CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 18/2020 Sb. Vyhláška o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta Příloha č. 9 - Požadavky na jakost pekařských výrobků

Příloha č. 9 - Požadavky na jakost pekařských výrobků

18/2020 Sb. Vyhláška o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta

Příloha č. 9

Požadavky na jakost pekařských výrobků

Tabulka 1

+----------------------------+---------------------------------------+

| Název pekařského výrobku | Jakostní parametr |

+----------------------------+---------------------------------------+

| chléb "kvasového typu" | zakyselen stabilním kvasem |

| nebo "kváskového typu" | |

+----------------------------+---------------------------------------+

| chléb "kvasový", | zakyselen výhradně kvasem |

| "kváskový", | |

| "s kváskem" | |

| nebo "s kvasem" | |

+----------------------------+---------------------------------------+

| chléb "tradiční kvasový", | kypřen a zakyselen výhradně |

| "tradiční kváskový", | žitným kvasem |

| "tradiční s kváskem" | |

| nebo "tradiční s kvasem" | |

+----------------------------+---------------------------------------+

| "selský chléb" | tvarovaný do kulatého bochníku |

| | o hmotnosti nejméně 2 kg, s obsahem |

| | nejméně 45 % žitné mouky, vztaženo |

| | na celkové množství použitých |

| | mlýnských obilných výrobků |

+----------------------------+---------------------------------------+

| "trvanlivý chléb" | minimální trvanlivost chleba je |

| | nejméně 21 dní |

+----------------------------+---------------------------------------+

| "mléčné běžné pečivo" | obsahuje mléko v množství |

| | odpovídajícím nejméně 1,7 % mléčné |

| | sušiny, vztaženo na celkovou hmotnost |

| | použitých mlýnských obilných výrobků |

+----------------------------+---------------------------------------+

| "máslové" pekařské výrobky | použitým tukem do těsta je výhradně |

| | máslo nebo odpovídající množství |

| | máselného tuku nebo máselného |

| | koncentrátu; přítomnost jiného tuku |

| | se připouští pouze v malém množství |

| | v důsledku přenosu z použitých |

| | ochucujících složek, ve kterých se |

| | vyskytuje přirozeně |

+----------------------------+---------------------------------------+

| "vaječné" pekařské výrobky | obsahují nejméně 180 g vajec nebo |

| | 64 g oddělených žloutků nebo |

| | odpovídající množství sušených |

| | vaječných výrobků vztaženo na 1 kg |

| | použitých mlýnských obilných výrobků |

+----------------------------+---------------------------------------+

| "kakaové" pekařské výrobky | obsahují nejméně 25 g kakaa v 1 kg |

| | hmoty nebo těsta před upečením |

+----------------------------+---------------------------------------+

| pekařské výrobky s názvem | obsahují nejméně 25 g jader těchto |

| použité skupiny | skořápkových plodů v 1 kg hmoty nebo |

| skořápkových plodů | těsta před upečením |

+----------------------------+---------------------------------------+

Tabulka 2

+----------------+--------------+----------------------+--------------------+---------------------+

| Druh/skupina | Vzhled, tvar | Kůrka, povrch | Střídka, struktura | Vůně a chuť |

+----------------+--------------+----------------------+--------------------+---------------------+

| chléb/ | pravidelně | čistá, odpovídající | dobře propečená, | typická pro daný |

| čerstvý chléb, | formovaný, | barvy dle charakteru | pórovitá, vláčná, | výrobek, |

| běžné pečivo/ | tvar typický | výrobku, | pružná | odpovídající |

| čerstvé | pro daný | nepřipálená, popř. | | použitým surovinám, |

| běžné pečivo | výrobek | nařezávaná nebo | | příjemná, bez |

| | | s prasklinami | | cizích pachů a |

| | | typickými pro daný | | cizí příchuti |

| | | výrobek | | |

+----------------+--------------+----------------------+--------------------+---------------------+

| jemné pečivo/ | pravidelně | čistá, odpovídající | dobře propečená, | typická pro daný |

| čerstvé | formované, | barvy dle charakteru | jemně pórovitá, | výrobek, příjemná, |

| jemné pečivo | tvar typický | výrobku, | vláčná, popř. | odpovídající |

| | pro daný | nepřipálená, | s náplní na řezu, | použitým surovinám, |

| | výrobek | popřípadě | dutina nad náplní | u plněných výrobků |

| | | s viditelnou náplní | u plněných | po použité náplni, |

| | | u plněných výrobků | výrobků není na | bez cizích pachů a |

| | | | závadu | cizí příchuti |

+----------------+--------------+----------------------+--------------------+---------------------+

| trvanlivé | celistvý, | čistá, odpovídající | křehká, pórovitá, | příjemná, typická |

| pečivo | tvar typický | barvy dle charakteru | u laminovaných | pro daný výrobek, |

| kromě perníku | pro daný | výrobku, dle | výrobků | odpovídající |

| | výrobek | výrobku s otiskem | vrstevnatý lom, | použitým surovinám, |

| | | formy, nepřipálená, | plněných výrobků | u plněných výrobků |

| | | u potahovaných | na řezu náplň | po náplni, u |

| | | druhů výrobků | v jedné nebo více | potahovaných |

| | | s polevou | vrstvách, | výrobků po polevě, |

| | | | plněných oplatek | bez cizích pachů a |

| | | | neoddělené | cizí příchuti |

| | | | vrstvy, | |

+----------------+--------------+----------------------+--------------------+---------------------+

| perník | celistvý, | celistvá, čistá, | vláčná, pórovitá, | příjemná, typická |

| | tvarovaný | odpovídající barvy | u plněných | odpovídající |

| | dle formy | dle výrobku, | výrobků náplň na | použitým surovinám, |

| | | nepřipálená, u | řezu | bez cizích pachů a |

| | | potahovaných | | cizí příchuti |

| | | výrobků s polevou | | |

+----------------+--------------+----------------------+--------------------+---------------------+

------------------------------------------------------------------