CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 298/1997 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné ČÁST 6 - Konzervanty

ČÁST 6 - Konzervanty

298/1997 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné

ČÁST 6

Konzervanty

(1) Sloučeniny kyseliny sorbové, benzoové, parahydroxybenzoové a jejich soli a estery, které smějí být používány ke konzervaci potravin, stanoví tabulka č. 1. Tyto hodnoty smějí být použity až do výše nejvyššího povoleného množství, počítáno jako příslušná kyselina.

Tabulka č. 1

+--------+-------------------------------------------+-----------+

|Číslo E |Látka | Symbol |

+--------+-------------------------------------------+-----------+

|E 200 |kyselina sorbová | S |

+--------+-------------------------------------------+-----------+

|E 202 |sorban draselný | |

+--------+-------------------------------------------+-----------+

|E 203 |sorban vápenatý | |

+--------+-------------------------------------------+-----------+

|E 210 |kyselina benzoová | B |

+--------+-------------------------------------------+-----------+

|E 211 |benzoan sodný | |

+--------+-------------------------------------------+-----------+

|E 212 |benzoan draselný | |

+--------+-------------------------------------------+-----------+

|E 213 |benzoan vápenatý | |

+--------+-------------------------------------------+-----------+

|E 214 |ethylparahydroxybenzoát | PHB |

+--------+-------------------------------------------+-----------+

|E 215 |ethylparahydroxybenzoát sodná sůl | |

+--------+-------------------------------------------+-----------+

|E 216 |propylparahydroxybenzoát | |

+--------+-------------------------------------------+-----------+

|E 217 |propylparahydroxybenzoát sodná sůl | |

+--------+-------------------------------------------+-----------+

|E 218 |methylparahydroxybenzoát | |

+--------+-------------------------------------------+-----------+

|E 219 |methylparahydroxybenzoát sodná sůl | |

+--------+-------------------------------------------+-----------+

(2) Potraviny, které smějí být konzervovány kyselinou sorbovou, benzoovou, parahydroxybenzoovou a jejich sloučeninami, uvedenými v tabulce č. 1, stanoví tabulka č. 2.

Tabulka č. 2

+------------------------------------------+-----------------------------------------------+

| | NPM mg.l-1 resp. mg.kg-1 |

| +-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|Název potraviny | S | B | PBH | S+B | S+PBH | S+B+ |

| | | | | | | PBH |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|Ochucené nápoje na bázi vína | 200 | - | - | - | - | - |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|ochucené nealkoholické nápoje a ochucené | 300(x)| 150 | | 200 S | | |

|nealkoholické nápoje se sníženým | | (x) | | - | | |

|obsahem využitelné energie (xxx) | | | | 100 B | | |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|tekuté koncentráty z čaje, tekuté | - | - | - | 600 | - | - |

|koncentráty výluhů z ovoce a výluhů z | | | | | | |

|bylin | | | | | | |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|nízkoalkoholické víno | 200 | - | - | - | - | - |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|vína, ovocná vína, fermentované ovocné | 200 | - | - | - | - | - |

|šťávy, např. cidr, perry | | | | | | |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|medovina | 200 | - | - | - | - | - |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|alkoholické nápoje s obsahem alkoholu | 200(x)| 200 | - | 400 | - | - |

|nejvýše 15% obj. kromě piva a vína | | (x) | | | | |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|náplně pro ravioli, tortelini a podobné | 1000 | - | - | - | - | - |

|produkty | | | | | | |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|ovocné pomazánky a podobné produkty | - | - | - | 1000 | - | - |

|pokud jsou baleny do obalů, v kterých | | | | | | |

|nelze provést jejich tepelnou sterilaci, | | | | | | |

|dále kromě extra džemů a jim podobných | | | | | | |

|produktů a džemů se sníženým obsahem | | | | | | |

|využitelné energie (xx), (xxx) | | | | | | |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|džemy, rosoly, marmelády a podobné | - | 500 | - | 1000 | - | - |

