Příloha č. 9
Požadavky na jakost pekařských výrobků
Tabulka 1
+----------------------------+---------------------------------------+
| Název pekařského výrobku | Jakostní parametr |
+----------------------------+---------------------------------------+
| chléb "kvasového typu" | zakyselen stabilním kvasem |
| nebo "kváskového typu" | |
+----------------------------+---------------------------------------+
| chléb "kvasový", | zakyselen výhradně kvasem |
| "kváskový", | |
| "s kváskem" | |
| nebo "s kvasem" | |
+----------------------------+---------------------------------------+
| chléb "tradiční kvasový", | kypřen a zakyselen výhradně |
| "tradiční kváskový", | žitným kvasem |
| "tradiční s kváskem" | |
| nebo "tradiční s kvasem" | |
+----------------------------+---------------------------------------+
| "selský chléb" | tvarovaný do kulatého bochníku |
| | o hmotnosti nejméně 2 kg, s obsahem |
| | nejméně 45 % žitné mouky, vztaženo |
| | na celkové množství použitých |
| | mlýnských obilných výrobků |
+----------------------------+---------------------------------------+
| "trvanlivý chléb" | minimální trvanlivost chleba je |
| | nejméně 21 dní |
+----------------------------+---------------------------------------+
| "mléčné běžné pečivo" | obsahuje mléko v množství |
| | odpovídajícím nejméně 1,7 % mléčné |
| | sušiny, vztaženo na celkovou hmotnost |
| | použitých mlýnských obilných výrobků |
+----------------------------+---------------------------------------+
| "máslové" pekařské výrobky | použitým tukem do těsta je výhradně |
| | máslo nebo odpovídající množství |
| | máselného tuku nebo máselného |
| | koncentrátu; přítomnost jiného tuku |
| | se připouští pouze v malém množství |
| | v důsledku přenosu z použitých |
| | ochucujících složek, ve kterých se |
| | vyskytuje přirozeně |
+----------------------------+---------------------------------------+
| "vaječné" pekařské výrobky | obsahují nejméně 180 g vajec nebo |
| | 64 g oddělených žloutků nebo |
| | odpovídající množství sušených |
| | vaječných výrobků vztaženo na 1 kg |
| | použitých mlýnských obilných výrobků |
+----------------------------+---------------------------------------+
| "kakaové" pekařské výrobky | obsahují nejméně 25 g kakaa v 1 kg |
| | hmoty nebo těsta před upečením |
+----------------------------+---------------------------------------+
| pekařské výrobky s názvem | obsahují nejméně 25 g jader těchto |
| použité skupiny | skořápkových plodů v 1 kg hmoty nebo |
| skořápkových plodů | těsta před upečením |
+----------------------------+---------------------------------------+
Tabulka 2
+----------------+--------------+----------------------+--------------------+---------------------+
| Druh/skupina | Vzhled, tvar | Kůrka, povrch | Střídka, struktura | Vůně a chuť |
+----------------+--------------+----------------------+--------------------+---------------------+
| chléb/ | pravidelně | čistá, odpovídající | dobře propečená, | typická pro daný |
| čerstvý chléb, | formovaný, | barvy dle charakteru | pórovitá, vláčná, | výrobek, |
| běžné pečivo/ | tvar typický | výrobku, | pružná | odpovídající |
| čerstvé | pro daný | nepřipálená, popř. | | použitým surovinám, |
| běžné pečivo | výrobek | nařezávaná nebo | | příjemná, bez |
| | | s prasklinami | | cizích pachů a |
| | | typickými pro daný | | cizí příchuti |
| | | výrobek | | |
+----------------+--------------+----------------------+--------------------+---------------------+
| jemné pečivo/ | pravidelně | čistá, odpovídající | dobře propečená, | typická pro daný |
| čerstvé | formované, | barvy dle charakteru | jemně pórovitá, | výrobek, příjemná, |
| jemné pečivo | tvar typický | výrobku, | vláčná, popř. | odpovídající |
| | pro daný | nepřipálená, | s náplní na řezu, | použitým surovinám, |
| | výrobek | popřípadě | dutina nad náplní | u plněných výrobků |
| | | s viditelnou náplní | u plněných | po použité náplni, |
| | | u plněných výrobků | výrobků není na | bez cizích pachů a |
| | | | závadu | cizí příchuti |
+----------------+--------------+----------------------+--------------------+---------------------+
| trvanlivé | celistvý, | čistá, odpovídající | křehká, pórovitá, | příjemná, typická |
| pečivo | tvar typický | barvy dle charakteru | u laminovaných | pro daný výrobek, |
| kromě perníku | pro daný | výrobku, dle | výrobků | odpovídající |
| | výrobek | výrobku s otiskem | vrstevnatý lom, | použitým surovinám, |
| | | formy, nepřipálená, | plněných výrobků | u plněných výrobků |
| | | u potahovaných | na řezu náplň | po náplni, u |
| | | druhů výrobků | v jedné nebo více | potahovaných |
| | | s polevou | vrstvách, | výrobků po polevě, |
| | | | plněných oplatek | bez cizích pachů a |
| | | | neoddělené | cizí příchuti |
| | | | vrstvy, | |
+----------------+--------------+----------------------+--------------------+---------------------+
| perník | celistvý, | celistvá, čistá, | vláčná, pórovitá, | příjemná, typická |
| | tvarovaný | odpovídající barvy | u plněných | odpovídající |
| | dle formy | dle výrobku, | výrobků náplň na | použitým surovinám, |
| | | nepřipálená, u | řezu | bez cizích pachů a |
| | | potahovaných | | cizí příchuti |
| | | výrobků s polevou | | |
+----------------+--------------+----------------------+--------------------+---------------------+
------------------------------------------------------------------