CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 54/2002 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví zdravotní požadavky na identitu a čistotu přídatných látek Příloha č. 2 - Požadavky na identitu a čistotu náhradních sladidel

Příloha č. 2 - Požadavky na identitu a čistotu náhradních sladidel

54/2002 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví zdravotní požadavky na identitu a čistotu přídatných látek

Příloha č. 2

Požadavky na identitu a čistotu náhradních sladidel

E 420 (i) - SORBITOL

Synonyma D-glucitol, D-sorbitol

Definice

Chemický název D-Glucitol

Einecs 200-061-5

Kód E E 420 (i)

Chemický vzorec C H O

6 14 6

Molekulová hmotnost 182,17

Obsah Obsah ne méně než 97 % celkových

glycitolů a ne méně než 91 %

D-sorbitolu v sušině

Glycitoly jsou sloučeniny se strukturním

vzorcem CH OH-(CHOH) -CH OH, kde "n" je

2 n 2

celé číslo

Popis Bílý hygroskopický prášek, krystalický

prášek, vločky nebo granule mající

sladkou chuť

Identifikace

A. Rozpustnost Velmi rozpustný ve vodě, mírně rozpustný

v ethanolu

B. Rozpětí bodu tání 88 až 102 °C

C. Monobenzylidenový K 5 g vzorku se přidá 7 ml methanolu,

derivát sorbitolu 1 ml benzaldehydu a 1 ml kyseliny

chlorovodíkové. Míchá se a protřepává

v mechanické třepačce, až se objeví

krystaly. Filtruje se pomocí odsávání,

krystaly se rozpustí v 20 ml vroucí vody

obsahující 1 g kyselého uhličitanu

sodného, zfiltruje se za horka, filtrát

se ochladí, filtruje se odsáváním,

promyje 5 ml směsi methanolu a vody

(1 : 1) a vysuší na vzduchu. Takto

získané krystaly se taví při teplotě

mezi 173 a 179 °C

Čistota

Obsah vody Ne více než 1 % (Karl-Fischerova metoda)

Síranový popel Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu

Redukující cukry Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukosa

v sušině

Celkový obsah cukrů Ne více než 1 % vyjádřeno jako glukosa

v sušině

Chloridy Ne více než 50 mg/kg vztaženo na sušinu

Sírany Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu

Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb

v sušině

E 420 (ii) - SORBITOL SIRUP

Synonyma D-glucitol sirup

Definice

Chemický název Sorbitolový sirup připravený hydrogenací

glukosového sirupu obsahuje D-sorbitol,

D-mannitol a hydrogenované sacharidy.

Část produktu, který není D-sorbitol, je

tvořena hlavně hydrogenovanými

oligosacharidy připravenými hydrogenací

glukosového sirupu použitého jako

surovina (v kterémžto případě sirup

nekrystalizuje) nebo mannitolem. Mohou

být přítomna malá množství glycitolů, kde

n ≤ 4. Glycitoly jsou sloučeniny se

strukturním vzorcem CH OH-(CHOH) -CH OH,

2 n 2

kde "n" je celé číslo

Einecs 270-337-8

Kód E E 420 (ii)

Obsah Obsah ne méně než 69 % celkových

pevných látek a ne méně než 50 %

D-sorbitolu na bezvodé bázi

Popis Čirý, bezbarvý a sladce chutnající vodný

roztok

Identifikace

A. Rozpustnost Mísitelný s vodou, glycerolem a

s propan-1,2-diolem

B. Monobenzylidenový K 5 g vzorku se přidá 7 ml methanolu,

derivát sorbitolu 1 ml benzaldehydu a 1 ml kyseliny

chlorovodíkové. Míchá se a protřepává

v mechanické třepačce, až se objeví

krystaly. Filtruje se pomocí odsávání,

krystaly se rozpustí ve 20 ml vroucí vody

obsahující 1 g kyselého uhličitanu

sodného, zfiltruje se za horka, filtrát

se ochladí, filtruje se odsáváním,

promyje 5 ml směsi methanolu a vody

(1 : 1) a vysuší na vzduchu. Takto

získané krystaly se taví při teplotě

mezi 173 a 179 °C

Čistota

Obsah vody Ne více než 31 % (Karl-Fischerova metoda)