|produkty se sníženým obsahem využitelné | | | | | | |

|energie či vyrobené bez přidaného cukru | | | | | | |

|a ostatní podobné pomazánky na bázi | | | | | | |

|ovoce | | | | | | |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|proslazené ovoce a zelenina | - | - | - | 1000 | - | - |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|sušené ovoce | 1000 | - | - | - | - | - |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|chemicky konzervované přípravky na bázi | 1000 | - | - | - | - | - |

|ovoce a zeleniny pro průmyslovou výrobu | | | | | | |

|potravin (xxx) a pro prodej přímému | | | | | | |

|spotřebiteli | | | | | | |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|sirupy a nízkoenergetické nápojové | - | - | - | 1500 | - | - |

|koncentráty pro prodej přímému | | | | | | |

|spotřebiteli | | | | | | |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|chemicky konzervovaná zelenina v octě, | 800 | 1000 | - | 1500 | - | - |

|soli či oleji, kromě oliv | (x) | (x) | | | | |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|olivy | 1000 | - | - | - | - | - |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|bramborové těsto | 2000 | - | - | - | - | - |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|rybí polokonzervy | - | - | - | 2000 | - | - |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|polokonzervy z rybího mlíčí a jiker | - | - | - | 2000 | - | - |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|jedlé části korýšů vařené | - | - | - | 2000 | - | - |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|solené sušené ryby | - | - | - | 200 | - | - |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|plátkový balený sýr | 1000 | - | - | - | - | - |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|tavený sýr | 1000 | - | - | - | - | - |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|plátkový chléb s trvanlivostí delší než | 2000 | - | - | - | - | - |

|7 dní | | | | | | |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|jemné pečivo s trvanlivostí delší než | 2000 | - | - | - | - | - |

|7 dní s vodní aktivitou více než 0,65 | | | | | | |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|neextrudované snacky na bázi obilovin, | - | - | - | - | 1000 | - |

|brambor a ořechů | | | | |z toho | |

| | | | | |max.300| |

| | | | | | PHB | |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|cukrovinky s výjimkou čokolády | - | - | - | - | - | 1500 |

| | | | | | |z toho |

| | | | | | |max.300|

| | | | | | | PBH |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|sladké dezertní omáčky (toppingy) | 1000 | - | - | - | - | - |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|tukové emulze kromě másla s obsahem | 1000 | - | - | - | - | - |

|tuku nejméně 60% (např.margarín) | | | | | | |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|tukové emulze kromě másla s obsahem | 2000 | - | - | - | - | - |

|tuku pod 60% | | | | | | |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|emulgované studené omáčky, majonézy | 1000 | 500 | - | 1000 | - | - |

|s obsahem tuku nejméně 60% | | | | | | |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|emulgované studené omáčky, majonézy | 2000 | 1000 | - | 2000 | - | - |

|s obsahem tuku pod 60% | | | | | | |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|neemulgované studené omáčky, | - | - | - | 1000 | - | - |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|saláty s trvanlivostí delší než 14 dní | - | - | - | 1500 | - | - |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|hořčice | - | - | - | 1000 | - | - |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|tekuté kořenicí přípravky | - | - | - | 1000 | - | - |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|tekutá stolní sladidla | - | - | - | - | - | 2000 |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|žvýkačky | - | - | - | 1500 | - | - |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|aspiky | 1000 | 500 | - | - | - | - |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

|potraviny s upraveným obsahem nutričních | - | - | - | - | - | 2000 |

|faktorů v tekuté podobě s omezenou denní | | | | | | |

|dávkou 6a) | | | | | | |

+------------------------------------------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+

Zkratky uvedené v tabulce mají tento význam:

+---------------+--------------------------------------------------------------------------+

| S + B |použití kyseliny sorbové a kyseliny benzoové jednotlivě či v kombinaci až |

| |do výše nejvyššího povoleného množství, počítáno jako suma těchto látek |

+---------------+--------------------------------------------------------------------------+

| S + PHB |použití kyseliny sorbové a esterů kyseliny parahydroxybenzoové jednotlivě |

| |či v kombinaci až do výše nejvyššího povoleného množství, počítáno jako |

| |suma těchto látek |

+---------------+--------------------------------------------------------------------------+

| S + B + PHB |použití kyseliny sorbové, benzoové a esterů kyseliny parahydroxybenzoové |

| |jednotlivě či v kombinaci až do výše nejvyššího povoleného množství, |

| |počítáno jako suma těchto látek |

+---------------+--------------------------------------------------------------------------+

(3) Tam, kde je v tabulce č. 2 symbol (x), se buď použije jeden konzervant nejvýše v uvedeném množství, nebo kombinace S + B.

(4) Tam, kde je v tabulce č. 2 zvlášť vyznačeno, se hodnoty nejvyšších povolených množství týkají potravin připravených ke spotřebě podle návodu výrobce.

(5) U ovocných sirupů a vybraných typů ovocných pomazánek, u kterých je v tabulce č. 2 uveden symbol (xx), smějí být přítomna (výhradně jako rezidua konzervantů z chemicky konzervovaných polotovarů) kromě kyseliny sorbové a benzoové jednotlivě či v kombinaci také rezidua oxidu siřičitého (tabulka č. 4). Při současné přítomnosti kyseliny sorbové nebo benzoové nebo jejich směsi a oxidu siřičitého, smí být z každého nejvyššího povoleného množství přítomen jen takový procentní podíl, aby součet procentních podílů nepřekročil hodnotu 100%.

(6) Potraviny, u kterých je v tabulkách č. 2 a 4 uveden symbol (xxx), a potraviny z nich vyrobené, musí být na obale označeny informací "vyrobeno z chemicky konzervovaného polotovaru" nebo ve výčtu složek konečného výrobku musí být u takové složky uvedena informace o chemické konzervaci výchozí ovocné suroviny, například ("ovocný sirup z chemicky konzervovaného polotovaru, chemicky konzervovaný sirup, chemicky konzervovaný ovocný přípravek").

(7) Kyselina benzoová může být přirozeně přítomna v mléčných kysaných výrobcích až do množství 30 mg.kg-1. V takovém případě se tato látka nepovažuje za látku přídatnou.

(8) Oxid siřičitý a jeho sloučeniny, které smějí být používány při výrobě potravin, stanoví tabulka č. 3.

------------------------------------------------------------------

6a) Potraviny odpovídající § 1 odst. 4 písm. d) vyhlášky č. 336/1997 Sb., kterou se stanoví druhy potravin určené pro zvláštní výživu a jejich způsob použití.

Tabulka č. 3

+-------------------------+--------------------------------------+

|Číslo E |Látka |

+-------------------------+--------------------------------------+

|E 220 |oxid siřičitý |

+-------------------------+--------------------------------------+

|E 221 |siřičitan sodný |

+-------------------------+--------------------------------------+

|E 222 |hydrogensiřičitan sodný |

+-------------------------+--------------------------------------+

|E 223 |disiřičitan sodný |

+-------------------------+--------------------------------------+

|E 224 |disiřičitan draselný |

+-------------------------+--------------------------------------+

|E 226 |siřičitan vápenatý |

+-------------------------+--------------------------------------+

|E 227 |hydrogensiřičitan vápenatý |

+-------------------------+--------------------------------------+

|E 228 |hydrogensiřičitan draselný |

+-------------------------+--------------------------------------+

(9) Potraviny, ke kterým smí být přidáván oxid siřičitý a jeho sloučeniny uvedené v tabulce č. 3 a jejich nejvyšší povolená množství stanoví tabulka č. 4.

Tabulka č. 4

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|Název potraviny | SO2 mg.l-1 |

| | resp. mg.kg-1 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|korýši a hlavonožci čerství a zmrazení (v jedlém podílu) | 150 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|korýši a hlavonožci vaření (v jedlém podílu) | 50 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|trvanlivé pečivo typu biskvit, kreker | 50 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|škrob (mimo škrob pro dětskou výživu) | 50 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|škrob a modifikovaný škrob pro dětskou výživu | 10 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|ságo (*) | 30 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|křupky | 30 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|sušené brambory v prášku a granulované | 400 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|neextrudované snacky na bázi brambor a obilovin | 50 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|loupané (syrové) brambory k přípravě pokrmů za tepla (*) | 50 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|syrové výrobky z brambor (včetně zmrazených brambor) | 100 |

|k přípravě za tepla (*) | |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|bramborové těsto k přípravě pokrmů za tepla (*) | 100 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|sušená zelenina bílé barvy | 200 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|mletý křen a výrobky z něj | 800 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|sušené meruňky, broskve, vinné bobule, švestky a fíky | 2000 |

|k přípravě pokrmů po omytí v teplé vodě (*) | |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|sušené banány (*) | 1000 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|sušená jablka a hrušky (*) | 600 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|ostatní sušené ovoce, ořechy ve skořápce | 200 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|ovocné sirupy (#), (xxx) | 200 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|ovocné pomazánky kromě extra džemů a podobných výrobků a těchto | 200 |

|výrobků se sníženým obsahem energie (#), (xxx) | |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|ovocné pomazánky se sníženým obsahem využitelé energie | 50 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|ostatní ovocné pomazánky | 50 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|ochucovací přípravky na bázi citrusové šťávy | 200 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|cukry (rafinovaný a afinovaný cukr, cukerný a invertní sirob | 15 |

|(v sušině), glukóza | |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|škrobový sirup | 20 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|ostatní cukry | 40 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|sladké dezertní omáčky (toppingy) | 40 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|ovocné koncentráty z citrusové šťávy, jablečné šťávy a ananasové | 350 |

|šťávy | |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|pomerančová, grapefruitová, jablečná a ananasová šťáva | 50 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|citrónová šťáva, limetová šťáva | 350 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|ostatní koncentráty na bázi ovocné šťávy, či ovocné měli | 250 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|hroznová šťáva | 15 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|ochucené nápoje na bázi vody s obsahem glukózového sirupu nejméně | 50 |

|235 g.l-1 (je z použitých surovin) | |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|ovocné limonády a ovocné nápoje na bázi ovocných sirupů (xxx) | 40 |

| | (jen přenosem |

| | ze sirupů) |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|nealkoholické nápoje na bázi ovocného koncentrátu | 20 |

| | (jen přenosem |

| | z koncentrátů) |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|cukrovinky na bázi glukózy, glukózového a škrobového sirupu | 50 |

| | (jen přenosem |

| | z těchto zdrojů )|

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|vína s obsahem zbytkového cukru do 5 g.l-1 červená | 160 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|vína s obsahem zbytkového cukru do 5 g.l-1 bílá a růžová | 210 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|vína s obsahem zbytkového cukru nad 5 g.l-1 červená | 210 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|vína s obsahem zbytkového cukru nad 5 g.l-1 bílá a růžová | 260 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|nealkoholické víno | 200 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|cidr, perry, ovocné víno, šumié ovocné víno | 200 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|medovina | 100 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|vinný a ovocný ocet | 170 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|hořčice francouzského typu (Dijon) | 500 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|hořčice ostatní | 250 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|želatina | 50 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|zelenina a ovoce v octě, oleji nebo nálevu (kromě oliv) | 100 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|jakostní vína z České republiky splňující požadavky 7a) na označení | 300 |

|názvem "pozdní sběr" a jakostní vína dovážená ze zemí EU splňující | |

|požadavky 7b) na označení názvem "pozdní sběr" | |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|jakostní vína bílá dovážená splňující požadavky 7b) na označení původu| 300 |

|z oblasti Francie (Bordeaux supérieur, Graves de Vayres, Cotes des | |

|Bourdeaux St. Macaire, Premieres Cotes de Bourdeaux, Sainte-Foy | |

|Bordeaux, Cotes de Bergerac s dodatkem i bez dodatku "Cotes de | |

|Saussignac", Haut-Montravel, Cotes de Montravel a Rosette) a z oblasti| |

|Španělska (Allela, La Mancha, Navarra, Penedés, Rioja, Rueda, | |

|Tarragona a Valencia) | |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|jakostní vína bílá dovážená z oblasti Spojeného království Velké | 300 |

|Británie a Severního Irska splňující požadavky na označení "botrytis",| |

|"noble harwest" nebo "noble late harvested" a "special late harvested"| |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|jakostní vína z České republiky splňující požadavky 7a) na označení | 350 |

