Tabulka č. 1
+-------------------------+-------------------------+
| | NPM |
| Prvek | -1 -1 |
| | mg.kg , resp. mg.l |
+-------------------------+-------------------------+
| arzén | 3 |
+-------------------------+-------------------------+
| olovo | 10 |
+-------------------------+-------------------------+
| kadmium | 1 |
+-------------------------+-------------------------+
| rtuť | 1 |
+-------------------------+-------------------------+
I při dodržení těchto NPM musí být dávkování aromatu takové, aby v ochucené potravině nebyla překročena NPM kontaminantů, stanovená v příloze č. 2 zvláštního předpisu. 1)
2. Při použití aromat k ochucení potraviny nesmí množství vnesených polyaromatických uhlovodíků aromatem do potraviny ani při nejvyšším dávkování doporučeném výrobcem aromatu překročit hodnotu 0,03 μg (počítáno jako 3,4 benzo(a) pyren) na 1 kg potraviny. U potravin, které před spotřebou vyžadují úpravu, se tato hodnota vztahuje na potravinu upravenou podle návodu.
3. Při použití aromat k aromatizaci nesmí být v ochucených potravinách překročena nejvyšší povolená množství přirozeně se vyskytujících látek uvedených v tabulce č. 2. Tyto látky nesmějí být záměrně přidávány do látek určených k aromatizaci ani do potravin. Mohou být přítomny v potravinách buď přirozeně nebo v důsledku přidání látek určených k aromatizaci připravených z přírodních zdrojů.
------------------------------------------------------------------
1) Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 53/2002 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky použití látek přídatných, pomocných a potravních doplňků.