CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 4/2008 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin Tabulka č. 2 - Seznam potravin nebo skupin potravin, při jejichž výrobě lze použít pouze některá barviva

Tabulka č. 2 - Seznam potravin nebo skupin potravin, při jejichž výrobě lze použít pouze některá barviva

4/2008 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin

Tabulka č. 2

Seznam potravin nebo skupin potravin, při jejichž výrobě lze použít pouze některá barviva

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| | | | -1 |

| Potravina nebo skupina | Číslo E | Barvivo | NPM mg.l |

| potravin | | | -1 |

| | | | resp. mg.kg |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| Chléb vícezrnný, celozrnný, | E 150a | Karamel | NM |

| speciální, sladový +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150b | Kaustický sulfitový karamel | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150c | Amoniakový karamel | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150d | Amoniak - sulfitový karamel | NM |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| Pivo | E 150a | Karamel | NM |

| Cidre bouché +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150b | Kaustický sulfitový karamel | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150c | Amoniakový karamel | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150d | Amoniak - sulfitový karamel | NM |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| Máslo (včetně másla se | E 160a | Karoteny | |

| sníženým obsahem tuku | | | |

| a máselný koncentrát) | | | |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| Margaríny, margaríny | E 100 | Kurkumin | NM |

| s nízkým obsahem tuku +---------+---------------------------------+---------------+

| (minariny), směsné | E 160a | Karoteny | NM |

| roztíratelné a emulgované +---------+---------------------------------+---------------+

| tuky, ztužené a pokrmové | E 106b | Annato, bixin, norbixin | 10 |

| tuky (bezvodé tuky) | | | |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| Neochucené sýry tavené | E 160a | Karoteny | NM |

| a sýry zrající (barvy +---------+---------------------------------+---------------+

| oranžové, žluté a bílé | E 160b | Annato, bixin, norbixin | 15 |

| perleti) +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 160c | Paprikový extrakt | NM |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| Ocet | E 150a | Karamel | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150b | Kaustický sulfitový karamel | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150c | Amoniakový karamel | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150d | Amoniak - sulfitový karamel | NM |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| Whisky (whiskey), obilné | E 150a | Karamel | NM |

| destiláty (jiné než Korn +---------+---------------------------------+---------------+

| nebo Kornbrand, nebo Eau | E 150b | Kaustický sulfitový karamel | NM |

| de vie de seigle Margue +---------+---------------------------------+---------------+

| nationale luxemburgeoise), | E 150c | Amoniakový karamel | NM |

| vinný destilát, rum, +---------+---------------------------------+---------------+

| Brandy, vínovice, | E 150d | Amoniak - sulfitový karamel | NM |

| Weinbrand, matoliny, | | | |

| matolinové lihoviny (jiné | | | |

| než Tsikoudia a Tsipouro a | | | |

| Eau de vie de marc Margue | | | |

| nationale luxemburgeoise), | | | |

| Grappa invecchiata, | | | |

| Bagaceira velha | | | |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| Aromatizovaná vína hnědé | E 150a | Karamel | NM |

| barvy, nápoje na bázi +---------+---------------------------------+---------------+

| aromatizovaných vín hnědé | E 150b | Kaustický sulfitový karamel | NM |

| barvy (kromě nápoje Bitter +---------+---------------------------------+---------------+

| Soda), likérová vína hnědé | E 150c | Amoniakový karamel | NM |

| barvy, medovina +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150d | Amoniak - sulfitový karamel | NM |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| Zelenina nakládaná v octu, | E 101 | (i) Riboflavin | NM |

| slaném nálevu, oleji | | (ii) Riboflavin-5'-fosforečnan | NM |

| (kromě oliv) +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 140 | chlorofyly, chlorofyliny | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 141 | měďnaté komplexy chlorofylů a | NM |

| | | chlorofylinů | |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150a | Karamel | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150b | Kaustický sulfitový karamel | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150c | Amoniakový karamel | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150d | Amoniak - sulfitový karamel | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 160a | Karoteny | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 162 | Betalainová červeň | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 163 | Anthokyany | NM |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| Směsi z obilovin | E 150c | Amoniakový karamel | NM |

| extrudované, expandované +---------+---------------------------------+---------------+

| a nebo ochucené ovocným | E 160a | Karoteny | NM |

| aromatem (breakfast +---------+---------------------------------+---------------+

| cereals) | E 160b | Annato, bixin, norbixin | 25 |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 160c | Paprikový extrakt | NM |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| Směsi z obilovin ochucené | E 120 | Košenila, kys. karmínová, | 200 |

| ovocným aromatem | | karmíny | jednotlivě |

| (breakfast cereals) +---------+---------------------------------+ nebo |

| | E 162 | Betalainová červeň | v kombinaci |

| +---------+---------------------------------+ |

| | E 163 | Anthokyany | |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| Džemy, rosoly, marmelády | E 100 | Kurkumin | NM |

| a podobné výrobky z ovoce +---------+---------------------------------+---------------+

| včetně těchto výrobků | E 140 | chlorofyly, chlorofyliny | NM |

| se sníženým obsahem energie +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 141 | měďnaté komplexy chlorofylů a | NM |

| | | chlorofylinů | |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150a | Karamel | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150b | Kaustický sulfitový karamel | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150c | Amoniakový karamel | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150d | Amoniak - sulfitový karamel | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 160a | Karoteny | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 160c | Paprikový extrakt | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 162 | Betalainová červeň | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 163 | Anthokyany | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 104 | Chinolinová žluť | 100 |

| +---------+---------------------------------+ jednotlivě |

| | E 110 | Žluť SY | nebo |

| +---------+---------------------------------+ v kombinaci |

| | E 120 | Košenila, kys. karmínová, | |

| | | karmíny | |

| +---------+---------------------------------+ |

| | E 124 | Ponceau 4R | |

| +---------+---------------------------------+ |

| | E 142 | Zeleň S | |

| +---------+---------------------------------+ |

| | E 160d | Lykopen | |

| +---------+---------------------------------+ |

| | E 161b | Lutein | |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| Masné výrobky z nasoleného | E 100 | Kurkumin | 20 |

| (homogenizovaného) masa +---------+---------------------------------+---------------+

| naraženého v přírodním | E 120 | Košenila, kys. karmínová, | 100 |

| střevě, umělém střevě nebo | | karmíny | |

| v jiném obalu bez +---------+---------------------------------+---------------+

| stanoveného stupně | E 150a | Karamel | NM |

| tepelného opracování, +---------+---------------------------------+---------------+

| paštiky, terrines. | E 150b | Kaustický sulfitový karamel | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150c | Amoniakový karamel | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150d | Amoniak - sulfitový karamel | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 160a | Karoteny | 20 |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 160c | Paprikový extrakt | 10 |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 162 | Betalainová červeň | NM |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| Masné výrobky | E 129 | Červeň Allura AC | 25 |

| s minimálním obsahem +---------+---------------------------------+---------------+

| obilné složky 6 % | E 120 | Košenila, kys. karmínová, | 100 |

| (breakfast sausages) | | karmíny | |

| Hamburgerové maso +---------+---------------------------------+---------------+

| s minimálním obsahem | E 150a | Karamel | NM |

| rostlinné či obilné složky +---------+---------------------------------+---------------+

| 4 % | E 150b | Kaustický sulfitový karamel | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150c | Amoniakový karamel | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150d | Amoniak - sulfitový karamel | NM |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| Sušené granulované brambory | E 100 | Kurkumin | NM |

| a bramborové vločky | | | |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| Sterilovaný hrášek a drcený | E 102 | Tartrazin | 100 |

| sterilovaný hrášek +---------+---------------------------------+---------------+

| (v konzervách) | E 133 | Brilantní modř FCF | 20 |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 142 | Zeleň S | 10 |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| Sýr Sage Derby | E 140 | Chlorofyly, chlorofyliny | NM |

| (typický anglický sýr) +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 141 | Měďnaté komplexy chlorofylů a | NM |

| | | chlorofylinů | |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| Sýr Red Leicester | E 160b | Annato, bixin a norbixin | 50 |

| (typický anglický sýr) | | | |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| Sýr Mimolette | E 160b | Annato, bixin a norbixin | 35 |

| (typický francouzský sýr) | | | |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| Sýr Morbier | E 153 | Medicinální uhlí | NM |

| (typický francouzský sýr) | | | |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| Red marbled cheese | E 120 | Košenila, kyselina karmínová, | 125 |

| (typický anglický sýr) | | karmíny | |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 163 | Anthokyany | NM |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| Americano (aperitiv) | E 150a | Karamel | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150b | Kaustický sulfitový karamel | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150c | Amoniakový karamel | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150d | Amoniak - sulfitový karamel | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 163 | Anthokyany | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 100 | Kurkumin | 100 |

| +---------+---------------------------------+ jednotlivě |

| | E 101 | (i) Riboflavin | nebo |

| | | (ii) Riboflavin-5-fosforečnan | v kombinaci |

| +---------+---------------------------------+ |

| | E 102 | Tartrazin | |

| +---------+---------------------------------+ |

| | E 104 | Chinolinová žluť | |

| +---------+---------------------------------+ |

| | E 120 | Košenila, kyselina karmínová, | |

| | | karmíny | |

| +---------+---------------------------------+ |

| | E 122 | Azorubín, Carmoisin | |

| +---------+---------------------------------+ |

| | E 123 | Amarant | |

| +---------+---------------------------------+ |

| | E 124 | Ponceau 4R | |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| Bitter soda, aromatizovaná | E 150a | Karamel | NM |

| vína typu bitter +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150b | Kaustický sulfitový karamel | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150c | Amoniakový karamel | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 150d | Amoniak - sulfitový karamel | NM |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 100 | Kurkumin | 100 |

| +---------+---------------------------------+ jednotlivě |

| | E 101 | (i) Riboflavin | nebo |

| | | (ii) Riboflavin-5-fosforečnan | v kombinaci |

| +---------+---------------------------------+ |

| | E 102 | Tartrazin | |

| +---------+---------------------------------+ |

| | E 104 | Chinolinová žluť | |

| +---------+---------------------------------+ |

| | E 110 | Žluť SY | |

| | | Gelborange S | |

| +---------+---------------------------------+ |

| | E 120 | Košenila, kyselina karmínová, | |

| | | karmíny | |

| +---------+---------------------------------+ |

| | E 122 | Azorubín, Carmoisin | |

| +---------+---------------------------------+ |

| | E 123 | Amarant | |

| +---------+---------------------------------+ |

| | E 124 | Ponceau 4R, Košenilová červeň A | |

| +---------+---------------------------------+ |

| | E 129 | Červeň Allura AC | |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| Luncheon meat | E 129 | Červeň Allura AC | 25 |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| Uzený masný výrobek Chorizo | E 120 | Košenila, kyselina karmínová, | 200 |

| Salchichon | | karmíny | |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 124 | Ponceau 4R, Košenilová červeň A | 250 |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| Sobrasada (mallorská | E 110 | Žluť SY | 135 |

| klobása) +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 124 | Ponceau 4R, Košenilová červeň A | 200 |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+

| Pasturmas (jedlý vnější | E 100 | Kurkumin | NM |

| povrch) +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 101 | (i) Riboflavin | NM |

| | | (ii) Riboflavin-5-fosforečnan | |

| +---------+---------------------------------+---------------+

| | E 120 | Košenila, kyselina karmínová, | NM |

| | | karmíny | |

+-----------------------------+---------+---------------------------------+---------------+