CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 397/2021 Sb. Vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány Příloha č. 13 - Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů

Příloha č. 13 - Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů

397/2021 Sb. Vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány

Příloha č. 13

Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů

+----------------------------+--------------------------------------------+----------------------------------------+--------------------------------------+-----------------------------------------+

| Skupina | Vzhled | Barva | Chuť a vůně | Povolené odchylky (% hmot.) |

+----------------------------+--------------------------------------------+----------------------------------------+--------------------------------------+-----------------------------------------+

| Vlašské ořechy | skořápka dobře vyvinutá polotvrdá až | osemení žlutohnědé, jádro na lomu bílé | ořechová, příjemně olejnatá, | vady skořápky 15,vady jader 15, |

| a jádra vlašských ořechů | tvrdá, jádro dobře oddělené od skořápky, | až nažloutlé, pokryté světle hnědou až | přirozeně natrpklá až mírně nahořklá | z toho 2 žluklých či poškozených |

| | vyvinuté, zcela vyplňující skořápku, | nahnědlou slupkou | | škůdci |

| | nepoškozené škůdci, nežluklá | | | |

+----------------------------+--------------------------------------------+----------------------------------------+--------------------------------------+-----------------------------------------+

| Lískové ořechy | skořápka zdravá bez plodového lůžka, jádro | světle hnědá až tmavě hnědá, slupka | oříšková, bez cizího pachu a chuti, | vady skořápky 7,vady jader 18, |

| a jádra lískových ořechů | vyvinuté, celistvé, omezeně mechanicky | hnědá až nažloutlá, jádro na lomu bílé | sladce olejnatá, pražená jádra chuť | z toho 6 žluklých či poškozených |

| | poškozené | s nažloutlým odstínem; pražená jádra | a vůně po pražení | škůdci, z toho 3 žluklých |

| | | na lomu světlá | | |

+----------------------------+--------------------------------------------+----------------------------------------+--------------------------------------+-----------------------------------------+

| Mandle neloupané | skořápka suchá, pórovitá, jádro špičaté, | žlutá až světle hnědá, na lomu bílá | typicky mandlová bez cizího | vady skořápky 8,vady jader 15, |

| a jádra mandlí | vejčité | až krémová, pražená světle hnědá | pachu a chuti, jádra pražená chuť | z toho 3 žluklých či poškozených |

| | | | a vůně po pražení | škůdci, 4 hořkých |

+----------------------------+--------------------------------------------+----------------------------------------+--------------------------------------+-----------------------------------------+

| Pistáciové ořechy | skořápka rovnoměrně vybarvená bez skvrn, | jádro na řezu zelené | jemně aromatická, nasládlá až slabě | vady skořápky 15, z toho nepuklá |

| a jádra pistácií | ve švu puklá, jádro zdravé | | nahořklá, pražená jádra chuť a vůně | skořápka 5, vady jader 12, z toho |

| | | | po pražení | 3 žluklých, 2 poškozených škůdci |

+----------------------------+--------------------------------------------+----------------------------------------+--------------------------------------+-----------------------------------------+

| Jádra kešu oříšků | jádra čistá, suchá, rohlíčkovitého nebo | jádro na povrchu bílé, šedavé, žluté | jemně aromatická nasládlá až slabě | vady skořápky 7,vady jader 12, |

| | ledvinkovitého tvaru, pražená jádra | až světle hnědé, na řezu krémové, | nahořklá pražená chuť a vůně po | z toho 1 žluklých či poškozených škůdci |

| | na lomu celistvá | pražená jádra světle hnědá | pražení | |

+----------------------------+--------------------------------------------+----------------------------------------+--------------------------------------+-----------------------------------------+

| Para ořechy | skořápka tvrdá, svraštělá | jádro šedohnědé, na lomu bílé | nasládlá, výrazně tuková, bez hořké | vady skořápky 15,vady jader 15, |

| | | až mírně nažloutlé | chuti | z toho 2 žluklých či poškozených škůdci |

+----------------------------+--------------------------------------------+----------------------------------------+--------------------------------------+-----------------------------------------+

| Kokosový ořech ve skořápce | skořápka dřevnatě vláknitá, velmi tvrdá, | skořápka hnědá, pletivo bílé barvy, | typicky kokosová, mírně nasládlá, | vady skořápky 10,vady dužniny 10 |

| | s třemi dobře patrnými "oky" - klíčními | bez barevných změn | jemná, bez cizích pachů a příchutí | |

| | póry, ve zralosti se na vnitřní | | | |

| | straně pecky tvoří měkké pletivo | | | |

| | (endosperm), po usušení a sklizení | | | |

| | pletivo tvrdé, tloušťka 1 - 2 cm | | | |

+----------------------------+--------------------------------------------+----------------------------------------+--------------------------------------+-----------------------------------------+

