CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 294/1997 Sb. Vyhláška Ministerstva zdravotnictví o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení 4. Mléko a mléčné výrobky

4. Mléko a mléčné výrobky

294/1997 Sb. Vyhláška Ministerstva zdravotnictví o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení

4. Mléko a mléčné výrobky

4.1. Syrové kravské mléko pro přímý prodej

n c m M

5

Celkový počet mikroorganismů 10

2 3

Staphylococcus auerus 5 2 5.10 2.10

Salmonella 5 0 0/25 -

4.2. Tekuté mléčné výrobky pastérované

n c m M

4 5

Celkový počet psychrofilních 5 2 5.10 5.10

mikroorganismů

2 2

Koliformní bakterie 5 2 10 5.10

4.3. Mléčné výrobky zahuštěné s výjimkou sterilovaných a ošetřených UHT

n c m M

2

Koliformní bakterie 5 2 0 2.10

b

Staphylococcus auerus 5 0 0 -

d

Salmonella 5 0 0/25 -

4.4. Mléčné výrobky sušené včetně výrobků s přísadami a směsi k

přípravě zmrzlin a mléčných pudinků

n c m M

Koliformní bakterie 5 0 0 -

b

Salmonella 10 0 0/25 -

2

Staphylococcus auerus 5 2 0 2.10

d

4.5. Mléčné tekuté a zahuštěné výrobky sterilované a ošetřené UHT

M

Celkový počet mikroorganismů d/ 10/0,1 ml

d/ Po inkubaci při 30o C po dobu 15 dnů.

4.6. Výrobky pro kojeneckou a dětskou výživu

4.6.1. Sušené mléčné výrobky

n c m M

4 4

Celkový počet mikroorganismů 5 2 10 5.10

Koliformní bakterie 5 0 0 -

b

Salmonella 10 0 0/50 -

Staphylococcus auerus 5 0 0 -

d

Potenciálně toxinogenní plísně 5 0 0 -

b

Aspergillus flavus e/

e/ Při překročení uvedené hodnoty je pro posouzení rozhodující

zjištěný obsah aflatoxinů, viz zvláštní předpis 3/

4.6.2. Cereálně-mléčné výrobky: viz odst. 8.3.

4.7. Smetanové, mléčné, tvarohové krémy čerstvé

n c m M

2 3

Koliformní bakterie 5 2 5.10 2.10

Salmonella 10 0 0/25 -

2

Staphylococcus auerus 5 1 0 10

d

2 3

Plísně jiné než 5 3 10 10

Geotrichum candidum

4.8. Mléčné pudinky, krémy, dezerty

4.8.1. Hotové mléčné pudinky, krémy, dezerty

n c m M

2 2

Koliformní bakterie 5 2 10 5.10

Salmonella 5 0 0/25 -

2

Staphylococcus aureus 5 1 0 2.10

d

2 3

Bacillus cereus 5 2 10 10

4.8.2. Pudinky, krémy a dezerty v prášku, tzv. šlehačka v prášku:

viz odst. 10.1, obdobné výrobky v prášku na bázi mléka viz

4.4.

4.9. Mléčné výrobky fermentované, tvaroh, čerstvé tvarohové sýry

4.9.1. Jogurt, jogurtové nápoje, podmáslí, nápoje z podmáslí,

acidofilní mléko, kefír, smetana kysaná apod.

n c m M

2 3

Koliformní bakterie 5 2 10 10

4.9.2. Tvaroh včetně výrobků ochucených a s přísadami, čerstvé

tvarohové sýry, čerstvé sýry nezrající

n c m M

2 3

Koliformní bakterie 5 3 5.10 2.10

Salmonella 5 0 0/25 -

3 4

Kvasinky 5 3 5.10 5.10

2 3

Plísně jiné než Geotrichum candidum 5 3 10 10

4.9.3. Tepelně opracované (termizované) výrobky včetně výrobků

ochucených a s přísadami

n c m M

3 4

Celkový počet mikroorganismů 5 2 5.10 5.10

2

Koliformní bakterie 5 2 0 10

b

2

Staphylococcus aureus 5 2 0 10

d

4.10. Sýry

4.10.1. Sýry ze syrového mléka

n c m M

3 4

Escherichia coli 5 2 10 10

3 4

Staphylococcus aureus 5 2 10 10

Listeria monocytogenes 5 0 0/25 -

Salmonella 5 0 0/25 -

4.10.2. Tvrdé sýry, zvláště tvrdé sýry a sýry strouhané (včetně

vakuově balených)

n c m M

2

Escherichia coli 5 2 10 10

2 3

Staphylococcus aureus 5 2 10 10

2 2

Plísně f/ 5 2 10 5.10

2

Sulfitredukující klostridia 5 2 0 10

b

f/ U strouhaných, plátkových a krájených sýrů se tolerují hodnoty o

řád vyšší.

4.10.3. Polotvrdé sýry (včetně vakuově balených)

n c m M

2 3

Escherichia coli 5 2 2.10 10

2

Sulfitredukující klostridia 5 2 0 10

b

2 3

Staphylococcus aureus 5 2 10 10

4.10.4. Měkké sýry zrající

n c m M

2 3

Escherichia coli 5 2 2.10 10

2 3

Staphylococcus aureus 5 2 5.10 5.10

Listeria monocytogenes 5 0 0/25 -

Salmonella 5 0 0/25 -

4.10.5. Plísňové sýry

n c m M

3 3

Escherichia coli 5 2 10 5.10

2 3

Staphylococcus aureus 5 2 5.10 5.10

Salmonella 5 0 0/25 -

4.10.6. Tavené sýry včetně sýrů ochucených a s přísadami

n c m M

3 4

Celkový počet mikroorganismů */ 5 2 10 10

2

Koliformní bakterie 5 2 0 10

b

2 2

Staphylococcus aureus 5 1 10 5.10

2 3

Plísně 5 2 10 10

*/ U tavených sýrů ochucených a s přísadami se připouštějí hodnoty

o řád vyšší.

4.11. Máslo a pomazánkové máslo

4.11.1. Máslo mlékárenské

n c m M

4 5

Celkový počet mikroorganismů 5 2 10 10

Koliformní bakterie 5 2 0 50

b

2 2

Plísně jiné než 5 2 10 5.10

Geotrichum candidum

4.11.2. Pomazánkové máslo

n c m M

4 5

Celkový počet mikroorganismů g/ 5 3 10 10

2 3

Koliformní bakterie 5 2 10 10

2 2

Plísně jiné než 5 3 10 5.10

Geotrichum candidum h/

g/ Nesleduje se u výrobků ze zakysané nebo polozakysané smetany.

h/ U pomazánkového másla s přísadou zeleniny se tolerují hodnoty o

řád vyšší.