CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 75/1934 Sb. Vládní nařízení o výrobě mléka a výrobků z mléka a obchodu s těmito potravinami. § 2.

§ 2.

75/1934 Sb. Vládní nařízení o výrobě mléka a výrobků z mléka a obchodu s těmito potravinami.

§ 2.

(1) Není-li mléko uváděné do oběhu jinak označeno, předpokládá se, že je to kravské mléko. Mléko toto musí býti čerstvé, plné, je muž nebylo z jeho přirozených součástek nic odebráno a jež nebylo ve svém přirozeném složení žádnými přísadami nijak měněno ani jakkoliv upraveno.

(2) Každá úprava mléka musí býti prohlášena a, jde-li o živnostenský prodej, na nádobách, v nichž nebo z nichž se prodává, jasně a každému zjevně vyznačena, ať jde o mléko sbírané (odstředěním či sebráním tuku zbavené), ssedlé, pasteurované nebo vařené, o podmáslí, jogurt, kefír a pod. Totéž platí o smíchání mléka různých druhů zvířat.

(3) Obyčejná smetana, je-li uváděna do oběhu, nesmí obsahovati méně než 12%, šlehačka méně než 33% tuku.

(4) Na obalech výrobků z mléka, jako másla, sýrů, tvarohů a j., uváděných do oběhu při živnostenském prodeji v původním balení, musí býti vyznačen druh výrobků (odstavec 5), jakost a z jakého mléka, zda z pasteurovaného či syrového byly vyrobeny, jakož i vyznačena přesná adresa výrobcova nebo ochranná známka podniku.

(5) Není-li máslo uváděné do oběhu vyrobeno ve vlastním zemědělském podniku, smí býti uváděno po živnostensku do oběhu jen v některém z těchto druhů, které nutno vyznačiti, a to:

a) "máslo čajové", vyrobené jen z pasteurované nebo jinak dostatečně zahřáté smetany (§ 7), zakysané čistými kulturami mléčného kysání, nebo ze sladké smetany dostatečně zahřáté, bezvadné chuti a vůně;

b) "máslo tabulové", vyrobené ze smetany sladké nebo podrobené samovolnému kysání nebo zakysané čistými kulturami mléčného kysání, dobré chuti a vůně;

c) "máslo k vaření", t. j. ostatní máslo, pokud neodpovídá jakosti označené pod písm. a) a b);

d) "máslo převařené" (přepuštěné).

(6) U všech druhů másla zmíněných v odstavci 5 nutno uvésti, zda jde o máslo tuzemské či cizozemské a, je-li soleno, vyznačiti tuto úpravu. K solení smí se použiti jen čisté kuchyňské soli a máslo solené nesmí jí obsahovati více než 2%.

(7) Každý sýr domácího nebo cizozemského původu, uváděný do oběhu, musí býti označen podle svého původu a podle svého obsahu tuku v sušině. Ustanovení toto netýká se tvarohů a sýrů hubených, jako olomouckých tvarůžků nebo sýrů kmínových.