§ 6
Hodnocení jakosti révového vína a odběr vzorků
(k § 14 odst. 1 zákona)
(1) Hodnocení jakosti révového vína podle požadavků uvedených v přílohách č. 3, 4 a 5 k této vyhlášce se provádí
a) u révového vína uloženého ve skladových nádobách ze vzorku po zhomogenizování celého obsahu,
b) u révového vína uloženého ve velkoobjemových nádobách (tancích, cisternách nebo sudech), u kterých nelze provést požadované zhomogenizování, z průměrného vzorku připraveného smícháním dílčích vzorku; dílčí vzorky stejného objemu a počtu se odebírají z horní vrstvy v jedné desetině celkové výšky pod hladinou, ze střední vrstvy a ze spodní vrstvy v jedné desetině celkové výšky nade dnem,
c) u révového vína v lahvích odběrem 2 lahví při velikosti partie do 100 lahví, 5 lahví při velikosti partie od 101 do 1000 lahví a 10 lahví při velikosti partie nad 1000 lahví.
(2) Odebrané vzorky se ihned vzhledově ohodnotí a potřebný počet vzorku v nezbytně nutném objemu s příslušným protokolem o odběru se zašle do laboratoře k rozboru. Ke stanovení ukazatelů jakosti a zdravotní nezávadnosti se použije vhodných analytických metod zkoušení obsažených v technických normách, které poskytují dostatečnou přesnost výsledků. Četnost odběru vzorků a provádění kontroly jakosti je závislé na účelu kontroly a podmínkách, za kterých je révové víno vyráběno a uváděno do oběhu.
(3) Hodnocení jakosti podle požadavků uvedených v přílohách č. 3 a 4 k této vyhlášce se provádí u révového vína
a) bílého a růžového při teplotě 10 až 13 o C,
b) červeného při teplotě 14 až 17 o C,
c) šumivého nebo perlivého při teplotě 6 až 9 o.