Síranový popel Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu

Redukující cukry Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukosa

v sušině

Chloridy Ne více než 50 mg/kg vztaženo na sušinu

Sírany Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu

Nikl Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu

Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb

v sušině

E 421 - MANNITOL

1. MANNITOL

Synonyma D-mannitol

Definice Manitol se připravuje katalytickou

hydrogenací směsi glukosy a fruktosy,

která se získá z invertního cukru

Chemický název D - mannitol

Einecs 200-711-8

Kód E E 421

Chemický vzorec C H O

6 14 6

Molekulová hmotnost 182,17

Obsah Ne méně než 96,0 % D - mannitolu a ne

více než 102 % (vztaženo na sušinu)

Popis Bílý krystalický prášek bez zápachu

Identifikace

A. Rozpustnost Rozpustný ve vodě

mírně rozpustný v ethanolu

prakticky nerozpustný v etheru

B. Rozpětí bodu tání 164 až 169 °C

C. Chromatografie na

tenké vrstvě

20

D. Specifická optická [α] = +23 až +25° (v borátovém roztoku)

otáčivost D

E. pH 5 až 8

Přidá se 0,5 ml nasyceného roztoku

chloridu draselného k 10 ml 10 %

(hm./obj.) roztoku vzorku, potom se měří

pH

Čistota

Ztráta sušením Ne více než 0,3 % (105 °C, čtyři hodiny)

Síranový popel Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu

Redukující cukry Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukosa

v sušině

Celkový obsah cukrů Ne více než 1 % vyjádřeno jako glukosa

v sušině

Chloridy Ne více než 70 mg/kg

Sírany Ne více než 100 mg/kg

Nikl Ne více než 2 mg/kg

Olovo Ne více než 1 mg/kg

2. MANNITOL VYROBENÝ FERMENTACÍ

Synonyma D-mannitol

Definice Manitol se připravuje přerušovanou

fermentací kvasnic Zygosaccharomyces

rouxii za aerobních podmínek

Chemický název D - mannitol

Einecs 200-711-8

Kód E E 421

Chemický vzorec C H O

6 14 6

Molekulová hmotnost 182,2

Obsah Ne méně než 99 % vztaženo na sušinu

Popis Bílý krystalický prášek bez zápachu

Identifikace

A. Rozpustnost Rozpustný ve vodě

mírně rozpustný v ethanolu

prakticky nerozpustný v etheru

B. Rozpětí bodu tání 164 až 169 °C

C. Chromatografie na

tenké vrstvě

20

D. Specifická optická [α] = +23 až +25° (v borátovém roztoku)

otáčivost D

E. pH 5 až 8

Přidá se 0,5 ml nasyceného roztoku

chloridu draselného k 10 ml 10 %

(hm./obj.) roztoku vzorku, potom se měří

pH

Čistota

Ztráta sušením Ne více než 0,3 % (105 °C, čtyři hodiny)

Arabitol Ne více než 0,3 %

Redukující cukry Ne více než 0,3 % (vztaženo na glukosu)

Celkový obsah cukrů Ne více než 1 % (vztaženo na glukosu)

Síranový popel Ne více než 0,1 %

Chloridy Ne více než 70 mg/kg

Sírany Ne více než 100 mg/kg

Olovo Ne více než 1 mg/kg

3

Aerobní mesofilní Ne více než 10 /gram

bakterie

Koliformní bakterie Negativní v 10 gramech

Salmonella Negativní v 10 gramech

Escherichia coli Negativní v 10 gramech

Staphylococcus aureus Negativní v 10 gramech

Pseudomonas aeruginosa Negativní v 10 gramech

Kvasinky a plísně Ne více než 100/gram

E 950 - ACESULFAM K

Synonyma Acesulfam draselný, acesulfam, draselná

sůl 3,4-dihydro-6-methyl-1,2,3-

oxathiazin-4-on-2,2-dioxidu

Definice

Chemický název Draselná sůl 6-methyl-1,2,3-oxathiazin-

4(3H)-on-2,2-dioxidu

Einecs 259-715-3

Kód E E 950

Chemický vzorec C H KNO S

4 4 4

Molekulová hmotnost 201,24

Obsah Ne méně než 99 % C H KNO S

4 4 4

na bezvodé bázi

Popis Bílý krystalický prášek bez zápachu

s intenzivní sladkou chutí. Přibližně

200krát sladší než sacharosa

Identifikace

A. Rozpustnost Velmi rozpustný ve vodě, velmi nepatrně

rozpustný v ethanolu

B. UV absorpce Maximum při 227 ± 2 nm pro roztok 10 mg

v 1000 ml vody

C. Pozitivní test na Testuje se zbytek získaný spálením 2 g

přítomnost draslíku vzorku

D. Srážecí zkouška Několik kapek 10 % roztoku Na [Co(NO ) ]

3 2 6

přidat k roztoku 0,2 g vzorku ve 2 ml

kyseliny octové a 2 ml vody. Vznikne

žlutá sraženina

Čistota

Ztráta sušením Ne více než 1 % (105 °C, dvě hodiny)