| Kokos strouhaný | strouhaný, hrubě nebo jemně mletý | bílá až slabě smetanově nažloutlá | charakteristická pro výrobek, bez | vady dužniny 15 |

| | | | cizích pachutí | |

+----------------------------+--------------------------------------------+----------------------------------------+--------------------------------------+-----------------------------------------+

| Jádra piniových oříšků | jádra dobře vyvinutá, nepoškozená | jádro bílé až smetanové | typická, nasládlá | vady jader 7, z toho 3 žluklých |

| | | | | či poškozených škůdci |

+----------------------------+--------------------------------------------+----------------------------------------+--------------------------------------+-----------------------------------------+

| Pekanové ořechy | skořápka hladká, rovnoměrně vybarvená, | našedlá, světle až tmavě hnědá | ořechová, příjemně olejnatá, | vady skořápky 7,vady jader 15, |

| | suchá, bez mechanického poškození | | nasládlá | z toho 7 žluklých |

+----------------------------+--------------------------------------------+----------------------------------------+--------------------------------------+-----------------------------------------+

| Makadamové | skořápka tvrdá, jádro zdravé, vyvinuté | jádro světle krémové, pražená jádra | jemná olejnatá chuť, pražená jádra | vady skořápky 7,vady jader 10, |

| ořechy | | na lomu světle hnědá | chuť a vůně po pražení | z toho 2 žluklých či poškozených škůdci |

+----------------------------+--------------------------------------------+----------------------------------------+--------------------------------------+-----------------------------------------+

| Vlašské ořechy mleté | nepoškozené škůdci, bez plísní, nežluklá | světle hnědá až nahnědlá | ořechová, příjemně olejnatá, | |

| | | | přirozeně natrpklá až mírně nahořklá | |

+----------------------------+--------------------------------------------+----------------------------------------+--------------------------------------+-----------------------------------------+

| Lískové ořechy mleté | nepoškozené škůdci, bez plísní, nežluklá | světle hnědá až tmavě hnědá | oříšková, bez cizího pachu a chuti, | |

| | | | sladce olejnatá | |

+----------------------------+--------------------------------------------+----------------------------------------+--------------------------------------+-----------------------------------------+

| Mandle plátky | nepoškozené škůdci, bez plísní, nežluklá | bílá až krémová, pražená, světle hnědá | typicky mandlová, bez cizího pachu, | |

| | | | jádra pražená, chuť a vůně po | |

| | | | pražení | |

+----------------------------+--------------------------------------------+----------------------------------------+--------------------------------------+-----------------------------------------+

| Mandle mleté | nepoškozené škůdci, bez plísní | světle hnědá | typicky mandlová bez cizího pachu | |

| | | | a chuti | |

+----------------------------+--------------------------------------------+----------------------------------------+--------------------------------------+-----------------------------------------+

| Arašídy | skořápka čistá, suchá, jádro bez osemení, | jádro šedohnědé, na lomu bílé | nasládlá, výrazně, tuková, bez | vady skořápky 11, vady jader 12, |

| | matné až mastné na povrchu | až mírně nažloutlé | hořké chuti | z toho 3 žluklých |

+----------------------------+--------------------------------------------+----------------------------------------+--------------------------------------+-----------------------------------------+

| Pasta ze suchých | rovnoměrně rozmělněná, s případnými | typická podle použitého druhu | typická dle použitého druhu | |

| skořápkových plodů | hrubšími kousky skořápkových plodů | skořápkových plodů a arašídů, | skořápkových plodů a arašídů, | |

| | dle charakteru výrobku | rovnoměrná | příjemná, bez cizího pachu a chuti | |

+----------------------------+--------------------------------------------+----------------------------------------+--------------------------------------+-----------------------------------------+

| Upravené suché skořápkové | jádra dobře vyvinutá, nežluklá | typická podle použitého druhu | typická dle použitého druhu | |

| plody a arašídy | | skořápkových plodů a arašídů | skořápkových plodů a arašídů, | |

| | | | odpovídající použitým surovinám | |

+----------------------------+--------------------------------------------+----------------------------------------+--------------------------------------+-----------------------------------------+

| Mouka ze suchých | jemně mletá, nepoškozená škůdci, bez | typická podle použitého druhu | typická dle použitého | |

| skořápkových plodů | plísní, nežluklá | skořápkových plodů a arašídů | druhu skořápkových plodů | |

| a arašídů | | | a arašídů | |

+----------------------------+--------------------------------------------+----------------------------------------+--------------------------------------+-----------------------------------------+

Poznámka: škůdcem se rozumí živý nebo mrtvý živočich nebo jeho část v kterémkoliv stadiu vývoje živočicha.

------------------------------------------------------------------