ČÁST 14
Látky k leštění a úpravě povrchu potravin
(1) K leštění a úpravě povrchu smějí být používány látky uvedené v tabulce č. 1.
Tabulka č. 1
+-----------+----------------------------------------------------+
|Číslo E |Látka |
+-----------+----------------------------------------------------+
|E 901 |Včelí vosk bílý a žlutý |
+-----------+----------------------------------------------------+
|E 902 |Vosk candelilla |
+-----------+----------------------------------------------------+
|E 903 |Karnaubský vosk |
+-----------+----------------------------------------------------+
|E 904 |Šelak |
+-----------+----------------------------------------------------+
Uvedené látky se smějí používat jednotlivě, nebo v kombinaci k úpravě povrchu ovoce, nebo leštění (glazování) potravin uvedených v tabulce č. 2, v nezbytném množství.
(2) Potraviny, jejichž povrch smí být leštěn nebo upravován látkami, uvedenými v tabulce č. 1, v nezbytném množství, stanoví tabulka č. 2.
Tabulka č. 2
+----+-----------------------------------------------------------+
| |Název potraviny |
+----+-----------------------------------------------------------+
| 1. |cukrovinky |
+----+-----------------------------------------------------------+
| 2. |čokoláda a drobné trvanlivé pečivo s čokoládovou polevou |
+----+-----------------------------------------------------------+
| 3. |snacky |
+----+-----------------------------------------------------------+
| 4. |ořechová jádra |
+----+-----------------------------------------------------------+
| 5. |zrnková káva |
+----+-----------------------------------------------------------+
| 6. |čerstvé ovoce (skupina citrusových plodů, melouny, jablka, |
| |hrušky), pouze k ošetření povrchu. |
+----+-----------------------------------------------------------+
(3) Látky určené k tabletování a potahování potravin v tabletované formě stanoví tabulka č. 3.
Tabulka č. 3
+---------+-------------------------+---------------------+-------+
|Číslo E |Látka |Název potraviny | |
+---------+-------------------------+---------------------+-------+
|E 1201 |Polyvinylpyrrolidon |tabletovaná sladidla,| NM |
| | |potraviny s upraveným| |
| | |obsahem nutričních | |
| | |faktorů s omezenou | |
| | |denní dávkou 6a) | |
+---------+-------------------------+---------------------+-------+
|E 1202 |Polyvinylpolypyrrolidon |tabletovaná sladidla,| NM |
| | |potraviny s upraveným| |
| | |obsahem nutričních | |
| | |faktorů s omezenou | |
| | |denní dávkou 6a) | |
+---------+-------------------------+---------------------+-------+
(4) Látky určené výlučně k úpravě povrchu čerstvých citrusových plodů v nezbytném množství 10) stanoví tabulka č. 4.
Tabulka č. 4
+-----------+------------------------------------------------------------------------------+
|Číslo E |Látka |
+-----------+------------------------------------------------------------------------------+
|E 912 |Estery montanových kyselin (synonymum: Montan acid esters) |
+-----------+------------------------------------------------------------------------------+
|E 914 |Oxidovaný polyetylénový vosk |
+-----------+------------------------------------------------------------------------------+
------------------------------------------------------------------
6a) Potraviny odpovídající § 1 odst. 4 písm. d) vyhlášky č. 336/1997 Sb., kterou se stanoví druhy potravin určené pro zvláštní výživu a jejich způsob použití.
10) Použití cukroesterů k úpravě povrchu ovoce je uvedeno v části 11.