CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 294/1997 Sb. Vyhláška Ministerstva zdravotnictví o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení Tabulka č. 2 - Nejvyšší mezní hodnoty pro bakteriální toxiny a mykotoxiny

Tabulka č. 2 - Nejvyšší mezní hodnoty pro bakteriální toxiny a mykotoxiny

294/1997 Sb. Vyhláška Ministerstva zdravotnictví o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení

Tabulka č. 2 Nejvyšší mezní hodnoty pro bakteriální toxiny a mykotoxiny

+------------------------------------------------------------------------------------------+

|Toxin Kategorie potravin Nejvyšší mezní hodnota |

+------------------------------------------------------------------------------------------+

|stafylokokové enterotoxiny |

| všechny potraviny negat ***/ |

+------------------------------------------------------------------------------------------+

|mykotoxiny - nejvyšší přípustné množství stanoví zvláštní předpis.3) |

| |

+------------------------------------------------------------------------------------------+

***/neprokazatelné testem RPLA

--------------------------------

3) Čl. 19 přílohy č. 3 vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 298/1997 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné.

5. Aplikace plánů vzorkování

5.1. Vzorkovaným celkem se rozumí výrobní šarže (dávka), její část nebo dodávka.

5.2. Pokud se vyšetřuje dodávka, která je složena z více šarží, provádí se vyšetření odděleně pro každou šarži.

5.3. Jednotkou výrobku se rozumí jednotlivý kusový výrobek nebo předepsaným způsobem vymezené množství kusových nebo nekusových výrobků.

5.4. Vzorek je určité množství výrobku odebrané ze vzorkovaného celku. Pro účely této vyhlášky se jako vzorek odebírá zpravidla jednotka výrobku, část jednotky, popř. více jednotek (v závislosti mimo jiné na jejich hmotnosti či objemu).

6. Mikrobiologické vyšetření se provádí kontrolou jedním výběrem (dále jen "výběrová kontrola"), kdy se o posouzení šarže, popřípadě její části jako vyhovující nebo nevyhovující mikrobiologickým požadavkům, stanoveným v části 1 a 2 přílohy rozhodne podle výsledku vyšetření jednoho výběru v rozsahu n.

-

6.1. Při výběrové kontrole se vyberou vzorky z šarže, a to v počtu

n náhodným výběrem (§ 3 odst. 1).

-

6.2. Souhrn požadavků a pravidel, které platí pro odběr vzorků, jejich zkoušení a posouzení dávky se označuje jako plán vzorkování.

6.2.1. Mikrobiologické požadavky stanovené v části 2 přílohy zahrnují:

a) výčet druhů nebo skupin mikroorganismů předepsaných

k vyšetření (výčet znaků);

b) pro každý znak údaje o rozsahu výběru n a údaje o

-

rozhodném čísle c, tj. plán vzorkování;

-

c) pro každý znak tolerované množství mikroorganismů m, M,

- -

přičemž M je povoleno v závislosti na c.

-- -

6.2.2. Definice symbolů:

n rozsah výběru, tj. počet vzorků určený k vyšetření,

- jehož účelem je rozhodnout, zda posuzovaná šarže výrobku

(nebo její kontrolovaná část) bude posouzena jako

vyhovující nebo nevyhovující stanoveným mikrobiologickým

požadavkům;

m množství mikroorganismů, které se připouští u všech

- vzorků výběru n;

-

M množství mikroorganismů, které se ještě připouští u počtu

- vzorků, který je nižší nebo se rovná c;

-

c rozhodné číslo, tj. počet vzorků z výběru n, u nichž se

- -

připouští hodnota M.

-

Pokud se u všech vzorků z výběru n připouští pouze hodnota

_

m, (M se nepřipouští), je hodnota c vyjádřena nulou

- - -

a hodnota M proškrtnutím.

-

Hodnoty m, M jsou stanoveny se zohledněním vzájemné shody

- -

výsledků zkoušek. Konfidenční meze pro vzájemnou shodu

výsledků zkoušek jsou uvedeny v příslušných českých

technických normách. 2/

6.2.3. Způsob vyjádření m, M:

- -

a) Jako množství mikroorganismů

- v 1 g nebo v l ml vzorku; vyšetřuje se plotnovými

metodami technikou počítání kolonií; jako mikroorganismy

5

se počítají jednotky tvořící kolonie (cfu), např. 10

5

značí tolerované množství 1.10 mikroorganismů v 1 g nebo

3 3

v l ml vzorku, 5.10 značí tolerované množství 5.10

mikroorganismů v 1 g nebo v l ml vzorku;

- v objemu vzorku určeném k vyšetření, jak je uveden za

šikmou čarou po tolerovaném počtu mikroorganismů;

vyšetřuje se u filtrabilních tekutin technikou membránové

filtrace ; např. 20/10 značí nejvýše 20 mikroorganismů

v 10 ml vzorku;

b) Jako požadavek nepřítomnosti mikroorganismů

- v 1 ml či 0,2 ml tekutého neředěného vzorku nebo v 1 ml

-1

či 0,2 ml ředění 10 vzorku; vyšetřuje se plotnovými

metodami, inokulum 1 ml se zalévá agarovou půdou,

inokulum 0,2 ml se roztírá na povrch, očkují se a hodnotí

vždy dvě paralelní plotny.

