ČÁST 4
Antioxidanty
(1) Látky, které smějí být používány obecně při výrobě potravin, zejména jako antioxidanty v nezbytném množství stanoví tabulka č. 1.
Tabulka č. 1
+------------+-----------------------------------------------------------------------------+
| Číslo E |Látka |
+------------+-----------------------------------------------------------------------------+
| E 304 |estery mastných kyselin (z jedlých tuků) s kyselinou askorbovou, |
| |(i) Askorbylpalmitát, |
| |(ii) Askorbylstearát |
+------------+-----------------------------------------------------------------------------+
| E 306 |přírodní extrakt s vysokým obsahem tokoferolů |
+------------+-----------------------------------------------------------------------------+
| E 307 |alfa - tokoferol |
+------------+-----------------------------------------------------------------------------+
| E 308 |gamma - tokoferol |
+------------+-----------------------------------------------------------------------------+
| E 309 |delta - tokoferol |
+------------+-----------------------------------------------------------------------------+
(2) Látky, které smějí být používány jako antioxidanty v omezené míře, stanoví tabulka č. 2.
Tabulka č. 2
+------------+---------------------------------------------------+
| Číslo E |Látka |
+------------+---------------------------------------------------+
| E 310 |propylgallát |
+------------+---------------------------------------------------+
| E 311 |oktylgallát |
+------------+---------------------------------------------------+
| E 312 |dodecylgallát |
+------------+---------------------------------------------------+
| E 320 |butylhydroxianisol (BHA) |
+------------+---------------------------------------------------+
| E 321 |butylhydroxitoluen (BHT) |
+------------+---------------------------------------------------+
Při použití antioxidantů E 310, E 311, E 312, E 320 a E 321 v kombinaci smí být použit u každé z těchto látek jen takový procentní podíl nejvyššího povoleného množství, aby součet procentních podílů nepřekročil hodnotu 100 %. V tabulce č. 3 je možnost současného použití látek E 310-E 320 a látky E 321 vyznačena symbolem (x).
(3) Potraviny, při jejichž výrobě smějí být použity antioxidanty uvedené v tabulce č. 2 stanoví tabulka č. 3.
Tabulka č. 3
+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+
|Název potraviny | NPM pro galáty E 310,311, | NPM pro BHT mg.kg-1 |
| | E 312 a BHA, jednotlivě, | |
| | nebo v kombinaci mg.kg-1 | |
+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+
|tuky a oleje pro hromadnou | 200(x) | 100(x) |
|výrobu tepelně opracovaných | | |
|potravin | | |
+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+
|oleje a tuky pro smažení | 200(x) | 100(x) |
+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+
|sádlo, lůj, rybí tuk, drůbeží | 200(x) | 100(x) |
|sádlo a skopový lůj | | |
+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+
|sypké směsi pro přípravu | 200 počítáno na tuk | |
|moučníků | | |
+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+
|snacky na bázi obilovin | 200 počítáno na tuk | |
+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+
|sušené mléko pro prodejní | 200 počítáno na tuk | |
|automaty | | |
+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+
|dehydrované přípravky pro | 200 počítáno na tuk | |
|polévky a vývary | | |
+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+
|kořenící přípravky | 200 počítáno na tuk | |
+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+
|studené omáčky, majonézy | 200 počítáno na tuk | |
+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+
|dehydrované maso | 200 počítáno na tuk | |
+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+
|výrobky z ořechových jader | 200 | |
+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+
|předvařené cereálie | 200 počítáno na tuk | |
+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+
|sušené brambory v prášku | 25 | |
|a granulované | | |
+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+
|žvýkačka | 400(x) | 400(x) |
+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+
(4) Jiné antioxidanty, které smějí být používány pro určité účely, stanoví tabulka č. 4.
Tabulka č. 4
Tam, kde je v tabulce č. 4 vyznačeno použití kyseliny erythorbové, smějí být použity tyto látky:
+--------+-------------------------------------------------------+
|Číslo E |Látka |
+--------+-------------------------------------------------------+
|E 315 |kyselina erythorbová (synonymum: kyselina isoaskorbová)|
+--------+-------------------------------------------------------+
|E 316 |erythorban sodný (synonymum: isoaskorban sodný) |
+--------+-------------------------------------------------------+
Látky, které smějí být použity jednotlivě nebo v kombinaci až do výše nejvyšších povolených množství, vyjádřeno jako kyselina erythorbová a počítáno jako suma:
+--------+--------------------+------------------------------------------+-----------------+
|Číslo E |Látka |Název potraviny | NPM mg.kg-1 |
| | | | resp. mg.kg-1 |
+--------+--------------------+------------------------------------------+-----------------+
| E 315 |kys. erythorbová |masné výrobky | 500 |
| E 316 | +------------------------------------------+-----------------+
| |(synonymum: kys. |polokonzervy a konzervy z ryb, rybí | |
| |isoaskorbová) |výrobky | 1500 |
| | +------------------------------------------+-----------------+
| | |zmrazené a hluboce zmrazené ryby | |
| | |s červenou pokožkou | 1500 |
+--------+--------------------+------------------------------------------+-----------------+
Jako antioxidant smí být použity také látky, uvedené v části 6 tabulce č. 3, a to pouze za podmínek uvedených v části 6 tabulce č. 4.