Příloha č. 2
Požadavky na identitu a čistotu náhradních sladidel
E 420 (i) - SORBITOL
Synonyma D-glucitol, D-sorbitol
Definice
Chemický název D-Glucitol
Einecs 200-061-5
Kód E E 420 (i)
Chemický vzorec C H O
6 14 6
Molekulová hmotnost 182,17
Obsah Obsah ne méně než 97 % celkových
glycitolů a ne méně než 91 %
D-sorbitolu v sušině
Glycitoly jsou sloučeniny se strukturním
vzorcem CH OH-(CHOH) -CH OH, kde "n" je
2 n 2
celé číslo
Popis Bílý hygroskopický prášek, krystalický
prášek, vločky nebo granule mající
sladkou chuť
Identifikace
A. Rozpustnost Velmi rozpustný ve vodě, mírně rozpustný
v ethanolu
B. Rozpětí bodu tání 88 až 102 °C
C. Monobenzylidenový K 5 g vzorku se přidá 7 ml methanolu,
derivát sorbitolu 1 ml benzaldehydu a 1 ml kyseliny
chlorovodíkové. Míchá se a protřepává
v mechanické třepačce, až se objeví
krystaly. Filtruje se pomocí odsávání,
krystaly se rozpustí v 20 ml vroucí vody
obsahující 1 g kyselého uhličitanu
sodného, zfiltruje se za horka, filtrát
se ochladí, filtruje se odsáváním,
promyje 5 ml směsi methanolu a vody
(1 : 1) a vysuší na vzduchu. Takto
získané krystaly se taví při teplotě
mezi 173 a 179 °C
Čistota
Obsah vody Ne více než 1 % (Karl-Fischerova metoda)
Síranový popel Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu
Redukující cukry Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukosa
v sušině
Celkový obsah cukrů Ne více než 1 % vyjádřeno jako glukosa
v sušině
Chloridy Ne více než 50 mg/kg vztaženo na sušinu
Sírany Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu
Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb
v sušině
E 420 (ii) - SORBITOL SIRUP
Synonyma D-glucitol sirup
Definice
Chemický název Sorbitolový sirup připravený hydrogenací
glukosového sirupu obsahuje D-sorbitol,
D-mannitol a hydrogenované sacharidy.
Část produktu, který není D-sorbitol, je
tvořena hlavně hydrogenovanými
oligosacharidy připravenými hydrogenací
glukosového sirupu použitého jako
surovina (v kterémžto případě sirup
nekrystalizuje) nebo mannitolem. Mohou
být přítomna malá množství glycitolů, kde
n ≤ 4. Glycitoly jsou sloučeniny se
strukturním vzorcem CH OH-(CHOH) -CH OH,
2 n 2
kde "n" je celé číslo
Einecs 270-337-8
Kód E E 420 (ii)
Obsah Obsah ne méně než 69 % celkových
pevných látek a ne méně než 50 %
D-sorbitolu na bezvodé bázi
Popis Čirý, bezbarvý a sladce chutnající vodný
roztok
Identifikace
A. Rozpustnost Mísitelný s vodou, glycerolem a
s propan-1,2-diolem
B. Monobenzylidenový K 5 g vzorku se přidá 7 ml methanolu,
derivát sorbitolu 1 ml benzaldehydu a 1 ml kyseliny
chlorovodíkové. Míchá se a protřepává
v mechanické třepačce, až se objeví
krystaly. Filtruje se pomocí odsávání,
krystaly se rozpustí ve 20 ml vroucí vody
obsahující 1 g kyselého uhličitanu
sodného, zfiltruje se za horka, filtrát
se ochladí, filtruje se odsáváním,
promyje 5 ml směsi methanolu a vody
(1 : 1) a vysuší na vzduchu. Takto
získané krystaly se taví při teplotě
mezi 173 a 179 °C
Čistota
Obsah vody Ne více než 31 % (Karl-Fischerova metoda)
Síranový popel Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu
Redukující cukry Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukosa
v sušině
Chloridy Ne více než 50 mg/kg vztaženo na sušinu
Sírany Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu
Nikl Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu
Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb
v sušině
E 421 - MANNITOL
1. MANNITOL
Synonyma D-mannitol
Definice Manitol se připravuje katalytickou
hydrogenací směsi glukosy a fruktosy,
která se získá z invertního cukru
Chemický název D - mannitol
Einecs 200-711-8
Kód E E 421
Chemický vzorec C H O
6 14 6
Molekulová hmotnost 182,17
Obsah Ne méně než 96,0 % D - mannitolu a ne
více než 102 % (vztaženo na sušinu)
