CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 298/1997 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné ČÁST 14 - Látky k leštění a úpravě povrchu potravin

ČÁST 14 - Látky k leštění a úpravě povrchu potravin

298/1997 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné

ČÁST 14

Látky k leštění a úpravě povrchu potravin

(1) K leštění a úpravě povrchu smějí být používány látky uvedené v tabulce č. 1.

Tabulka č. 1

+-----------+----------------------------------------------------+

|Číslo E |Látka |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 901 |Včelí vosk bílý a žlutý |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 902 |Vosk candelilla |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 903 |Karnaubský vosk |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 904 |Šelak |

+-----------+----------------------------------------------------+

Uvedené látky se smějí používat jednotlivě, nebo v kombinaci k úpravě povrchu ovoce, nebo leštění (glazování) potravin uvedených v tabulce č. 2, v nezbytném množství.

(2) Potraviny, jejichž povrch smí být leštěn nebo upravován látkami, uvedenými v tabulce č. 1, v nezbytném množství, stanoví tabulka č. 2.

Tabulka č. 2

+----+-----------------------------------------------------------+

| |Název potraviny |

+----+-----------------------------------------------------------+

| 1. |cukrovinky |

+----+-----------------------------------------------------------+

| 2. |čokoláda a drobné trvanlivé pečivo s čokoládovou polevou |

+----+-----------------------------------------------------------+

| 3. |snacky |

+----+-----------------------------------------------------------+

| 4. |ořechová jádra |

+----+-----------------------------------------------------------+

| 5. |zrnková káva |

+----+-----------------------------------------------------------+

| 6. |čerstvé ovoce (skupina citrusových plodů, melouny, jablka, |

| |hrušky), pouze k ošetření povrchu. |

+----+-----------------------------------------------------------+

(3) Látky určené k tabletování a potahování potravin v tabletované formě stanoví tabulka č. 3.

Tabulka č. 3

+---------+-------------------------+---------------------+-------+

|Číslo E |Látka |Název potraviny | |

+---------+-------------------------+---------------------+-------+

|E 1201 |Polyvinylpyrrolidon |tabletovaná sladidla,| NM |

| | |potraviny s upraveným| |

| | |obsahem nutričních | |

| | |faktorů s omezenou | |

| | |denní dávkou 6a) | |

+---------+-------------------------+---------------------+-------+

|E 1202 |Polyvinylpolypyrrolidon |tabletovaná sladidla,| NM |

| | |potraviny s upraveným| |

| | |obsahem nutričních | |

| | |faktorů s omezenou | |

| | |denní dávkou 6a) | |

+---------+-------------------------+---------------------+-------+

(4) Látky určené výlučně k úpravě povrchu čerstvých citrusových plodů v nezbytném množství 10) stanoví tabulka č. 4.

Tabulka č. 4

+-----------+------------------------------------------------------------------------------+

|Číslo E |Látka |

+-----------+------------------------------------------------------------------------------+

|E 912 |Estery montanových kyselin (synonymum: Montan acid esters) |

+-----------+------------------------------------------------------------------------------+

|E 914 |Oxidovaný polyetylénový vosk |

+-----------+------------------------------------------------------------------------------+

------------------------------------------------------------------

6a) Potraviny odpovídající § 1 odst. 4 písm. d) vyhlášky č. 336/1997 Sb., kterou se stanoví druhy potravin určené pro zvláštní výživu a jejich způsob použití.

10) Použití cukroesterů k úpravě povrchu ovoce je uvedeno v části 11.