CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 298/1997 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné ČÁST 5 - Barviva

ČÁST 5 - Barviva

298/1997 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné

ČÁST 5

Barviva

(1) Látky získané z potravin a dalších složek přírodního původu extrakcí fyzikální či chemické povahy, která má za následek selektivní oddělení barevné látky, jsou ve smyslu této vyhlášky barvivy.

(2) Potraviny, chuťové a aromatické látky a jejich složky, které se přidávají během výroby do potravin pro své aromatické, chuťové nebo výživové vlastnosti a přitom mají sekundární barvící účinek, jako např. mletá paprika, šafrán a kurkuma a dále barviva, určená k barvení nejedlých vnějších částí potravin, jakými jsou například povrchové povlaky sýrů a salámová střeva, se za barviva ve smyslu této vyhlášky nepovažují.

(3) Pro účely barvení potravin smějí být používána výlučně barviva uvedená v tabulce č. 1 a dále jejich formy, označované jako aluminiové laky.

(4) Barveny smějí být pouze potraviny, uvedené v tabulkách č. 3, 4 a 7, a to za podmínek, uvedených v tabulkách č. 3, 4, 6 a 7. Nejvyšší povolená množství jsou stanovena pro obsah barevného principu, to znamená čistého barviva.

(5) Barvení se nesmí provádět u potravin, uvedených v tabulce č. 2, s výjimkou aplikací, povolených v tabulkách č. 3, 4 a 7 a u dětské výživy.

(6) Barviva, která smějí být používána výhradně pro omezený rozsah aplikací, jsou uvedena v tabulce č. 4.

(7) Barviva, povolená pro barvení potravin obecně jsou uvedena v tabulce č. 6.

(8) Potraviny, k jejichž výrobě smějí být používána barviva uvedená v tabulce č. 6, jsou uvedeny v tabulce č. 7. U potravin, označených symbolem (x) se stanovené nejvyšší povolené množství týká potraviny připravené ke spotřebě podle návodu výrobce, pokud přípravu před spotřebou vyžaduje. Tam, kde je to zvláště vyznačeno, nesmějí být používána barviva syntetická.

(9) Přítomnost barviva v potravině, neuvedené v tabulkách č. 3, 4 a 7 je povolena pouze na základě principu přenosu (část 1, odst. 6), a to pouze tehdy, nejedná-li se o potravinu uvedenou v části 5, tabulce č. 2. Dále je povolena v případě, že se jedná o potravinu určenou k dalšímu zpracování při výrobě složené potraviny, pro kterou je použití v tabulkách č. 3, 4 a 7, povoleno. Obsah barviva v potravině pro další zpracování smí být nejvýše takový, aby složená potravina splňovala požadavky uvedené v tabulkách č. 3, 4, 6 a 7.

(10) Pro označování masa a masných výrobků smějí být použita pouze jednotlivě barviva E 129 Červeň Allura AC, E 133 Brilantní modř FCF a E 155 Hněď HT nebo směs barviv E 129 Červeň Allura AC a E 133 Brilantní modř.

(11) Pro účely razítkování skořápek vajec a dekoračního barvení skořápky vajec smějí být použita pouze barviva uvedená v tabulce č. 1.

(12) Pro účely barvení potravin v domácnosti smějí být uváděna do oběhu barviva uvedená v tabulce č. 1 kromě těchto barviv: E 123 Amarant, E 127 Erythrosin, E 128 Červeň 2 G, E 154 Hněď FK, E 160b Annato, bixin, norbixin, E 161g Kanthaxanthin, E 173 Hliník (v podobě pigmentu) a E 180 Litholrubin BK.

Tabulka č. 1

Seznam barviv povolených k barvení potravin.

