CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 4/2008 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin Příloha č. 7 - Seznam antioxidantů povolených při výrobě potravin a podmínky jejich použití

Příloha č. 7 - Seznam antioxidantů povolených při výrobě potravin a podmínky jejich použití

4/2008 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin

Příloha č. 7

Seznam antioxidantů povolených při výrobě potravin a podmínky jejich použití

+---------+---------------------+--------------------------------------------+--------------------+

| | | | NPM |

| Číslo E | Antioxidant | Potravina nebo skupina potravin | -1 |

| | | | mg.kg |

+---------+---------------------+--------------------------------------------+--------------------+

| E 310 | Propylgalát | tuky a oleje pro výrobu tepelně | 200 *) |

| E 311 | Oktylgalát | opracovaných potravin | (galáty, TBHQ a |

| E 312 | Dodecylgalát | | BHA jednotlivě |

| E 319 | Terciární butyl- | oleje a tuky na smažení, kromě oleje z | nebo v kombinaci) |

| E 320 | hydrochinon (TBHQ) | olivových výlisků | |

| E 321 | Butylhydroxyanisol | sádlo; rybí tuk; hovězí lůj, drůbeží tuk | 100 *) |

| | (BHA) | a skopový lůj | (BHA) |

| | Butylhydroxytoluen | | obojí vyjádřeno |

| | (BHT) | | na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | směsi pro přípravu moučníků | 200 |

| | | snacky na bázi obilovin | (galáty, TBHQ |

| | | sušené mléko pro prodejní automaty | a BHA jednotlivě |

| | | | nebo v kombinaci) |

| | | sušené polévky a vývary | vyjádřeno na tuk |

| | | omáčky | |

| | | sušené maso | |

| | | zpracovaná ořechová jádra | |

| | | předvařené obiloviny | |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | kořenící a ochucovací přípravky | 200 |

| | | | (galáty, a BHA |

| | | | jednotlivě nebo |

| | | | v kombinaci) |

| | | | vyjádřeno na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | sušené brambory | 25 |

| | | | (galáty, TBHQ a |

| | | | BHA jednotlivě |

| | | | nebo v kombinaci) |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | žvýkačky | 400 |

| | | | (galáty, TBHQ a |

| | | | BHA jednotlivě |

| | | | nebo v kombinaci) |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou č. | 400 |

| | | 225/2008 Sb. | (galáty, TBHQ a |

| | | | BHA jednotlivě |

| | | | nebo v kombinaci) |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | vonné silice | 1 000 |

| | | | (galáty, TBHQ, BHT |

| | | | a BHA jednotlivě |

| | | | nebo v kombinaci) |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | látky určené k aromatizaci jiné než vonné | 100 *) |

| | | silice | (galáty jednotlivě |

| | | | nebo v kombinaci |

| | | | 200 |

| | | | (TBHQ a BHA |

| | | | jednotlivě nebo |

| | | | v kombinaci) |

+---------+---------------------+--------------------------------------------+--------------------+

| E 315 | Kyselina | masné výrobky nasolené či naložené do | 500 |

| | erythorbová | solící směsi a masné konzervy | (jako kyselina |

| | (synonymum: | | erythorbová) |

| | kyselina +--------------------------------------------+--------------------+

| | isoaskorbová) | rybí konzervy a polokonzervy | 1 500 |

| | | | (jako kyselina |

| E 316 | Erythorban sodný | | erythorbová) |

| | (synonymum: +--------------------------------------------+--------------------+

| | isoaskorbát sodný) | zmrazené a hluboce zmrazené ryby s | 1 500 |

| | | červenou kůží | (jako kyselina |

| | | | erythorbová) |

+---------+---------------------+--------------------------------------------+--------------------+

| E 392 | Rozmarýnové | rostlinné oleje (kromě panenských olejů a | 30 |

| | extrakty | olivových olejů) a tuky s obsahem | (jako součet |

| | | polynenasycených mastných kyselin vyšším | karnosolu a |

| | | než 15 % hmotnostních z celkového množství | karnosolové |

| | | mastných kyselin pro použití v tepelně | kyseliny) |

| | | neošetřených potravinářských výrobcích | vyjádřeno na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | rybí oleje a olej z mořských řas | 50 |

| | | | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | | | vyjádřeno na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | hovězí a ovčí lůj, drůbeží a vepřový tuk | 50 |

| | | | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | | | vyjádřeno na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | tuky a oleje pro profesionální výrobu | 50 |

| | | tepelně ošetřených potravin | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | | | vyjádřeno na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | fritovací oleje a fritovací tuk, kromě | 50 |

| | | olivového oleje a oleje z výlisků oliv | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | | | vyjádřeno na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | snacky na bázi obilovin, brambor nebo | 50 |

| | | škrobu | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | | | vyjádřeno na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | omáčky | 100 |

| | | | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | | | vyjádřeno na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | jemné pekárenské výrobky | 200 |

| | | | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | | | vyjádřeno na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou č. | 400 |

| | | 225/2008 Sb. | (jako součet |

| | | | kamosolu a |

| | | | kamosolové |

| | | | kyseliny) |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | sušené brambory | 200 |

| | | | (jako součet |

| | | | kamosolu a |

| | | | kamosolové |

| | | | kyseliny) |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | vaječné výrobky | 200 |

| | | | (jako součet |

| | | | kamosolu a |

| | | | kamosolové |

| | | | kyseliny) |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | žvýkačky | 200 |

| | | | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | mléko v prášku pro použití v prodejních | 200 |

| | | automatech | (jako součet |

| | | | karnosolu |

| | | | a karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | | | vyjádřeno na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | koření a ochucovadla | 200 |

| | | | (jako součet |

| | | | karnosolu |

| | | | a karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | | | vyjádřeno na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | zpracované ořechy | 200 |

| | | | (jako součet |

| | | | karnosolu |

| | | | a karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | | | vyjádřeno na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | dehydrované polévky a vývary | 50 |

| | | | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | sušené maso | 150 |

| | | | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | masné a rybí výrobky, kromě sušeného | 150 |

| | | masa a sušených masných výrobků | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | | | vyjádřeno na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | sušené masné výrobky | 100 |

| | | | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | potravinářská aromata | 1 000 |

| | | | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | sušené mléko pro výrobu zmrzliny | 30 |

| | | | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

+---------+---------------------+--------------------------------------------+--------------------+

| E 586 | 4-hexylresorcinol | čerství, zmrazení a hluboko zmrazení | 2 |

| | | korýši | zbytkové množství |

| | | | v mase korýšů |

+---------+---------------------+--------------------------------------------+--------------------+

Poznámka:

Pokud jsou galáty, TBHQ, BHA a BHT použity v kombinaci, musí být jejich jednotlivá množství úměrně snížena tak, aby jejich celkové množství nepřekročilo nejvyšší povolené množství.

------------------------------------------------------------------