Organické nečistoty Vyhovuje testu pro 20 mg/kg UV aktivních

složek

Fluorid Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

E 951 - ASPARTAM

Synonyma Aspartylfenylalaninmethylester

Definice

Chemický název N-L-α-aspartyl-L-fenilalanin-1-

methylester, N-methylester kyseliny

3-amino-N-(α-karbomethoxy-fenethyl)-

sukcinamové

Einecs 245-261-3

Kód E E 951

Chemický vzorec C H N O

14 18 2 5

Molekulová hmotnost 294,31

Obsah Ne méně než 98 % a ne více než 102 %

C H N O na bezvodé bázi

14 18 2 5

Popis Bílý krystalický prášek bez zápachu

mající sladkou chuť. Přibližně 200krát

sladší než sacharosa

Identifikace

Rozpustnost Mírně rozpustný ve vodě a v ethanolu

Čistota

Ztráta sušením Ne více než 4,5 % (105 °C, čtyři hodiny)

Síranový popel Ne více než 0,2 % vztaženo na sušinu

pH 4,5 až 6,0 (roztok 1 : 125)

-1

Transmitance Transmitance 1 %ního roztoku ve 2 mol.l

kyselině chlorovodíkové stanovená v 1 cm

kyvetě při 430 nm vhodným

spektrofotometrem s použitím

-1

2 mol.1 kyseliny chlorovodíkové jako

referenčního roztoku není méně než 0,95,

ekvivalent k absorbanci ne více než

přibližně 0,022

20

Specifická optická [α] : +14,5° až +16°,5° Stanoví se v 4 %

otáčivost D

-1

roztoku zkušebního vzorku v 15 mol.l kyseliny

mravenčí do 30 minut po přípravě roztoku vzorku

Kyselina 5-benzyl-3,6- Ne více než 1,5 % vztaženo na sušinu

dioxo-2-piperazinoctová

Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb

v sušině

E 952 - KYSELINA CYKLAMOVÁ A JEJÍ SODNÁ A VÁPENATÁ SŮL

(I) KYSELINA CYKLAMOVÁ

Synonyma Kyselina cyklohexylsulfamová, cyklamát

Definice

Chemický název Kyselina cyklohexansulfamová, kyselina

cyklohexylaminosulfonová

Einecs 202-898-1

Kód E E 952

Chemický vzorec C H NO S

6 13 3

Relativní molekulová 179,24

hmotnost

Obsah Kyselina cyklohexylsulfamová obsahuje

ne méně než 98 % a ne více než 102 %

ekvivalentu C H NO S, přepočteno na

6 13 3

bezvodou bázi

Popis Bílý krystalický prášek, prakticky

bezbarvý,se sladkokyselou chutí.

Přibližně 40krát sladší než sacharosa

Identifikace

A. Rozpustnost Rozpustná ve vodě a v ethanolu

B. Zkouška srážením 2 % roztok se okyselí kyselinou

chlorovodíkovou, přidá se 1 ml přibližně

molárního roztoku chloridu barnatého ve

vodě a v případě vzniku zákalu nebo

sraženiny se zfiltruje. K čirému roztoku

se přidá 1 ml 10 % roztoku dusitanu

sodného. Vytvoří se bílá sraženina

Čistota

Ztráta sušením Ne více než 1 % (105 °C, jedna hodina)

Cyklohexylamin Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

Dicyklohexylamin Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

Anilin Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

Selen Ne více než 30 mg/kg vyjádřeno jako selen

v sušině

Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb

v sušině

(II) CYKLAMÁT SODNÝ

Synonyma Cyklamát, sodná sůl kyseliny cyklamové

Definice

Chemický název Cyklohexansulfamát sodný,

cyklohexylsulfamát sodný

Einecs 205-348-9

Kód E E 952

Chemický vzorec C H NNaO S a dihydrát C H NNaO S.2H O

6 12 3 6 12 3 2

Relativní molekulová 201,22 přepočteno na bezvodou formu

hmotnost 237,22 přepočteno na hydratovanou formu

Obsah Ne méně než 98 % a ne více než 102 %

vztaženo na sušinu

Dihydrát: ne méně než 84 % vztaženo na

sušinu

Popis Bílé krystaly nebo krystalický prášek,

bez zápachu. Přibližně 30krát sladší než

sacharosa

Identifikace

Rozpustnost Rozpustný ve vodě, prakticky nerozpustný

v ethanolu

Čistota

Ztráta sušením Ne více než 1 % (105 °C, jedna hodina)