Popis Bílý krystalický prášek bez zápachu
Identifikace
A. Rozpustnost Rozpustný ve vodě
mírně rozpustný v ethanolu
prakticky nerozpustný v etheru
B. Rozpětí bodu tání 164 až 169 °C
C. Chromatografie na
tenké vrstvě
20
D. Specifická optická [α] = +23 až +25° (v borátovém roztoku)
otáčivost D
E. pH 5 až 8
Přidá se 0,5 ml nasyceného roztoku
chloridu draselného k 10 ml 10 %
(hm./obj.) roztoku vzorku, potom se měří
pH
Čistota
Ztráta sušením Ne více než 0,3 % (105 °C, čtyři hodiny)
Síranový popel Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu
Redukující cukry Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukosa
v sušině
Celkový obsah cukrů Ne více než 1 % vyjádřeno jako glukosa
v sušině
Chloridy Ne více než 70 mg/kg
Sírany Ne více než 100 mg/kg
Nikl Ne více než 2 mg/kg
Olovo Ne více než 1 mg/kg
2. MANNITOL VYROBENÝ FERMENTACÍ
Synonyma D-mannitol
Definice Manitol se připravuje přerušovanou
fermentací kvasnic Zygosaccharomyces
rouxii za aerobních podmínek
Chemický název D - mannitol
Einecs 200-711-8
Kód E E 421
Chemický vzorec C H O
6 14 6
Molekulová hmotnost 182,2
Obsah Ne méně než 99 % vztaženo na sušinu
Popis Bílý krystalický prášek bez zápachu
Identifikace
A. Rozpustnost Rozpustný ve vodě
mírně rozpustný v ethanolu
prakticky nerozpustný v etheru
B. Rozpětí bodu tání 164 až 169 °C
C. Chromatografie na
tenké vrstvě
20
D. Specifická optická [α] = +23 až +25° (v borátovém roztoku)
otáčivost D
E. pH 5 až 8
Přidá se 0,5 ml nasyceného roztoku
chloridu draselného k 10 ml 10 %
(hm./obj.) roztoku vzorku, potom se měří
pH
Čistota
Ztráta sušením Ne více než 0,3 % (105 °C, čtyři hodiny)
Arabitol Ne více než 0,3 %
Redukující cukry Ne více než 0,3 % (vztaženo na glukosu)
Celkový obsah cukrů Ne více než 1 % (vztaženo na glukosu)
Síranový popel Ne více než 0,1 %
Chloridy Ne více než 70 mg/kg
Sírany Ne více než 100 mg/kg
Olovo Ne více než 1 mg/kg
3
Aerobní mesofilní Ne více než 10 /gram
bakterie
Koliformní bakterie Negativní v 10 gramech
Salmonella Negativní v 10 gramech
Escherichia coli Negativní v 10 gramech
Staphylococcus aureus Negativní v 10 gramech
Pseudomonas aeruginosa Negativní v 10 gramech
Kvasinky a plísně Ne více než 100/gram
E 950 - ACESULFAM K
Synonyma Acesulfam draselný, acesulfam, draselná
sůl 3,4-dihydro-6-methyl-1,2,3-
oxathiazin-4-on-2,2-dioxidu
Definice
Chemický název Draselná sůl 6-methyl-1,2,3-oxathiazin-
4(3H)-on-2,2-dioxidu
Einecs 259-715-3
Kód E E 950
Chemický vzorec C H KNO S
4 4 4
Molekulová hmotnost 201,24
Obsah Ne méně než 99 % C H KNO S
4 4 4
na bezvodé bázi
Popis Bílý krystalický prášek bez zápachu
s intenzivní sladkou chutí. Přibližně
200krát sladší než sacharosa
Identifikace
A. Rozpustnost Velmi rozpustný ve vodě, velmi nepatrně
rozpustný v ethanolu
B. UV absorpce Maximum při 227 ± 2 nm pro roztok 10 mg
v 1000 ml vody
C. Pozitivní test na Testuje se zbytek získaný spálením 2 g
přítomnost draslíku vzorku
D. Srážecí zkouška Několik kapek 10 % roztoku Na [Co(NO ) ]
3 2 6
přidat k roztoku 0,2 g vzorku ve 2 ml
kyseliny octové a 2 ml vody. Vznikne
žlutá sraženina
Čistota
Ztráta sušením Ne více než 1 % (105 °C, dvě hodiny)
Organické nečistoty Vyhovuje testu pro 20 mg/kg UV aktivních
složek
Fluorid Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
E 951 - ASPARTAM
Synonyma Aspartylfenylalaninmethylester
Definice
Chemický název N-L-α-aspartyl-L-fenilalanin-1-
methylester, N-methylester kyseliny
3-amino-N-(α-karbomethoxy-fenethyl)-
sukcinamové
Einecs 245-261-3
Kód E E 951
Chemický vzorec C H N O
14 18 2 5
Molekulová hmotnost 294,31
Obsah Ne méně než 98 % a ne více než 102 %
C H N O na bezvodé bázi
14 18 2 5
Popis Bílý krystalický prášek bez zápachu
mající sladkou chuť. Přibližně 200krát
sladší než sacharosa
Identifikace