|názvem "výběr z hroznů", dovážená vína splňující požadavky 7b) na | |

|označení "Auslese" a jakostní vína bílá z Rumunska splňující požadavky| |

|na označení některým z následujících názvů (Murfatlar, Cotnari, | |

|Tirnave, Pietroasele, Valea Calugareasca) | |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|jakostní vína z České republiky splňující požadavky 7a) na označení | 400 |

|"ledové víno" a "slámové víno" a dovážená vína splňující požadavky 7b)| |

|na označení "Beerenauslese", "Ausbruch", "Ausbruchwein", | |

|"Trockenbeerenauslese", "Eiswein" a jakostní vína bílá z oblastí | |

|Francie splňující požadavky na označení oblasti původu (Sauternes, | |

|Barsac, Cadillac, Cérons, Loupiac, Sainte-Crois-du-Mont, Monbazillac, | |

|Bonnezeaux, Quarts de Chaume, Coteaux du Layon, Coteaux de lAubance, | |

|Graves Supérieures, Jurancon) | |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

------------------------------------------------------------------

7a) Zákon č. 115/1995 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících právních předpisů.

7b) Průvodní certifikát vystavený příslušným orgánem v zemi původu.

(10) Nejvyšší povolená množství jsou vyjádřena jako oxid siřičitý v mg.l-1 nebo mg.kg-1 (podle charakteru potraviny) a týkají se celkového obsahu SO2, bez ohledu na jeho původ a bez ohledu na to, zda v potravině plní úlohu antioxidantu, konzervantu, či jinou. Skutečnost, že podmínky použití oxidu siřičitého k výrobě potravin jsou uvedeny souhrnně v části 6, nikterak neomezuje možnost označovat na obale výrobku zařazení mezi kategorie uvedené v části 1 odst. 7 podle převažující funkce ve výrobku.

(11) Obsah oxidu siřičitého 10 mg.kg-1 nebo 10 mg.l-1 a nižší se považuje za nulový (například pro účely deklarace přítomnosti). Oxid siřičitý může být přirozeně přítomen v pivu jako výsledek fermentačních procesů. V běžných pivech přirozený obsah oxidu siřičitého nesmí překročit 20 mg.l-1, v kvasnicových sudových pivech 50 mg.l-1. V takovém případě se tato látka nepovažuje za látku přídatnou.

(12) U ovocných sirupů a vybraných typů ovocných pomazánek, u kterých je v tabulce č. 4 uveden symbol (#) smějí být přítomny (výhradně jako rezidua konzervantů z chemicky konzervovaných polotovarů) kromě reziduí oxidu siřičitého také kyselina sorbová a benzoová (část 6, tabulka č. 2). Při současné přítomnosti kyseliny sorbové nebo benzoové nebo jejich směsi a oxidu siřitého, smí být z každého nejvyššího povoleného množství přítomen jen takový procentní podíl, aby součet procentních podílů nepřekročil hodnotu 100%.

(13) U hořčice francouzského typu (Dijon) nesmí být souběžně s oxidem siřičitým použita konzervace kyselinou sorbovou a benzoovou.

(14) Skutečnost, že potraviny, u kterých je uveden symbol (*), jsou určeny k přípravě pokrmů za tepla či k přípravě pokrmů po omytí v teplé vodě, musí být vyznačena na obalu určenému pro spotřebitele.

(15) Potraviny s obsahem oxidu siřičitého vyšším než 50 mg.kg-1, u kterých není provedena informace podle odstavců 6 a 14 nebo podle části 1 odst. 7, musí být vedle informace o obsahu přídatných látek podle požadavků části 1 této přílohy opatřeny dále upozorněním "Sířeno". Tento požadavek neplatí pro révové víno.

Tabulka č. 5

Ostatní konzervanty, které smějí být používány ke konzervaci potravin a potraviny, ke kterým je povoleno tyto látky přidávat

Nisin může být přirozeně přítomen v sýrech případně některých mléčných kysaných výrobcích jako výsledek činnosti mikroorganismů. V takovém případě se tato látka nepovažuje za látku přídatnou.

