | | mírně nahořklá, |
| | | | s příchutí |
| | | | citrusových silic |
+--------------+--------------------------+-------------------+----------------------+
| Džem | rosolovitá až mírně | odpovídající | odpovídající |
| | roztékavá, | použitému druhu | použitému druhu |
| | roztíratelná, | ovoce | ovoce, sladká |
| | s obsahem celých plodů | | mírně kyselá, |
| | nebo jejich částí, bez | | bez cizích příchutí |
| | cizích příměsí | | a pachů |
+--------------+--------------------------+-------------------+----------------------+
| Rosol | rosolovitá, | odpovídající | odpovídající |
| | neroztékavá, bez | použitému druhu | použitému druhu |
| | známek krystalizace, | ovoce | ovoce, sladká |
| | vzhled čirý až lehce | | harmonicky kyselá, |
| | opalizující, | | bez cizích příchutí |
| | u ananasového | | a pachů |
| | a citrusového | | |
| | výrobku matný, | | |
| | případně s částmi | | |
| | parenchymatického | | |
| | pletiva | | |
+--------------+--------------------------+-------------------+----------------------+
| Povidla | polotuhá až tuhá | červenohnědá až | odpovídající |
| | s hrubšími částicemi | černá, hrušková | použitému druhu |
| | dužniny, | nebo jablečná | ovoce, typická, |
| | nezcukernatělá, bez | hnědá | sladká, navinulá, |
| | úlomků pecek a jiných | | bez cizích příchutí |
| | nečistot | | a pachů |
+--------------+--------------------------+-------------------+----------------------+
| Klevela | kašovitá, roztékavá | odpovídající | odpovídající |
| | se zřetelnými | použitému druhu | použitému druhu |
| | hrubými částmi plodů | ovoce | ovoce, vyrovnaná, |
| | | | sladká, bez cizích |
| | | | příchutí a pachů |
+--------------+--------------------------+-------------------+----------------------+
Poznámka:
V hotovém výrobku jsou přípustné následující odchylky:
+-------------------------------------------+--------------------------------------------+
| Druh odchylky | Počet kusů odchylek v obsahu o hmotnosti |
+-------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+
| | do 500 | 501 - 1000 | nad 1000 |
| | gramů | gramů | gramů |
+-------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+
| přítomnost rostlinných příměsí (pouze | | | |
| části rostlin zpracovávaného ovoce včetně | 2 | 3 | 4 |
| částeček listů o ploše nad 5 mm2, stopky | | | |
| dlouhé nad 10 mm) | | | |
+-------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+
| přítomnost pecek nebo jejich částí | | | |
| velikosti jedné poloviny pecky (pouze při | 1 | 2 | 3 |
| použití odpeckovaných surovin) | | | |
+-------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+
| zlomky pecek (menší než polovina pecky) | 2 | 3 | 4 |
+-------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+
| nevybarvený nebo poškozený povrch plodu | 5 | 7 | 10 |
| nebo jeho části | | | |
+-------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+