Ne více než 15,2 % (105 °C, dvě hodiny)

pro dihydrát

Cyklohexylamin Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

Dicyklohexylamin Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

Anilin Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

Selen Ne více než 30 mg/kg vyjádřeno jako selen

v sušině

Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb

v sušině

(III) CYKLAMÁT VÁPENATÝ

Synonyma Cyklamát, vápenatá sůl kyseliny cyklamové

Definice

Chemický název Cyklohexansulfamát vápenatý,

cyklohexylsulfamát vápenatý

Einecs 205-349-4

Kód E E 952

Chemický vzorec C H CaN O S .2H O

12 24 2 6 2 2

Relativní molekulová 432,57

hmotnost

Obsah Ne méně než 98 % a ne více než 101 %

vztaženo na sušinu

Popis Bílé bezbarvé krystaly nebo krystalický

prášek. Přibližně 30krát sladší než

sacharosa

Identifikace

Rozpustnost Rozpustný ve vodě, málo rozpustný

v ethanolu

Čistota

Ztráta sušením Ne více než 1 % (105 °C, jedna hodina)

Ne více než 8,5 % (140 °C, čtyři hodiny)

pro dihydrát

Cyklohexylamin Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

Dicyklohexylamin Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

Anilin Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

Selen Ne více než 30 mg/kg vyjádřeno jako selen

v sušině

Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb

v sušině

E 953 - ISOMALT

Synonyma Hydrogenovaná isomaltulosa,

hydrogenovaná palatinosa

Definice

Chemický název Isomalt je směsí hydrogenovaných mono- a

disacharidů, z nichž hlavními jsou tyto:

6-O-α-D-glukopyranosyl-D-sorbitol

(1,6 GPS) a

a 1-O-α-D-glukopyranosyl-D-

mannitoldihydrát (1,1 GPM)

Einecs

Kód E E 953

Chemický vzorec 6-O-α-D-glukopyranosyl-1,6-D-sorbitol

C H O

12 24 11

1-O-α-D-glukopyranosyl-1,1-D-

mannitoldihydrát C H O .2H O

12 24 11 2

Molekulová hmotnost 6-O-α-D-glukopyranosyl-1,6-D-sorbitol

344,32

1-O-α-D-glukopyranosyl-1,1D-

mannitoldihydrát 380,32

Obsah Obsah ne méně než 98 % hydrogenovaných

mono- a disacharidů a ne méně než 86 %

směsi 6-O-α-D-glukopyranosyl-D-sorbitolu a

1-O-α-D-glukopyranosyl-D-mannitoldihydrátu

stanovené na bezvodé bázi

Popis Bílá, krystalická, lehce hygroskopická

látka bez zápachu

Identifikace

A. Rozpustnost Rozpustný ve vodě, velmi mírně rozpustný

v ethanolu

B. Rozpětí bodu tání 145 až 150 °C

20

C. Specifická optická [α] : +90 až +92° (4 % hm./obj. roztok)

otáčivost D

Čistota

Obsah vody Ne více než 7 % (Karl-Fischerova metoda)

Síranový popel Ne více než 0,05 % vztaženo na sušinu

D-mannitol Ne více než 3 %

D-sorbitol Ne více než 6 %

Redukující cukry Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukosa

v sušině

Nikl Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu

Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

E 954 - SACHARIN A JEHO SODNÁ, DRASELNÁ A VÁPENATÁ SŮL

(I) SACHARIN

Synonyma

Definice

Chemický název 3-oxo-2,3-dihydrobenzo(d)izothiazol-l,l-

dioxid

Einecs 201-321-0

Kód E E 954

Chemický vzorec C H NO S

7 5 3

Relativní molekulová

hmotnost 183,18

Obsah Ne méně než 99 % a ne více než 101 %

C H NO S vztaženo na bezvodou bázi

7 5 3

Popis Bílé krystaly nebo bílý krystalický

prášek bez zápachu nebo se slabou

aromatickou vůní mající sladkou chuť

i ve velmi zředěných roztocích. Přibližně

300krát až 500krát sladší než sacharosa

Identifikace

Rozpustnost Těžce rozpustný ve vodě, dobře rozpustný

v zásaditých roztocích, mírně rozpustný

v ethanolu

Čistota

Úbytek hmotnosti sušením Ne více než 1 % (105 °C, dvě hodiny)