(16) Tam, kde je vyznačeno použití kyseliny propionové, je povoleno použití těchto látek:

+-------------------------+--------------------------------------+

|Číslo E |Látka |

+-------------------------+--------------------------------------+

|E 280 |kyselina propionová |

+-------------------------+--------------------------------------+

|E 281 |propionan sodný |

+-------------------------+--------------------------------------+

|E 282 |propionan vápenatý |

+-------------------------+--------------------------------------+

|E 283 |propionan draselný |

+-------------------------+--------------------------------------+

Nejvyšší povolené množství je počítáno jako kyselina propionová.

Kyselina propionová a její soli mohou být přítomny přirozeně ve fermentovaných mléčných výrobcích jako výsledek činnosti mikroorganismů. V takovém případě se tato látka nepovažuje za látku přídatnou.

(17) U dimethyldikarbonátu představuje nejvyšší povolené množství nejvyšší povolené dávkování při výrobě. Výrobek při prodeji finálnímu spotřebiteli nesmí obsahovat zjistitelné množství této látky.

(18) Tam, kde je vyznačeno použití orthofenylfenolu, je povoleno použití těchto látek: 7)

+-------------------------+--------------------------------------+

|Číslo E |Látka |

+-------------------------+--------------------------------------+

|E 231 |orthofenylfenol |

+-------------------------+--------------------------------------+

|E 232 |orthofenylfenolát sodný |

+-------------------------+--------------------------------------+

Nejvyšší povolené množství je počítáno jako orthofenylfenol.

+--------+--------------------+--------------------------------------------+---------------+

|Číslo E |Látka |Název potraviny | SO2 mg.l-1 |

| | | | resp. mg.kg-1 |

+--------+--------------------+--------------------------------------------+---------------+

|E 230 |bifenyl | citrusové plody - jen k ošetření povrchu | 70 |

+--------+--------------------+--------------------------------------------+---------------+

|E 231 |orthofenylfenol | citrusové plody - jen k ošetření povrchu | 12 |

|E 232 | | | |

+--------+--------------------+--------------------------------------------+---------------+

|E 233 |thiabendazol | citrusové plody - jen k ošetření povrchu | 6 |

| | +--------------------------------------------+---------------+

| | | banány - jen k ošetření povrchu | 3 |

+--------+--------------------+--------------------------------------------+---------------+

|E 234 |nisin | pudinky ze semoliny a tapioky | 3 |

| | +--------------------------------------------+---------------+

| | | sýry a tavené sýry | 12,5 |

| | +--------------------------------------------+---------------+

| | | mléčné deserty na bázi zakysaných mléčných | 10 |

| | | výrobků | |

+--------+--------------------+--------------------------------------------+---------------+

|E 235 |natamycin | tvrdé, polotvrdé a poloměkké sýry - jen | 1 mg.dm-2 |

| |(synonymum: | k ošetření povrchu | nepřítomnost |

| |pimaricin) | | v hloubce |

| | | | 5 mm |

| | +--------------------------------------------+---------------+

| | | trvanlivé salámy a trvanlivé masné výrobky | 1 mg.dm-2 |

| | | uzené studeným kouřem - jen k ošetření | nepřítomnost |

| | | povrchu | v hloubce |

| | | | 5 mm |

+--------+--------------------+--------------------------------------------+---------------+

|E 242 |dimethyl- | ochucené nealkoholické nápoje na bázi | 250 |

| |dikarbonát | vody nebo na bázi ovocné šťávy | |

| | +--------------------------------------------+---------------+

| | | konzervované výluhy z čaje | 250 |

| | | a z aromatických bylin | |

| | +--------------------------------------------+---------------+

| | | nealkoholické víno | 250 |

+--------+--------------------+--------------------------------------------+---------------+

|E 284 |kyselina boritá | kaviár | 4000 |

+--------+--------------------+--------------------------------------------+---------------+

|E 285 |tetraboritan sodný | kaviár | 4000 |

| | | |(počítáno jako |

| | | | kys.boritá) |

+--------+--------------------+--------------------------------------------+---------------+

|E 280 |kyselina | balený plátkový chléb s trvanlivostí | 3000 |

|E 281 |propionová | delší než 7 dní | |

|E 282 | +--------------------------------------------+---------------+

| | | chléb se sníženým obsahem využitelné | 2000 |

| | | energie s trvanlivostí delší než 7 dní | |

| | +--------------------------------------------+---------------+

| | | předpečený a balený chléb s trvanlivostí | 2000 |

| | | delší než 7 dní | |

| | +--------------------------------------------+---------------+

| | | balené jemné pečivo a cukrářské výrobky | 2000 |

| | | z mouky, s vodní aktivitou vyšší než 0,65 | |

+--------+--------------------+--------------------------------------------+---------------+

|E 1105 |lysozym | sýry, kromě čerstvých sýrů | NM |

+--------+--------------------+--------------------------------------------+---------------+

