CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 53/2002 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky použití látek přídatných, pomocných a potravních doplňků ČÁST 3 - Druhy potravin, povolená množství

ČÁST 3 - Druhy potravin, povolená množství

53/2002 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky použití látek přídatných, pomocných a potravních doplňků

ČÁST 3

Druhy potravin, povolená množství

(1) Potravními doplňky smí být obohacovány potraviny uvedené v tabulce č. 2 a to nejvýše do množství odpovídající procentickému podílu referenční dávky uvedeném v tabulce. Dále smí být obohacena jedlá sůl jodem.

(2) Potraviny, které je třeba před spotřebou upravit k použití podle návodu výrobce, a které po této přípravě patří mezi potraviny uvedené v tabulce č. 2, smí být obohacovány tak, aby v potravině určené ke spotřebě nebyly překročeny dané hodnoty procentického podílu referenční denní dávky.

(3) Podle předpokládané denní průměrné spotřeby se potraviny (kromě jedlé soli) zařazují do skupin A, B, C, a D.

Tabulka č. 2

+---------+------------------------------+-------------------------------------------+

| | | Procentický podíl referenční dávky |

| | | ve 100 g resp. ve 100 ml potraviny |

| | +------------+-----------+-----+------------+

| Skupina | Potravina | Vitamin C | Ostatní | Jód | Ostatní |

| | | % | vitaminy a | % | minerálie* |

| | | | karoten* | | % |

| | | | % | | |

+---------+------------------------------+-----------+------------+-----+------------+

| A | mléko | 100 | 30 | 20 | 30 |

| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+

| | chléb, běžné a jemné pečivo | 100 | 50 | 20 | 30 |

| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+

| | nealko nápoje, | 100 | 30 | 20 | 30 |

| | koncentrát k přípravě nealko | | | | |

| | nápojů | | | | |

| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+

| | pivo | 100 | 30 | 20 | 30 |

| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+

| | ovocný a bylinný čaj, | 100 | 50 | 20 | 30 |

| | instatntní čaje, čajové | | | | |

| | extrakty | | | | |

| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+

| | dehydratované výrobky | 100 | 50 | 20 | 30 |

+---------+------------------------------+-----------+------------+-----+------------+

| B | masné a rybí výrobky | 200 | 100 | 30 | 50 |

| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+

| | výrobky z brambor | 200 | 100 | 30 | 50 |

| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+

| | těstoviny | 200 | 100 | 30 | 50 |

| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+

| | směsi z obilovin, (müsli) | 200 | 100 | 30 | 50 |

| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+

| | mléčné výrobky | 200 | 100 | 30 | 50 |

+---------+------------------------------+-----------+------------+-----+------------+

| C | zmrzliny a mražené krémy | 200 | 200 | - | 100 |

| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+

| | jedlé tuky a oleje | 200 | 200 | - | 100 |

| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+

| | zpracované ovoce a zelenina | 200 | 200 | 50 | 100 |

| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+

| | trvanlivé pečivo, cukrářské | 200 | 200 | 50 | 100 |

| | výrobky | | | | |

+---------+------------------------------+-----------+------------+-----+------------+

| D | cukrovinky (kromě žvýkaček) | 300 | 200 | 100 | 200 |

| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+

| | žvýkačky | 500 | 300 | 200 | 300 |

| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+

| | kořenící přípravky | 500 | 300 | 200 | 300 |

+---------+------------------------------+-----------+------------+-----+------------+

------------------------------------------------------------------

*) uvedené v tabulce č. 1

Obohacování jedlé soli

Obohacování jedlé soli jodem se provádí tak, aby obsah jodu (vyjádřeno jako prvek) nebyl nižší než 20 mg.kg-1 a vyšší než 34 mg.kg-1 soli.