Vyjadřuje se jako nula s indexy až , přičemž:

a d

0 značí, že mikroorganismy nesmějí být prokazatelné při

a

zalití 1 ml tekutého neředěného vzorku (0 značí méně než

a

1/ml vzorku)

0 značí, že mikroorganismy nesmějí být prokazatelné při

b -1

zalití 1 ml ředění 10 vzorku (O značí méně než 10/ml

b

vzorku nebo <10/g vzorku)

O značí, že mikroorganismy nesmějí být prokazatelné při

c

roztěru 0,2 ml tekutého neředěného vzorku (0 značí méně

c

než 5/ml vzorku)

O značí, že mikroorganismy nesmějí být prokazatelné při

d -1

roztěru 0,2 ml ředění 10 vzorku. (O značí méně než

d

50/ml vzorku nebo <50/g vzorku)

- v objemu vzorku určeném k vyšetření, jak je uveden za

šikmou čarou po čísle nula; vyšetřuje se u filtrabilních

tekutin metodou membránové filtrace;

např. 0/10 značí požadavek nepřítomnosti mikroorganismů

v 10 ml vzorku;

- v navážce nebo objemu vzorku určených k vyšetření, jak

jsou uvedeny za šikmou čarou po čísle nula; vyšetřuje se

naočkováním celé této navážky nebo celého objemu vzorku

do příslušné tekuté půdy s následným pomnožením,

vyočkováním na plotnové půdy a potvrzením podezřelých

kolonií;

např. 0/25 značí požadavek nepřítomnosti mikroorganismů

v 25 g nebo v 25 ml vzorku;

0/1 značí požadavek nepřítomnosti mikroorganismů v 1

g nebo v 1 ml vzorku.

6.2.4. Interpretace výsledků zkoušení při aplikaci plánů vzorkování.

Dávka nebo její část se posuzuje a výsledek zkoušení se interpretuje jako nevyhovující stanoveným mikrobiologickým požadavkům, pokud:

6.2.4.1. u jednoho nebo více vzorků z výběru n byla zjištěna

-

hodnota vyšší než M pro jeden nebo více z předepsaných

-

znaků (viz příklad č. 1);

6.2.4.2. u většího počtu vzorků, než je stanoveno hodnotou c, byly

-

zjištěny hodnoty vyšší než m a nižší nebo rovné M, a to

- -

pro jeden nebo více z předepsaných znaků (viz příklad č. 2);

6.2.4.3. v případech, kdy je u všech vzorků z výběru n stanoven

-

požadavek nepřítomnosti mikroorganismů, tedy když c = O,

-

m je vyjádřeno /podle 6.2.3 b)/ jako nula s příslušným

-

indexem až nebo jako 0/10 či 0/25 či 0/1 a M je

a d -

proškrtnuto, byly u jednoho nebo více vzorků sledované

mikroorganismy prokázány (viz příklad č. 3).

Příklad č. 1:

Plán vzorkování (pro jeden znak)

n c m M

2 3

5 1 10 10

3

zjištěno: u jednoho vzorku ve sledovaném znaku 5.10 /g

interpretace: překročení hodnoty M

-

Příklad č. 2:

Plán vzorkování (pro jeden znak)

n c m M

3 4

5 2 10 10

zjištěno: hodnoty maximálně m pouze u dvou vzorků,

-

3 3 4

u tří vzorků hodnoty 5.10 /ml, 7.10 /ml, 1.10 /ml

interpretace: překročení hodnoty c

-

Příklad č. 3:

Plán vzorkování (pro jeden znak)

n c m M

5 0 0/25 -

zjištěno: u jednoho vzorku prokázána přítomnost sledovaných mikroorganismů z navážky 25 g.

interpretace: průkaz určitých mikroorganismů v navážce (objemu) vzorku určené k vyšetření při požadavku nepřítomnosti těchto mikroorganismů

6.2.5. Pokud byla šarže nebo její část posouzena jako nevyhovující pro překročení tolerovaných hodnot, maximálně však do nejvyšších mezních hodnot, rozhodne příslušný orgán státního dozoru o dalším nakládání s potravinou, s přihlédnutím zejména k druhu potraviny, míře překročení tolerovaných hodnot, druhu mikroorganismů a k dalším významným okolnostem (např. o urychleném doprodeji zboží, provedení hygienicko-sanitačních opatření ve výrobě nebo oběhu potravin, zákazu použití potraviny pro původně určený okruh spotřebitelů).

Výrobce (dovozce) při zjištění takto definovaného překročení tolerovaných hodnot vlastní kontrolou učiní opatření ke zjištění příčin překročení (výrobce na příklad s využitím systému kritických kontrolních bodů a k zábraně opakování překročení.

Při překročení nejvyšších mezních hodnot rozhodne příslušný orgán státního dozoru o pozastavení a vyřazení potravin z oběhu. V případě, že se překročení týká nejvyšších mezních hodnot stanovených pro mikroorganismy působící onemocnění z potravin, vydá příslušný orgán státního dozoru příkaz k likvidaci nevyhovující šarže nebo její části.

6.2.6. Účinnost plánu vzorkování:

a) plán vzorkování je definován údajem o rozsahu výběru n a

-

údajem o rozhodném čísle c a jeho účinnost je vyjádřena

-

operativní charakteristikou.

Každému plánu vzorkování přísluší jediná operativní

charakteristika vyjadřující pro tento plán

pravděpodobnost, s níž je kontrolovaná šarže nebo její

část posouzena jako vyhovující mikrobiologickým

požadavkům,

b) operativní charakteristiky užitých plánů vzorkování a

statisticky vypočtené pravděpodobnosti jsou uvedeny

v tabulkách č. 3 až 6.