Čl. I
Vyhláška č. 202/2003 Sb., o veterinárních požadavcích na čerstvé maso, mleté maso, masné polotovary a masné výrobky, ve znění vyhlášky č. 375/2003 Sb. a vyhlášky č. 201/2004 Sb., se mění takto:
1. V poznámce pod čarou č. 1 se na konci doplňují slova "Směrnice Rady 2002/99/ES ze dne 16. prosince 2002, kterou se stanoví veterinární předpisy pro produkci, zpracování, distribuci a dovoz produktů živočišného původu určených k lidské spotřebě.".
2. V § 1 se doplňuje odstavec 3, který zní:
"(3) Touto vyhláškou nejsou dotčena omezení stanovená v souladu s obecnými ustanoveními Smlouvy o založení Evropského společenství pro maloprodej masa lichokopytníků.".
3. V § 2 písmeno c) zní:
"c) masem strojně odděleným - maso mechanicky oddělené od kosti, s výjimkou kostí hlavy, kostí končetin pod zápěstními a zánártními klouby, jakož i ocasních obratlů prasat, které je určeno k výrobě tepelně opracovaných masných výrobků. Za maso strojně oddělené se však nepovažuje maso mechanicky oddělené od kosti způsobem, při němž nedochází k nadrcení kosti a porušení buněčné struktury masa,".
4. V § 2 písm. e) se slova "určené k tepelné nebo jiné kuchyňské úpravě před spotřebou," zrušují.
5. V § 2 písm. g) se slova "emulze, solená nebo sušená krev, solená nebo sušená krevní plazma, vyčištěné, solené nebo sušené, anebo tepelně ošetřené žaludky a předžaludky, měchýře, střeva a pasty," nahrazují slovy "solená nebo sušená krev, solená nebo sušená krevní plazma, vyčištěné, solené nebo sušené, anebo tepelně ošetřené žaludky a předžaludky, měchýře a střeva,".
6. V § 2 písm. n) se slovo ", biochemický" zrušuje a slovo "postup" se nahrazuje slovem "proces".
7. V § 2 se na konci písmene x) čárka nahrazuje tečkou a vkládá se věta, která zní: "Je-li výrobní podnik, ve kterém se vyrábějí mleté maso nebo masné polotovary, umístěn v bourárně, musí splňovat veterinární podmínky uvedené v části I přílohy č. 3 k této vyhlášce, v případě výroby masných polotovarů veterinární podmínky uvedené v části III přílohy č. 3 k této vyhlášce, a není-li umístěn v prostorech podniku schváleného pro výrobu čerstvého masa, čerstvého drůbežího masa nebo masných výrobků, anebo v prostorech souvisejících, musí splňovat veterinární podmínky uvedené v bodě 2 části I nebo bodě 2 části III přílohy č. 3 k této vyhlášce.".
8. V § 2 se dosavadní text označuje jako odstavec 1 a doplňuje se odstavec 2, který zní:
"(2) Masné výrobky, které byly podrobeny přirozené fermentaci a dlouhodobému zrání se považují za výrobky, které byly podrobeny úplnému ošetření.".
9. V § 3 se doplňují odstavce 4 až 7, které včetně poznámky pod čarou č. 2a znějí:
"(4) Samostatnému schválení podléhá také výrobní podnik, který vyrábí některé další výrobky živočišného původu. Pokud však k této výrobě dochází v prostorech sousedících se schválenými jatkami a jsou splněny hygienické požadavky této vyhlášky, rozšíří se schválení jatek i na prostory sloužící k výrobě některých dalších výrobků živočišného původu.
(5) Bourárny uvedené v části V bodě 19 písm. b) přílohy č. 1 k této vyhlášce podléhají schválení také podle zvláštního právního předpisu 2).
(6) Zvláštní podmínky pro schvalování podniků, které jsou umístěny ve velkoobchodech, jakož i pro schvalování přebalovacích středisek a označování výrobků z těchto středisek, stanoví právní předpisy Evropských společenství 2a).