Rozpětí bodu tání 226 až 230 °C

Síranový popel Ne více než 0,2 % vztaženo na sušinu

Kyselina benzoová a K 10 ml roztoku 1 : 20, předem okyselenému

salicylová pěti kapkami kyseliny octové, se přidají

tři kapky přibližně molárního roztoku

chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se

žádná sraženina ani fialové zbarvení

o-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-sulfonamid kyseliny Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu

benzoové

Snadno zuhelnitelné látky Nesmí být přítomny

Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Selen Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

(II) SACHARIN SODNÝ

Synonyma Sacharin,

sodná sůl sacharinu

Definice

Chemický název o-benzosulfimid sodný, sodná sůl 2,3-

dihydro-3-oxobenzisosulfonazolu,

oxobenzisosulfonazol, dihydrát sodné soli

l,2-benzisothiazolin-3-on-l,l-dioxidu

Einecs 204-886-1

Kód E E 954

Chemický vzorec C H NNaO S.2H O

7 4 3 2

Relativní molekulová

hmotnost 241,19

Obsah Ne méně než 99 % a ne více než 101 %

C H NNaO S vztaženo na bezvodou bázi

7 4 3

Popis Bílé krystaly nebo bílý krystalický

rozpadavý prášek bez zápachu nebo se

slabým pachem, mající intenzívně sladkou

chuť i ve velmi zředěných roztocích.

Přibližně 300krát až 500krát sladší

než sacharosa ve zředěných roztocích

Identifikace

Rozpustnost Snadno rozpustný ve vodě, mírně rozpustný

v ethanolu

Čistota

Úbytek hmotnosti sušením Ne více než 15 % (120 °C, čtyři hodiny)

Kyselina benzoová a K 10 ml roztoku 1 : 20, předem okyselenému

salicylová pěti kapkami kyseliny octové, se přidají

tři kapky přibližně molárního roztoku

chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se

žádná sraženina ani fialové zbarvení

o-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-sulfonamid kyseliny Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu

benzoové

Snadno zuhelnitelné látky Nesmí být přítomny

Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Selen Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

(III) SACHARIN VÁPENATÝ

Synonyma Sacharin, vápenatá sůl sacharinu

Definice

Chemický název o-benzosulfimid vápenatý,

vápenatá sůl 2,3-dihydro-3-

oxobenzisosulfonazolu, hydrát (2 : 7)

vápenaté soli l,2-benzisothiazolin-

3-on-l,l-dioxidu

Einecs 229-349-9

Kód E E 954

Chemický vzorec C H CaN O S .3 1/2H O

14 8 2 6 2 2

Relativní molekulová

hmotnost 467,48

Obsah Ne méně než 95 % C H CaN O S vztaženo

14 8 2 6 2

na bezvodou bázi

Popis Bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek

bez zápachu nebo se slabým pachem, mající

intenzívně sladkou chuť i ve velmi zředěných

roztocích. Přibližně 300krát až 500krát

sladší než sacharosa ve zředěných roztocích

Identifikace

Rozpustnost Snadno rozpustný ve vodě, dobře rozpustný

v ethanolu

Čistota

Úbytek hmotnosti sušením Ne více než 13,5 % (120 °C, čtyři hodiny)

Kyselina benzoová a K 10 ml roztoku 1 : 20, předem okyselenému

salicylová pěti kapkami kyseliny octové, se přidají

tři kapky přibližně molárního roztoku

chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se

žádná sraženina ani fialové zbarvení

o-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-sulfonamid kyseliny Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu

benzoové

Snadno zuhelnitelné látky Nesmí být přítomny

Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Selen Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

(IV) SACHARIN DRASELNÝ

Synonyma Sacharin, draselná sůl sacharinu

Definice

Chemický název o-benzosulfimid draselný,

draselná sůl 2,3-dihydro-3-oxobenzisosulfonazolu,

monohydrát draselné soli l,2-benzisothiazolin-3-

on-l,l-dioxidu

Einecs

Kód E E 954

Chemický vzorec C H KNO S.H O

7 4 3 2

Relativní molekulová

hmotnost 239,77

Obsah Ne méně než 99 % a ne více než 101 %

C H KNO S vztaženo na bezvodou bázi

7 4 3

Popis Bílé krystaly nebo bílý krystalický

prášek, bez zápachu nebo se slabým pachem,

mající intenzívně sladkou chuť i ve velmi

zředěných roztocích. Přibližně 300krát až

500krát sladší než sacharosa

Identifikace

Rozpustnost Snadno rozpustný ve vodě, mírně rozpustný

v ethanolu

Čistota

Úbytek hmotnosti sušením Ne více než 8 % (120 °C, čtyři hodiny)

Kyselina benzoová a K 10 ml roztoku 1 : 20, předem okyselenému

salicylová pěti kapkami kyseliny octové, se přidají

tři kapky přibližně molárního roztoku

chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se

žádná sraženina ani fialové zbarvení

o-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-sulfonamid kyseliny Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu

benzoové

Snadno zuhelnitelné látky Nesmí být přítomny

Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Selen Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu.