------------------------------------------------------------------

7) Použití thiabendazolu k ochraně zásob zemědělských plodin je uvedeno v příloze č. 4.

Tabulka č. 6

Dusitany a dusičnany, které smějí být používány při výrobě potravin a potraviny, ke kterým je povoleno tyto látky přidávat 8)

(19) Tam, kde je vyznačeno použití dusitanu sodného, je povoleno použití těchto látek:

+-------------------------+--------------------------------------+

|Číslo E |Látka |

+-------------------------+--------------------------------------+

|E 249 |dusitan draselný |

+-------------------------+--------------------------------------+

|E 250 |dusitan sodný |

+-------------------------+--------------------------------------+

Pro použití je zvlášť uvedeno nejvyšší povolené dávkování (mg.kg-1) a zvlášť nejvyšší povolené reziduální množství (mg.kg-1), v obou případech počítáno jako dusitan sodný.

(20) Výše uvedené látky smějí být prodávány a používány k výrobě potravin pouze ve směsi se solí, nebo s náhradou soli, a to s obsahem nejvýše 0,9 % dusitanu sodného, jsou-li určeny pro hromadnou výrobu potravin nebo nejvýše 0,35 %, jsou-li určeny pro použití v domácnostech.

(21) Tam, kde je vyznačeno použití dusičnanu sodného, je povoleno použití těchto látek:

+-------------------------+--------------------------------------+

|Číslo E |Látka |

+-------------------------+--------------------------------------+

|E 251 |dusičnan sodný |

+-------------------------+--------------------------------------+

|E 252 |dusičnan draselný |

+-------------------------+--------------------------------------+

Při použití je zvlášť uvedeno nejvyšší povolené dávkování (mg.kg-1), počítáno jako dusičnan sodný a zvlášť nejvyšší povolené reziduální množství, počítáno jako dusičnan sodný a nebo jako dusitan sodný.

+--------+------------+------------------------------------------+------------+------------+

| | | | Povolené | Povolené |

|Číslo E |Látka |Název potraviny | dávkování | dávkování |

| | | | mg.kg-1 | mg.kg-1 |

+--------+------------+------------------------------------------+------------+------------+

|E 250 |dusitan |tepelně neopracované, uzené, sušené | 150 | 50 |

|E 249 |sodný |masné výrobky | | |

| | +------------------------------------------+------------+------------+

| | |ostatní masné výrobky a masné výrobky | 150 | 100 |

| | |v konzervových plechovkách | | |

| | +------------------------------------------+------------+------------+

| | |uzená anglická slanina | nestanoví | 175 |

| | | | se | |

+--------+------------+------------------------------------------+------------+------------+

|E 242 |dusičnan |masné výrobky a masné výrobky | 300 | 250 |

| |sodný |v konzervových plechovkách | | reziduální|

| | | | | dusičnany |

| | | | | počítáno |

| | | | | jako NaNO3|

| | +------------------------------------------+------------+------------+

| | |tvrdé a polotvrdé sýry a jejich analogy | nestanoví | 50 |

| | |na bázi rostlinného tuku a rostlinné | se | počítáno |

| | |bílkoviny | | jako NaNO3|

| | +------------------------------------------+------------+------------+

| | |uzení sledi a šproty | nestanoví | 200 |

| | | | se | reziduální|

| | | | | dusičnany |

| | | | | počítáno |

| | | | | jako NaNO3|

+--------+------------+------------------------------------------+------------+------------+

------------------------------------------------------------------

8) Pro obsah dusičnanů v zelenině, v ovoci a některých dalších potravinách jsou stanovena nejvyšší povolená množství v příloze č. 3.