Rozpustnost Mírně rozpustný ve vodě a v ethanolu
Čistota
Ztráta sušením Ne více než 4,5 % (105 °C, čtyři hodiny)
Síranový popel Ne více než 0,2 % vztaženo na sušinu
pH 4,5 až 6,0 (roztok 1 : 125)
-1
Transmitance Transmitance 1 %ního roztoku ve 2 mol.l
kyselině chlorovodíkové stanovená v 1 cm
kyvetě při 430 nm vhodným
spektrofotometrem s použitím
-1
2 mol.1 kyseliny chlorovodíkové jako
referenčního roztoku není méně než 0,95,
ekvivalent k absorbanci ne více než
přibližně 0,022
20
Specifická optická [α] : +14,5° až +16°,5° Stanoví se v 4 %
otáčivost D
-1
roztoku zkušebního vzorku v 15 mol.l kyseliny
mravenčí do 30 minut po přípravě roztoku vzorku
Kyselina 5-benzyl-3,6- Ne více než 1,5 % vztaženo na sušinu
dioxo-2-piperazinoctová
Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb
v sušině
E 952 - KYSELINA CYKLAMOVÁ A JEJÍ SODNÁ A VÁPENATÁ SŮL
(I) KYSELINA CYKLAMOVÁ
Synonyma Kyselina cyklohexylsulfamová, cyklamát
Definice
Chemický název Kyselina cyklohexansulfamová, kyselina
cyklohexylaminosulfonová
Einecs 202-898-1
Kód E E 952
Chemický vzorec C H NO S
6 13 3
Relativní molekulová 179,24
hmotnost
Obsah Kyselina cyklohexylsulfamová obsahuje
ne méně než 98 % a ne více než 102 %
ekvivalentu C H NO S, přepočteno na
6 13 3
bezvodou bázi
Popis Bílý krystalický prášek, prakticky
bezbarvý,se sladkokyselou chutí.
Přibližně 40krát sladší než sacharosa
Identifikace
A. Rozpustnost Rozpustná ve vodě a v ethanolu
B. Zkouška srážením 2 % roztok se okyselí kyselinou
chlorovodíkovou, přidá se 1 ml přibližně
molárního roztoku chloridu barnatého ve
vodě a v případě vzniku zákalu nebo
sraženiny se zfiltruje. K čirému roztoku
se přidá 1 ml 10 % roztoku dusitanu
sodného. Vytvoří se bílá sraženina
Čistota
Ztráta sušením Ne více než 1 % (105 °C, jedna hodina)
Cyklohexylamin Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
Dicyklohexylamin Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
Anilin Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
Selen Ne více než 30 mg/kg vyjádřeno jako selen
v sušině
Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb
v sušině
(II) CYKLAMÁT SODNÝ
Synonyma Cyklamát, sodná sůl kyseliny cyklamové
Definice
Chemický název Cyklohexansulfamát sodný,
cyklohexylsulfamát sodný
Einecs 205-348-9
Kód E E 952
Chemický vzorec C H NNaO S a dihydrát C H NNaO S.2H O
6 12 3 6 12 3 2
Relativní molekulová 201,22 přepočteno na bezvodou formu
hmotnost 237,22 přepočteno na hydratovanou formu
Obsah Ne méně než 98 % a ne více než 102 %
vztaženo na sušinu
Dihydrát: ne méně než 84 % vztaženo na
sušinu
Popis Bílé krystaly nebo krystalický prášek,
bez zápachu. Přibližně 30krát sladší než
sacharosa
Identifikace
Rozpustnost Rozpustný ve vodě, prakticky nerozpustný
v ethanolu
Čistota
Ztráta sušením Ne více než 1 % (105 °C, jedna hodina)
Ne více než 15,2 % (105 °C, dvě hodiny)
pro dihydrát
Cyklohexylamin Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
Dicyklohexylamin Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
Anilin Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
Selen Ne více než 30 mg/kg vyjádřeno jako selen
v sušině
Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb
v sušině
(III) CYKLAMÁT VÁPENATÝ
Synonyma Cyklamát, vápenatá sůl kyseliny cyklamové
Definice
Chemický název Cyklohexansulfamát vápenatý,
cyklohexylsulfamát vápenatý
Einecs 205-349-4
Kód E E 952
Chemický vzorec C H CaN O S .2H O
12 24 2 6 2 2
Relativní molekulová 432,57
hmotnost
Obsah Ne méně než 98 % a ne více než 101 %
vztaženo na sušinu
Popis Bílé bezbarvé krystaly nebo krystalický
prášek. Přibližně 30krát sladší než
sacharosa
Identifikace
Rozpustnost Rozpustný ve vodě, málo rozpustný
v ethanolu
Čistota
Ztráta sušením Ne více než 1 % (105 °C, jedna hodina)