(7) Schválené podniky, výrobní podniky a přebalovací střediska jsou kontrolovány jednak provozovateli, jednak úředně v rámci výkonu státního veterinárního dozoru, a to v souladu s § 16 a 17 a částí X přílohy č. 1 k této vyhlášce, jde-li o výrobu čerstvého masa, v souladu s § 24, 25 a 29 a částí V přílohy č. 3 k této vyhlášce, jde-li o výrobu mletého masa nebo masných polotovarů, a v souladu s § 35 a 36 a částí IV přílohy č. 7, jde-li o výrobu masných výrobků.
------------------------------------------------------------------
2a) Rozhodnutí Komise 96/658/ES ze dne 13. listopadu 1996, kterým se stanoví zvláštní podmínky pro schválení zařízení, která se nacházejí ve velkoobchodech. Rozhodnutí Komise 94/837/ES ze dne 16. prosince 1994, kterým se stanoví zvláštní podmínky pro schválení přebalovacích středisek uvedených ve směrnici Rady 77/99/EHS a pravidla pro obchodování s výrobky z přebalovacích středisek.".
10. Za § 3 se vkládá nový § 3a, který včetně poznámek pod čarou č. 2b a 2c zní:
"§ 3a
(1) Čerstvé maso, mleté maso, masné polotovary a masné výrobky musí být získány ze zvířat, která
a) splňují veterinární požadavky na zvířata příslušného druhu stanovené zákonem a zvláštními právními předpisy 2b),
b) nepocházejí z hospodářství, podniku, území nebo části území, jež podléhají omezením nebo zakazujícím veterinárním opatřením, přijatým vzhledem k výskytu slintavky a kulhavky, klasického moru prasat, vezikulární choroby prasat, afrického moru prasat, moru skotu, newcastleské choroby, aviární influenzy nebo moru malých přežvýkavců podle pravidel stanovených zákonem a zvláštními právními předpisy 2c) a vztahujícím se na daná zvířata a jejich produkty, a
c) nebyla porážena v podniku, v němž během procesu porážení a výroby byla přítomna zvířata nakažená nebo podezřelá z nákazy uvedené pod písmenem b), anebo jatečně opracovaná těla nebo části těchto zvířat, dokud nebylo takové podezření vyloučeno.
(2) Krajská veterinární správa může v souladu s § 49 odst. 1 písm. g) zákona a při dodržení opatření pro tlumení nákaz uvedených v odstavci 1 písm. b) povolit výrobu, zpracování a uvádění do oběhu čerstvého masa, mletého masa, masných polotovarů a masných výrobků, které pocházejí z území nebo části území, jež podléhá omezením nebo zakazujícím veterinárním opatřením, uvedeným v odstavci 1 písm. b), nikoli však z hospodářství, které je infikované některou z nákaz uvedených v odstavci 1 písm. b) nebo podezřelé z takové nákazy, a to za předpokladu, že uvedené živočišné produkty
a) podléhají ošetření podle přílohy č. 9 k této vyhlášce v podniku schváleném pro tyto účely,
b) byly zřetelně označeny a
c) byly před ošetřením získány, zpracovány, skladovány a přepravovány prostorově nebo časově odděleně od živočišných produktů splňujících všechny veterinární požadavky a krajská veterinární správa schválila podmínky jejich přepravy z území nebo části území, jež podléhá omezením nebo zakazujícím veterinárním opatřením.
------------------------------------------------------------------
2b) Například vyhláška č. 296/2003 Sb., o zdraví zvířat a jeho ochraně, o přemísťování a přepravě zvířat a o oprávnění a odborné způsobilosti k výkonu některých odborných veterinárních činností, vyhláška č. 382/2003 Sb., o veterinárních požadavcích na obchodování se zvířaty a o veterinárních podmínkách jejich dovozu ze třetích zemí.
2c) Například vyhláška č. 299/2003 Sb., o opatřeních pro předcházení a zdolávání nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka, ve znění pozdějších předpisů, vyhláška č. 202/2004 Sb., o opatřeních pro předcházení a zdolávání afrického moru prasat, vyhláška č. 389/2004 Sb., o opatřeních pro tlumení slintavky a kulhavky a k jejímu předcházení a o změně vyhlášky č. 299/2003 Sb., o opatřeních pro předcházení a zdolávání nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka, ve znění vyhlášky č. 356/2004 Sb.".
