Tabulka č. 3
Seznam barviv povolených při výrobě některých potravin nebo skupin potravin
+---------+----------------+----------------------------------------------+---------------+
| | | | -1 |
| Číslo E | Barvivo | Potravina nebo skupina potravin | NPM mg.l |
| | | | -1 |
| | | | resp. mg.kg |
+---------+----------------+----------------------------------------------+---------------+
| E 123 | Amarant | aromatizovaná vína, alkoholické nápoje | 30 |
| | +----------------------------------------------+---------------+
| | | rybí jikry a mlíčí | 30 |
+---------+----------------+----------------------------------------------+---------------+
| E 127 | Erytrosin | koktejlové a kandované třešně | 200 |
| | +----------------------------------------------+---------------+
| | | třešně Bigareaux v cukerném nálevu a | 150 |
| | | koktejlech vč. smíšeného kompotu s třešněmi | |
| | | Bigareaux | |
+---------+----------------+----------------------------------------------+---------------+
| E 154 | Hněď FK | uzené ryby - kipry | 20 |
+---------+----------------+----------------------------------------------+---------------+
| E l6lg | Kantaxanthin | štrasburské párky | 15 |
+---------+----------------+----------------------------------------------+---------------+
| E 173 | Hliník | vnější povrch cukrovinek určených k dekoraci | NM |
| | | cukrářských výrobků | |
+---------+----------------+----------------------------------------------+---------------+
| E 174 | Stříbro | vnější povrch cukrovinek určených k dekoraci | NM |
| | | cukrářských výrobků, dekorace čokolády a | |
| | | čokoládových bonbonů, likéry | |
+---------+----------------+----------------------------------------------+---------------+
| E 175 | Zlato | vnější povrch cukrovinek určených k dekoraci | NM |
| | | cukrářských výrobků, dekorace čokolády a | |
| | | čokoládových bonbonů, likéry | |
+---------+----------------+----------------------------------------------+---------------+
| E 180 | Litholrubin BK | jedlé povrchové vrstvy sýrů | NM |
+---------+----------------+----------------------------------------------+---------------+
| E 160b | Annato, bixin, | margaríny, margaríny s nízkým obsahem | 10 |
| | norbixin | tuku (minariny), směsné roztíratelné a | |
| | | emulgované tuky, ztužené a pokrmové tuky | |
| | | (bezvodé tuky) | |
| | +----------------------------------------------+---------------+
| | | jedlé ozdoby a jedlé povrchové vrstvy | 20 |
| | +----------------------------------------------+---------------+
| | | jemné a trvanlivé pečivo, cukrářské výrobky | 10 |
| | +----------------------------------------------+---------------+
| | | mražené krémy, zmrzliny | 20 |
| | +----------------------------------------------+---------------+
| | | alkoholizované nápoje včetně nápojů s | 10 |
| | | obsahem alkoholu nižším než 15 % obj. | |
| | +----------------------------------------------+---------------+
| | | sýry tavené a sýry zrající (barvy oranžové, | 15 |
| | | žluté a bílé perleti) | |
| | +----------------------------------------------+---------------+
| | | deserty *) včetně ochucených mléčných | 10 |
| | | výrobků s výjimkou mražených krémů | |
| | +----------------------------------------------+---------------+
| | | snacky **) neochucené, pikantní na bázi | 20 |
| | | brambor, obilovin, škrobu, extrudované či | |
| | | expandované | |
| | +----------------------------------------------+---------------+
| | | ostatní snacky a snacky na bázi obalených | 10 |
| | | ořechových jader | |
| | +----------------------------------------------+---------------+
| | | uzené ryby | 10 |
| | +----------------------------------------------+---------------+
| | | jedlé povrchové vrstvy sýrů, jedlá | 20 |
| | | klihovková (kolagenová střívka) | |
| | +----------------------------------------------+---------------+
| | | extrudované, expandované obilné snídaně, | 25 |
| | | obilné snídaně ochucené ovocným aromatem | |
| | +----------------------------------------------+---------------+
| | | sýr Red Leicester (typický anglický sýr) | 50 |
| | +----------------------------------------------+---------------+
| | | sýr Mimolette (typický francouzský sýr) | 35 |
+---------+----------------+----------------------------------------------+---------------+
Poznámka:
*) Pro účely této vyhlášky se deserty rozumí drobné potravinářské výrobky sladké chuti určené ke konzumaci po hlavním jídle (cukrářské výrobky, mražené krémy, pudinky apod.).
**) Pro účely této vyhlášky se snacky rozumí drobné potravinářské výrobky obvykle na bázi obilovin nebo brambor určené zejména ke konzumaci mezi hlavními jídly (většinou slané chuti).