Ne více než 8,5 % (140 °C, čtyři hodiny)
pro dihydrát
Cyklohexylamin Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
Dicyklohexylamin Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
Anilin Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
Selen Ne více než 30 mg/kg vyjádřeno jako selen
v sušině
Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb
v sušině
E 953 - ISOMALT
Synonyma Hydrogenovaná isomaltulosa,
hydrogenovaná palatinosa
Definice
Chemický název Isomalt je směsí hydrogenovaných mono- a
disacharidů, z nichž hlavními jsou tyto:
6-O-α-D-glukopyranosyl-D-sorbitol
(1,6 GPS) a
a 1-O-α-D-glukopyranosyl-D-
mannitoldihydrát (1,1 GPM)
Einecs
Kód E E 953
Chemický vzorec 6-O-α-D-glukopyranosyl-1,6-D-sorbitol
C H O
12 24 11
1-O-α-D-glukopyranosyl-1,1-D-
mannitoldihydrát C H O .2H O
12 24 11 2
Molekulová hmotnost 6-O-α-D-glukopyranosyl-1,6-D-sorbitol
344,32
1-O-α-D-glukopyranosyl-1,1D-
mannitoldihydrát 380,32
Obsah Obsah ne méně než 98 % hydrogenovaných
mono- a disacharidů a ne méně než 86 %
směsi 6-O-α-D-glukopyranosyl-D-sorbitolu a
1-O-α-D-glukopyranosyl-D-mannitoldihydrátu
stanovené na bezvodé bázi
Popis Bílá, krystalická, lehce hygroskopická
látka bez zápachu
Identifikace
A. Rozpustnost Rozpustný ve vodě, velmi mírně rozpustný
v ethanolu
B. Rozpětí bodu tání 145 až 150 °C
20
C. Specifická optická [α] : +90 až +92° (4 % hm./obj. roztok)
otáčivost D
Čistota
Obsah vody Ne více než 7 % (Karl-Fischerova metoda)
Síranový popel Ne více než 0,05 % vztaženo na sušinu
D-mannitol Ne více než 3 %
D-sorbitol Ne více než 6 %
Redukující cukry Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukosa
v sušině
Nikl Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu
Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
E 954 - SACHARIN A JEHO SODNÁ, DRASELNÁ A VÁPENATÁ SŮL
(I) SACHARIN
Synonyma
Definice
Chemický název 3-oxo-2,3-dihydrobenzo(d)izothiazol-l,l-
dioxid
Einecs 201-321-0
Kód E E 954
Chemický vzorec C H NO S
7 5 3
Relativní molekulová
hmotnost 183,18
Obsah Ne méně než 99 % a ne více než 101 %
C H NO S vztaženo na bezvodou bázi
7 5 3
Popis Bílé krystaly nebo bílý krystalický
prášek bez zápachu nebo se slabou
aromatickou vůní mající sladkou chuť
i ve velmi zředěných roztocích. Přibližně
300krát až 500krát sladší než sacharosa
Identifikace
Rozpustnost Těžce rozpustný ve vodě, dobře rozpustný
v zásaditých roztocích, mírně rozpustný
v ethanolu
Čistota
Úbytek hmotnosti sušením Ne více než 1 % (105 °C, dvě hodiny)
Rozpětí bodu tání 226 až 230 °C
Síranový popel Ne více než 0,2 % vztaženo na sušinu
Kyselina benzoová a K 10 ml roztoku 1 : 20, předem okyselenému
salicylová pěti kapkami kyseliny octové, se přidají
tři kapky přibližně molárního roztoku
chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se
žádná sraženina ani fialové zbarvení
o-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
p-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
p-sulfonamid kyseliny Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu
benzoové
Snadno zuhelnitelné látky Nesmí být přítomny
Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Selen Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
(II) SACHARIN SODNÝ
Synonyma Sacharin,
sodná sůl sacharinu
Definice
Chemický název o-benzosulfimid sodný, sodná sůl 2,3-
dihydro-3-oxobenzisosulfonazolu,
oxobenzisosulfonazol, dihydrát sodné soli
l,2-benzisothiazolin-3-on-l,l-dioxidu
Einecs 204-886-1
Kód E E 954
Chemický vzorec C H NNaO S.2H O
7 4 3 2
Relativní molekulová
hmotnost 241,19
Obsah Ne méně než 99 % a ne více než 101 %
C H NNaO S vztaženo na bezvodou bázi
7 4 3
Popis Bílé krystaly nebo bílý krystalický
rozpadavý prášek bez zápachu nebo se
slabým pachem, mající intenzívně sladkou
chuť i ve velmi zředěných roztocích.
