CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 77/2003 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje Tabulka 4 - Druhy živých mikroorganismů v kysaných mléčných výrobcích

Tabulka 4 - Druhy živých mikroorganismů v kysaných mléčných výrobcích

77/2003 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje

Tabulka 4 - Druhy živých mikroorganismů v kysaných mléčných výrobcích

+--------------------+---------------------------------------+----------------------------+

| Druh výrobku | Použité mikroorganismy | Mléčná mikroflóra výrobku |

| | | v 1 g |

+--------------------+---------------------------------------+----------------------------+

| Acidofilní mléko | Lactobacillus acidophilus a další | 6 |

| | mezofilní, příp. termofilní kultury | 10 |

| | bakterií mléčného kvašení | Lactobacilus acidophilus |

+--------------------+---------------------------------------+----------------------------+

| Jogurty *) | protosymbiotická směs Streptococcus | 7 |

| | salivarius subsp. thermophilus a | 10 |

| | Lactobacillus delbrueckii subsp. | |

| | bulgaricus | |

+--------------------+---------------------------------------+----------------------------+

| Kysané mléko, | monokultury nebo směsné kultury | 6 |

| vč. smetanového | bakterií mléčného kvašení | 10 |

| zákysu, podmáslí a | | |

| kysané smetany | | |

+--------------------+---------------------------------------+----------------------------+

| Kefír | zákys připravený z kefírových zrn, | bakterie |

| | jehož mikroflóra se skládá z kvasinek | mléčného |

| | zkvašujících laktózu Kluyveromyces | 6 4 |

| | marxianus i nezkvašujících laktózu | kvašení 10 a kvasinky 10 |

| | Sacharomyces unisporus, Sacharomyces | |

| | cerevisiae, Sacharomyces exignus a | |

| | dále Leuconostoc, Lactococcus a | |

| | Aerobacter, rostoucí ve vzájemném | |

| | společenství | |

+--------------------+---------------------------------------+----------------------------+

| Kefírové mléko | zákys skládající se z kvasinkových | bakterie |

| | kultur rodu Kluyveromyces, Torulopsis | mléčného |

| | nebo Candida valida a mezofilních a | 6 2 |

| | a termofilních kultur bakterií | kvašení 10 a kvasinky 10 |

| | mléčného kvašení v symbióze | |

+--------------------+---------------------------------------+----------------------------+

| Kysaný mléčný | Bifidobacterium sp. v kombinaci | 6 |

| výrobek | s mezofilními a termofilními | 10 |

| s bifidokulturou | bakteriemi mléčného kvašení | bifidobakterie |

+--------------------+---------------------------------------+----------------------------+

*) U jogurtových výrobků mohou být kromě základní jogurtové kultury přidávány kmeny produkující kyselinu mléčnou a pomáhající dotvářet specifickou chuťovou nebo texturovou charakteristiku výrobku. Musí však být zachován optimální poměr obou základních kmenů jogurtové kultury.