Tabulka č. 1
Nejvyšší mezní hodnoty počtu mikoorganismů
Část A. Bakteriální původci onemocnění z potravin
+---------------------------------------------------------------------------------+
|Mikroorganismus Kategorie potravin Nejvyšší mezní |
| hodnota |
+---------------------------------------------------------------------------------+
|Bacillus cereus |
| 5 |
| potraviny neurčené k přímé spotřebě 10 /g |
| |
| 4 |
| potraviny určené k přímé spotřebě 10 /g |
| |
| 2 |
| potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu 10 /g |
+---------------------------------------------------------------------------------+
|Campylobacter jejuni/coli |
| potraviny určené k přímé spotřebě negat/25 g |
+---------------------------------------------------------------------------------+
|Clostridium perfringens |
| 5 |
| potraviny neurčené k přímé spotřebě 10 /g |
| |
| 4 |
| potraviny určené k přímé spotřebě 10 /g |
| |
| 2 |
| potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu 10 /g |
+---------------------------------------------------------------------------------+
|Escherichia coli 0 157 |
| všechny druhy potravin negat/25 |
+---------------------------------------------------------------------------------+
|Listeria monocytogenes |
| potraviny určené k přímé spotřebě negat/25 g |
| masné výrobky o a nižší než 0,92 < 100/g |
| w |
+---------------------------------------------------------------------------------+
|Pseudomonas aeruginosa |
| 4 |
| potraviny určené k přímé spotřebě 10 /g |
| potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu 10/g |
| k přímé spotřebě |
+---------------------------------------------------------------------------------+
|Salmonella spp. |
| potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu negat/50 g |
| všechny ostatní potraviny */ negat/25 g |
+---------------------------------------------------------------------------------+
|Shigella spp. |
| všechny potraviny negat/25 g |
+---------------------------------------------------------------------------------+
|Staphylococcus aureus |
| 5 |
| potraviny neurčené k přímé spotřebě 10 /g |
| |
| 4 |
| potraviny určené k přímé spotřebě 10 /g |
| potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu |
| 2 |
| k přímé spotřebě 10 /g |
| |
| 3 |
| nikoli k přímé spotřebě 10 /g |
+---------------------------------------------------------------------------------+
|Vibrio parahaemolyticus |
| ryby, měkkýši, korýši a hlavonožci z vod tropických |
| a subtropických pásem určené k přímé spotřebě negat/25 g |
+---------------------------------------------------------------------------------+
|Yersinia enterocolitica (enteropatogenní sérotypy) |
| všechny potraviny negat/25 g |
| |
+---------------------------------------------------------------------------------+
negat: neprokazatelnost ve hmotnosti zkušebního vzorku specifikované za šikmou čarou
a : vodní aktivita je vnitřní parametr potraviny (měřitelný
w speciálním přístrojem); nelineárně souvisí s obsahem vody
v potravině, nabývá hodnot od nuly do jedné.
*/ Při průkazu salmonel jiných než Salmonella typhi nebo Salmonella paratyphi nebo Salmonella choleraesuis může být od této nejvyšší mezní hodnoty upuštěno, jde-li o potravinu, která vzhledem ke svému upotřebení a kuchyňskému tepelnému opracování (pečením, vařením apod.) a dále svým balením a oddělením od jiných potravin nepředstavuje zdravotní riziko.
Nejvyšší mezní hodnoty počtu mikroorganismů
Část B. Indikátorové mikroorganismy a původci kažení
+------------------------------------------------------------------------------------------+
|Mikroorganismus Kategorie potravin Nejvyšší mezní |
| hodnota |
+------------------------------------------------------------------------------------------+
|Aerobní mezofilní mikroorganismy (celkový počet mikroorganismů) |
| potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu 5 |
| k přímé spotřebě 10 /g |
| |
| 6 |
| nikoli k přímé spotřebě 10 /g |
| potraviny určené k přímé spotřebě s výjimkou |
| potravin, kde jsou takové mikroorganismy součástí |
| kulturní mikroflóry |
| 7 |
| živočišného původu 10 /g |
| |
| 8 |
| rostlinného původu 10 /g |
+------------------------------------------------------------------------------------------+
|Koliformní bakterie |
| 5 |
| potraviny určené k přímé spotřebě 10 /g |
| |
| 3 |
| potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu 10 /g |
| k přímé spotřebě |
+------------------------------------------------------------------------------------------+
|Escherichia coli |
| 4 |
| potraviny určené k přímé spotřebě 10 /g |
| |
| potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu 10/g |
| k přímé spotřebě |
+------------------------------------------------------------------------------------------+
|Mikroorganismy nenáležející ke kulturní mikroflóře |
|ve fermentovaných potravinách nebo potravinách |
|obsahujících fermentované složky |
| potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu |
| |
| 6 |
| neurčené k přímé spotřebě 10 /g |
| |
| 5 |
| určené k přímé spotřebě 10 /g |
| |
| 7 |
| živočišného původu 10 /g |
| |
| 8 |
| rostlinného původu a kombinované 10 /g |
+------------------------------------------------------------------------------------------+
|Kvasinky |
| 3 |
| potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu 10 /g |
| potraviny určené k přímé spotřebě s výjimkou |
| 7 |
| potravin, kde jsou kvasinky součástí kulturní 10 /g |
| mikroflóry |
+------------------------------------------------------------------------------------------+
|Plísně |
| 3 |
| potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu 10 /g |
| ostatní potraviny s výjimkou potravin, kde jsou růst plísní nesmí být |
| plísně součástí kulturní mikroflóry viditelný prostým okem|
| |
+------------------------------------------------------------------------------------------+