Přibližně 300krát až 500krát sladší
než sacharosa ve zředěných roztocích
Identifikace
Rozpustnost Snadno rozpustný ve vodě, mírně rozpustný
v ethanolu
Čistota
Úbytek hmotnosti sušením Ne více než 15 % (120 °C, čtyři hodiny)
Kyselina benzoová a K 10 ml roztoku 1 : 20, předem okyselenému
salicylová pěti kapkami kyseliny octové, se přidají
tři kapky přibližně molárního roztoku
chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se
žádná sraženina ani fialové zbarvení
o-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
p-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
p-sulfonamid kyseliny Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu
benzoové
Snadno zuhelnitelné látky Nesmí být přítomny
Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Selen Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
(III) SACHARIN VÁPENATÝ
Synonyma Sacharin, vápenatá sůl sacharinu
Definice
Chemický název o-benzosulfimid vápenatý,
vápenatá sůl 2,3-dihydro-3-
oxobenzisosulfonazolu, hydrát (2 : 7)
vápenaté soli l,2-benzisothiazolin-
3-on-l,l-dioxidu
Einecs 229-349-9
Kód E E 954
Chemický vzorec C H CaN O S .3 1/2H O
14 8 2 6 2 2
Relativní molekulová
hmotnost 467,48
Obsah Ne méně než 95 % C H CaN O S vztaženo
14 8 2 6 2
na bezvodou bázi
Popis Bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek
bez zápachu nebo se slabým pachem, mající
intenzívně sladkou chuť i ve velmi zředěných
roztocích. Přibližně 300krát až 500krát
sladší než sacharosa ve zředěných roztocích
Identifikace
Rozpustnost Snadno rozpustný ve vodě, dobře rozpustný
v ethanolu
Čistota
Úbytek hmotnosti sušením Ne více než 13,5 % (120 °C, čtyři hodiny)
Kyselina benzoová a K 10 ml roztoku 1 : 20, předem okyselenému
salicylová pěti kapkami kyseliny octové, se přidají
tři kapky přibližně molárního roztoku
chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se
žádná sraženina ani fialové zbarvení
o-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
p-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
p-sulfonamid kyseliny Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu
benzoové
Snadno zuhelnitelné látky Nesmí být přítomny
Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Selen Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
(IV) SACHARIN DRASELNÝ
Synonyma Sacharin, draselná sůl sacharinu
Definice
Chemický název o-benzosulfimid draselný,
draselná sůl 2,3-dihydro-3-oxobenzisosulfonazolu,
monohydrát draselné soli l,2-benzisothiazolin-3-
on-l,l-dioxidu
Einecs
Kód E E 954
Chemický vzorec C H KNO S.H O
7 4 3 2
Relativní molekulová
hmotnost 239,77
Obsah Ne méně než 99 % a ne více než 101 %
C H KNO S vztaženo na bezvodou bázi
7 4 3
Popis Bílé krystaly nebo bílý krystalický
prášek, bez zápachu nebo se slabým pachem,
mající intenzívně sladkou chuť i ve velmi
zředěných roztocích. Přibližně 300krát až
500krát sladší než sacharosa
Identifikace
Rozpustnost Snadno rozpustný ve vodě, mírně rozpustný
v ethanolu
Čistota
Úbytek hmotnosti sušením Ne více než 8 % (120 °C, čtyři hodiny)
Kyselina benzoová a K 10 ml roztoku 1 : 20, předem okyselenému
salicylová pěti kapkami kyseliny octové, se přidají
tři kapky přibližně molárního roztoku
chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se
žádná sraženina ani fialové zbarvení
o-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
p-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
p-sulfonamid kyseliny Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu
benzoové
Snadno zuhelnitelné látky Nesmí být přítomny
Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Selen Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu.
