CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 298/1997 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné ČÁST 11 - Emulgátory

ČÁST 11 - Emulgátory

298/1997 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné

ČÁST 11

Emulgátory

(1) Látky, které smějí být používány při výrobě potravin jako emulgátory v nezbytném množství stanoví tabulka č. 1.

Tabulka č. 1

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

|Číslo E |Látka |

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

|E 322 |Lecitiny |

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

|E 471 |Mono- a diglyceridy mastných kyselin (z jedlých tuků) |

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

|E 472 (a)|Estery mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou octovou |

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

|E 472 (b)|Estery mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou mléčnou |

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

|E 472 (c)|Estery mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou citrónovou |

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

|E 472 (d)|Estery mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou vinnou |

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

|E 472 (e)|Estery mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou mono- a diacetylvinnou |

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

|E 472 (f)|Směsné estery mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinami octovou |

| |a vinnou |

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

(2) Další látky, které smějí být používány při výrobě potravin jako emulgátory a potraviny, ke kterým je povoleno tyto látky přidávat, stanoví tabulka č. 2.

Tabulka č. 2

A) Tam, kde je vyznačeno použití polysorbátů, je povoleno použití těchto látek:

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

|Číslo E |Látka |

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

|E 432 |Polyoxyethylensorbitanmonolaurát (synonymum: Polysorbate 20) |

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

|E 433 |Polyoxyethylensorbitanmonooleát (synonymum: Polysorbate 80) |

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

|E 434 |Polyoxyethylensorbitanmonopalmitát (synonymum: Polysorbate 40) |

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

|E 435 |Polyoxyethylensorbitanmonostearát (synonymum: Polysorbate 60) |

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

|E 436 |Polyoxyethylensorbitantristearát (synonymum: Polysorbate 65) |

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

Tyto látky se smějí používat jednotlivě, nebo v kombinaci, až do výše nejvyššího povoleného množství, počítáno jako suma všech těchto použitých látek.

B) Tam, kde je vyznačeno použití cukroesterů, je povoleno použití těchto látek:

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

|Číslo E |Látka |

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

|E 473 |Estery sacharozy s mastnými kyselinami (z jedlých tuků) |

| |(synonymum: Cukroestery) |

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

|E 474 |Cukroglyceridy |

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

Tyto látky se smějí používat jednotlivě, nebo v kombinaci až do výše nejvyššího povoleného množství, počítáno jako suma obou látek.

C) Tam, kde je vyznačeno použití stearoyllaktylátů, je povoleno použití těchto látek:

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

|Číslo E |Látka |

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

|E 481 |Stearoyl-2-laktylát sodný |

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

|E 482 |Stearoyl-2-laktylát vápenatý |

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

Tyto látky se smějí používat jednotlivě, nebo v kombinaci až do výše nejvyššího povoleného množství, počítáno jako suma těchto látek.

D) Tam, kde je vyznačeno použití sorbitanmonostearátu, je povoleno použití těchto látek:

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

|Číslo E |Látka |

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

|E 491 |Sorbitanmonostearát |

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

|E 492 |Sorbitantristearát |

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

|E 493 |Sorbitanmonolaurát |

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

|E 494 |Sorbitanmonooleát |

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

|E 495 |Sorbitanmonopalmitát |

+---------+--------------------------------------------------------------------------------+

Tyto látky se smějí používat jednotlivě, nebo v kombinaci až do výše nejvyššího povoleného množství, počítáno jako suma těchto látek.

E)

+-------+-------------------+----------------------------------------------+---------------+

|Číslo E|Barvivo |Potraviny | NPM mg.l-1 |

| | | | resp. mg.kg-1 |

+-------+-------------------+----------------------------------------------+---------------+

|E 432, |Polysorbáty |jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky | 3000 |

|E 433, | +----------------------------------------------+---------------+

|E 434, | |emulgované tuky pro pekařské účely | 10000 |

|E 435, | +----------------------------------------------+---------------+

| | |nemléčné náhrady mléka a smetany | 5000 |

|E 436 | +----------------------------------------------+---------------+

| | |zmrzliny, mražené krémy a obdobné zmrazené | 1000 |

| | |výrobky | |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |dezerty | 3000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |cukrovinky na bázi cukru | 1000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |studené emulgované omáčky, majonézy | 5000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |polévky, polévkové přípravky | 1000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |žvýkačka | 5000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |dietní potraviny pro kontrolu hmotnosti, | 1000 |

| | |určené k náhradě celodenní stravy či | |

| | |jednotlivých pokrmů | |

+-------+-------------------+----------------------------------------------+---------------+

|E 442 |Amonné soli |čokoláda a čokoládové cukrovinky | 10000 |

| |fostatidových | | |

| |kyselin (synonymum:| | |

| |Emulgátor RM, | | |

| |Emulgátor LM) | | |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |výrobky s obsahem kakaa a čokolády | 10000 |

