Příloha č. 2
Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Džemy, rosoly, marmelády, kaštanový krém, klevely, povidla, ovocné protlaky, proslazené ovoce a kompoty
+---------------------------+------------------+---------------------+
| Potravina | Refraktometrická| Kyselost (jako |
| | sušina | kyselina citrónová) |
| | (%) | (%) |
+---------------------------+------------------+---------------------+
| Džemy | nejméně 60 | - |
+---------------------------+------------------+---------------------+
| džemy výběrové (Extra) | nejméně 60 | - |
+---------------------------+------------------+---------------------+
| džemy výběrové (Extra) | 42 - 59 | - |
| speciální | | |
+---------------------------+------------------+---------------------+
| džemy výběrové (Extra) | nejvýše 41 | - |
| se sníženým obsahem cukru | | |
+---------------------------+------------------+---------------------+
| rosoly a rosoly výběrové | nejméně 60 | - |
| (Extra) | | |
+---------------------------+------------------+---------------------+
| marmelády | nejméně 60 | - |
+---------------------------+------------------+---------------------+
| kaštanový krém | nejméně 60 | - |
+---------------------------+------------------+---------------------+
| klevely | nejméně 38 | 0,6 - 2,6 |
+---------------------------+------------------+---------------------+
| povidla | nejméně 60 | 0,6 - 2,6 |
+---------------------------+------------------+---------------------+
| ovocné protlaky | nejvýše 29 | 0,6 - 2,5 |
+---------------------------+------------------+---------------------+
| proslazené ovoce | nejméně 70 | neurčuje se |
+---------------------------+------------------+---------------------+
| kompoty | nejvýše 48 | 0,3 - 2,5 |
+---------------------------+------------------+---------------------+
Poznámka: nejnižší obsah refraktometrické sušiny nemusí být dodržen u džemů, džemů výběrových (Extra), džemů výběrových (Extra) speciálních, džemů výběrových (Extra) se sníženým obsahem cukru, rosolů a rosolů výběrových (Extra), marmelád a kaštanových krémů za předpokladu, že cukr byl u těchto výrobků zcela nebo zčásti nahrazen sladidlem.
Džem výběrový (Extra) se sníženým obsahem cukru a džem výběrový (Extra) speciální představují tzv. vyhrazené názvy výrobků v souladu s ustanovením druhého pododstavce bodu II přílohy I směrnice Rady 2001/113/ES o ovocných džemech, rosolech a marmeládách a kaštanovém krému určených k lidské spotřebě.
------------------------------------------------------------------