E 955 - SUKRALOSA
Synonyma 14,1',6'-trichlorgalaktosacharosa
Definice
Chemický název (l,6-dichlor-l,6-dideoxy-β-D-fruktofuranosyl)-
4-chlor-4-deoxy-α-D-galaktopyranosid
Einecs 259-952-2
Kód E E 955
Chemický vzorec C H Cl O
12 19 3 8
Molekulová hmotnost 397,64
Obsah Obsah nejméně 98 % a nejvýše 102 %
C H Cl O vztaženo na bezvodou bázi
12 19 3 8
Popis Bílý až téměř bílý krystalický prášek,
prakticky bez zápachu
Identifikace
A. Rozpustnost Snadno rozpustná ve vodě, methanolu a
ethanolu. Mírně rozpustná v ethyl-acetátu
B. Absorpce Infračervené spektrum disperze vzorku
v infračervené v bromidu draselném vykazuje táž relativní
oblasti spektra maxima při podobných vlnočtech jako
referenční spektrum získané za použití
referenčního standardu sukralosy
C. Chromatografie na Hlavní skvrna zkušebního roztoku vykazuje
tenké vrstvě tutéž hodnotu Rf jako hlavní skvrna
standardního roztoku A v testu na jiné
chlorované disacharidy. Tento standardní
roztok se získá rozpuštěním 1,0 g referenčního
standardu sukralosy v 10 ml methanolu
20
D. Specifická optická [alfa] = + 84,0° až + 87,5° vztaženo
otáčivost D
na bezvodou bázi [10 % (m/V) roztok]
Čistota
Voda Ne více než 2,0 % (Karl-Fischerova metoda)
Síranový popel Ne více než 0,7 %
Jiné chlorované
disacharidy Ne více než 0,5 %
Chlorované monosacharidy Ne více než 0,1 %
Trifenylfosfinoxid Ne více než 150 mg/kg
Methanol Ne více než 0,1 %
Olovo Ne více než 1 mg/kg.
E - 957 THAUMATIN
Synonyma
Definice
Chemický název Thaumatin se získává vodnou extrakcí
(pH 2,5 až 4) semeníků plodů
Thaumatococcus daniellii (Benth) a
sestává v podstatě z proteinů thaumatin I
a thaumatin II spolu s malými množstvími
rostlinných složek odvozených z výchozího
materiálu
Einecs 258-822-2
Kód E E 957
Chemický vzorec Polypeptid 207 aminokyselin
Molekulová hmotnost Thaumatin I 22209
Thaumatin II 22293
Obsah Ne méně než 16 % dusíku vztaženo na
sušinu ekvivalentních ne méně než 94 %
proteinů (N x 5,8)
Popis Krémově zbarvený prášek bez zápachu
s intenzivní sladkou chutí. Přibližně
2000krát až 3000krát sladší než sacharosa
Identifikace
Rozpustnost Velmi rozpustný ve vodě, nerozpustný
v acetonu
Čistota
Ztráta sušením Ne více než 9 % (105 °C do konstantní
hmotnosti)
Sacharidy Ne více než 3 % vztaženo na sušinu
Síranový popel Ne více než 2 % vztaženo na sušinu
Hliník Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu
Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo 3 mg/kg vztaženo na sušinu
3
Aerobní mesofilní Ne více než 10 /gram
bakterie
Escherichia coli Negativní v 10 gramech
E 959 - NEOHESPERIDINDIHYDROCHALKON
Synonyma Neohesperidindihydrochalkon, NHDC,
hesperetindihydrochalkon-4'-β-
neohesperidosid, neohesperidin DC
Definice
Chemický název 2-O-α-rhamnopyranosyl-4'-β-D-
glukopyranosylhesperetindihydrochalkon
získaný katalytickou hydrogenací
neohesperidinu
Einecs 243-978-6
Kód E E 959
Chemický vzorec C H O
28 36 15
Molekulová hmotnost 612,6
Obsah Obsah ne méně než 96 % vztaženo na sušinu
Popis Ne zcela bílý krystalický prášek bez
zápachu s charakteristickou intenzivní
sladkou chutí. Přibližně 1000krát až
1800krát sladší než sacharosa
Identifikace
A. Rozpustnost Snadno rozpustný v horké vodě, velmi
nepatrně rozpustný ve studené vodě,
prakticky nerozpustný v etheru a benzenu
B. Maximum UV absorpce 282 až 283 nm pro roztok 2 mg ve 100 ml
methanolu
C. Neuův test Rozpustí se asi 10 mg neohesperidinu DC
v 1 ml methanolu, přidá se 1 ml 1 %ního
methanolového roztoku 2-aminoethyl-
difenylborátu. Vytvoří se jasně žluté
zbarvení
Čistota
Ztráta sušením Ne více než 11 % (105 °C, tři hodiny)
Síranový popel Ne více než 0,2 % vztaženo na sušinu
Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu
Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb
v sušině
E 962 - SŮL ASPARTAMU A ACESULFAMU
Synonyma Aspartam-acesulfam, sůl aspartamu-acesulfamu
Definice Sůl se připravuje zahříváním aspartamu a
acesulfamu K v přibližném poměru 2 : 1 hmot.,
v roztoku s kyselým pH, který umožňuje
krystalizaci. Draslík a vlhkost se odstraní.