11. V § 4 odst. 1 písm. e) bodě 2 se slova "používaným v těchto případech v Evropské unii" nahrazují slovy "stanoveným pro tyto případy orgány Evropské unie".
12. V § 7 odst. 2 se slova "ve schváleném chladírenském nebo mrazírenském skladu třetí země" nahrazují slovy "v chladírenském nebo mrazírenském skladu třetí země schváleném a uvedeném v seznamu v souladu se zvláštním právním předpisem 2d)".
Poznámka pod čarou č. 2d zní:
"2d) § 3 odst. 1 vyhlášky č. 383/2003 Sb., o veterinárních podmínkách dovozu některých živočišných produktů ze třetích zemí.".
13. V § 10 odstavec 2 zní:
"(2) Maso, které pochází z podniků uvedených v § 9 a v odstavci 1 a které bylo posouzeno jako poživatelné, musí být v souladu s požadavky stanovenými touto vyhláškou označeno razítkem, které nemůže být zaměněno s razítkem označujícím zdravotní nezávadnost masa určeného k obchodování, přičemž nesmí být oválné; toto označení však není nezbytné, jde-li o bourané nebalené maso.".
14. V § 11 písm. a) bodě 2 aa) se slovo "generalizované" zrušuje.
15. V § 12 odst. 2 se za slovo "postupuje" vkládají slova "v souladu s ověřenými, vědecky uznanými metodami, zejména s metodami stanovenými právními předpisy Evropských společenství, a".
16. V § 13 odst. 1 se slova "trávicí metodou" zrušují a za slovy "ošetřeno chladem" se tečka nahrazuje čárkou a doplňují se slova "a to podle metodického návodu Státní veterinární správy vydaného v souladu s právními předpisy Evropských společenství.".
17. V § 13 odst. 4 se věta druhá nahrazuje větou "Maso uvedené v odstavcích 1 a 2 musí být označeno razítkem, které nemůže být zaměněno s razítkem označujícím zdravotní nezávadnost masa určeného k obchodování, přičemž nesmí být oválné.".
18. § 15 včetně poznámky pod čarou č. 6a zní:
"§ 15
Maso, které bylo podle výsledku prohlídky po poražení posouzeno jako nepoživatelné, musí být zřetelně odlišitelné od masa posouzeného jako poživatelné a podléhá ošetření podle právních předpisů Evropských společenství 6a).
------------------------------------------------------------------
6a) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1774/2002 ze dne 3. října 2002, kterým se stanoví hygienická pravidla týkající se vedlejších živočišných produktů, které nejsou určeny k lidské spotřebě.".
19. V § 16 se za slovo "činit" vkládají slova "v souladu s postupem stanoveným právními předpisy Evropských společenství 6b)".
Poznámka pod čarou č. 6b zní:
"6b) Rozhodnutí Komise 2001/471/ES ze dne 8. června 2001, kterým se stanoví pravidla pro pravidelné kontroly všeobecné hygieny, prováděné provozovateli v podnicích podle směrnice 64/433/EHS o hygienických podmínkách produkce čerstvého masa a obchodování s čerstvým masem a podle směrnice 71/118/EHS o hygienických otázkách produkce čerstvého drůbežího masa a jeho uvádění na trh.".
20. V § 18 odstavec 1 zní:
"(1) Není-li stanoveno jinak, může být předmětem obchodování pouze čerstvé maso, které splňuje veterinární požadavky uvedené v § 3a a 4 a které - jde-li o maso prasat, ovcí nebo koz - bylo získáno ze zvířat, která nepocházejí z hospodářství, jež podléhají omezujícím nebo zakazujícím veterinárním opatřením, přijatým vzhledem k výskytu brucelózy prasat, ovcí nebo koz. V tomto případě musí zákaz odesílání čerstvého masa do členských států trvat nejméně 6 týdnů po zjištění posledního výskytu uvedené nákazy.".
21. V § 18 se odstavec 2 zrušuje.
Dosavadní odstavce 3 a 4 se označují jako odstavce 2 a 3.
22. V § 18 odst. 3 se za slovo "původu" vkládají slova "způsobem stanoveným právními předpisy Evropských společenství 8)".