E 955 - SUKRALOSA

Synonyma 14,1',6'-trichlorgalaktosacharosa

Definice

Chemický název (l,6-dichlor-l,6-dideoxy-β-D-fruktofuranosyl)-

4-chlor-4-deoxy-α-D-galaktopyranosid

Einecs 259-952-2

Kód E E 955

Chemický vzorec C H Cl O

12 19 3 8

Molekulová hmotnost 397,64

Obsah Obsah nejméně 98 % a nejvýše 102 %

C H Cl O vztaženo na bezvodou bázi

12 19 3 8

Popis Bílý až téměř bílý krystalický prášek,

prakticky bez zápachu

Identifikace

A. Rozpustnost Snadno rozpustná ve vodě, methanolu a

ethanolu. Mírně rozpustná v ethyl-acetátu

B. Absorpce Infračervené spektrum disperze vzorku

v infračervené v bromidu draselném vykazuje táž relativní

oblasti spektra maxima při podobných vlnočtech jako

referenční spektrum získané za použití

referenčního standardu sukralosy

C. Chromatografie na Hlavní skvrna zkušebního roztoku vykazuje

tenké vrstvě tutéž hodnotu Rf jako hlavní skvrna

standardního roztoku A v testu na jiné

chlorované disacharidy. Tento standardní

roztok se získá rozpuštěním 1,0 g referenčního

standardu sukralosy v 10 ml methanolu

20

D. Specifická optická [alfa] = + 84,0° až + 87,5° vztaženo

otáčivost D

na bezvodou bázi [10 % (m/V) roztok]

Čistota

Voda Ne více než 2,0 % (Karl-Fischerova metoda)

Síranový popel Ne více než 0,7 %

Jiné chlorované

disacharidy Ne více než 0,5 %

Chlorované monosacharidy Ne více než 0,1 %

Trifenylfosfinoxid Ne více než 150 mg/kg

Methanol Ne více než 0,1 %

Olovo Ne více než 1 mg/kg.

E - 957 THAUMATIN

Synonyma

Definice

Chemický název Thaumatin se získává vodnou extrakcí

(pH 2,5 až 4) semeníků plodů

Thaumatococcus daniellii (Benth) a

sestává v podstatě z proteinů thaumatin I

a thaumatin II spolu s malými množstvími

rostlinných složek odvozených z výchozího

materiálu

Einecs 258-822-2

Kód E E 957

Chemický vzorec Polypeptid 207 aminokyselin

Molekulová hmotnost Thaumatin I 22209

Thaumatin II 22293

Obsah Ne méně než 16 % dusíku vztaženo na

sušinu ekvivalentních ne méně než 94 %

proteinů (N x 5,8)

Popis Krémově zbarvený prášek bez zápachu

s intenzivní sladkou chutí. Přibližně

2000krát až 3000krát sladší než sacharosa

Identifikace

Rozpustnost Velmi rozpustný ve vodě, nerozpustný

v acetonu

Čistota

Ztráta sušením Ne více než 9 % (105 °C do konstantní

hmotnosti)

Sacharidy Ne více než 3 % vztaženo na sušinu

Síranový popel Ne více než 2 % vztaženo na sušinu

Hliník Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu

Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo 3 mg/kg vztaženo na sušinu

3

Aerobní mesofilní Ne více než 10 /gram

bakterie

Escherichia coli Negativní v 10 gramech

E 959 - NEOHESPERIDINDIHYDROCHALKON

Synonyma Neohesperidindihydrochalkon, NHDC,

hesperetindihydrochalkon-4'-β-

neohesperidosid, neohesperidin DC

Definice

Chemický název 2-O-α-rhamnopyranosyl-4'-β-D-

glukopyranosylhesperetindihydrochalkon

získaný katalytickou hydrogenací

neohesperidinu

Einecs 243-978-6

Kód E E 959

Chemický vzorec C H O

28 36 15

Molekulová hmotnost 612,6

Obsah Obsah ne méně než 96 % vztaženo na sušinu

Popis Ne zcela bílý krystalický prášek bez

zápachu s charakteristickou intenzivní

sladkou chutí. Přibližně 1000krát až

1800krát sladší než sacharosa

Identifikace

A. Rozpustnost Snadno rozpustný v horké vodě, velmi

nepatrně rozpustný ve studené vodě,

prakticky nerozpustný v etheru a benzenu

B. Maximum UV absorpce 282 až 283 nm pro roztok 2 mg ve 100 ml

methanolu

C. Neuův test Rozpustí se asi 10 mg neohesperidinu DC

v 1 ml methanolu, přidá se 1 ml 1 %ního

methanolového roztoku 2-aminoethyl-

difenylborátu. Vytvoří se jasně žluté

zbarvení

Čistota

Ztráta sušením Ne více než 11 % (105 °C, tři hodiny)

