ČÁST 3
(1) Potravními doplňky smí být obohacovány pouze potraviny uvedené v tabulce č. 2, a to nejvýše do množství tam uvedených, vyjádřeno jako procentický podíl referenční denní dávky. Toto omezení se týká nominálních hodnot obsahu potravních doplňků uvedených na obalu výrobku a nezahrnuje nezbytné předávkování, které má za úkol vyrovnat úbytek potravního doplňku během uchovávání do data minimální trvanlivosti nebo data použitelnosti. Dále smí být obohacovány potraviny, pro které je to v jednotlivých případech touto vyhláškou povoleno.
(2) Potraviny, které je třeba před spotřebou upravit k použití podle návodu výrobce, a které po této přípravě patří mezi potraviny uvedené v tabulce č. 2, smí být obohacovány tak, aby v potravině určené ke spotřebě nebyly překročeny dané hodnoty procentického podílu referenční denní dávky.
(3) Podle předpokládané denní průměrné spotřeby se potraviny zařazují do skupin A, B a C.
Tabulka č. 2
+---------------------+-----------------------------------------+--------------------------+
| | | Procentický podíl |
|Skupina | Potravina | referenční denní dávky |
| | | ve 100,0 g potraviny |
+---------------------+-----------------------------------------+--------------------------+
|A | mléko a mléčné výrobky | 30,0 |
| +-----------------------------------------+--------------------------+
| | chléb, pečivo | 50,0 |
| +-----------------------------------------+--------------------------+
| | nealkoholické nápoje | 30,0 |
| +-----------------------------------------+--------------------------+
| | pivo | 30,0 |
+---------------------+-----------------------------------------+--------------------------+
|B | masné výrobky | 100,0 |
| +-----------------------------------------+--------------------------+
| | výrobky ze zeleniny | 100,0 |
| +-----------------------------------------+--------------------------+
| | výrobky z brambor | 100,0 |
+---------------------+-----------------------------------------+--------------------------+
|C | jogurty a zakysané mléčné výrobky | 200,0 |
| +-----------------------------------------+--------------------------+
| | sýry | 200,0 |
| +-----------------------------------------+--------------------------+
| | zmrzliny a zmražené krémy | 200,0 |
| +-----------------------------------------+--------------------------+
| | jedlé tuky a oleje | 200,0 |
| +-----------------------------------------+--------------------------+
| | zpracované ovoce | 200,0 |
| +-----------------------------------------+--------------------------+
| | zeleninové šťávy | 200,0 |
| +-----------------------------------------+--------------------------+
| | trvanlivé pečivo | 200,0 |
| +-----------------------------------------+--------------------------+
| | cukrovinky | 200,0 |
+---------------------+-----------------------------------------+--------------------------+
(4) Obohacování jedlé soli jodem se provádí tak, aby obsah jodu (vyjádřeno jako prvek) nebyl nižší než 20 mg.kg-1 a vyšší než 34 mg.kg-1 soli.