+-------+-------------------+----------------------------------------------+---------------+

|E 473 |Cukroestery |konzervovaný výluh z kávy | 1000 |

|E 474 | +----------------------------------------------+---------------+

| | |tepelně opracované masné výrobky | 5000 |

| | | | v přepočtu |

| | | | na tuk |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |emulgované tuky pro pekařské výrobky | 10000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky | 10000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |práškové náhrady mléka do teplých nápojů | 20000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |zmrzliny, mražené krémy a obdobné zmrazené | 5000 |

| | |výrobky | |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |cukrovinky na bázi cukru | 5000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |dezerty | 5000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |studené omáčky, majonézy | 10000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |polévky a vývary, polévkové přípravky | 2000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |čerstvé ovoce (k ošetření povrchu) | NM |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |alkoholické nápoje (kromě piva a vína) | 5000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |práškové směsi pro přípravu teplých nápojů | 10000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |nápoje na bázi mléka | 5000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |dietní potraviny pro kontrolu hmotnosti, | 5000 |

| | |a dietní potraviny určené k náhradě | |

| | |celodenní stravy či jednotlivých pokrmů | |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |žvýkačka | 10000 |

+-------+-------------------+----------------------------------------------+---------------+

|E 475 |Estery polyglyce- |jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky | 10000 |

| |rolu s mastnými | | |

| |kyselinami | | |

| |(z jedlých tuků) | | |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |emulzní likéry | 5000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |výrobky z vajec | 1000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |práškové náhrady mléka do teplých nápojů | 500 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |žvýkačka | 5000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |emulgované tuky | 5000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |nemléčné náhrady mléka a smetany | 5000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |cukrovinky na bázi cukru | 2000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |dezerty | 2000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |dietní potraviny pro kontrolu hmotnosti, | 5000 |

| | |a dietní potraviny určené k náhradě | |

| | |celodenní stravy či jednotlivých pokrmů | |

+-------+-------------------+----------------------------------------------+---------------+

| |Polyglycerol- |nízkotučné a netučné pomazánky a dresingy | 4000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| |polyricin-oleát |čokoládové cukrovinky, čokoláda | 5000 |

+-------+-------------------+----------------------------------------------+---------------+

| |Estery propan-1,2- |jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky | 5000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| |diolu s mastnými |emulgované tuky pro pekařské účely | 10000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| |kyselinami |nemléčné náhrady mléka a smetany | 5000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| |(z jedlých tuků) |práškové náhrady mléka do teplých nápojů | 1000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |zmrzliny, mražené krémy a obdobné zmrazené | 3000 |

| | |výrobky | |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |cukrovinky na bázi cukru | 5000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |dezerty | 5000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |přípravky nahrazující smetanu ke šlehání | 30000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |dietní potraviny pro kontrolu hmotnosti, | 1000 |

| | |a dietní potraviny určené k náhradě | |

| | |celodenní stravy či jednotlivých pokrmů | |

+-------+-------------------+----------------------------------------------+---------------+

|E 479 b|Směsný produkt |emulgované tuky pro smažení | 5000 |

| |interakce tepelně | | |

| |oxidovaného sojo- | | |

| |vého oleje s mono- | | |

| |a diglyceridy | | |

| |mastných kyselin | | |

| |z jedlých tuků | | |

+-------+-------------------+----------------------------------------------+---------------+

|E 481 |Stearoyl laktyláty |jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky | 5000 |

|E 482 | +----------------------------------------------+---------------+

| | |předvařená rýže | 4000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |obilné snídaně | 5000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |emulzní likéry | 8000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |snacky na bázi obilovin | 2000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |žvýkačka | 2000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |emulgované tuky | 10000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |dezerty | 5000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |cukrovinky na bázi cukru | 5000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |práškové náhrady mléka do teplých nápojů | 3000 |

| | |(bez fosfátů) | |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |snacky na bázi obilovin a brambor | 5000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |masové konzervy ze sekaného a mělněného | 4000 |

| | |masa | |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |práškové směsi pro přípravu teplých nápojů | 2000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |dietní potraviny pro kontrolu hmotnosti, | 2000 |

| | |a dietní potraviny určené k náhradě | |

| | |celodenní stravy či jednotlivých pokrmů | |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |chléb (kromě druhů uvedených v části 2) | 3000 |

+-------+-------------------+----------------------------------------------+---------------+

|E 483 |Stearyl tartarát |chléb (kromě druhů uvedených v části 2) | 4000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |dezerty | 5000 |

+-------+-------------------+----------------------------------------------+---------------+

|E 491 |Sorbitan |jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky | 10000 |

|E 492 |monostearát +----------------------------------------------+---------------+

|E 493 | |sladké dezertní omáčky (toppingy) a polevy | 5000 |

|E 494 | |pro cukrářské výrobky | |

|E 495 | +----------------------------------------------+---------------+

| | |pomerančový džem (pouze E 493) | 25 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |emulgované tuky | 10000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |nemléčné náhrady mléka a smetany | 5000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |práškové náhrady mléka do teplých nápojů | 5000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |tekuté koncentráty z čaje, tekuté koncentráty | 500 |

| | |výluhů z ovoce a z bylin | |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |zmrzliny, mražené krémy a obdobné zmrazené | 500 |

| | |výrobky | |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |dezerty | 5000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |cukrovinky na bázi cukru | 5000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |čokoláda a cukrovinky na bázi čokolády | 10000 |

| | |a kakaa (pouze E 492) | |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |emulgované studené omáčky, majonézy | 5000 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |droždí | NM |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |dietní potraviny pro kontrolu hmotnosti, | 5000 |

| | |a dietní potraviny určené k náhradě | |

| | |celodenní stravy či jednotlivých pokrmů | |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | |žvýkačka | 5000 |

+-------+-------------------+----------------------------------------------+---------------+