Síranový popel Ne více než 0,2 % vztaženo na sušinu

Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu

Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb

v sušině

E 962 - SŮL ASPARTAMU A ACESULFAMU

Synonyma Aspartam-acesulfam, sůl aspartamu-acesulfamu

Definice Sůl se připravuje zahříváním aspartamu a

acesulfamu K v přibližném poměru 2 : 1 hmot.,

v roztoku s kyselým pH, který umožňuje

krystalizaci. Draslík a vlhkost se odstraní.

Produkt je stabilnější než samotný aspartam

Chemický název 6-methyl-l,2,3-oxathiazin-4(3H)-one-2,2-dioxid

L-fenylalanyl-2-methyl-L-α-sůl kyseliny asparagové

Einecs

Kód E E 962

Chemický vzorec C H O N S

18 23 9 3

Molekulová hmotnost 457,46

Obsah 63,0 % až 66,0 % aspartamu (vztaženo na

sušinu) a 34,0 % až 37 % acesulfamu (kyselá

forma, vztaženo na sušinu)

Popis Bílý krystalický prášek, bez zápachu

Identifikace

A. Rozpustnost Mírně rozpustný ve vodě, těžce rozpustný

v ethanolu

B. Transmitance Transmitance 1 % vodného roztoku stanovená

v 1 cm kyvetě při 430 nm vhodným

spektrofotometrem za použití vody jako

referenčního roztoku, je nejméně 0,95, což

odpovídá nejvýše absorbanci přibližně 0,022

20

C. Specifická optická [alfa] = + 14,5° až + 16,5° Stanoví se při

otáčivost D

koncentraci 6,2 g v 100 ml kyseliny mravenčí

(15N) do 30 min od přípravy roztoku. Poté se

provede korekce hodnoty specifické optické

otáčivosti na obsah aspartamu v soli aspartamu-

acesulfamu vydělením číslem 0,646

Čistota

Úbytek hmotnosti sušením Ne více než 0,5 % (105 °C, čtyři hodiny)

5-benzyl-3,6- Ne více než 0,5 %

dioxopiperazin-2-

octová kyselina

Olovo Ne více než 1 mg/kg.

E 965 (i) - MALTITOL

Synonyma D-maltitol, hydrogenovaná maltosa

Definice

Chemický název (α)-D-Glucopyranosyl-l,4-D-glucitol

Einecs 209-567-0

Kód E E 965(i)

Chemický vzorec C H O

12 24 11

Relativní molekulová

hmotnost 344,31

Obsah Obsah ne méně než 98 % D-maltitolu

C H O vztaženo na bezvodou bázi

12 24 11

Popis Sladce chutnající bílý krystalický prášek

Identifikace

A. Rozpustnost Velmi snadno rozpustný ve vodě, těžce

rozpustný v ethanolu

B. Rozpětí bodu tání 148 až 151 °C

20

C. Specifická optická [alfa] = + 105,5° až + 108,5°

otáčivost D

(5 % hmot./obj. roztok)

Čistota

Voda Ne více než 1 % (Karl-Fischerova metoda)

Síranový popel Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu

Redukující cukry Ne více než 0,1 % vyjádřeno jako glukosa

v sušině

Chloridy Ne více než 50 mg/kg vztaženo na sušinu

Sírany Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu

Nikl Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu

Arzen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu.

E 965 (ii) - MALTITOL SIRUP

Synonyma Hydrogenovaný vysokomaltoso-glukosový sirup,

hydrogenovaný glukosový sirup

Definice Směs sestávající hlavně z maltitolu se

sorbitolem a hydrogenovaných oligo- a

polysacharidů. Je vyráběn katalytickou

hydrogenací glukosového sirupu s vysokým

obsahem maltosy nebo hydrogenací jeho

jednotlivých složek a jejich následným

smícháním. Jako obchodní zboží je dodáván

ve formě sirupu i jako pevný produkt

Einecs 270-337-8

Kód E E 965(ii)

