CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 298/1997 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné ČÁST 10 - Zahušťovadla, stabilizátory

ČÁST 10 - Zahušťovadla, stabilizátory

298/1997 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné

ČÁST 10

Zahušťovadla, stabilizátory

(1) Látky, které smějí být používány při výrobě potravin, zejména jako zahušťovadla a stabilizátory, v nezbytném množství, stanoví tabulka č. 1.

Tabulka č. 1

+-----------+----------------------------------------------------+

|Číslo E |Látka |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 400 |Kyselina alginová |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 401 |Alginát sodný |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 402 |Alginát draselný |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 403 |Alginát amonný |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 404 |Alginát vápenatý |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 406 |Agar |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 407 |Karagenan |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 407 a |Guma Euchema (synon, afinát řasy Euchema) |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 410 |Karubin |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 412 |Guma guar |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 413 |Tragant |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 414 |Arabská guma |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 415 |Xanthan |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 417 |Guma tara |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 418 |Guma gellan |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 440 |Pektiny |

| +----------------------------------------------------+

| |(i) pektin |

| +----------------------------------------------------+

| |(ii) amidovaný pektin |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 460 |Celulózy |

| +----------------------------------------------------+

| |(i) mikrokrystalická celulóza |

| +----------------------------------------------------+

| |(ii) prášková celulóza |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 461 |Methylcelulóza |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 463 |Hydroxypropylcelulóza |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 464 |Hydroxypropylmethylcelulóza |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 465 |Ethylmethylcelulóza |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 466 |Karboxymethylcelulóza (Synonymum - |

| |Sodná sůl karboxymethylcelulózy) |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 1200 |Polydextrozy |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 1404 |Oxidovaný škrob |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 1410 |Fosfátový monoester škrobu |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 1412 |Fosfátový diester škrobu |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 1413 |Monofosfát škrobového difosfátu |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 1414 |Acetylovaný škrobový difosfát |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 1420 |Acetylovaný škrob |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 1422 |Acetylovaný škrobový adipan |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 1440 |Hydroxypropylškrob |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 1442 |Hydroxypropylškrobový difosfát |

+-----------+----------------------------------------------------+

|E 1450 |Škrobový oktenylsukcinát sodný |

+-----------+----------------------------------------------------+

(2) Látky, které smějí být používány při výrobě potravin jako zahušťovadla a stabilizátory omezeně a potraviny, ke kterým je povoleno tyto látky přidávat, stanoví tabulka č. 2.

Tabulka č. 2

+--------+------------------------+----------------------------------------+---------------+

|Číslo E |Látka |Název potraviny | NPM mg.l-1 |

| | | | resp. mg.kg-1 |

+--------+------------------------+----------------------------------------+---------------+

|E 444 |Acetát isobutyrát- |zakalené ochucené nealkoholické nápoje | 300 |

| |- sacharózy |na bázi vody | |

+--------+------------------------+----------------------------------------+---------------+

|E 445 |Glycerolester |zakalené ochucené nealkoholické nápoje | 100 |

| |borovicové pryskyřice |na bázi vody | |

+--------+------------------------+----------------------------------------+---------------+

|E 405 |Propan 1,2-diol-alginát |tukové emulze | 3000 |

| | +----------------------------------------+---------------+

| |(synonymum: |jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské | 2000 |

| | |výrobky | |

| |propylenglykolalginát) +----------------------------------------+---------------+

| | |náplně, sladké dezertní omáčky | 5000 |

| | |(toppingy) a polevy pro jemné pečivo, | |

| | |cukrářské výrobky a deserty | |

| | +----------------------------------------+---------------+

| | |nečokoládové cukrovinky na bázi cukru | 1500 |

| | +----------------------------------------+---------------+

| | |vodové zmrzliny a obdobné zmrazené | 3000 |

| | |výrobky | |

| | +----------------------------------------+---------------+

| | |snacky na bázi obilovin či brambor | 3000 |

| | +----------------------------------------+---------------+

| | |studené omáčky, majonézy | 8000 |

| | +----------------------------------------+---------------+

| | |žvýkačka | 5000 |

| | +----------------------------------------+---------------+

| | |ovocné a zeleninové přípravky | 5000 |

| | +----------------------------------------+---------------+

| | |ochucené nealkoholické nápoje | 300 |

| | +----------------------------------------+---------------+

| | |emulzní likéry | 10000 |

| | +----------------------------------------+---------------+

| | |dietní potraviny pro kontrolu hmotnosti | 1200 |

| | |a dietní potraviny určené k náhradě | |

| | |celodenní stravy či jednotlivých pokrmů | |

+--------+------------------------+----------------------------------------+---------------+

|E 416 |Guma karaya |snacky na bázi obilovin či brambor | 5000 |

| | +----------------------------------------+---------------+

| | |polevy na ořechová jádra | 10000 |

| | +----------------------------------------+---------------+

| | |cukrářské a cukrovinkářské náplně, | 5000 |

| | |sladké dezertní omáčky (toppingy) a | |

| | |polevy pro jemné pečivo, trvanlivé | |

| | |pečivo a cukrářské výrobky | |

| | +----------------------------------------+---------------+

| | |dezerty | 6000 |

| | +----------------------------------------+---------------+

| | |emulgované omáčky, majonézy | 10000 |

| | +----------------------------------------+---------------+

| | |vaječné likéry | 10000 |

| | +----------------------------------------+---------------+

| | |žvýkačka | 5000 |

+--------+------------------------+----------------------------------------+---------------+