CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 294/1997 Sb. Vyhláška Ministerstva zdravotnictví o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení Tabulka č. 1

Tabulka č. 1

294/1997 Sb. Vyhláška Ministerstva zdravotnictví o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení

Tabulka č. 1

Nejvyšší mezní hodnoty počtu mikoorganismů

Část A. Bakteriální původci onemocnění z potravin

+---------------------------------------------------------------------------------+

|Mikroorganismus Kategorie potravin Nejvyšší mezní |

| hodnota |

+---------------------------------------------------------------------------------+

|Bacillus cereus |

| 5 |

| potraviny neurčené k přímé spotřebě 10 /g |

| |

| 4 |

| potraviny určené k přímé spotřebě 10 /g |

| |

| 2 |

| potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu 10 /g |

+---------------------------------------------------------------------------------+

|Campylobacter jejuni/coli |

| potraviny určené k přímé spotřebě negat/25 g |

+---------------------------------------------------------------------------------+

|Clostridium perfringens |

| 5 |

| potraviny neurčené k přímé spotřebě 10 /g |

| |

| 4 |

| potraviny určené k přímé spotřebě 10 /g |

| |

| 2 |

| potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu 10 /g |

+---------------------------------------------------------------------------------+

|Escherichia coli 0 157 |

| všechny druhy potravin negat/25 |

+---------------------------------------------------------------------------------+

|Listeria monocytogenes |

| potraviny určené k přímé spotřebě negat/25 g |

| masné výrobky o a nižší než 0,92 < 100/g |

| w |

+---------------------------------------------------------------------------------+

|Pseudomonas aeruginosa |

| 4 |

| potraviny určené k přímé spotřebě 10 /g |

| potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu 10/g |

| k přímé spotřebě |

+---------------------------------------------------------------------------------+

|Salmonella spp. |

| potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu negat/50 g |

| všechny ostatní potraviny */ negat/25 g |

+---------------------------------------------------------------------------------+

|Shigella spp. |

| všechny potraviny negat/25 g |

+---------------------------------------------------------------------------------+

|Staphylococcus aureus |

| 5 |

| potraviny neurčené k přímé spotřebě 10 /g |

| |

| 4 |

| potraviny určené k přímé spotřebě 10 /g |

| potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu |

| 2 |

| k přímé spotřebě 10 /g |

| |

| 3 |

| nikoli k přímé spotřebě 10 /g |

+---------------------------------------------------------------------------------+

|Vibrio parahaemolyticus |

| ryby, měkkýši, korýši a hlavonožci z vod tropických |

| a subtropických pásem určené k přímé spotřebě negat/25 g |

+---------------------------------------------------------------------------------+

|Yersinia enterocolitica (enteropatogenní sérotypy) |

| všechny potraviny negat/25 g |

| |

+---------------------------------------------------------------------------------+

negat: neprokazatelnost ve hmotnosti zkušebního vzorku specifikované za šikmou čarou

a : vodní aktivita je vnitřní parametr potraviny (měřitelný

w speciálním přístrojem); nelineárně souvisí s obsahem vody

v potravině, nabývá hodnot od nuly do jedné.

*/ Při průkazu salmonel jiných než Salmonella typhi nebo Salmonella paratyphi nebo Salmonella choleraesuis může být od této nejvyšší mezní hodnoty upuštěno, jde-li o potravinu, která vzhledem ke svému upotřebení a kuchyňskému tepelnému opracování (pečením, vařením apod.) a dále svým balením a oddělením od jiných potravin nepředstavuje zdravotní riziko.

Nejvyšší mezní hodnoty počtu mikroorganismů

Část B. Indikátorové mikroorganismy a původci kažení

+------------------------------------------------------------------------------------------+

|Mikroorganismus Kategorie potravin Nejvyšší mezní |

| hodnota |

+------------------------------------------------------------------------------------------+

|Aerobní mezofilní mikroorganismy (celkový počet mikroorganismů) |

| potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu 5 |

| k přímé spotřebě 10 /g |

| |

| 6 |

| nikoli k přímé spotřebě 10 /g |

| potraviny určené k přímé spotřebě s výjimkou |

| potravin, kde jsou takové mikroorganismy součástí |

| kulturní mikroflóry |

| 7 |

| živočišného původu 10 /g |

| |

| 8 |

| rostlinného původu 10 /g |

+------------------------------------------------------------------------------------------+

|Koliformní bakterie |

| 5 |

| potraviny určené k přímé spotřebě 10 /g |

| |

| 3 |

| potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu 10 /g |

| k přímé spotřebě |

+------------------------------------------------------------------------------------------+

|Escherichia coli |

| 4 |

| potraviny určené k přímé spotřebě 10 /g |

| |

| potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu 10/g |

| k přímé spotřebě |

+------------------------------------------------------------------------------------------+

|Mikroorganismy nenáležející ke kulturní mikroflóře |

|ve fermentovaných potravinách nebo potravinách |

|obsahujících fermentované složky |

| potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu |

| |

| 6 |

| neurčené k přímé spotřebě 10 /g |

| |

| 5 |

| určené k přímé spotřebě 10 /g |

| |

| 7 |

| živočišného původu 10 /g |

| |

| 8 |

| rostlinného původu a kombinované 10 /g |

+------------------------------------------------------------------------------------------+

|Kvasinky |

| 3 |

| potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu 10 /g |

| potraviny určené k přímé spotřebě s výjimkou |

| 7 |

| potravin, kde jsou kvasinky součástí kulturní 10 /g |

| mikroflóry |

+------------------------------------------------------------------------------------------+

|Plísně |

| 3 |

| potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu 10 /g |

| ostatní potraviny s výjimkou potravin, kde jsou růst plísní nesmí být |

| plísně součástí kulturní mikroflóry viditelný prostým okem|

| |

+------------------------------------------------------------------------------------------+