Obsah Ne méně než 99 % celkových hydrogenovaných

sacharidů vztaženo na bezvodou bázi a ne

méně než 50 % maltitolu vztaženo na bezvodou

bázi

Popis Čiré viskózní kapaliny bez barvy a bez

zápachu nebo bílé krystalické hmoty

Identifikace

A. Rozpustnost Velmi snadno rozpustný ve vodě, těžce

rozpustný v ethanolu

B. Chromatografie na Vyhovuje zkoušce

tenké vrstvě

Čistota

Voda Ne více než 31 % (Karl-Fischerova metoda)

Redukující cukry Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukosa

Síranový popel Ne více než 0,1 %

Chloridy Ne více než 50 mg/kg

Sírany Ne více než 100 mg/kg

Nikl Ne více než 2 mg/kg

Olovo Ne více než 1 mg/kg.

E 966 - LACTITOL

Synonyma Laktit, laktositol, laktobiosit

Definice

Chemický název 4-O-β-D-Galaktopyranosyl-D-glucitol

Einecs 209-566-5

Kód E E 966

Chemický vzorec C H O

12 24 11

Relativní molekulová 344,32

hmotnost

Obsah Ne méně než 95 % na bezvodé bázi

Popis Sladce chutnající krystalické prášky

nebo bezbarvé roztoky.

Krystalické produkty jsou v bezvodé,

monohydrátové a dihydrátové formě

Identifikace

A. Rozpustnost Velmi snadno rozpustný ve vodě

20

B. Specifická optická [alfa] = + 13° až + 16° přepočteno na

otáčivost D

bezvodou bázi (10 % hmot./obj. vodný

roztok)

Čistota

Voda Krystalické produkty; ne více než

10,5 % (Karl-Fischerova metoda)

Ostatní polyoly Ne více než 2,5 % vztaženo na bezvodou

bázi

Redukující cukry Ne více než 0,2 % vyjádřeno jako glukosa

v sušině

Chloridy Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu

Sírany Ne více než 200 mg/kg vztaženo na sušinu

Síranový popel Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu

Nikl Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu

Arzen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu.

E 967 - XYLITOL

Synonyma Xylitol

1,2,3,4,5 pentahydroxypentan

xylo-pentan-1,2,3,4,5-pentol

Definice

Chemický název D-xylitol

Einecs 201-788-0

Kód E E 967

Chemický vzorec C H O

5 12 5

Molekulová hmotnost 152,15

Obsah Ne méně než 98,5 % jako xylitol na bezvodé

bázi

Popis Bílý krystalický prášek prakticky bez

zápachu s velmi sladkou chutí

Identifikace

A. Rozpustnost Velmi rozpustný ve vodě, málo rozpustný

v ethanolu

B. Rozpětí bodu tání 92 až 96 °C

C. pH 5 až 7 (10 % hm./obj. vodný roztok)

Čistota

Ztráta sušením Ne více než 0,5 %. 0,5 g vzorku se suší ve

vakuu nad oxidem fosforečným při 60 °C

čtyři hodiny

Síranový popel Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu

Redukující cukry Ne více než 0,2 % vyjádřeno jako glukosa

v sušině

Jiné polyoly Ne více než 1 % vztaženo na sušinu

Chloridy Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu

Sírany Ne více než 200 mg/kg vztaženo na sušinu

Nikl Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu

Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb

v sušině

E 968 - ERYTHRITOL

Synonyma Meso-erythritol, tetrahydroxybutan,

erytrit

Definice Získává se kvašením sacharidů pomocí

osmofilních kvasinek zabezpečených a

vhodných pro použití v potravinách, jako

jsou např. Moniliella pollinis nebo

Trichosporonoides megachilensis. Po

kvašení následuje čištění a sušení

Einecs 205-737-3

Kód E E 968

Chemický název 1,2,3,4-butanetetrol

Chemický vzorec C H O

4 10 4

Molekulová hmotnost 122,12

Obsah Ne méně než 99 % po vysušení

Popis Bílé, nehygroskopické, tepelně stabilní

krystaly bez zápachu, se sladkostí přibližně

60 - 80 % sladkosti sacharosy

Identifikace

A. Rozpustnost Snadno rozpustný ve vodě, slabě rozpustný

v ethanolu, nerozpustný v diethyletheru

B. Rozmezí bodu tání 119 - 123 °C

Čistota

Ztráta sušením Ne více než 0,2 % (70 °C, šest hodin, ve

vakuovém exikátoru)

Síranový popel Ne více než 0,1 %

Redukující látky Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako D-glukosa

Ribitol a glycerol Ne více než 0,1 %

Olovo Ne více než 0,5 mg/kg.

------------------------------------------------------------------