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|Číslo E |Barvivo | Charakter | číslo C.I. 5) |

| | | barviva | |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 100 |Kurkumin | | 75 300 |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 101 |(i) Riboflavin | | |

| +-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

| |(ii) Riboflavin-5'-fosfát | | |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 102 |Tartrazin | S 6) | 19 140 |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 104 |Chinolinová žluť | S | 47 005 |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 110 |Žluť SY (synonymum Gelborange S) | S | 15 985 |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 120 |Košenila, kys.karmínová, karmíny | | 75 470 |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 122 |Azorubin (synonymum Carmoisin) | S | 14 720 |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 123 |Amarant (synonymum Viktoriarubín O) | S | 16 185 |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 124 |Ponceau 4R (synonymum Košenilová červeň A) | S | 16 255 |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 127 |Erythrosin | S | 45 430 |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 128 |Červeň 2G | S | 18 050 |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 129 |Červeň Allura AC | S | 16 035 |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 131 |Patentní modř V | S | 42 051 |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 132 |Indigotin (synonymum Indigocarmine) | S | 73 015 |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 133 |Brilantní modř (synonymum Brilliant blue FCF) | S | 42 090 |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 140 |Chlorofyly a chlorofyliny | | |

| +-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

| |(i) Chlorofyly | | 75 810 |

| +-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

| |(ii) Chlorofyliny | | 75 815 |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 141 |Mědnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů | | 75 815 |

| |(i) Cu komplexy chlorofylů | | |

| +-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

| |(ii) Cu komplexy chlorofylinů | | |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 142 |Zeleň S | S | 44 090 |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 150 a |Karamel, Kulér | | |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 150 b |Kaustický sulfitový karamel | | |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 150 c |Amoniakový karamel | | |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 150 d |Amoniak - sulfitový karamel | | |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 151 |Čerň BN (synonymum Brilliant black BN) | S | 28 440 |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 153 |Medicinální uhlí (z rostlinné suroviny) | | |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 154 |Hněď FK | S | |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 155 |Hněď HT | S | 20 285 |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 160 a |Karoteny | | |

| +-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

| |(i) směs karotenů | | 75 130 |

| +-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

| |(ii) Beta-karoten | | 40 800 |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 160 b |Annato, bixin, norbixin | | 75 120 |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 160 c |Paprikový extrakt, kapsanthin, kapsorubín | | |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 160 d |Lykopen | | 75 125 |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 160 e |Beta-apo-8'-karotenal | | 40 820 |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 160 f |Ethylester beta-apo-8'-karotenové | | 40 825 |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 161 b |Lutein | | |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 161 g |Kanthaxanthin | | |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 162 |Betalainová červeň, betanin (včetně extraktů | | |

| |z červené řepy) | | |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 163 |Anthokyany (získané fyzikálními postupy | | |

| |z ovoce a zeleniny) | | |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 170 |Uhličitan vápenatý | | 77 220 |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 171 |Oxid titaničitý (synonymum Titanová běloba) | | 77 891 |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 172 |Oxidy a hydroxidy železa | | 77 491 |

| +-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

| | | | 77 492 |

| +-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

| | | | 77 499 |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 173 |Hliník (v podobě pigmentu) | | |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 174 |Stříbro (v podobě pigmentu) | | |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 175 |Zlato (v podobě pigmentu) | | |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

|E 180 |Litholrubin BK | S | |

+----------+-----------------------------------------------+-----------+-------------------+

------------------------------------------------------------------

5) Identifikační číslo Color Indexu (C.I.), které garantuje identitu barviva při používání názvů v cizích jazycích. Jako čísla C.I. jsou v tabulce uvedena čísla z publikace Colour Index, 3 r.d. Ed., 1982, Vol 1-7, 1315 a z dodatků 37-40 (125), 41-44 (127-50), 45-48 (130), 49-52 (132-50), 53-56 (135).

6) Symbol S označuje barviva, která jsou pokládána v rámci této vyhlášky za barviva syntetická.

Tabulka č. 2

Potraviny, které nesmějí obsahovat přídavná barviva, pokud to není výslovně stanoveno v tabulkách č. 3, 4 a 7

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 1. |nezpracované potraviny |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 2. |minerální vody a stolní vody |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 3. |mléko, polotučné a odtučněné mléko, pasterované či sterilované, včetně UHT |

| |mléka (týká se neochucených výrobků) |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 4. |mléko ochucené kakaem či čokoládou |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 5. |kysané mléčné výrobky (neochucené) |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 6. |mléčné polokonzervy |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 7. |podmáslí (neochucené) |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 8. |smetana a sušená smetana (neochucené) |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 9. |oleje a tuky živočišného a rostlinného původu |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 10. |vaječný žloutek, bílek, vaječná melanž, sušené a zmrazené vaječné produkty |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 11. |mouka, ostatní mlýnské výrobky a škrob |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 12. |chléb a výrobky z chlebového těsta |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 13. |těstoviny a gnocchi |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 14. |cukry (všechny mono - a disacharidy) |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 15. |rajčatový protlak a rajčatové polokonzervy |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 16. |studené omáčky na bázi rajčatové šťávy, kečupy |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 17. |ovocné a zeleninové šťávy a nektary |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 18. |produkty z ovoce, zeleniny, brambor a hub - sterilované, nakládané či |

