4. Mléko a mléčné výrobky
4.1. Syrové kravské mléko pro přímý prodej
n c m M
5
Celkový počet mikroorganismů 10
2 3
Staphylococcus auerus 5 2 5.10 2.10
Salmonella 5 0 0/25 -
4.2. Tekuté mléčné výrobky pastérované
n c m M
4 5
Celkový počet psychrofilních 5 2 5.10 5.10
mikroorganismů
2 2
Koliformní bakterie 5 2 10 5.10
4.3. Mléčné výrobky zahuštěné s výjimkou sterilovaných a ošetřených UHT
n c m M
2
Koliformní bakterie 5 2 0 2.10
b
Staphylococcus auerus 5 0 0 -
d
Salmonella 5 0 0/25 -
4.4. Mléčné výrobky sušené včetně výrobků s přísadami a směsi k
přípravě zmrzlin a mléčných pudinků
n c m M
Koliformní bakterie 5 0 0 -
b
Salmonella 10 0 0/25 -
2
Staphylococcus auerus 5 2 0 2.10
d
4.5. Mléčné tekuté a zahuštěné výrobky sterilované a ošetřené UHT
M
Celkový počet mikroorganismů d/ 10/0,1 ml
d/ Po inkubaci při 30o C po dobu 15 dnů.
4.6. Výrobky pro kojeneckou a dětskou výživu
4.6.1. Sušené mléčné výrobky
n c m M
4 4
Celkový počet mikroorganismů 5 2 10 5.10
Koliformní bakterie 5 0 0 -
b
Salmonella 10 0 0/50 -
Staphylococcus auerus 5 0 0 -
d
Potenciálně toxinogenní plísně 5 0 0 -
b
Aspergillus flavus e/
e/ Při překročení uvedené hodnoty je pro posouzení rozhodující
zjištěný obsah aflatoxinů, viz zvláštní předpis 3/
4.6.2. Cereálně-mléčné výrobky: viz odst. 8.3.
4.7. Smetanové, mléčné, tvarohové krémy čerstvé
n c m M
2 3
Koliformní bakterie 5 2 5.10 2.10
Salmonella 10 0 0/25 -
2
Staphylococcus auerus 5 1 0 10
d
2 3
Plísně jiné než 5 3 10 10
Geotrichum candidum
4.8. Mléčné pudinky, krémy, dezerty
4.8.1. Hotové mléčné pudinky, krémy, dezerty
n c m M
2 2
Koliformní bakterie 5 2 10 5.10
Salmonella 5 0 0/25 -
2
Staphylococcus aureus 5 1 0 2.10
d
2 3
Bacillus cereus 5 2 10 10
4.8.2. Pudinky, krémy a dezerty v prášku, tzv. šlehačka v prášku:
viz odst. 10.1, obdobné výrobky v prášku na bázi mléka viz
4.4.
4.9. Mléčné výrobky fermentované, tvaroh, čerstvé tvarohové sýry
4.9.1. Jogurt, jogurtové nápoje, podmáslí, nápoje z podmáslí,
acidofilní mléko, kefír, smetana kysaná apod.
n c m M
2 3
Koliformní bakterie 5 2 10 10
4.9.2. Tvaroh včetně výrobků ochucených a s přísadami, čerstvé
tvarohové sýry, čerstvé sýry nezrající
n c m M
2 3
Koliformní bakterie 5 3 5.10 2.10
Salmonella 5 0 0/25 -
3 4
Kvasinky 5 3 5.10 5.10
2 3
Plísně jiné než Geotrichum candidum 5 3 10 10
4.9.3. Tepelně opracované (termizované) výrobky včetně výrobků
ochucených a s přísadami
n c m M
3 4
Celkový počet mikroorganismů 5 2 5.10 5.10
2
Koliformní bakterie 5 2 0 10
b
2
Staphylococcus aureus 5 2 0 10
d
4.10. Sýry
4.10.1. Sýry ze syrového mléka
n c m M
3 4
Escherichia coli 5 2 10 10
3 4
Staphylococcus aureus 5 2 10 10
Listeria monocytogenes 5 0 0/25 -
Salmonella 5 0 0/25 -
4.10.2. Tvrdé sýry, zvláště tvrdé sýry a sýry strouhané (včetně
vakuově balených)
n c m M
2
Escherichia coli 5 2 10 10
2 3
Staphylococcus aureus 5 2 10 10
2 2
Plísně f/ 5 2 10 5.10
2
Sulfitredukující klostridia 5 2 0 10
b
f/ U strouhaných, plátkových a krájených sýrů se tolerují hodnoty o
řád vyšší.
4.10.3. Polotvrdé sýry (včetně vakuově balených)
n c m M
2 3
Escherichia coli 5 2 2.10 10
2
Sulfitredukující klostridia 5 2 0 10
b
2 3
Staphylococcus aureus 5 2 10 10
4.10.4. Měkké sýry zrající
n c m M
2 3
Escherichia coli 5 2 2.10 10
2 3
Staphylococcus aureus 5 2 5.10 5.10
Listeria monocytogenes 5 0 0/25 -
Salmonella 5 0 0/25 -
4.10.5. Plísňové sýry
n c m M
3 3
Escherichia coli 5 2 10 5.10
2 3
Staphylococcus aureus 5 2 5.10 5.10
Salmonella 5 0 0/25 -
4.10.6. Tavené sýry včetně sýrů ochucených a s přísadami
n c m M
3 4
Celkový počet mikroorganismů */ 5 2 10 10
2
Koliformní bakterie 5 2 0 10
b
2 2
Staphylococcus aureus 5 1 10 5.10
2 3
Plísně 5 2 10 10
*/ U tavených sýrů ochucených a s přísadami se připouštějí hodnoty
o řád vyšší.
4.11. Máslo a pomazánkové máslo
4.11.1. Máslo mlékárenské
n c m M
4 5
Celkový počet mikroorganismů 5 2 10 10
Koliformní bakterie 5 2 0 50
b
2 2
Plísně jiné než 5 2 10 5.10
Geotrichum candidum
4.11.2. Pomazánkové máslo
n c m M
4 5
Celkový počet mikroorganismů g/ 5 3 10 10
2 3
Koliformní bakterie 5 2 10 10
2 2
Plísně jiné než 5 3 10 5.10
Geotrichum candidum h/
g/ Nesleduje se u výrobků ze zakysané nebo polozakysané smetany.
h/ U pomazánkového másla s přísadou zeleniny se tolerují hodnoty o
řád vyšší.