Produkt je stabilnější než samotný aspartam
Chemický název 6-methyl-l,2,3-oxathiazin-4(3H)-one-2,2-dioxid
L-fenylalanyl-2-methyl-L-α-sůl kyseliny asparagové
Einecs
Kód E E 962
Chemický vzorec C H O N S
18 23 9 3
Molekulová hmotnost 457,46
Obsah 63,0 % až 66,0 % aspartamu (vztaženo na
sušinu) a 34,0 % až 37 % acesulfamu (kyselá
forma, vztaženo na sušinu)
Popis Bílý krystalický prášek, bez zápachu
Identifikace
A. Rozpustnost Mírně rozpustný ve vodě, těžce rozpustný
v ethanolu
B. Transmitance Transmitance 1 % vodného roztoku stanovená
v 1 cm kyvetě při 430 nm vhodným
spektrofotometrem za použití vody jako
referenčního roztoku, je nejméně 0,95, což
odpovídá nejvýše absorbanci přibližně 0,022
20
C. Specifická optická [alfa] = + 14,5° až + 16,5° Stanoví se při
otáčivost D
koncentraci 6,2 g v 100 ml kyseliny mravenčí
(15N) do 30 min od přípravy roztoku. Poté se
provede korekce hodnoty specifické optické
otáčivosti na obsah aspartamu v soli aspartamu-
acesulfamu vydělením číslem 0,646
Čistota
Úbytek hmotnosti sušením Ne více než 0,5 % (105 °C, čtyři hodiny)
5-benzyl-3,6- Ne více než 0,5 %
dioxopiperazin-2-
octová kyselina
Olovo Ne více než 1 mg/kg.
E 965 (i) - MALTITOL
Synonyma D-maltitol, hydrogenovaná maltosa
Definice
Chemický název (α)-D-Glucopyranosyl-l,4-D-glucitol
Einecs 209-567-0
Kód E E 965(i)
Chemický vzorec C H O
12 24 11
Relativní molekulová
hmotnost 344,31
Obsah Obsah ne méně než 98 % D-maltitolu
C H O vztaženo na bezvodou bázi
12 24 11
Popis Sladce chutnající bílý krystalický prášek
Identifikace
A. Rozpustnost Velmi snadno rozpustný ve vodě, těžce
rozpustný v ethanolu
B. Rozpětí bodu tání 148 až 151 °C
20
C. Specifická optická [alfa] = + 105,5° až + 108,5°
otáčivost D
(5 % hmot./obj. roztok)
Čistota
Voda Ne více než 1 % (Karl-Fischerova metoda)
Síranový popel Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu
Redukující cukry Ne více než 0,1 % vyjádřeno jako glukosa
v sušině
Chloridy Ne více než 50 mg/kg vztaženo na sušinu
Sírany Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu
Nikl Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu
Arzen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu.
E 965 (ii) - MALTITOL SIRUP
Synonyma Hydrogenovaný vysokomaltoso-glukosový sirup,
hydrogenovaný glukosový sirup
Definice Směs sestávající hlavně z maltitolu se
sorbitolem a hydrogenovaných oligo- a
polysacharidů. Je vyráběn katalytickou
hydrogenací glukosového sirupu s vysokým
obsahem maltosy nebo hydrogenací jeho
jednotlivých složek a jejich následným
smícháním. Jako obchodní zboží je dodáván
ve formě sirupu i jako pevný produkt
Einecs 270-337-8
Kód E E 965(ii)
Obsah Ne méně než 99 % celkových hydrogenovaných
sacharidů vztaženo na bezvodou bázi a ne
méně než 50 % maltitolu vztaženo na bezvodou
bázi
Popis Čiré viskózní kapaliny bez barvy a bez
zápachu nebo bílé krystalické hmoty
Identifikace
A. Rozpustnost Velmi snadno rozpustný ve vodě, těžce
rozpustný v ethanolu
B. Chromatografie na Vyhovuje zkoušce
tenké vrstvě
Čistota
Voda Ne více než 31 % (Karl-Fischerova metoda)
Redukující cukry Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukosa
Síranový popel Ne více než 0,1 %
Chloridy Ne více než 50 mg/kg
Sírany Ne více než 100 mg/kg
Nikl Ne více než 2 mg/kg
Olovo Ne více než 1 mg/kg.
