CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 397/2016 Sb. Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje Příloha č. 1 - Mikrobiologické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky a na druhy živých mikroorganismů mléčného kysání v kysaných mléčných výrobcích

Příloha č. 1 - Mikrobiologické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky a na druhy živých mikroorganismů mléčného kysání v kysaných mléčných výrobcích

397/2016 Sb. Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje

Příloha č. 1

Mikrobiologické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky a na druhy živých mikroorganismů mléčného kysání v kysaných mléčných výrobcích

+-----------------------+-------------------------------------+-----------------------+

| Výrobek | Použité mikroorganismy | Mléčná mikroflóra |

| | | výrobku v 1 g |

+-----------------------+-------------------------------------+-----------------------+

| Kysané či zakysané | monokultury nebo směsné kultury | 6 |

| mléčné výrobky dále | bakterií mléčného kysání | 10 |

| neuvedené, například | | |

| kysané mléko, | | |

| smetanový zákys, | | |

| zakysané podmáslí, | | |

| zakysaná smetana, | | |

| kysané mléčné nápoje | | |

+-----------------------+-------------------------------------+-----------------------+

| Acidofilní mléko | Lactobacillus acidophilus a další | 6 |

| | mezofilní, případně termofilní | 10 Lactobacilus |

| | kultury bakterií mléčného kysání | acidophilus |

+-----------------------+-------------------------------------+-----------------------+

| Jogurty včetně | symbiotická směs Streptococcus | 7 |

| jogurtového mléka | thermophilus a Lactobacillus | 10 |

| | delbrueckii subsp. bulgaricus | |

+-----------------------+-------------------------------------+-----------------------+

| Kefír | zákys připravený z kefírových | 7 |

| | zrn nebo kefírové kultury, jehož | 10 |

| | mikroflóra se skládá z kvasinek | |

| | zkvašujících i nezkvašujících | |

| | laktózu a mezofilních | |

| | a termofilních bakterií mléčného | |

| | kysání, rostoucí ve vzájemném | |

| | společenství | |

+-----------------------+-------------------------------------+-----------------------+

| Kefírové mléko | zákys skládající se z kvasinkových | bakterie mléčného |

| | kultur a mezofilních a termofilních | 6 |

| | kultur bakterií mléčného kysání | kysání 10 a kvasinky |

| | rostoucí ve vzájemné symbióze | 2 |

| | | 10 |

+-----------------------+-------------------------------------+-----------------------+

| Kysaný mléčný výrobek | Bifidobacterium sp. v kombinaci | 6 |

| s bifidokulturou | s mezofilními a termofilními | 10 bifidobakterie |

| | bakteriemi mléčného kysání | |

+-----------------------+-------------------------------------+-----------------------+

Poznámka: U jogurtových výrobků mohou být kromě základní jogurtové kultury přidávány kmeny produkující kyselinu mléčnou a pomáhající dotvářet specifickou chuťovou nebo texturovou charakteristiku výrobku. Musí však být zachován optimální poměr obou základních kmenů jogurtové kultury.

------------------------------------------------------------------