Poznámka pod čarou č. 8 zní:
" 8) Rozhodnutí Rady 95/409/ES ze dne 22. června 1995, kterým se stanoví pravidla pro mikrobiologické vyšetření vzorků čerstvého hovězího, telecího a vepřového masa určeného pro Finsko a Švédsko. Rozhodnutí Komise 2003/470/ES ze dne 24. června 2003, kterým se povolují určité alternativní metody mikrobiologického vyšetření masa určeného pro Finsko a Švédsko.".
23. § 20 a 21 se zrušují.
24. V § 22 odst. 1 písm. a) se slova "trávicí metodou" zrušují a za slovem "chladem" se doplňují slova ", a to podle metodického návodu Státní veterinární správy vydaného v souladu s právními předpisy Evropských společenství".
25. V § 22 odstavec 3 zní:
"(3) Ustanovení § 18 odst. 3 platí pro mleté maso obdobně. Průvodní obchodní doklad, který provází mleté maso určené pro Finsko nebo Švédsko během přepravy do místa určení, musí obsahovat údaj o tom, zda bylo toto maso podrobeno mikrobiologickému vyšetření vzorků odebraných v podniku původu, zda je určeno ke zpracování a zda pochází z podniku, jenž je podroben programu rovnocennému pracovnímu programu předloženému Komisi Finskem a Švédskem.".
26. V § 23 odst. 2 písm. b) bodě 2 se za slovo "zmrazené" vkládá odkaz na poznámku pod čarou č. 9, která zní:
" 9) Vyhláška č. 326/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro zmrazené potraviny, ve znění pozdějších předpisů.".
27. V § 24 odst. 1 se za slovo "činit" vkládají slova "v souladu s požadavky stanovenými zvláštním právním předpisem 10)".
Poznámka pod čarou č. 10 zní:
" 10) Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.".
28. V § 25 odst. 2 písm. b) se slovo "čerstvé" zrušuje.
29. V § 26 se dosavadní text označuje jako odstavec 1 a doplňuje se odstavec 2, který včetně poznámky pod čarou č. 11 zní:
"(2) Každý přídavek přídatných látek k mletému masu podle této vyhlášky se uskutečňuje v souladu se zvláštním právním předpisem 11).
------------------------------------------------------------------
11) Vyhláška č. 304/2004 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek při výrobě potravin.".
30. V § 27 odst. 1 písm. a) se slova "trávicí metodou" zrušují a na konci textu písmene se doplňují slova ", a to podle metodického návodu Státní veterinární správy vydaného v souladu s právními předpisy Evropských společenství,".
31. V § 28 odst. 1 písm. a) bodě 2 se za slovo "zmrazené" vkládá odkaz na poznámku pod čarou č. 9.
32. V § 28 odst. 1 se na začátek písmene d) vkládají slova "pro účely obchodování".
33. V § 29 odst. 1 se text "§ 24 a 25" nahrazuje textem "§ 24, 25 a § 26 odst. 2".
34. V § 29 odst. 2 se za slovem "denně" tečka nahrazuje čárkou a vkládají se slova "ostatních masných polotovarů nejméně jednou týdně. Za stejnou skupinu masných polotovarů se považují výrobky získané stejným technologickým postupem, při použití stejných kořenících přípravků a dalších přídatných látek, vyrobené nejvýše v průběhu jedné pracovní směny.".
35. V § 29 odstavec 3 zní:
"(3) Krajská veterinární správa může v souladu s § 49 odst. 1 písm. g) zákona povolit výrobnímu podniku, který se zřetelem na strukturu, organizaci a průběh výrobních procesů a na skladovací kapacitu neuplatňuje průmyslový způsob výroby a který vyrábí masné polotovary, zmírnění požadavků vyplývajících
a) z části I bodu 2 písm. a) přílohy č. 1 k této vyhlášce, pokud jde o vodovodní baterie, z části I bodu 11 přílohy č. 1 k této vyhlášce, pokud jde o nahrazení šaten uzamykatelnými skříňkami, z části I přílohy č. 3 k této vyhlášce a z části I přílohy č. 7 k této vyhlášce,
b) z části I bodu 1 přílohy č. 7 k této vyhlášce, pokud jde o místnosti, v nichž jsou skladovány suroviny a hotové výrobky. V tomto případě však musí výrobní podnik mít přinejmenším místnost nebo bezpečné místo ke skladování surovin a místnost nebo bezpečné místo, podle potřeby chlazené, ke skladování hotových výrobků, pokud se v tomto výrobním podniku suroviny a hotové výrobky skladují.".
