CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 189/1995 Sb. Vyhláška, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících právních předpisů § 5 - Další látky a výrobní operace při výrobě révového vína

§ 5 - Další látky a výrobní operace při výrobě révového vína

189/1995 Sb. Vyhláška, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících právních předpisů

§ 5

Další látky a výrobní operace při výrobě révového vína

(1) Při výrobě révového vína šumivého lze použít kromě látek uvedených v § 4 také

a) kyselinu citronovou, nejvýše 3 g/l,

b) koňak, brandy nebo vinný destilát,

c) zahuštěný révový mošt nebo rafinovaný cukr.

(2) Při výrobě révového vína perlivého lze použít vedle látek uvedených v § 4 také

a) koňak, brandy nebo vinný destilát,

b) zahuštěný révový mošt nebo rafinovaný cukr.

(3) Při výrobě révového vína dezertního a révového vína dezertního kořeněného lze použít kromě látek uvedených v § 4 také a) zahuštěný révový mošt nebo rafinovaný cukr,

b) jemný rafinový líh,

c) vinný destilát,

d) koření nebo výluh z tohoto koření schválené podle zvláštních předpisů, 1)

e) zkaramelizovaný cukr.

(4) Při úpravě obsahu cukru na hodnoty podle § 2 odst. 3 a 4 lze u révových vín stolních a známkových révových vín jakostních použít vedle látek uvedených v § 4 také révový mošt, zahuštěný rafinovaným cukrem. Pro úpravu obsahu cukru v odrůdovém révovém víně jakostním lze použít jen moštu zahuštěného teplem (vymrazením nebo odpařením).

------------------------------------------------------------------

1) Směrnice Ministerstva zdravotnictví ČSR č. 50/1978 sb. Hyg. př.,sv.43 o cizorodých látkách v poživatinách, ve znění směrnic č.63/1984 sb. Hyg. př., sv.55 a č. 69/1984 sb. Hyb. př., sv. 66 (reg. v částkách 21/1978 Sb., 19/1984 Sb., a 7/1986 Sb.). Výnos Ministerstva zdravotnictví ČR č. 75/1990 sb. Hyg. př., sv. 65 o mikrobiologických požadavcích na poživatiny a jejich obaly (vyhlášený pod č. 374/1991 Sb.).