CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 397/2016 Sb. Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje Příloha č. 6 - Fyzikální a chemické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky

Příloha č. 6 - Fyzikální a chemické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky

397/2016 Sb. Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje

Příloha č. 6

Fyzikální a chemické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky

Tabulka 1 - Smetana tekutá

+---------------------+---------------------+

| Druh výrobku | Obsah tuku |

| | (v % hmot. nejméně) |

+---------------------+---------------------+

| Smetana | 10,0 |

+---------------------+---------------------+

| Smetana ke šlehání | 30,0 |

+---------------------+---------------------+

| Smetana vysokotučná | 35,0 |

+---------------------+---------------------+

Tabulka 2 - Zahuštěné mléčné výrobky

Zahuštěné neslazené mléčné výrobky

+---------------------+--------------+------------+------------+

| Druh výrobku | Obsah tuku | Mléčná | Mléčná |

| | (v % hmot.) | sušina | sušina |

| | | (v % hmot. | tukuprostá |

| | | nejméně) | (v % hmot. |

| | | | nejméně) |

+---------------------+--------------+------------+------------+

| Zahuštěná neslazená | nejméně 15,0 | 26,5 | 11,5 |

| smetana | | | |

+---------------------+--------------+------------+------------+

| Zahuštěné neslazené | nejméně 7,5 | 25,0 | |

| plnotučné mléko | | | |

+---------------------+--------------+------------+------------+

| Zahuštěné částečně | nejméně 1,0 | 20,0 | 17,5 |

| odstředěné mléko | méně než 7,5 | | |

| | | | |

| v tom polotučné | 4,0 - 4,5 | | |

+---------------------+--------------+ +------------+

| Zahuštěné | nejvíce 1,0 | | |

| odstředěné mléko | | | |

+---------------------+--------------+------------+------------+

Zahuštěné slazené mléčné výrobky

+---------------------+--------------+------------+------------+

| Druh výrobku | Obsah tuku | Mléčná | Mléčná |

| | (v % hmot.) | sušina | sušina |

| | | (v % hmot. | tukuprostá |

| | | nejméně) | (v % hmot. |

| | | | nejméně) |

+---------------------+--------------+------------+------------+

| Zahuštěná slazená | nejméně 16,0 | | 14,0 |

| smetana | | | |

+---------------------+--------------+------------+------------+

| Zahuštěné slazené | nejméně 8,0 | 28,0 | |

| plnotučné mléko | | | |

+---------------------+--------------+------------+------------+

| Zahuštěné slazené | nejméně 1,0 | 24,0 | 20,0 |

| mléko částečně | méně než 8,0 | | |

| odstředěné | | | |

| | | | |

| v tom polotučné | 4,0 - 4,5 | | |

+---------------------+--------------+------------+------------+

| Zahuštěné slazené | nejvíce 1,0 | 24,0 | 20,0 |

| mléko odstředěné | | | |

+---------------------+--------------+------------+------------+

Tabulka 3 - Sušené mléčné výrobky

+---------------------+---------------------+

| Druh výrobku | Obsah tuku |

| | (v % hmot. nejméně) |

+---------------------+---------------------+

| Sušená smetana | nejméně 42,0 |

+---------------------+---------------------+

| Sušené plnotučné | nejméně 26,0 a méně |

| mléko | než 42,0 |

+---------------------+---------------------+

| Sušené částečně | více než 1,5 a méně |

| odstředěné mléko | než 26,0 |

| | |

| v tom polotučné | 14,0 až 16,0 |

+---------------------+---------------------+

| Sušené odstředěné | nejvíce 1,5 |

| mléko | |

+---------------------+---------------------+

Tabulka 4 - Kysané mléčné výrobky

+---------------------------------+---------------+-------------------------+

| Kysané mléčné výrobky | Obsah tuku | Obsah sušiny tukuprosté |

| | (v % hmot.) | (v % hmot. nejméně) |

+---------------------------------+---------------+-------------------------+

| Kysaná smetana | nejméně 10,0 | |

+---------------------------------+---------------+-------------------------+

| Kysané mléko včetně jogurtového | nejméně 0,5 | 8,0 |

+---------------------------------+---------------+-------------------------+

| Podmáslí | nejvíce 1,5 | 7,0 |

+---------------------------------+---------------+-------------------------+

| Jogurt bílý smetanový | nejméně 10,0 | |

+---------------------------------+---------------+-------------------------+

| Jogurt bílý | méně než 10,0 | 8,2 |

+---------------------------------+---------------+-------------------------+

Tabulka 5 - Klasifikace přírodních sýrů podle obsahu tuku v sušině

+----------------+------------------------------+
| Kategorie sýra | Tuk v sušině (v % hmot.) |
+----------------+------------------------------+
| Vysokotučný | nejméně 60,0 |
| Plnotučný | nejméně 45,0 a méně než 60,0 |
| Polotučný | nejméně 25,0 a méně než 45,0 |
| Nízkotučný | nejméně 10,0 a méně než 25,0 |
| Odtučněný | méně než 10,0 |
+----------------+------------------------------+