36. V § 30 odst. 1 písm. f) se za slovo "obalu" vkládají slova "s tím, že tištění a přetiskování etiket a značek podléhá souhlasu úředního veterinárního lékaře".
37. V § 30 odst. 1 písm. h) bodě 2 se slova "které se neoznačuje razítkem oválného tvaru (§ 13 až 15)" nahrazují slovy "které je uvedeno v § 13 a 14".
38. V § 30 odst. 2 se slova "jsou proto opatřeny označením zdravotní nezávadnosti" nahrazují slovy "jsou opatřeny označením zdravotní nezávadnosti uvedeným v části VI přílohy č. 7 k této vyhlášce".
39. V § 33 se doplňuje odstavec 3, který zní:
"(3) Do doby skončení platnosti výjimek stanovených zvláštním právním předpisem 2) mohou být prostory, zařízení a nářadí používané pro přípravu masných výrobků z masa nebo s masem opatřeným označením zdravotní nezávadnosti používány pro přípravu masných výrobků z masa nebo s masem, které není opatřeno tímto označením, po schválení krajské veterinární správy a za předpokladu, že jsou přijata veškerá opatření bránící záměně výrobků připravených z masa s uvedeným označením a z masa bez tohoto označení.".
40. V § 34 se doplňuje odstavec 4, který zní:
"(4) Pokud jsou jiné hotové pokrmy, než jsou hotové masné pokrmy uvedené v odstavci 3, vyrobeny ve výrobním podniku, ve kterém se vyrábějí masné výrobky, některé další výrobky živočišného původu a hotové masné pokrmy, musí splňovat hygienické požadavky uvedené v části IX přílohy č. 7 k této vyhlášce a musí být kontrolovány v souladu s § 35.".
41. V § 37 písmeno b) včetně poznámky pod čarou č. 12 zní:
"b) bylo dovezeno ze třetí země v souladu s touto vyhláškou a se zvláštním právním předpisem 12).
------------------------------------------------------------------
12) Vyhláška č. 383/2003 Sb.".
42. V § 39 odstavec 3 zní:
"(3) V osvědčení zdravotní nezávadnosti musí být v rubrice označující druh výrobků uvedeno, že výrobky byly ošetřeny v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. a), anebo s čl. 4 odst. 1 písm. b) směrnice Rady 80/215/EHS.".
43. V § 42 se na konci písmene a) doplňují slova ", a to úvodní kontrola a pomoc při čistě praktických úkonech".
44. V § 42 se čárka za písmenem d) nahrazuje tečkou a písmeno e) se zrušuje.
45. V § 43 odst. 2 se za slovo "zařízeních" vkládají slova ", včetně těch, kterým bylo pozastaveno schválení k obchodování,".
46. Za § 43 se vkládá nový § 43a, který zní:
"§ 43a
Státní veterinární správa může v souladu s § 48 odst. 1 písm. o) zákona požádat Komisi o
a) poskytnutí výjimek z části II bodu 14 písm. c) (bb, cc a dd), z části VIII bodu 42 písm. b) a z části IX bodu 46 písm. d) přílohy č. 1 k této vyhlášce,
b) stanovení požadavků na masné výrobky, které mohou být uvedeny v České republice do oběhu, ale na jejichž složení a vzhled by v některých členských státech mohlo být pohlíženo různým způsobem.".
47. V příloze č. 1 části I bodě 1 písm. b) se slova "před 1. lednem 1988, popřípadě podniku, v němž jejich použití souvisí s výrobou výrobků opatřených označením původu nebo zeměpisným označením podle zvláštních právních předpisů (zákon č. 452/2001 Sb., o ochraně označení původu a zeměpisných označení a o změně zákona o ochraně spotřebitele)" nahrazují slovy "před 1. lednem 1983".
