CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 298/1997 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné ČÁST 3 - Látky přídatné, které smějí být používány k výrobě dětské výživy

ČÁST 3 - Látky přídatné, které smějí být používány k výrobě dětské výživy

298/1997 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné

ČÁST 3

Látky přídatné, které smějí být používány

k výrobě dětské výživy

(1) Dětská výživa včetně příkrmů smí obsahovat arabskou gumu E 414 a oxid křemičitý E 551, pocházející z přidaných potravních doplňků v množství nejvýše 10 000 mg každé z těchto látek v 1 kg potravního doplňku. Dále smí obsahovat mannitol E 421, pokud byl užit jako nosič pro vitamin B12 v množství nejméně 1 díl vitaminu B12 na 1 000 dílů mannitolu.

(2) Nejvyšší povolené množství stanovené v této části se vztahuje na dětskou výživu připravenou ke spotřebě podle návodu výrobce. Výhradně pro účely výroby počáteční mléčné výživy pro speciální účely smí být použita látka E 410 Karubin v množství nejvýše 10 000 mg.l-1 výživy připravené ke spotřebě podle návodu výrobce; těmito speciálními účely se rozumí zejména počáteční výživa se zvýšenou viskozitou nezbytnou k zabránění zpětného vracení (regurgitaci) požité výživy.

Tabulka č. 1

Látky přídatné, které smějí být používány k výrobě počáteční mléčné výživy, vyrobené na bázi kravského mléka a určené k výživě novorozenců a kojenců do ukončení čtvrtého měsíce roku pokud nemohou být kojeni (počáteční mléčná výživa) a k výrobě mléka pro nedonošené děti

+-------+---------------------------------------------+-----------+

|Číslo E|Látka |NPM mg.kg-1|

+-------+---------------------------------------------+-----------+

|E 270 |kyselina mléčná (pouze L(+) forma) | NM |

+-------+---------------------------------------------+-----------+

|E 330 |kyselina citrónová | NM |

+-------+---------------------------------------------+-----------+

|E 306 |přírodní extrakt s vysokým obsahem tokoferolů| 10 |

+-------+---------------------------------------------+-----------+

|E 307 |alfa-tokoferol | 10 |

+-------+---------------------------------------------+-----------+

|E 308 |gamma-tokoferol | 10 |

+-------+---------------------------------------------+-----------+

|E 309 |delta-tokoferol | 10 |

+-------+---------------------------------------------+-----------+

|E 322 |lecitiny | 1000 |

+-------+---------------------------------------------+-----------+

|E 471 |mono- a diglyceridy mastných kyselin | 4000 |

+-------+---------------------------------------------+-----------+

K výrobě počáteční mléčné výživy na bázi mléka smějí být použity nepatogenní mikrobiální kultury produkující kyselinu L(+) mléčnou.

Takto vzniklá kyselina mléčná se nepovažuje za přídatnou látku a její přítomnost nemusí být vyznačována na obalu.

Při použití látek E 322 a E 471 v kombinaci smí být použit u každé z látek jen takový procentní podíl nejvyššího povoleného množství, aby součet těchto procentních podílů nepřekročil hodnotu 100 %.

Při použití látek E 306, E 307, E 308 a E 309 v kombinaci smí být použit u každé z látek jen takový procentní podíl nejvyššího povoleného množství, aby součet těchto procentních podílů nepřekročil hodnotu 100 %.

Tabulka č. 2

Látky přídatné, které smějí být používány při výrobě pokračovací mléčné výživy vyrobené na bázi kravského mléka a určené pro kojence od ukončeného čtvrtého měsíce věku jako součást jejich výživy (pokračovací mléčná výživa) a při výrobě mléčných preparátů s hydrolyzovanou bílkovinou