| |sušené, zpracované ovoce, zelenina, brambory a houby |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 19. |extra džemy, extra rosoly a kaštanové pyré |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 20. |maso, ryby, drůbež, zvěřina, měkkýši, korýši a produkty z nich (netýká se |

| |hotových pokrmů) |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 21. |kakaové a čokoládové výrobky (netýká se nečokoládových náplní těchto |

| |výrobků) |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 22. |pražená káva, kávoviny, čaj, extrakty z čaje, vč. ovocných a bylinných, přípravky na|

| |bázi čaje, ovoce a obilovin pro přípravu čajů a instantní produkty a směsi z nich |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 23. |koření, směsi koření, sůl, náhrady soli |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 24. |víno |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 25. |kojenecká a dětská výživa |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 26. |med |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 27. |ovocné a obilné pálenky |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 28. |vinný ocet |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 29. |slad a výrobky ze sladu |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 30. |zrající a čerstvé sýry (neochucené) |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

| 31. |máslo z mléka koz a ovcí |

+-----+------------------------------------------------------------------------------------+

Tabulka č. 3 Potraviny, ke kterým smějí být přidávána pouze určitá barviva

+----------------------------+---------+-----------------------------+---------------------+

|Název potraviny |Číslo E |Barvivo | NPM mg.l-1 |

| | | | resp. mg.kg-1 |

+----------------------------+---------+-----------------------------+---------------------+

|Sladový chléb |E 150 a |Karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 b |Kaustický sulfitový karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 c |Amoniakový karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 d |Amoniak-sulfitový karamel | NM |

+----------------------------+---------+-----------------------------+---------------------+

|Pivo |E 150 a |Karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 b |Kaustický sulfitový karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 c |Amoniakový karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 d |Amoniak-sulfitový karamel | NM |

+----------------------------+---------+-----------------------------+---------------------+

|Máslo (včetně másla se |E 160 a |Karoteny | NM |

|sníženým a zvýšeným | | | |

|obsahem tuku) | | | |

+----------------------------+---------+-----------------------------+---------------------+

|Margarín, minarin, ostatní |E 100 |Kurkumin | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

|tukové emulze, bezvodé |E 160 a |Karoteny | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

|tuky |E 160 b |Annato, bixin, norbixin | 10 |

+----------------------------+---------+-----------------------------+---------------------+

|Neochucené sýry tvrdé, |E 160 a |Karoteny | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

|měkké a tavené |E 160 b |Annato, bixin, norbixin | 15 |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 160 c |Paprikový extrakt | NM |

+----------------------------+---------+-----------------------------+---------------------+

|Ocet |E 150 a |Karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 b |Kaustický sulfitový karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 c |Amoniakový karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 d |Amoniak-sulfitový karamel | NM |

+----------------------------+---------+-----------------------------+---------------------+

|Lihoviny typu whisky, |E 150 a |Karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

|brandy, rum |E 150 b |Kaustický sulfitový karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 c |Amoniakový karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 d |Amoniak-sulfitový karamel | NM |

+----------------------------+---------+-----------------------------+---------------------+

|Aromatizovaná vína hnědé |E 150 a |Karamel | NM |

|barvy, nápoje na bázi +---------+-----------------------------+---------------------+

|aromatizovaných vín hnědé |E 150 b |Kaustický sulfitový karamel | NM |

|barvy, likérová vína hnědé +---------+-----------------------------+---------------------+

|barvy, medovina |E 150 c |Amoniakový karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 d |Amoniak-sulfitový karamel | NM |