48. V příloze č. 1 části I bodě 2 písmeno b) zní:
"b) zařízení pro dezinfekci pracovních nástrojů s vodou o teplotě nejméně 82 °C;".
49. V příloze č. 1 části V bodě 19 se na konci věty první tečka nahrazuje čárkou a doplňují se slova "která je povolena v souladu s vyhláškou č. 201/2003 Sb.".
50. V příloze č. 1 části VI bodě 28 písm. c) se za slova "v bodě 27" vkládají slova "písm. a) a b)".
51. V příloze č. 1 části VII bodě 32 se za slova "k prohlídce" vkládají slova "a k provedení kontrol stanovených ve vyhlášce č. 291/2003 Sb.".
52. V příloze č. 1 části VII bodě 38 se číslice "IX" nahrazuje číslicí "XI".
53. V příloze č. 1 části VIII bodě 41 oddílu D písm. a) se slova "lze-li zaručit" nahrazují slovy "je-li krajská veterinární správa schopna zaručit".
54. V příloze č. 1 části VIII bodě 42 písm. c) se slova "s metodami uplatňovanými v Evropské unii" nahrazují slovy "s metodickým návodem Státní veterinární správy vydaným v souladu s právními předpisy Evropských společenství".
55. V příloze č. 1 části VIII bodě 42 se za slovo "člověka" vkládají slova "uvedenou v § 13 odst. 1".
56. V příloze č. 1 části XI bodě 55 se slova "To neplatí" nahrazují slovy "Označení nemusí být zničeno".
57. V příloze č. 1 části XI bodě 58 se na konci doplňují slova "(vyhláška č. 304/2004 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek při výrobě potravin)".
58. V příloze č. 1 části XIV bodě 66 se slova "tyto díly" nahrazují slovy "díly uvedené v části XI bodě 53".
59. V příloze č. 1 části XV bodě 74 se za slovo "přepravu" vkládají slova "v souladu s bodem 70 písm. c)".
60. V příloze č. 2 části I bodě 1 písm. b) se slova "před 1. lednem 1988, popřípadě podniku, v němž jejich použití souvisí s výrobou výrobků opatřených označením původu nebo zeměpisným označením podle zvláštních právních předpisů (zákon č. 452/2001 Sb., o ochraně označení původu a zeměpisných označení a o změně zákona o ochraně spotřebitele)" nahrazují slovy "před 1. červencem 1991".
61. V příloze č. 2 části I bodě 2 písmeno b) zní:
"b) na místě nebo v sousední místnosti zařízení pro dezinfekci pracovních nástrojů s vodou o teplotě nejméně 82 °C;".
62. V příloze č. 6 části I bodě 3 druhá odrážka se slova "před 1. lednem 1988, popřípadě podniku, v němž jejich použití souvisí s výrobou výrobků opatřených označením původu nebo zeměpisným označením podle zvláštních právních předpisů (zákon č. 452/2001 Sb., o ochraně označení původu a zeměpisných označení a o změně zákona o ochraně spotřebitele)" nahrazují slovy "před 1. lednem 1983".
63. V příloze č. 6 části II bodě 3 se slova "masnými výrobky" nahrazují slovy "výrobky, na které se vztahuje tato vyhláška".
64. V příloze č. 7 části III bodě 3 se slova "anebo maso podle vyhlášky o veterinárních požadavcích na čerstvé drůbeží maso, králičí maso, maso zvěře ve farmovém chovu a maso volně žijící zvěře," zrušují a na konci textu bodu se doplňují slova "(vyhláška č. 201/2003 Sb., o veterinárních požadavcích na čerstvé drůbeží maso, králičí maso, maso zvěře ve farmovém chovu a maso volně žijící zvěře)".
65. V příloze č. 7 části V bodě 4 se slovo "mj." nahrazuje slovy "mimo požadavků stanovených zákonem č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů,".
66. V příloze č. 7 části VIII oddílu C větě první se za slovo "může" vkládají slova "v souladu se seznamem látek stanoveným orgány Evropské unie".
67. Za přílohu č. 8 se doplňuje příloha č. 9, která zní:
"Příloha č. 9 k vyhlášce č. 202/2003 Sb.
