ČÁST 3
Druhy potravin, povolená množství
(1) Potravními doplňky smí být obohacovány potraviny uvedené v tabulce č. 2 a to nejvýše do množství odpovídající procentickému podílu referenční dávky uvedeném v tabulce. Dále smí být obohacena jedlá sůl jodem.
(2) Potraviny, které je třeba před spotřebou upravit k použití podle návodu výrobce, a které po této přípravě patří mezi potraviny uvedené v tabulce č. 2, smí být obohacovány tak, aby v potravině určené ke spotřebě nebyly překročeny dané hodnoty procentického podílu referenční denní dávky.
(3) Podle předpokládané denní průměrné spotřeby se potraviny (kromě jedlé soli) zařazují do skupin A, B, C, a D.
Tabulka č. 2
+---------+------------------------------+-------------------------------------------+
| | | Procentický podíl referenční dávky |
| | | ve 100 g resp. ve 100 ml potraviny |
| | +------------+-----------+-----+------------+
| Skupina | Potravina | Vitamin C | Ostatní | Jód | Ostatní |
| | | % | vitaminy a | % | minerálie* |
| | | | karoten* | | % |
| | | | % | | |
+---------+------------------------------+-----------+------------+-----+------------+
| A | mléko | 100 | 30 | 20 | 30 |
| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+
| | chléb, běžné a jemné pečivo | 100 | 50 | 20 | 30 |
| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+
| | nealko nápoje, | 100 | 30 | 20 | 30 |
| | koncentrát k přípravě nealko | | | | |
| | nápojů | | | | |
| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+
| | pivo | 100 | 30 | 20 | 30 |
| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+
| | ovocný a bylinný čaj, | 100 | 50 | 20 | 30 |
| | instatntní čaje, čajové | | | | |
| | extrakty | | | | |
| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+
| | dehydratované výrobky | 100 | 50 | 20 | 30 |
+---------+------------------------------+-----------+------------+-----+------------+
| B | masné a rybí výrobky | 200 | 100 | 30 | 50 |
| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+
| | výrobky z brambor | 200 | 100 | 30 | 50 |
| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+
| | těstoviny | 200 | 100 | 30 | 50 |
| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+
| | směsi z obilovin, (müsli) | 200 | 100 | 30 | 50 |
| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+
| | mléčné výrobky | 200 | 100 | 30 | 50 |
+---------+------------------------------+-----------+------------+-----+------------+
| C | zmrzliny a mražené krémy | 200 | 200 | - | 100 |
| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+
| | jedlé tuky a oleje | 200 | 200 | - | 100 |
| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+
| | zpracované ovoce a zelenina | 200 | 200 | 50 | 100 |
| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+
| | trvanlivé pečivo, cukrářské | 200 | 200 | 50 | 100 |
| | výrobky | | | | |
+---------+------------------------------+-----------+------------+-----+------------+
| D | cukrovinky (kromě žvýkaček) | 300 | 200 | 100 | 200 |
| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+
| | žvýkačky | 500 | 300 | 200 | 300 |
| +------------------------------+-----------+------------+-----+------------+
| | kořenící přípravky | 500 | 300 | 200 | 300 |
+---------+------------------------------+-----------+------------+-----+------------+
------------------------------------------------------------------
*) uvedené v tabulce č. 1
Obohacování jedlé soli
Obohacování jedlé soli jodem se provádí tak, aby obsah jodu (vyjádřeno jako prvek) nebyl nižší než 20 mg.kg-1 a vyšší než 34 mg.kg-1 soli.