+----------------------------+---------+-----------------------------+---------------------+

|Zelenina nakládaná v octu, |E 101 |(i) Riboflavin | NM |

| | +-----------------------------+---------------------+

|slaném nálevu, oleji | |(ii) Riboflavin-5'-fosfát | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

|(kromě oliv) |E 140 |chlorofyly, chlorofyliny | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 141 |mědnaté komplexy chlorofylů | NM |

| | |a chlorofylinů | |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 a |Karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 b |Kaustický sulfitový karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 c |Amoniakový karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 d |Amoniak-sulfitový karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 160 a |Karoteny | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 162 |Betalainová červeň | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 163 |Anthokyany | NM |

+----------------------------+---------+-----------------------------+---------------------+

|Extrudované, expandované |E 150 c |Amoniakový karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

|obilné snídaně |E 160 a |Karoteny | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 160 b |Annato, bixin, norbixin | 25 |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 160 c |Paprikový extrakt | NM |

+----------------------------+---------+-----------------------------+---------------------+

|Obilné snídaně ochucené |E 120 |Košenila | 200 |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

|ovocným aromatem |E 162 |Betalainová červeň | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 163 |Anthokyany | NM |

+----------------------------+---------+-----------------------------+---------------------+

|Ovocné pomazánky a podobné |E 100 |Kurkumin | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

|výrobky z ovoce včetně |E 120 |Košenila | 100 |

| | | | jednotlivě či |

|těchto výrobků se sníženým | | | v kombinaci |

| | | | s E 160d a |

|obsahem využitelné energie | | | E 161b |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 140 |chlorofyly, chlorofyliny | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 141 |mědnaté komplexy chlorofylů | NM |

| | |a chlorofylinů | |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 a |Karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 b |Kaustický sulfitový karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 c |Amoniakový karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 d |Amoniak-sulfitový karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 160 a |Karoteny | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 160 c |Paprikový extrakt | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 162 |Betalainová červeň | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 163 |Anthokyany | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 160 d |Lykopen | 100 |

| | | | jednotlivě či |

| | | | v kombinaci |

| | | | s E 120 a E 161 b |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 161 b |Lutein | 100 |

| | | | jednotlivě či |

| | | | v kombinaci |

| | | | s E 120 a E 160 d |

+----------------------------+---------+-----------------------------+---------------------+

|Uzené masné výrobky, |E 100 |Kurkumin | 20 |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

|paštiky |E 120 |Košenila, kys. karmínová | 100 |

| | |karmíny | |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 a |Karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 b |Kaustický sulfitový karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 c |Amoniakový karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 d |Amoniak-sulfitový karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 160 a |Karoteny | 20 |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 160 c |Paprikový extrakt | 10 |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 162 |Betalainová červeň | NM |

+----------------------------+---------+-----------------------------+---------------------+

|Hamburgerové maso s mini- |E 120 |Košenila, kys. karmínová | 100 |

| | |karmíny | |

|málním obsahem rostlinné +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 a |Karamel | NM |

|či obilné složky 4 % +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 b |Kaustický sulfitový karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 c |Amoniakový karamel | NM |

| +---------+-----------------------------+---------------------+

| |E 150 d |Amoniak-sulfitový karamel | NM |

+----------------------------+---------+-----------------------------+---------------------+

|Sušené granulované brambory |E 100 |Kurkumin | NM |

|a bramborové vločky | | | |

+----------------------------+---------+-----------------------------+---------------------+

Tabulka č. 4

Barviva, která jsou povolená výhradně pro určité účely

+-------+--------------+-----------------------------------------------+-------------------+

|Číslo E|Barvivo |Název potraviny | NPM mg.l-1 |

| | | | resp. mg.kg-1 |

+-------+--------------+-----------------------------------------------+-------------------+

|E 123 |Amarant |Aperitivní vína, lihoviny, alkoholické nápoje | 30 |

| | |s obsahem alkoholu vyšším i nižším než 15 % | |

| | |(obj.) | |

| | +-----------------------------------------------+-------------------+

| | |rybí jikry a mlíčí | 30 |

+-------+--------------+-----------------------------------------------+-------------------+

|E 127 |Erytrosin |koktejlové a kandované třešně | 200 |

+-------+--------------+-----------------------------------------------+-------------------+

|E 154 |Hněď FK |uzené ryby - kipry | 20 |

+-------+--------------+-----------------------------------------------+-------------------+

|E 161 g|Kanthaxanthin |štrasburské párky | 15 |

+-------+--------------+-----------------------------------------------+-------------------+