OŠETŘENÍ K VYLOUČENÍ RIZIK PRO ZDRAVÍ ZVÍŘAT SOUVISEJÍCÍCH S MASEM
+-------------------------------------------------------------------------------+--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------+
| Ošetření (*) | Nákaza |
| +--------------+--------------+--------------+--------------+-----------+--------------+--------------+--------------+
| | slintavka | klasický | vezikulár. | africký | mor | newcastleská | aviární | mor |
| | a | mor | choroba | mor | skotu | choroba | influenza | malých |
| | kulhavka | prasat | prasat | prasat | | | | přežvýkavců |
+-------------------------------------------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+--------------+-----------+--------------+--------------+--------------+
| a) tepelné ošetření v hermeticky uzavřených nádobách s hodnotou | + | + | + | + | + | + | + | + |
| F0 = 3 nebo vyšší (**) | | | | | | | | |
+-------------------------------------------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+--------------+-----------+--------------+--------------+--------------+
| b) tepelné ošetření, při němž musí být ve všech částech masa dosaženo | + | + | + | 0 | + | + | + | + |
| nejméně 70 °C | | | | | | | | |
+-------------------------------------------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+--------------+-----------+--------------+--------------+--------------+
| c) tepelné ošetření, při němž musí být ve všech částech masa dosaženo | + | + | + | + | + | + | + | + |
| nejméně 80 °C | | | | | | | | |
+-------------------------------------------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+--------------+-----------+--------------+--------------+--------------+
| d) tepelné ošetření v hermeticky uzavřené nádobě při teplotě nejméně 60 °C | + | + | + | + | + | - | - | + |
| po dobu nejméně 4 hodin, přičemž teplota ve všech částech masa musí | | | | | | | | |
| dosáhnout nejméně 70 °C po dobu 30 minut | | | | | | | | |
+-------------------------------------------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+--------------+-----------+--------------+--------------+--------------+
| e) přirozená fermentace a zrání nejméně po dobu 9 měsíců u vykostěného | + | + | + | + | + | 0 | 0 | 0 |
| masa (maso bez kostí) až do dosažení těchto typických hodnot: | | | | | | | | |
| hodnota aw nejvýše 0,93 nebo hodnota pH nejvýše 6,0 | | | | | | | | |
+-------------------------------------------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+--------------+-----------+--------------+--------------+--------------+
| f) ošetření totožné s ošetřením popsaným pod písmenem e), maso však | + | + | + | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| může obsahovat kosti (*) | | | | | | | | |
+-------------------------------------------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+--------------+-----------+--------------+--------------+--------------+
| g) salámy: ošetření v souladu s kritérii stanovenými na základě stanoviska | + | + | + | 0 | + | 0 | 0 | 0 |
| příslušného orgánu Evropské unie | | | | | | | | |
+-------------------------------------------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+--------------+-----------+--------------+--------------+--------------+
| h) kýta a pečeně: ošetření přirozenou fermentací a zráním | 0 | 0 | 0 | + | 0 | 0 | 0 | 0 |
| po dobu nejméně 190 dnů u kýty a 140 dnů u pečeně | | | | | | | | |
+-------------------------------------------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+--------------+-----------+--------------+--------------+--------------+
| i) tepelné ošetření zajišťující ve všech částech masa teplotu nejméně 65 °C, | + | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | + |
| která je dosažena po dobu nezbytnou k dosažení pasterizační hodnoty (ph) | | | | | | | | |
| nejméně 40 | | | | | | | | |
+-------------------------------------------------------------------------------+--------------+--------------+--------------+--------------+-----------+--------------+--------------+--------------+
+: Účinnost metody je uznána.
0: Účinnost metody není uznána.
(*): Musí být přijata všechna nezbytná opatření k zabránění křížové kontaminaci.
(**): F0 je letální účinek vypočítaný pro bakteriální spóry. Hodnota F0 3,0 znamená, že nejchladnější místo výrobku bylo dostatečně zahřáto, aby se dosáhlo stejného letálního účinku jako při teplotě 121 °C (250 °F) po dobu 3 minut s okamžitým zahřátím a zchlazením.".