CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 4/2008 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin Tabulka č. 3 - Seznam barviv povolených při výrobě některých potravin nebo skupin potravin

Tabulka č. 3 - Seznam barviv povolených při výrobě některých potravin nebo skupin potravin

4/2008 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin

Tabulka č. 3

Seznam barviv povolených při výrobě některých potravin nebo skupin potravin

+---------+----------------+----------------------------------------------+---------------+

| | | | -1 |

| Číslo E | Barvivo | Potravina nebo skupina potravin | NPM mg.l |

| | | | -1 |

| | | | resp. mg.kg |

+---------+----------------+----------------------------------------------+---------------+

| E 123 | Amarant | aromatizovaná vína, alkoholické nápoje | 30 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | | rybí jikry a mlíčí | 30 |

+---------+----------------+----------------------------------------------+---------------+

| E 127 | Erytrosin | koktejlové a kandované třešně | 200 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | | třešně Bigareaux v cukerném nálevu a | 150 |

| | | koktejlech vč. smíšeného kompotu s třešněmi | |

| | | Bigareaux | |

+---------+----------------+----------------------------------------------+---------------+

| E 154 | Hněď FK | uzené ryby - kipry | 20 |

+---------+----------------+----------------------------------------------+---------------+

| E l6lg | Kantaxanthin | štrasburské párky | 15 |

+---------+----------------+----------------------------------------------+---------------+

| E 173 | Hliník | vnější povrch cukrovinek určených k dekoraci | NM |

| | | cukrářských výrobků | |

+---------+----------------+----------------------------------------------+---------------+

| E 174 | Stříbro | vnější povrch cukrovinek určených k dekoraci | NM |

| | | cukrářských výrobků, dekorace čokolády a | |

| | | čokoládových bonbonů, likéry | |

+---------+----------------+----------------------------------------------+---------------+

| E 175 | Zlato | vnější povrch cukrovinek určených k dekoraci | NM |

| | | cukrářských výrobků, dekorace čokolády a | |

| | | čokoládových bonbonů, likéry | |

+---------+----------------+----------------------------------------------+---------------+

| E 180 | Litholrubin BK | jedlé povrchové vrstvy sýrů | NM |

+---------+----------------+----------------------------------------------+---------------+

| E 160b | Annato, bixin, | margaríny, margaríny s nízkým obsahem | 10 |

| | norbixin | tuku (minariny), směsné roztíratelné a | |

| | | emulgované tuky, ztužené a pokrmové tuky | |

| | | (bezvodé tuky) | |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | | jedlé ozdoby a jedlé povrchové vrstvy | 20 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | | jemné a trvanlivé pečivo, cukrářské výrobky | 10 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | | mražené krémy, zmrzliny | 20 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | | alkoholizované nápoje včetně nápojů s | 10 |

| | | obsahem alkoholu nižším než 15 % obj. | |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | | sýry tavené a sýry zrající (barvy oranžové, | 15 |

| | | žluté a bílé perleti) | |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | | deserty *) včetně ochucených mléčných | 10 |

| | | výrobků s výjimkou mražených krémů | |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | | snacky **) neochucené, pikantní na bázi | 20 |

| | | brambor, obilovin, škrobu, extrudované či | |

| | | expandované | |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | | ostatní snacky a snacky na bázi obalených | 10 |

| | | ořechových jader | |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | | uzené ryby | 10 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | | jedlé povrchové vrstvy sýrů, jedlá | 20 |

| | | klihovková (kolagenová střívka) | |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | | extrudované, expandované obilné snídaně, | 25 |

| | | obilné snídaně ochucené ovocným aromatem | |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | | sýr Red Leicester (typický anglický sýr) | 50 |

| | +----------------------------------------------+---------------+

| | | sýr Mimolette (typický francouzský sýr) | 35 |

+---------+----------------+----------------------------------------------+---------------+

Poznámka:

*) Pro účely této vyhlášky se deserty rozumí drobné potravinářské výrobky sladké chuti určené ke konzumaci po hlavním jídle (cukrářské výrobky, mražené krémy, pudinky apod.).

**) Pro účely této vyhlášky se snacky rozumí drobné potravinářské výrobky obvykle na bázi obilovin nebo brambor určené zejména ke konzumaci mezi hlavními jídly (většinou slané chuti).