|E 173 |Hliník |vnější povrch nečokoládových cukrovinek | NM |

| | |určených k dekoraci cukrářských výrobků | |

+-------+--------------+-----------------------------------------------+-------------------+

|E 174 |Stříbro |vnější povrch cukrovinek určených k dekoraci | NM |

| | |cukrářských výrobků, čokoládové cukrovinky, | |

| | |likéry | |

+-------+--------------+-----------------------------------------------+-------------------+

|E 175 |Zlato |vnější povrch nečokoládových cukrovinek | NM |

| | |určených k dekoraci cukrářských výrobků, | |

| | |čokoládové cukrovinky, likéry | |

+-------+--------------+-----------------------------------------------+-------------------+

|E 180 |Litholrubin BK|jedlé povrchové vrstvy sýrů | NM |

+-------+--------------+-----------------------------------------------+-------------------+

|E 160 b|Annatto,bixin,|margarín, minarin, ostatní enulgované tuky, | 10 |

| |norbixin |tuky bez obsahu vody | |

| | +-----------------------------------------------+-------------------+

| | |jedlé ozdoby a jedlé povrchové vrstvy | 20 |

| | +-----------------------------------------------+-------------------+

| | |jemné a trvanlivé pečivo, cukrářské výrobky | 10 |

| | +-----------------------------------------------+-------------------+

| | |zmrzliny, mražené krémy a podobné zmrazené | 20 |

| | |výrobky | |

| | +-----------------------------------------------+-------------------+

| | |lihoviny a alkoholizované nápoje včetně ná- | 10 |

| | |pojů s obsahem alkoholu nižším než 15% (obj.) | |

| | +-----------------------------------------------+-------------------+

| | |tvrdé, měkké a tavené sýry | 15 |

| | +-----------------------------------------------+-------------------+

| | |deserty | 10 |

| | +-----------------------------------------------+-------------------+

| | |snacky neochucené, pikantní na bázi brambor, | 20 |

| | |obilovin, škrobu, extrudované či expandované | |

| | +-----------------------------------------------+-------------------+

| | |ostatní snacky a snacky na bázi obalených | 10 |

| | |ořechových jader | |

| | +-----------------------------------------------+-------------------+

| | |uzené ryby | 10 |

| | +-----------------------------------------------+-------------------+

| | |jedlé povrchové vrstvy sýrů, jedlá klihovková | 20 |

| | |(kolagenová) střívka | |

| | +-----------------------------------------------+-------------------+

| | |extrudované, expandované obilné snídaně, | 25 |

| | |obilné snídaně ochucené ovocným aromatem | |

+-------+--------------+-----------------------------------------------+-------------------+

Tabulka č. 5

Barviva povolená k barvení potravin, neuvedených v tabulkách č. 2 a 3

Barviva, která smějí být používána v nezbytném množství k výrobě všech potravin, kromě dětské výživy a potravin uvedených v tabulkách č. 2 a 3

+-----------+----------------------------------------------------+

|Číslo E |Barvivo |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 101 |(i) Riboflavin |

| +----------------------------------------------------+

| |(ii) Riboflavin-5'-fosfát |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 140 |Chlorofyly a chlorofyliny |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 141 |Mědnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 150 a |Karamel |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 150 b |Kaustický sulfitový karamel |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 150 c |Amoniakový karamel |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 150 d |Amoniak - sulfitový karamel |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 153 |Medicinální uhlí |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 160 a |Karoteny |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 160 c |Paprikový extrakt, kapsanthin, kapsorubin |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 162 |Betalainová červeň, betanin |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 163 |Anthokyany |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 170 |Uhličitan vápenatý |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 171 |Oxid titaničitý |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 172 |Oxidy a hydroxidy železa |

+-----------+----------------------------------------------------+

Tabulka č. 6

Barviva, která smějí být používána k výrobě potravin jednotlivě či v kombinaci až do nejvyššího povoleného množství, uvedeného v tabulce č. 7.

