CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 298/1997 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné ČÁST 15 - Ostatní přídatné látky

ČÁST 15 - Ostatní přídatné látky

298/1997 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné

ČÁST 15

Ostatní přídatné látky

(1) Látky, které smějí být používány při výrobě potravin v nezbytném množství, stanoví tabulka č. 1.

Tabulka č. 1

+-----------+----------------------------------------------------+

|Číslo E |Látka |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 422 |Glycerol |

+-----------+----------------------------------------------------+

(2) Plyny, které smějí být použity obecně k výrobě potravin v nezbytném množství (včetně potravin uvedených v částech 2 a 3), stanoví tabulka č. 2.

Tabulka č. 2

+-----------+----------------------------------------------------+

|Číslo E |Látka |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 290 |Oxid uhličitý |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 938 |Argon |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 939 |Helium |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 941 |Dusík |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 947 |Vodík |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 948 |Kyslík |

+-----------+----------------------------------------------------+

(3) Plyny E 938, E 939, E 941 smějí být použity také k vytvoření ochranné atmosféry pro technologicky nezpracované potraviny. Vzduch není pro účely této vyhlášky přídatnou látkou.

(4) K výrobě napěněných a našlehaných potravin smí být použita látka E 942 - oxid dusný v nezbytném množství. Tato látka se nesmí používat k výrobě dětské výživy (část 3).

(5) Polyalkoholy, které smějí být používány k výrobě potravin s výjimkou nealkoholických nápojů a potravin uvedených v částech 2 a 3 v nezbytném množství, stanoví tabulka č. 4. 11) Toto ustanovení se omezuje na použití polyalkoholů pro účely, které se netýkají funkce náhradních sladidel.

Tabulka č. 4

+-------+------------------------+---------------------------------------------------------+

|Číslo E|Látka |Název potraviny |

+-------+------------------------+---------------------------------------------------------+

|E 420 |Sorbitol, |potraviny obecně s výjimkou potravin uvedených v odstavci|

| |(i) Sorbitol, |5, zmrazené ryby, zmrazení korýši, měkkýši |

| |(ii) Sorbitolový sirup |a hlavonožci, likéry |

+-------+------------------------+---------------------------------------------------------+

|E 421 |Mannitol |potraviny obecně s výjimkou potravin uvedených v odstavci|

| | |5, zmrazené ryby, zmrazení korýši, měkkýši |

| | |a hlavonožci, likéry |

+-------+------------------------+---------------------------------------------------------+

|E 953 |Isomalt |potraviny obecně s výjimkou potravin uvedených v odstavci|

| | |5, zmrazené ryby, zmrazení korýši, měkkýši |

| | |a hlavonožci, likéry |

+-------+------------------------+---------------------------------------------------------+

|E 965 |Maltitol, |potraviny obecně s výjimkou potravin uvedených v odstavci|

| |(i) Maltitol, |5, zmrazené ryby, zmrazení korýši, měkkýši |

| |(ii) Maltitolový sirup |a hlavonožci, likéry |

+-------+------------------------+---------------------------------------------------------+

|E 966 |Laktitol |potraviny obecně s výjimkou potravin uvedených v odstavci|

| | |5, zmrazené ryby, zmrazení korýši, měkkýši |

| | |a hlavonožci, likéry |

+-------+------------------------+---------------------------------------------------------+

|E 967 |Xylitol |potraviny obecně s výjimkou potravin uvedených v odstavci|

| | |5, zmrazené ryby, zmrazení korýši, měkkýši |

| | |a hlavonožci, likéry |

+-------+------------------------+---------------------------------------------------------+

------------------------------------------------------------------

11) Použití těchto látek ve funkci náhradních sladidel je uvedeno v části 8.

(6) Enzymy, které smějí být používány k výrobě některých potravin v nezbytném množství, stanoví tabulka č. 5.

Tabulka č. 5

+-------+------------------------+---------------------------------------------------------+

|Číslo E|Látka |Název potraviny |

+-------+------------------------+---------------------------------------------------------+

|E 1102 |Glukózooxidáza |nealkoholické nápoje na bázi vody nebo ovocné šťávy, |

| | |studené omáčky, majonézy |

+-------+------------------------+---------------------------------------------------------+

|E 1103 |Invertáza |čokoládové a nečokoládové cukrovinky, náplně pro |

| | |jemné pekařské a cukrářské výrobky |

+-------+------------------------+---------------------------------------------------------+

Tato tabulka neuvádí enzymy, které jsou považovány za pomocné látky.

Tabulka č. 6

Silikonové oleje

Látka E 900 Dimethylpolysiloxan smí být používána při výrobě dále uvedených potravin jako odpěňovač a protispékavá přísada tak, aby nebyly překročeny pro ně stanovené hodnoty nejvyššího povoleného množství.

+-------------------------------------------------------------------------+----------------+

|Název potraviny | NPM mg.l-1 |

| | resp. mg.kg-1 |

+-------------------------------------------------------------------------+----------------+

|ovocné pomazánky (džemy, rosoly, marmelády, povidla, klevely), zahuštěné | 10 |

|zeleninové protlaky včetně těchto výrobků se sníženým obsahem využitelné | |

|energie | |

+-------------------------------------------------------------------------+----------------+

|polévky a vývary | 10 |

|-------------------------------------------------------------------------+----------------+

|tuky a oleje pro smažení | 10 |

|-------------------------------------------------------------------------+----------------+

|čokoládové a nečokoládové cukrovinky | 10 |

|-------------------------------------------------------------------------+----------------+

|nealkoholické ochucené nápoje | 10 |

|-------------------------------------------------------------------------+----------------+

|ananasová šťáva | 10 |

|-------------------------------------------------------------------------+----------------+

|sterilované ovoce a zelenina | 10 |

|-------------------------------------------------------------------------+----------------+

|směsi k obalování potravin před smažením | 10 |

|-------------------------------------------------------------------------+----------------+

|žvýkačka | 100 |

+-------------------------------------------------------------------------+----------------+

------------------------------------------------------------------