CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 298/1997 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné ČÁST 4 - Antioxidanty

ČÁST 4 - Antioxidanty

298/1997 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné

ČÁST 4

Antioxidanty

(1) Látky, které smějí být používány obecně při výrobě potravin, zejména jako antioxidanty v nezbytném množství stanoví tabulka č. 1.

Tabulka č. 1

+------------+-----------------------------------------------------------------------------+

| Číslo E |Látka |

+------------+-----------------------------------------------------------------------------+

| E 304 |estery mastných kyselin (z jedlých tuků) s kyselinou askorbovou, |

| |(i) Askorbylpalmitát, |

| |(ii) Askorbylstearát |

+------------+-----------------------------------------------------------------------------+

| E 306 |přírodní extrakt s vysokým obsahem tokoferolů |

+------------+-----------------------------------------------------------------------------+

| E 307 |alfa - tokoferol |

+------------+-----------------------------------------------------------------------------+

| E 308 |gamma - tokoferol |

+------------+-----------------------------------------------------------------------------+

| E 309 |delta - tokoferol |

+------------+-----------------------------------------------------------------------------+

(2) Látky, které smějí být používány jako antioxidanty v omezené míře, stanoví tabulka č. 2.

Tabulka č. 2

+------------+---------------------------------------------------+

| Číslo E |Látka |

+------------+---------------------------------------------------+

| E 310 |propylgallát |

+------------+---------------------------------------------------+

| E 311 |oktylgallát |

+------------+---------------------------------------------------+

| E 312 |dodecylgallát |

+------------+---------------------------------------------------+

| E 320 |butylhydroxianisol (BHA) |

+------------+---------------------------------------------------+

| E 321 |butylhydroxitoluen (BHT) |

+------------+---------------------------------------------------+

Při použití antioxidantů E 310, E 311, E 312, E 320 a E 321 v kombinaci smí být použit u každé z těchto látek jen takový procentní podíl nejvyššího povoleného množství, aby součet procentních podílů nepřekročil hodnotu 100 %. V tabulce č. 3 je možnost současného použití látek E 310-E 320 a látky E 321 vyznačena symbolem (x).

(3) Potraviny, při jejichž výrobě smějí být použity antioxidanty uvedené v tabulce č. 2 stanoví tabulka č. 3.

Tabulka č. 3

+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+

|Název potraviny | NPM pro galáty E 310,311, | NPM pro BHT mg.kg-1 |

| | E 312 a BHA, jednotlivě, | |

| | nebo v kombinaci mg.kg-1 | |

+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+

|tuky a oleje pro hromadnou | 200(x) | 100(x) |

|výrobu tepelně opracovaných | | |

|potravin | | |

+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+

|oleje a tuky pro smažení | 200(x) | 100(x) |

+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+

|sádlo, lůj, rybí tuk, drůbeží | 200(x) | 100(x) |

|sádlo a skopový lůj | | |

+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+

|sypké směsi pro přípravu | 200 počítáno na tuk | |

|moučníků | | |

+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+

|snacky na bázi obilovin | 200 počítáno na tuk | |

+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+

|sušené mléko pro prodejní | 200 počítáno na tuk | |

|automaty | | |

+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+

|dehydrované přípravky pro | 200 počítáno na tuk | |

|polévky a vývary | | |

+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+

|kořenící přípravky | 200 počítáno na tuk | |

+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+

|studené omáčky, majonézy | 200 počítáno na tuk | |

+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+

|dehydrované maso | 200 počítáno na tuk | |

+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+

|výrobky z ořechových jader | 200 | |

+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+

|předvařené cereálie | 200 počítáno na tuk | |

+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+

|sušené brambory v prášku | 25 | |

|a granulované | | |

+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+

|žvýkačka | 400(x) | 400(x) |

+-------------------------------+-------------------------------+--------------------------+

(4) Jiné antioxidanty, které smějí být používány pro určité účely, stanoví tabulka č. 4.

Tabulka č. 4

Tam, kde je v tabulce č. 4 vyznačeno použití kyseliny erythorbové, smějí být použity tyto látky:

+--------+-------------------------------------------------------+

|Číslo E |Látka |

+--------+-------------------------------------------------------+

|E 315 |kyselina erythorbová (synonymum: kyselina isoaskorbová)|

+--------+-------------------------------------------------------+

|E 316 |erythorban sodný (synonymum: isoaskorban sodný) |

+--------+-------------------------------------------------------+

Látky, které smějí být použity jednotlivě nebo v kombinaci až do výše nejvyšších povolených množství, vyjádřeno jako kyselina erythorbová a počítáno jako suma:

+--------+--------------------+------------------------------------------+-----------------+

|Číslo E |Látka |Název potraviny | NPM mg.kg-1 |

| | | | resp. mg.kg-1 |

+--------+--------------------+------------------------------------------+-----------------+

| E 315 |kys. erythorbová |masné výrobky | 500 |

| E 316 | +------------------------------------------+-----------------+

| |(synonymum: kys. |polokonzervy a konzervy z ryb, rybí | |

| |isoaskorbová) |výrobky | 1500 |

| | +------------------------------------------+-----------------+

| | |zmrazené a hluboce zmrazené ryby | |

| | |s červenou pokožkou | 1500 |

+--------+--------------------+------------------------------------------+-----------------+

Jako antioxidant smí být použity také látky, uvedené v části 6 tabulce č. 3, a to pouze za podmínek uvedených v části 6 tabulce č. 4.