E 966 - LACTITOL
Synonyma Laktit, laktositol, laktobiosit
Definice
Chemický název 4-O-β-D-Galaktopyranosyl-D-glucitol
Einecs 209-566-5
Kód E E 966
Chemický vzorec C H O
12 24 11
Relativní molekulová 344,32
hmotnost
Obsah Ne méně než 95 % na bezvodé bázi
Popis Sladce chutnající krystalické prášky
nebo bezbarvé roztoky.
Krystalické produkty jsou v bezvodé,
monohydrátové a dihydrátové formě
Identifikace
A. Rozpustnost Velmi snadno rozpustný ve vodě
20
B. Specifická optická [alfa] = + 13° až + 16° přepočteno na
otáčivost D
bezvodou bázi (10 % hmot./obj. vodný
roztok)
Čistota
Voda Krystalické produkty; ne více než
10,5 % (Karl-Fischerova metoda)
Ostatní polyoly Ne více než 2,5 % vztaženo na bezvodou
bázi
Redukující cukry Ne více než 0,2 % vyjádřeno jako glukosa
v sušině
Chloridy Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu
Sírany Ne více než 200 mg/kg vztaženo na sušinu
Síranový popel Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu
Nikl Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu
Arzen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu.
E 967 - XYLITOL
Synonyma Xylitol
1,2,3,4,5 pentahydroxypentan
xylo-pentan-1,2,3,4,5-pentol
Definice
Chemický název D-xylitol
Einecs 201-788-0
Kód E E 967
Chemický vzorec C H O
5 12 5
Molekulová hmotnost 152,15
Obsah Ne méně než 98,5 % jako xylitol na bezvodé
bázi
Popis Bílý krystalický prášek prakticky bez
zápachu s velmi sladkou chutí
Identifikace
A. Rozpustnost Velmi rozpustný ve vodě, málo rozpustný
v ethanolu
B. Rozpětí bodu tání 92 až 96 °C
C. pH 5 až 7 (10 % hm./obj. vodný roztok)
Čistota
Ztráta sušením Ne více než 0,5 %. 0,5 g vzorku se suší ve
vakuu nad oxidem fosforečným při 60 °C
čtyři hodiny
Síranový popel Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu
Redukující cukry Ne více než 0,2 % vyjádřeno jako glukosa
v sušině
Jiné polyoly Ne více než 1 % vztaženo na sušinu
Chloridy Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu
Sírany Ne více než 200 mg/kg vztaženo na sušinu
Nikl Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu
Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb
v sušině
E 968 - ERYTHRITOL
Synonyma Meso-erythritol, tetrahydroxybutan,
erytrit
Definice Získává se kvašením sacharidů pomocí
osmofilních kvasinek zabezpečených a
vhodných pro použití v potravinách, jako
jsou např. Moniliella pollinis nebo
Trichosporonoides megachilensis. Po
kvašení následuje čištění a sušení
Einecs 205-737-3
Kód E E 968
Chemický název 1,2,3,4-butanetetrol
Chemický vzorec C H O
4 10 4
Molekulová hmotnost 122,12
Obsah Ne méně než 99 % po vysušení
Popis Bílé, nehygroskopické, tepelně stabilní
krystaly bez zápachu, se sladkostí přibližně
60 - 80 % sladkosti sacharosy
Identifikace
A. Rozpustnost Snadno rozpustný ve vodě, slabě rozpustný
v ethanolu, nerozpustný v diethyletheru
B. Rozmezí bodu tání 119 - 123 °C
Čistota
Ztráta sušením Ne více než 0,2 % (70 °C, šest hodin, ve
vakuovém exikátoru)
Síranový popel Ne více než 0,1 %
Redukující látky Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako D-glukosa
Ribitol a glycerol Ne více než 0,1 %
Olovo Ne více než 0,5 mg/kg.
------------------------------------------------------------------