+------------+---------------------------------------------------+------------+

| Číslo E |Látka | NPM mg.kg-1|

+------------+---------------------------------------------------+------------+

| E 270 |kyselina mléčná (pouze L(+) forma) | NM |

+------------+---------------------------------------------------+------------+

| E 330 |kyselina citrónová | NM |

+------------+---------------------------------------------------+------------+

| E 306 |přírodní extrakt s vysokým obsahem tokoferolů | 10 |

+------------+---------------------------------------------------+------------+

| E 307 |alfa-tokoferol | 10 |

+------------+---------------------------------------------------+------------+

| E 308 |gamma-tokoferol | 10 |

+------------+---------------------------------------------------+------------+

| E 309 |delta-tokoferol | 10 |

+------------+---------------------------------------------------+------------+

| E 322 |lecitiny | 1000 |

+------------+---------------------------------------------------+------------+

| E 471 |mono- a diglyceridy mastných kyselin | 4000 |

+------------+---------------------------------------------------+------------+

| E 407 |karagenan | 300 |

+------------+---------------------------------------------------+------------+

| E 410 |karubin | 1000 |

+------------+---------------------------------------------------+------------+

| E 412 |guma guar | 1000 |

+------------+---------------------------------------------------+------------+

| E 440 |pektiny (pouze pro okyselenou dětskou výživu) | 5000 |

+------------+---------------------------------------------------+------------+

K výrobě okyselených produktů smějí být použity nepatogenní mikrobiální kultury produkující kyselinu L(+) - mléčnou. Takto vzniklá kyselina mléčná se nepovažuje za přídatnou látku a její přítomnost nemusí být vyznačována na obalu.

Při použití látek E 322 a E 471 v kombinaci smí být použit u každé z látek jen takový procentní podíl nejvyšších povolených množství, aby součet těchto procentních podílů nepřekročil hodnotu 100 %.

Při použití látek E 407, E 410 a E 412 v kombinaci smí být použit u každé z látek jen takový procentní podíl nejvyšších povolených množství, aby součet těchto procentních podílů nepřekročil hodnotu 100 %.

Výhradně pro účely výroby pokračovací mléčné výživy pro speciální účely smí být použita látka E 410 Karubin v množství nejvýše 10 000 mg.l-1 výživy připravené ke spotřebě podle návodu výrobce; těmito speciálními účely se rozumí zejména pokračovací mléčná výživa se zvýšenou viskozitou nezbytnou k zabránění zpětného vracení (regurgitaci) požité výživy.

Tabulka č. 3

Látky přídatné, které smějí být používány při výrobě příkrmů a příkrmů nemléčného typu (dále jen "příkrm")

Tabulka č. 3a

Látky uvedené v této tabulce lze použít pouze k úpravě pH všech druhů příkrmů:

+------------+---------------------------------------------------------+-------------------+

| Číslo E |Látka | NPM mg.kg-1 |

| | | resp. mg.kg-1 |

+------------+---------------------------------------------------------+-------------------+

| E 170 |uhličitany vápenaté | NM |

+------------+---------------------------------------------------------+-------------------+

| E 260 |kyselina octová | NM |

+------------+---------------------------------------------------------+-------------------+

| E 261 |octany draselné | NM |

+------------+---------------------------------------------------------+-------------------+

| E 262 |octany sodné | NM |

+------------+---------------------------------------------------------+-------------------+

| E 263 |octany vápenaté | NM |

+------------+---------------------------------------------------------+-------------------+

| E 270 |kyselina mléčná pouze L(+) - forma | NM |

+------------+---------------------------------------------------------+-------------------+

| E 296 |kyselina jablečná | NM |

+------------+---------------------------------------------------------+-------------------+

| E 325 |mléčnan sodný pouze L(+) - forma | NM |

+------------+---------------------------------------------------------+-------------------+

| E 326 |mléčnan draselný pouze L(+) - forma | NM |

+------------+---------------------------------------------------------+-------------------+

| E 327 |mléčnan vápenatý pouze L(+) - forma | NM |

+------------+---------------------------------------------------------+-------------------+

| E 330 |kyselina citrónová | NM |

+------------+---------------------------------------------------------+-------------------+

| E 331 |citronany sodné | NM |

+------------+---------------------------------------------------------+-------------------+

| E 332 |citronany draselné | NM |

+------------+---------------------------------------------------------+-------------------+

| E 333 |citronany vápenaté | NM |

+------------+---------------------------------------------------------+-------------------+

| E 338 |kyselina fosforečná | 1000 |

| | | počítáno jako P2O5|

+------------+---------------------------------------------------------+-------------------+

| E 507 |kyselina chlorovodíková | NM |

+------------+---------------------------------------------------------+-------------------+

| E 524 |hydroxid sodný | NM |

+------------+---------------------------------------------------------+-------------------+

| E 525 |hydroxid draselný | NM |

+------------+---------------------------------------------------------+-------------------+

| E 526 |hydroxid vápenatý | NM |

+------------+---------------------------------------------------------+-------------------+

