CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 298/1997 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné ČÁST 3

ČÁST 3

298/1997 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné

ČÁST 3

(1) Potravními doplňky smí být obohacovány pouze potraviny uvedené v tabulce č. 2, a to nejvýše do množství tam uvedených, vyjádřeno jako procentický podíl referenční denní dávky. Toto omezení se týká nominálních hodnot obsahu potravních doplňků uvedených na obalu výrobku a nezahrnuje nezbytné předávkování, které má za úkol vyrovnat úbytek potravního doplňku během uchovávání do data minimální trvanlivosti nebo data použitelnosti. Dále smí být obohacovány potraviny, pro které je to v jednotlivých případech touto vyhláškou povoleno.

(2) Potraviny, které je třeba před spotřebou upravit k použití podle návodu výrobce, a které po této přípravě patří mezi potraviny uvedené v tabulce č. 2, smí být obohacovány tak, aby v potravině určené ke spotřebě nebyly překročeny dané hodnoty procentického podílu referenční denní dávky.

(3) Podle předpokládané denní průměrné spotřeby se potraviny zařazují do skupin A, B a C.

Tabulka č. 2

+---------------------+-----------------------------------------+--------------------------+

| | | Procentický podíl |

|Skupina | Potravina | referenční denní dávky |

| | | ve 100,0 g potraviny |

+---------------------+-----------------------------------------+--------------------------+

|A | mléko a mléčné výrobky | 30,0 |

| +-----------------------------------------+--------------------------+

| | chléb, pečivo | 50,0 |

| +-----------------------------------------+--------------------------+

| | nealkoholické nápoje | 30,0 |

| +-----------------------------------------+--------------------------+

| | pivo | 30,0 |

+---------------------+-----------------------------------------+--------------------------+

|B | masné výrobky | 100,0 |

| +-----------------------------------------+--------------------------+

| | výrobky ze zeleniny | 100,0 |

| +-----------------------------------------+--------------------------+

| | výrobky z brambor | 100,0 |

+---------------------+-----------------------------------------+--------------------------+

|C | jogurty a zakysané mléčné výrobky | 200,0 |

| +-----------------------------------------+--------------------------+

| | sýry | 200,0 |

| +-----------------------------------------+--------------------------+

| | zmrzliny a zmražené krémy | 200,0 |

| +-----------------------------------------+--------------------------+

| | jedlé tuky a oleje | 200,0 |

| +-----------------------------------------+--------------------------+

| | zpracované ovoce | 200,0 |

| +-----------------------------------------+--------------------------+

| | zeleninové šťávy | 200,0 |

| +-----------------------------------------+--------------------------+

| | trvanlivé pečivo | 200,0 |

| +-----------------------------------------+--------------------------+

| | cukrovinky | 200,0 |

+---------------------+-----------------------------------------+--------------------------+

(4) Obohacování jedlé soli jodem se provádí tak, aby obsah jodu (vyjádřeno jako prvek) nebyl nižší než 20 mg.kg-1 a vyšší než 34 mg.kg-1 soli.