+-----------+----------------------------------------------------+

|Číslo E |Barvivo |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 100 |Kurkumin |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 102 |Tartrazin |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 104 |Chinolinová žluť |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 110 |Žluť SY |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 120 |Košenila, kys.karmínová, karmíny |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 122 |Azorubin |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 124 |Ponceau 4R |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 129 |Červeň Allura AC |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 131 |Patentní modř V |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 132 |Indigotin |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 133 |Brilantní modř |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 142 |Zeleň S |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 151 |Čerň BN |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 155 |Hněď HT |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 160 d |Lykopen |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 160 e |Beta-apo-8'-karotenal |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 160 f |Ethylester beta-apo-8'-karotenové |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 161 b |Lutein |

+-----------+----------------------------------------------------+

Při použití v kombinaci se hodnota týká celkového množství použitých barviv. Nejvyšší povolená množství jsou vztažena na potravinu připravenou k požívání podle návodu výrobce (pokud přípravu před spotřebou vyžaduje). U některých potravin, kde je to zvlášť uvedeno, nesmějí být použita barviva syntetická. U ochucených nealkoholických nápojů, zmrzlin a obdobných zmrazených výrobků, desertů, jemného a trvanlivého pečiva, cukrářských výrobků a cukrovinek nesmí být obsah jednotlivého barviva E 110, E 122, E 124 a E 155 v rámci stanoveného společného nejvyššího povoleného množství vyšší než 50 mg kg-1 nebo 50 mg.l-1.

Tabulka č. 7

Potraviny k jejichž výrobě smějí být použita barviva uvedená v tabulce č. 6

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|Název potraviny | NPM mg.l-1 |

| | resp. mg.kg-1 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|ochucené nealkoholické nápoje, nápoje v prášku (x) | 100 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|nápojové koncentráty pro přípravu ochucených nealkoholických nápojů | 100 |

|(x) | |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|proslazené ovoce a zelenina | 200 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|kompoty ovoce červené barvy | 200 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|cukrovinky | 300 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|jedlé ozdoby na cukrářské výrobky | 500 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky | 200 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|zmrzliny, mražené krémy a obdobné zmrazené výrobky (x) | 150 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|ochucené tavené sýry (mimo syntetická) | 100 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|deserty včetně ochucených mléčných výrobků (x) | 150 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|studené omáčky, majonézy, kořenící směsi kromě kečupů a studených | |

|omáček na bázi rajčatové šťávy (x) | 500 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|hořčice | 300 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|pasty z ryb a korýšů | 100 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|předvařené jedlé části korýšů | 250 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|náhražky lososa | 500 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|surimi | 500 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|rybí mlíčí a jikry | 300 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|balené výrobky z uzených ryb (mimo syntetická) | 100 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|snacky neochucené, pikantní na bázi brambor, obilovin, škrobu | 200 |

|extrudované a expandované | |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|ostatní snacky a pikantní snacky na bázi obalených ořechových jader | 100 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|jedlý povrch sýrů (mimo syntetická) | NM |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|jedlá klihovková (kolagenová) střívka | NM |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|kompletní směsi pro zvláštní výživové účely určené ke snižování | 50 |

|hmotnosti (x) | |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|kompletní směsi pro zvláštní výživové účely určené k použití pod | 50 |

|dohledem lékaře | |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|polévky a polévkové přípravky (x)-- mimo syntetická | 50 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|analogy masa a rybího masa na bázi rostlinných bílkovin | 100 |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|lihoviny a alkoholické nápoje s obsahem alkoholu vyšším, nižším než | 200 |

|15% (obj) kromě uvedených v tab. 2 a 4 | |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|aromatizovaná vína, nápoje a koktejly na bázi aromatizovaných vín, | 200 |

|kromě těch, uvedených v tab. 3 | |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|ovocná vína, včetně šumivých a perlivých, cidr, perry, aromatizovaná | 200 |

|ovocná vína, aromatizovaný cidr a perry | |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

|potraviny s upraveným obsahem nutričních faktorů s omezenou denní | NM |

|dávkou 6a) | |

+----------------------------------------------------------------------+-------------------+

Symbol (x) označuje potraviny, u kterých se případně počítá s přípravou před konzumací podle návodu výrobce. Stanovené nejvyšší povolené množství se v takovém případě vztahuje na potravinu připravenou podle návodu.

------------------------------------------------------------------

6a) Potraviny odpovídající § 1 odst. 4 písm. d) vyhlášky č. 336/1997 Sb., kterou se stanoví druhy potravin určené pro zvláštní výživu a jejich způsob použití.