Tabulka č. 3b

Látky zde uvedené lze použít pouze jako součást kypřících prostředků pro pekařské výrobky k příkrmům:

+------------+---------------------------------------------------------+-------------------+

| Číslo E |Látka | NPM mg.kg-1 |

| | | resp. mg.kg-1 |

+------------+---------------------------------------------------------+-------------------+

| E 500 |uhličitany sodné | NM |

+------------+---------------------------------------------------------+-------------------+

| E 501 |uhličitany draselné | NM |

+------------+---------------------------------------------------------+-------------------+

| E 503 |uhličitany amonné | NM |

+------------+---------------------------------------------------------+-------------------+

Tabulka č. 3c

Látky použité při výrobě příkrmů jednotlivě nebo v kombinaci, vyjádřené jako kyselina askorbová, lze použít v celkové sumě jen do výše nejvyšších povolených množství:

+--------+---------------+---------------------------------------------------+-------------+

|Číslo E |Látka |Název potraviny | NPM mg.kg-1 |

| | | |resp. mg.kg-1|

+--------+---------------+---------------------------------------------------+-------------+

| E 300 |kyselina L |Nápoje a kašovitá výživa na bázi ovoce a zeleniny, | 300 |

| |- askorbová |šťávy | |

| | +---------------------------------------------------+-------------+

| | |Potraviny s obsahem tuku na bázi obilovin včetně | 200 |

| | |piškotů, sušenek a sucharů | |

+--------+---------------+---------------------------------------------------+-------------+

| E 301 |askorban sodný |Nápoje na bázi ovoce a zeleniny, šťávy | 300 |

| | +---------------------------------------------------+-------------+

| | |Potraviny s obsahem tuku na bázi obilovin včetně | 200 |

| | |piškotů, sušenek a sucharů | |

+--------+---------------+---------------------------------------------------+-------------+

| E 302 |askorban |Nápoje na bázi ovoce a zeleniny, šťávy | 300 |

| | +---------------------------------------------------+-------------+

| |vápenatý |Potraviny s obsahem tuku na bázi obilovin včetně | 200 |

| | |piškotů, sušenek a sucharů | |

+--------+---------------+---------------------------------------------------+-------------+

Tabulka č. 3d

Látky použité při výrobě příkrmů jednotlivě nebo v kombinaci lze použít v celkové sumě jen do výše nejvyšších povolených množství:

+--------+--------------------+------------------------------------+-----------------------+

|Číslo E |Látka |Název potraviny | NPM mg.kg-1 |

| | | | resp. mg.kg-1 |

+--------+--------------------+------------------------------------+-----------------------+

| E 304 |L-askorbylpalmitát |Obilné výrobky, piškoty, sušenky | 100 |

| | |a suchary s obsahem tuku | |

+--------+--------------------+------------------------------------+-----------------------+

| E 306 |přírodní extrakt |Obilné výrobky, piškoty, sušenky | 100 |

| | obsahem tokoferolů |a suchary s obsahem tuku | |

+--------+--------------------+------------------------------------+-----------------------+

| E 307 |alfa - tokoferol |Obilné výrobky, piškoty, sušenky | 100 |

| | |a suchary s obsahem tuku | |

+--------+--------------------+------------------------------------+-----------------------+

| E 308 |gamma - tokoferol |Obilné výrobky, piškoty, sušenky | 100 |

| | |a suchary s obsahem tuku | |

+--------+--------------------+------------------------------------+-----------------------+

| E 309 |delta - tokoferol |Obilné výrobky, piškoty, sušenky | 100 |

| | |a suchary s obsahem tuku | |

+--------+--------------------+------------------------------------+-----------------------+

Tabulka č. 3e

Látky použité při výrobě příkrmů jednotlivě nebo v kombinaci, vyjádřené jako P2O5 lze použít v celkové sumě jen do výše nejvyšších povolených množství:

