§ 11
Omezení při výrobě a uvádění vína do oběhu
Je zakázáno
a) doslazovat hroznové mošty nebo rmuty pro výrobu stolních a jakostních vín rafinovaným cukrem nebo zahuštěným hroznovým moštem
1. nad 21 stupňů cukernatosti pro výrobu vín bílých, nejvýše však o 7 stupňů cukernatosti,
2. nad 22 stupňů cukernatosti pro výrobu vín červených, nejvýše však o 7 stupňů cukernatosti,
b) přislazovat stolní víno a jakostní víno přírodními nebo náhradními sladidly, 8a) s výjimkou hroznového moštu nebo zahuštěného hroznového moštu, nad 2 % objemová celkového obsahu alkoholu,
c) přislazovat víno s přívlastkem a doslazovat révové mošty pro jejich výrobu,
d) konzervovat vína s přívlastkem chemickými látkami s výjimkou oxidu siřičitého v množství stanoveném zvláštním předpisem, 8)
e) užívat takové látky nebo výrobní postupy, které jsou způsobilé
1. víno rozmnožovat,
2. ovlivňovat základní vlastnosti vína, jako je přirozený extrakt nebo přirozená skladba buketních a aromatických látek s výjimkou obsahu kyselin,
3. změnit chemické složení vína tak, že nelze zjistit, zda bylo vyrobeno výlučně kvašením hroznového moštu, nejde-li o výrobky z vína, u kterých je úprava povolena prováděcím předpisem,
f) skladovat vína ovocná nebo jejich směsi v prostorách, kde se skladuje víno, nejsou-li tato vína odděleně umístěna a zřetelně označena,
g) označovat jako víno
1. nápoje připravené ze zředěného hroznového moštu,
2. hroznový mošt a víno připravené jiným postupem a s použitím jiných konzervačních a přídatných látek, než stanoví tento zákon a prováděcí předpis,
3. alkoholický nápoj vyrobený alkoholovým kvašením výluhů z matolin (druhák),
4. alkoholický nápoj vyrobený kvašením zředěných a doslazených vinných kalů (kvasničák),
5. směsi vína s alkoholickými nápoji vyrobenými z ovoce, sladu, medu, rostlin nebo jejich výluhů,
h) používat
1. nízkokalorická nebo nekalorická sladidla pro úpravu sladkosti vína,
2. syntetické esence nebo voňavé látky, syntetická a přírodní barviva s výjimkou červeného barviva z modrých hroznů révy vinné,
3. kyselinu citrónovou, nejde-li o výrobu šumivých vín,
i) uvádět do oběhu víno, jestliže
1. jsou překročeny hodnoty obsahu zdraví škodlivých látek stanovených zvláštními předpisy, 9)
2. nebyly dodrženy požadavky na jakost stanovené prováděcím předpisem a víno vykazuje vady nebo nemoci zhoršující jakost nebo zdravotní nezávadnost vína,
3. neodpovídá zatřídění podle § 6,
4. je neoznačené nebo nesprávně označené podle § 13, nebo § 13a nebo klamavě označené, padělané nebo nedovoleně napodobené, 9a)
5. nebylo ministerstvem rozhodnuto o jeho zatřídění podle § 14,
6. při dovozu dodávku nedoprovází osvědčení podle § 9e,
j) nabízet k prodeji vína určená pro spotřebitele spolu s víny ovocnými a jinými vinnými nápoji, pokud tato ovocná vína a jiné vinné nápoje nejsou odděleně umístěny a zřetelně označeny,
k) uvádět do oběhu za účelem přímé spotřeby víno a jiné alkoholické nápoje z vinných kalů, matolin a moštů zahuštěných a následně zředěných vodou.
-----------------------------------------------------------------
8) Směrnice ministerstva zdravotnictví ČSR č. 50/1978, Hygienické předpisy, o cizorodých látkách v poživatinách, ve znění směrnice č. 63/1984 a směrnice č. 69/1986 (oznámené v částkách 21/1978 Sb., 19/1984 Sb. a 7/1986 Sb.)
8a) Vyhláška č. 334/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro přírodní sladidla, med, nečokoládové cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové cukrovinky.
Vyhláška č. 298/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
9) Směrnice ministerstva zdravotnictví ČSR č. 50/1978, Hygienické předpisy, o cizorodých látkách v poživatinách, ve znění směrnice č. 63/1984 a směrnice č. 69/1986 (oznámené v částkách 21/1978 Sb., 19/1984 Sb. a 7/1986 Sb.)
Výnos ministerstva zdravotnictví ČR č. 75/1990 (oznámený pod č. 374/1991 Sb.)
9a) Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů.