CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 298/1997 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné ČÁST 20 - Přirozeně se vyskytující toxikologicky významné látky a látky vznikající působením biologických faktorů

ČÁST 20 - Přirozeně se vyskytující toxikologicky významné látky a látky vznikající působením biologických faktorů

298/1997 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné

ČÁST 20

Přirozeně se vyskytující toxikologicky významné látky a

látky vznikající působením biologických faktorů

Tabulka č. 1

Histamin

+-------------------------------+-----------------+--------------+

|Potravina | NPM mg.kg-1 | PM mg.kg-1 |

| | +--------------+

| | | (5/2) *) |

+-------------------------------+-----------------+--------------+

|ryby, rybí výrobky | 200,0 | |

+-------------------------------+-----------------+--------------+

|pivo, víno | | 20,0 |

+-------------------------------+-----------------+--------------+

Tabulka č. 2 Glykoalkaloidy

+----------------------------------------------+-----------------+

|Potravina | PM mg.kg-1 |

| +-----------------+

| | (5/1) *) |

+----------------------------------------------+-----------------+

|brambory (alfa-solanin, alfa-chaconin) | 200,0 |

+----------------------------------------------+-----------------+

|rajčata (alfa-solanin, alfa-chaconin, tomatin)| 200,0 |

+----------------------------------------------+-----------------+

Tabulka č. 3 Tyramin

+----------------------------------------------+-----------------+

|Potravina | PM mg.kg-1 |

| +-----------------+

| | (5/2) *) |

+----------------------------------------------+-----------------+

|sýry tvrdé, měkké, zrající | 200,0 |

+----------------------------------------------+-----------------+

|víno červené | 50,0 |

+----------------------------------------------+-----------------+

|olomoucké tvarůžky | 350,0 |

+----------------------------------------------+-----------------+

+----------------------------------------------+-----------------+

|potraviny obecně A | 100,0 |

+----------------------------------------------+-----------------+

Tabulka č. 4 Kyselina eruková

+----------------------------------------------+-----------------+

|Potravina | NPM |

+----------------------------------------------+-----------------+

|rostlinné oleje, tuky | 5 % z celkových |

| | mastných kyselin|

+----------------------------------------------+-----------------+

|potraviny s obsahem více jak 5 % tuku | 5 % z celkových |

| | mastných kyselin|

+----------------------------------------------+-----------------+