Příloha č. 3
Seznam chorob a vad vína týkající se vzhledu, barvy, vůně, chuti a perlení
+-------------+---------------------------------------+---------------------------------------+
| Znak | Negativní hodnocení | Senzorický vjem |
+-------------+---------------------------------------+---------------------------------------+
| | neodpovídající, plovoucí nečistoty | pevné částice a nečistoty ve víně |
| +---------------------------------------+---------------------------------------+
| Vzhled | neodpovídající, zakalené, opalizující | vykazující mlhavý až mléčný zákal, |
| | | víno postrádá jiskrnost |
| +---------------------------------------+---------------------------------------+
| | neodpovídající, sediment na dně láhve | usazenina na dně láhve, mimo vinný |
| | | kámen |
+-------------+---------------------------------------+---------------------------------------+
| | netypická, neodpovídající označení | barva vína je jiná, než je typické |
| | a jakosti | pro víno a deklarovanou jakost |
| Barva +---------------------------------------+---------------------------------------+
| | neodpovídající, nahnědlý odstín | nahnědlý odstín způsobený oxidací, |
| | | případně jinými nežádoucími |
| | | biochemickými pochody ve víně |
+-------------+---------------------------------------+---------------------------------------+
| | cizí, netypická pro víno vyrobené | jiná než určuje tato vyhláška |
| | z hroznů révy vinné | a charakteristika pro víno, např. po |
| | | aromatech, kovu, ropných produktech, |
| | | filtračním materiálu, po plastu |
| +---------------------------------------+---------------------------------------+
| | netypická, neodpovídající označení | jiná než určuje tato vyhláška |
| | | a charakteristika pro danou odrůdu |
| +---------------------------------------+---------------------------------------+
| | netypická, po nežádoucích těkavých | ostrá, štiplavá po octu, kyselině |
| | látkách | octové a etylacetátu (odlakovači) |
| +---------------------------------------+---------------------------------------+
| | netypická, po nežádoucích | nečistá, po negativních živočišných, |
| | biologických procesech | jogurtových a máselno-mléčných |
| | | tónech, zkažených vejcích, mléčné, |
| | | máselné, druhotná fermentace, sirka |
| +---------------------------------------+---------------------------------------+
| | neodpovídající, po myšině | po myších výkalech až vypečeném |
| | | toastu |
| Vůně +---------------------------------------+---------------------------------------+
| | neodpovídající, po oxidu siřičitém | štiplavá po oxidu siřičitém |
| +---------------------------------------+---------------------------------------+
| | neodpovídající, oxidativní | navětralé až jablečné tóny bez aroma |
| | | vína po oxidaci, až aldehydické tóny |
| +---------------------------------------+---------------------------------------+
| | neodpovídající, po plísni | tóny plesnivého chleba napadeného |
| | | zelenou plísní Penicilium |
| | | a trouchnivělého starého dřeva, sudu |
| +---------------------------------------+---------------------------------------+
| | neodpovídající, po korku | po korku, korek |
| +---------------------------------------+---------------------------------------+
| | neodpovídající, po pelargonii | tóny po listu pelargonie, muškátu |
+-------------+---------------------------------------+---------------------------------------+
| | cizí, netypická pro víno vyrobené | jiná než určuje tato vyhláška, |
| | z hroznů révy vinné | a charakteristika pro danou odrůdu |
| | | např. po aromatech, kovu, ropných |
| | | produktech, filtračním materiálu, |
| | | po plastu |
| +---------------------------------------+---------------------------------------+
| | netypická, neodpovídající označení | jiná než určuje tato vyhláška, |
| | | a charakteristika pro danou odrůdu |
| +---------------------------------------+---------------------------------------+
| | netypická, po nežádoucích těkavých | ostrá, štiplavá po octu, kyselině |
| | látkách | octové a etylacetátu (odlakovači) |
| +---------------------------------------+---------------------------------------+
| | netypická, po nežádoucích | nečistá, po negativních živočišných, |
| | biologických procesech | jogurtových a máselno-mléčných |
| | | tónech, po žluklém másle, zkažených |
| | | vejcích, druhotná fermentace, sirka |
| +---------------------------------------+---------------------------------------+
| | neodpovídající, po myšině | po myších výkalech až vypečeném |
| | | toastu |
| +---------------------------------------+---------------------------------------+
| | neodpovídající, po oxidu siřičitém | štiplavá po oxidu siřičitém |
| +---------------------------------------+---------------------------------------+
| Chuť | neodpovídající, oxidativní | navětralé až jablečné tóny bez aroma |
| | | vína po oxidaci, až aldehydické tóny |
| +---------------------------------------+---------------------------------------+
| | neodpovídající, po plísni | tóny plesnivého chleba napadeného |
| | | zelenou plísní Penicilium |
| | | a trouchnivělého starého dřeva, sudu |
| +---------------------------------------+---------------------------------------+
| | neodpovídající, po pelargonii | tóny po listu pelargonie, muškátu |
| +---------------------------------------+---------------------------------------+
| | neodpovídající, po korku | po korku, korek |
| +---------------------------------------+---------------------------------------+
| | neodpovídající, prázdná | dochuť vodová, bez extraktu |
| +---------------------------------------+---------------------------------------+
| | neodpovídající, neharmonická, | jiná než určuje tato vyhláška, méně |
| | nevýrazná | příjemná až nepříjemná |
+-------------+---------------------------------------+---------------------------------------+
| Perlení | neodpovídající označení | jiná než určuje tato vyhláška, bez |
| (u šumivého | | perlení, slabé perlení vykazující |
| a perlivého | | známky tichého vína u šumivého nebo |
| vína) | | perlivého vína, hrubé, krátkotrvající |
+-------------+---------------------------------------+---------------------------------------+
------------------------------------------------------------------