Příloha č. 5
Smyslové požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Tabulka 1
Kompoty
+----------------------------------------+---------------------------------------------+
| Potravina | Konzistence a vzhled |
+----------------------------------------+---------------------------------------------+
| kompot | ovoce bez stop červivosti, bez vegetačních |
| | deformací plodů, bez zbytků stopek |
| | a kališních lístků, u kompotů z loupaného |
| | ovoce bez zbytků slupek, zbavené jádřinců, |
| | pecek, semen, u kompotů z dělených plodů |
| | díly vyrovnané velikosti, u dýňového |
| | kompotu lehce roztřepané řezy, konzistence |
| | plodů polotuhá až měkká, v obalu vyrovnaná, |
| | u borůvkového kompotu shluky ovoce, které |
| | se po dotyku rozpadnou, kompoty z klikvy |
| | a borůvek zachovávají zrnitost, nálev čirý |
| | až opalizující, bez zákalu a sedimentu, |
| | u kompotů z loupaného a děleného ovoce |
| | mírně zakalený, u kompotů z brusinek |
| | a klikvy přirozeně zrosolovatělý, kompotů |
| | smíšených nálev čirý až mírně zakalený, |
| | nezabarvený |
+----------------------------------------+---------------------------------------------+
Přípustný výskyt odchylek od smyslových požadavků na jakost kompotu:
a) přirozené zrosolovatění nálevu,
b) nejvýše 5 % hmotnostních plodů zaschlých, se zbytky střapin a stopek u kompotu z bobulovitého ovoce,
c) nejvýše 5 % hmotnostních plodů korkovitých u angreštového kompotu,
d) vykrystalizované soli kyseliny vinné v nálevu u kompotu z hroznů révy vinné,
e) síťovité popraskání slupky a mírné povrchové popraskání dužniny u kompotu z peckového ovoce (švestky, slívy, ryngle, mirabelky, višně),
f) oddělení slupky z maximálně poloviny povrchu všech plodů v obalu u broskvového kompotu,
g) mírně svraštělá slupka u meruňkového kompotu,
h) nejvýše 10 % hmotnostních plodů nevyzrálých u kompotu z jeřabin a dřínků,
i) nejvýše 20 % hmotnostních tvary nepravidelné a nejvýše 5 % hmotnostních tvary rozpadlé u kompotu z plodů dělených,
j) nejvýše 300 mg/kg celkového obsahu minerálních nečistot u jahodového kompotu,
k) u kompotů smíšených mírné zabarvení nálevu přítomným barevným ovocem a převládající vůně po některém z použitých druhů ovoce,
l) vegetační vady, otlaky a stopy po mechanickém loupání nejvýše na 20 % povrchu všech plodů v obalu,
m) přípustný výskyt cizích příměsí u kompotu z lesních plodů a malin:
Tabulka 2
Přípustný výskyt cizích příměsí u kompotu z lesních plodů a malin
+----------------------------+--------------------------------------------------+
| Druh cizí příměsi | Počet kusů cizí příměsi v obsahu o hmotnosti (g)|
+----------------------------+-----------------+----------------+---------------+
| | do 500 | 501 - 1 000 | nad 1 000 |
+----------------------------+-----------------+----------------+---------------+
| lístky a stopky u kompotu | 5 | 7 | 10 |
| z lesních plodů | | | |
+----------------------------+-----------------+----------------+---------------+
| uvolněné kuželovité středy | 5 | 7 | 10 |
| plodů u kompotu z malin | | | |
+----------------------------+-----------------+----------------+---------------+
Tabulka 3
Upravené chlazené čerstvé ovoce
+--------------------+-----------------------+--------------------+--------------------+
| Potravina | Konzistence a vzhled | Barva | Chuť a vůně |
+--------------------+-----------------------+--------------------+--------------------+
| upravené chlazené | ovoce bez stop | přirozená, svěží, | přirozená, |
| čerstvé ovoce | červivosti, bez | odpovídající | odpovídající |
| | vegetačních deformací | použitým druhům | použitým druhům |
| | plodů, bez zbytků | ovoce | ovoce, bez cizích |
| | stopek listů a | | příchutí a pachů |
| | dalších organických a | | |
| | anorganických | | |
| | mechanických příměsí, | | |
| | zbavené jádřinců, | | |
| | s peckami nebo bez | | |
| | pecek, loupané nebo | | |
| | neloupané, celé nebo | | |
| | dělené na přibližně | | |
| | stejné díly, velikost | | |
| | jednotlivých složek | | |
| | v obalu vyrovnaná, | | |
| | řezy neroztřepané | | |
+--------------------+-----------------------+--------------------+--------------------+
Tabulka 4
Sušené ovoce
+--------------------+-----------------------+---------------------+---------------------+
| Potravina | Konzistence a vzhled | Barva | Chuť a vůně |
+--------------------+-----------------------+---------------------+---------------------+
| sušené ovoce | dostatečně vysušené, | odpovídající | typická pro daný |
| | bez známek poškození | danému druhu | druh ovoce, bez |
| | škůdci s ojedinělým | ovoce sušeného | cizích pachů |
| | výskytem cizích | bez známek | a chutí |
| | příměsí a nevyzrálých | poškození sluncem | |
| | plodů, bez znečištění | | |
| | zeminou či prachem | | |
+--------------------+-----------------------+---------------------+---------------------+
------------------------------------------------------------------