Obsah tuku v sušině v procentech hmotnostních se stanoví podle následujícího vzorce:

hmotnost tuku v g
% hmot. tuku v sušině = ----------------------- x 100
100 - hmotnost vody v g


Tabulka 6 - Klasifikace přírodních sýrů podle konzistence ve vztahu k obsahu vody v tukuprosté hmotě sýra

+-------------+------------+
| Sýr | % VVTPH |
+-------------+------------+
| Extra tvrdý | nejvíce 51 |
| Tvrdý | 49 až 56 |
| Polotvrdý | 54 až 63 |
| Poloměkký | 61 až 69 |
| Měkký | nejméně 67 |
+-------------+------------+

VVTPH = voda v tukuprosté hmotě sýra, která se stanoví podle následujícího vzorce:

hmotnost vody v g
% VVTPH = ------------------------- x 100
100 - hmotnost tuku v g


Tabulka 7 - Klasifikace přírodního sýra podle zrání

+---------------------+----------------------------+

| Sýr | Charakteristika |

+---------------------+----------------------------+

| Sýr čerstvý | nezrající |

| | termizovaný |

+---------------------+----------------------------+

| Sýr zrající | na povrchu |

| | s mazem na povrchu |

| | v celé hmotě |

| | |

| z toho Plísňový sýr | s plísní na povrchu |

| | s plísní uvnitř hmoty sýra |

| | dvouplísňový |

+---------------------+----------------------------+

Tabulka 8 - Klasifikace tvarohu podle konzistence a obsahu tuku v sušině

+----------------------------------+---------------+

| Tvaroh | Tuk v sušině |

| | (v % hmot.) |

+----------------------------------+---------------+

| Tučný | nejméně 38,0 |

+----------------------------------+---------------+

| Polotučný | 15,0 až 25,0 |

+----------------------------------+---------------+

| Nízkotučný nebo jemný | nejvíce 15,0 |

+----------------------------------+---------------+

| Odtučněný nebo měkký nebo tvrdý | nejvíce 5,0 |

+----------------------------------+---------------+

Tabulka 9 - Přehled povolených složek jiných než sýry pro výrobu tavených sýrů a tavených sýrových výrobků a tavených mléčných výrobků

+-----------------------+-----------------------------------------------+------------------+

| Složka jiná než sýr | Tavený sýr a tavený roztíratelný sýr | Tavený sýrový |

| | | výrobek a tavený |

| | | mléčný výrobek |

+-----------------------+---------------------+-------------------------+------------------+

| | druhově pojmenovaný | druhově nepojmenovaný | |

+-----------------------+---------------------+-------------------------+------------------+

| Máslo, máselný tuk, | pouze pro | ano | ano |

| smetana, máselný | standardizaci | | |

| koncentrát | obsahu tuku | | |

+-----------------------+---------------------+-------------------------+------------------+

| Ostatní mléčné složky | ne | ano | ano |

| | | obsah nejvýše 5 % hmot. | |

| | | laktózy ve finálním | |

| | | taveném sýru | |

+-----------------------+---------------------+-------------------------+------------------+

| Jedlá sůl | ano | ano | ano |

+-----------------------+---------------------+-------------------------+------------------+

| Bakteriální kultury | ano | ano | ano |

+-----------------------+---------------------+-------------------------+------------------+

| Enzymy *) | ano | ano | ano |

+-----------------------+---------------------+-------------------------+------------------+

| Cukry (sacharidy se | ne | ne | ano |

| sladícím účinkem) | | | |

+-----------------------+---------------------+-------------------------+------------------+

| Koření | podle druhu výrobku a v množství, které postačuje, aby dodalo |

| a sezónní zelenina | konečnému výrobku charakteristickou chuť |

+-----------------------+-----------------------------------------------+------------------+

| Ostatní zdravotně | ano | ano |

| nezávadné potraviny | | |

+-----------------------+-----------------------------------------------+------------------+

*) zdravotně nezávadné se specifickými účinky

------------------------------------------------------------------