+--------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------+

|Číslo E |Látka |Název potraviny | NPM mg.kg-1 |

| | | | resp. mg.kg-1 |

+--------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------+

| E 339 |fosforečnany sodné |Obilné výrobky | 1000 |

+--------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------+

| E 340 |fosforečnany draselné|Obilné výrobky | 1000 |

+--------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------+

| E 341 |fosforečnany vápenaté|Obilné výrobky | 1000 |

+--------+---------------------+-----------------------------------+-----------------------+

Tabulka č. 3f

Použití lecitinu při výrobě příkrmů je povoleno pouze takto:

+--------+---------+-----------------------------------------------------+-----------------+

|Číslo E |Látka | Název potraviny | NPM mg.kg-1 |

| | | | resp. mg.kg-1 |

+--------+---------+-----------------------------------------------------+-----------------+

| E 322 |lecitiny | Piškoty, sušenky, suchary, obilné výrobky, ostatní | 10000 |

| | | druhy dětské výživy | |

+--------+---------+-----------------------------------------------------+-----------------+

Tabulka č. 3g

Látky použité při výrobě příkrmů jednotlivě nebo v kombinaci lze použít v celkové sumě jen do výše nejvyšších povolených množství:

+--------+--------------------------+--------------------------------------+---------------+

|Číslo E |Látka |Název potraviny | NPM mg.kg-1 |

| | | | resp. mg.kg-1 |

+--------+--------------------------+--------------------------------------+---------------+

| E 471 |mono- a diglyceridy |Piškoty, sušenky a suchary, obilné | 5000 |

| |mastných kyselin |výrobky, ostatní druhy dětské výživy | |

+--------+--------------------------+--------------------------------------+---------------+

| E 472 a|estery mono- a diglyceri- |Piškoty, sušenky a suchary, obilné | 5000 |

| |dů s kyselinou octovou |výrobky, ostatní druhy dětské výživy | |

+--------+--------------------------+--------------------------------------+---------------+

| E 472 b|estery mono a diglyceri- |Piškoty, sušenky a suchary, obilné | 5000 |

| |dů s kyselinou mléčnou |výrobky, ostatní druhy dětské výživy | |

+--------+--------------------------+--------------------------------------+---------------+

| E 472 c|estery mono- a diglyceri- |Piškoty, sušenky a suchary, obilné | 5000 |

| |dů s kyselinou citrónovou |výrobky, ostatní druhy dětské výživy | |

+--------+--------------------------+--------------------------------------+---------------+

Tabulka č. 3h

Látky použité při výrobě příkrmů jednotlivě nebo v kombinaci v celkové sumě nesmějí překročit nejvyšší povolená množství:

+--------+-------------------------+---------------------------------------+---------------+

|Číslo E |Látka | Název potraviny | NPM mg.kg-1 |

| | | | resp. mg.kg-1 |

+--------+-------------------------+---------------------------------------+---------------+

| E 400 |kyselina alginová |Dezerty a pudinky | 500 |

+--------+-------------------------+---------------------------------------+---------------+

| E 401 |alginát sodný |Dezerty a pudinky | 500 |

+--------+-------------------------+---------------------------------------+---------------+

| E 402 |alginát draselný |Dezerty a pudinky | 500 |

+--------+-------------------------+---------------------------------------+---------------+

| E 404 |alginát vápenatý |Dezerty a pudinky | 500 |

+--------+-------------------------+---------------------------------------+---------------+

Tabulka č. 3i

Látky použité při výrobě příkrmů jednotlivě nebo v kombinaci v celkové sumě do výše nejvyšších povolených množství:

+--------+-------------------------+---------------------------------------+---------------+

|Číslo E |Látka |Název potraviny | NPM mg.kg-1 |

| | | | resp. mg.kg-1 |

+--------+-------------------------+---------------------------------------+---------------+

| E 410 |karubin |Příkrmy | 10000 |

| | +---------------------------------------+---------------+

| | |Bezlepkové obilné výrobky | 20000 |

+--------+-------------------------+---------------------------------------+---------------+

| E 412 |guma guar |Příkrmy | 10000 |

| | +---------------------------------------+---------------+

| | |Bezlepkové obilné výrobky | 20000 |

+--------+-------------------------+---------------------------------------+---------------+

| E 414 |arabská guma |Příkrmy | 10000 |

| | +---------------------------------------+---------------+

| | |Bezlepkové obilné výrobky | 20000 |

+--------+-------------------------+---------------------------------------+---------------+

| E 415 |xanthan |Příkrmy | 10000 |

| | +---------------------------------------+---------------+

| | |Bezlepkové obilné výrobky | 20000 |

+--------+-------------------------+---------------------------------------+---------------+

| E 440 |pektiny |Příkrmy | 10000 |

| | +---------------------------------------+---------------+

| | |Bezlepkové obilné výrobky | 20000 |

+--------+-------------------------+---------------------------------------+---------------+

Tabulka č. 3j

Jako protispékavá přísada smí být použit při výrobě příkrmů:

+--------+-------------------------+---------------------------------------+---------------+

|Číslo E |Látka |Název potraviny | NPM mg.kg-1 |

| | | | resp. mg.kg-1 |

+--------+-------------------------+---------------------------------------+---------------+

| E 551 |oxid křemičitý |Sypké obilné výrobky | 2000 |

+--------+-------------------------+---------------------------------------+---------------+

Tabulka č. 3k

Látky použité při výrobě příkrmů jednotlivě nebo v kombinaci v celkové sumě do výše nejvyšších povolených množství jako součásti z použitého kypřícího přípravku:

+--------+----------------------------------+------------------------------+---------------+

|Číslo E |Látka |Název potraviny | NPM mg.kg-1 |

| | | | resp. mg.kg-1 |

+--------+----------------------------------+------------------------------+---------------+

| E 334 |kyselina vinná pouze L(+) - forma |Piškoty, sušenky a suchary | 5000 |

+--------+----------------------------------+------------------------------+---------------+

| E 335 |vinan sodný pouze L(+) - forma |Piškoty, sušenky a suchary | 5000 |

+--------+----------------------------------+------------------------------+---------------+

| E 336 |vinan draselný pouze L(+) - forma |Piškoty, sušenky a suchary | 5000 |

+--------+----------------------------------+------------------------------+---------------+

| E 354 |vinan vápenatý pouze L(+) - forma |Piškoty, sušenky a suchary | 5000 |

+--------+----------------------------------+------------------------------+---------------+

| E 450 a|dihydrogen-difosforečnan sodný |Piškoty, sušenky a suchary | 5000 |

+--------+----------------------------------+------------------------------+---------------+

| E 575 |glukono-delta-lakton |Piškoty, sušenky a suchary | 5000 |

+--------+----------------------------------+------------------------------+---------------+

Tabulka č. 3l

Látky použité při výrobě příkrmů jednotlivě nebo v kombinaci v celkové sumě do výše nejvyšších povolených množství:

+--------+----------------------------------+------------------------------+---------------+

|Číslo E |Látka |Název potraviny | NPM mg.kg-1 |

| | | | resp. mg.kg-1 |

+--------+----------------------------------+------------------------------+---------------+

| E 1404 |oxidovaný škrob |příkrmy | 50000 |

+--------+----------------------------------+------------------------------+---------------+

| E 1410 |fosfátový monoester škrobu |příkrmy | 50000 |

+--------+----------------------------------+------------------------------+---------------+

| E 1412 |fosfátový diester škrobu |příkrmy | 50000 |

+--------+----------------------------------+------------------------------+---------------+

| E 1413 |monofosfát škrobového difosfátu |příkrmy | 50000 |

+--------+----------------------------------+------------------------------+---------------+

| E 1414 |acetylovaný škrobový difosfát |příkrmy | 50000 |

+--------+----------------------------------+------------------------------+---------------+

| E 1420 |acetylovaný škrob |příkrmy | 50000 |

+--------+----------------------------------+------------------------------+---------------+

| E 1422 |acetylovaný škrobový adipan |příkrmy | 50000 |

+--------+----------------------------------+------------------------------+---------------+

| E 1450 |škrobový oktenyl-sukcinát sodný |příkrmy | 50000 |

+--------+----------------------------------+------------------------------+---------------+